Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CGL Quantitative Aptitude Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Quantitative Aptitude Quiz 1

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities


The article SSC CGL Quantitative Aptitude Quiz 1 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. Staff Selection Commission (SSC) conducts SSC CGL every year. SSC CGL every year to recruit staff for various posts in the various Ministries and Departments of the Government of India and in its Subordinate Offices. The SSC CGL Exam is going to be conducted from \({11}^{th}\) June to \({13}^{th}\) September 2019, the vacancies for which were not announced by the SSC. SSC CGL 2019 Notification will be released on \({31}^{st}\) October 2019. Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article SSC CGL Quantitative Aptitude Quiz 1 will assist the students understanding of the type of questions expected from the topic Quantitative Aptitude.


Click Here for Official SSC Website



shape Syllabus

Quantitative Aptitude – Syllabus:

S.No. Topics
1 Number Systems
2 Averages
3 Percentages
4 Profit and Loss
5 Discount
6 Decimals and Fractions
7 Ratio and Proportion
8 Interest
9 Mensuration
10 Use of Tables and Graphs
11 Time and Work
12 Time and Distance
13 Computation of Whole Numbers etc.


shape Quiz

1.The sum of the digits of a two-digit number is 6. If the digits are reversed, the number is decreased by 36. Find the number?

    A. 15
    B. 51
    C. 24
    D. 42


Answer: Option B

Explanation:
a + b = 6
(10a + b) – (10b +a) = 36, a – b = 4
We get a = 5 and b = 1
So number is 51


2. If the places of last two-digits of a three digit number are interchanged, a new number greater than the original number by 36 is obtained. What is the difference between the last two digits of that number?

    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 7


Answer: Option C

Explanation:
let the number be 100a + 10b + c
(100a + 10b +c) – (100a + 10c +b) = 36
b – c = 4


3. The average price of 80 mobile phones is Rs.30,000. If the highest and lowest price mobile phones are sold out then the average price of remaining 78 mobile phones is Rs. 29,500. The cost of the highest mobile is Rs.80,000. The cost of lowest price mobile is?

    A. Rs. 18000
    B. Rs. 15000
    C. Rs. 19000
    D. Can’t be determined


Answer: Option C

Explanation:
The price of the costliest and cheapest mobile = (80*3000) – (78*29500) = 99000
Cheapest Mobile Price = 99000 – 80000 = 19000


4. In a Company the average income of all the employees is Rs. 20000 per month. Recently the company announced increment of Rs. 2000 per month for all the employees. The new average income of all the employees is?

    A. 22000
    B. 24000
    C. 28000
    D. 26000


Answer: Option A

Explanation:
The average income of all employees = 20000
New Average income of all employees = 22000(Average also increased by 2000)


5. Cost Price of two laptops is same. One of the laptops is sold at a profit of 15% and the Selling Price of another one laptop is Rs. 3400 more than the first one. The net profit is 20%. What is the Cost Price of Each laptop?

    A. 36000
    B. 40000
    C. 48000
    D. 34000


Answer: Option D

Explanation:
(2x*1.15) + 3400 = 2x*1.20
2.4x – 2.3x = 3400
x = 34000

1. In an office there are 40% female employees. 50% of the male employees are UG graduates. The total 52% of employees are UG graduates out of 1800 employees. What is the number of female employees who are UG graduates?

    A. 362
    B. 412
    C. 396
    D. 428


Answer: Option C

Explanation:
Total employees = 1800
female employees = 40%
male employees = 60%
50% of male employess = UG graduates = 30%
Female employees who are UG graduates = 22%
22% of 1800 = 396


2. Rahim went shopping to buy a Mobile, the shopkeeper asked him to pay 18% Tax if he wants a bill. If not you can get 7% discount on the actual price of the mobile. Then Rahim decided not to take the bill and paid Rs. 4650. By this how much money could Rahim saved on purchasing mobile?

    A. Rs.250
    B. Rs.350
    C. Rs.650
    D. Rs.1250


Answer: Option D

Explanation:
\({SP*93}{100}\) = 4650
SP = 5000
Including tax= 5000+900 = 5900
Saving = 5900-4650 = 1250


3. Aryan sold a repair mobile to Bhaskar at a profit of 30% and Bhaskar sold it to Chandu at a profit of 20%. Chandu sold it to Dinesh at a loss of 23.07%. Dinesh repaired the mobile by spending 5% of his purchasing price and then sold it again to Aryan at a profit of 3.17%.Then what is the loss of Aryan?

    A. 5%
    B. 10%
    C. 15%
    D. No Loss No Profit


Answer: Option D

Explanation:
Aryan
Let CP = 100
SP = 130
Bhaskar = 156
Chandu = 120
Dinesh = 126+3.17% = 130
Aryan = 130 – 130 = 0


4. The salaries of A,B and C are in the ratio 5:3:2.If the increments of 20% ,10% and 20% are allowed in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries ?

    A. 22:11:9
    B. 22:10:8
    C. 20:11:8
    D. 20:10:9


Answer: Option C

Explanation:
5:3:2 = 500:300:200
500×(\(\frac{20}{100}\)) = 100 => 500+100 = 600
300×(\(\frac{10}{100}\)) = 30 => 300+33 = 330
200×(\(\frac{20}{100}\)) = 40 => 200+40 = 240
600:330:240 = 20:11:8


5. A sum of money is to be distributed among P , Q , R and S in the proportion 2:5:6:7, If R get Rs.500 more than S,what is P’s share ?

    A. 500
    B. 700
    C. 1000
    D. 1200


Answer: Option C

Explanation:
S – R = 7 – 6 = 1 => 500
2 × 500 = 1000

1. Nishu is standing on a railway bridge which is 180 m long. He finds that a train crosses the bridge in 20 seconds but himself in 8 seconds. Find the speed of the train?

    A. 35 kmph
    B. 54 kmph
    C. 62 kmph
    D. 70 kmph


Answer: Option B

Explanation:
Let the length of the train be x metres.
Then, the train covers x metres in 8 seconds (train is actually covering itself because length of man is very less compartable to train)and (x + 180) metres in 20 seconds.
equate speed in both case,s = \(\frac{d}{t}\)
∴ \(\frac{x}{8}\) = \(\frac{x + 180}{20}\)
⇔ 20x = 8(\(\frac{x + 180}{20}\)) ⇔ x = 120.
∴ Length of the train = 120 m.
Speed of the train = \(\frac{120}{8}\)m/sec (convert to km/hr i.e x \(\frac{18}{5}\))
=\(\frac{120}{8}\) x \(\frac{18}{5}\) kmph = 54 kmph.


2. Two train travel in opposite directions at 36 kmph and 45 kmph and a man sitting in slower train passes the faster train in 8 seconds. Then length of the faster train is:

    A. 120 m
    B. 140 m
    C. 160 m
    D. 180 m


Answer: Option D

Explanation:
When OPP. direction-PLUS
Relative speed = (36 + 45) km/hr
= [81 x \(\frac{5}{18}\)] m/sec = \(\frac{45}{2}\) m/sec.
Length of train = \(\frac{45}{2}\) x 8 m = 180 m.


3. A can do a piece of work in 60days working 14 hours. B has the same efficiency as of A. A and B started working together. A works 5,6,7 and 8 hours respectively on first four days and repeats the cycle again. Then B has to work how many hours daily if they together completed the work in 80 days?

    A. 1 Hour
    B. 2 Hours
    C. 3 Hours
    D. 4 Hours


Answer: Option D

Explanation:
\(\frac{20*(5 + 6 + 7 + 8 + 4x)}{840}\) = 1
x = 4 hours


4. Sruthi, Swetha and Swati together can cut 216 Apples of the same size in 3 hours. Number of Apples cut by Sruthi in 9 hours is same as the number of Apples cut by Swati in 7 hours. In one hour, Swati can cut as many Apples more than Swetha as Swetha can cut more than Sruthi.Then the number of Apples cut by Swetha in one hour?

    A. 21
    B. 24
    C. 27
    D. 29


Answer: Option B

Explanation:
U + v + W = 72
9U = 7W
W – V = V-U
V = 24


5. A labourer was appointed by a contractor on the condition he would be paid Rs 150 for each day of his work but would be, fined a the rate of Rs 30 per day for his absent. After 20 days, the contractor paid the laborer’s 2820. Find the number of days he worked:

    A. 13 days
    B. 19 days
    C. 5 days
    D. 12 days


Answer: Option B

Explanation:
Let the required number of days = x days
So, 150x -(20 – x)30 = 2820
x = 19 days




Other Articles





shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Reasoning Ability Seating Arrangement
Quantitative Aptitude Data Interpretation
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Boundary Lines

World Largest Islands

GK – India Inflation Types

Union Budget 2018 – 2019

GK – Abbreviations Indian Financial Institutions

GK – Banking & Insurance Public Finance and Budget

Indian Currency System

GK – Science & Technology Zoology Terminology

Scientific Laws and Theories