SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Statistics

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Statistics

shape Introduction

SSC CGL 2020 – Tier-II Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 6 hours, 3 Sections, a total of 400 questions, a Maximum score of 600 marks. The 3 Sections are timed: Quantitative Aptitude, English Language, Statistics (or) Finance and Economics. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time Negative Marking
Quantitative Ability 100 200 2 Hours 0.50
English Language 200 200 2 Hours 0.25
Statistics 100 200 2 Hours 0.50
Finance & Economics 40(Finance & Accounts)
60 (Economics & Governance)
200 2 Hours 0.50


The SSC CGL Statistics, section has a total of 100 questions, Maximum marks of 200 and a duration of 2 hours. The topics for SSC CGL Statistics are mentioned separately.


shape Syllabus

Topics Expected Number of Questions
  • Collection and representation of data

  • Measures of central tendency

  • Measures of Dispersion, Moments

  • Skewness and Kurtosis

  • Correlation and Regression

  • Probability Theory

  • Random variable and probability distributions

  • Sampling Theory

  • Statistical Inference

  • Analysis of Variance

  • Time series Analysis

  • Index Numbers







100 Questions


shape Questions

1. The science of collecting, organizing, presenting, analyzing and interpreting data to assist in making more effective decisions is called:
A. Statistic
B. Parameter
C. Population
D. Statistics
Answer: D

2. Methods of organizing, summarizing, and presenting data in an informative way are called:
A. Descriptive statistics
B. Inferential statistics
C. Theoretical statistics
D. Applied statistics
Answer: A

3. The methods used to determine something about a population on the basis of a sample is called:
A. Inferential statistics
B. Descriptive statistics
C. Applied statistics
D. Theoretical statistics
Answer: A

4. When the characteristic being studied is non–numeric, it is called a:
A. Quantitative variable
B. Qualitative variable
C. Discrete variable
D. Continuous variable
Answer: B

5. When the variable studied can be reported numerically, the variable is called a:
A. Quantitative variable
B. Qualitative variable
C. Independent variable
D. Dependent variable
Answer: A

6. A specific characteristic of a population is called:
A. Statistic
B. Parameter
C. Variable
D. Sample
Answer: B

7. A specific characteristic of a sample is called:
A. Variable
B. Constant
C. Parameter
D. Statistic
Answer: D

8. A set of all units of interest in a study is called:
A. Sample
B. Population
C. Parameter
D. Statistic
Answer: B

9. A part of the population selected for study is called a:
A. Variable
B. Data
C. Sample
D. Parameter
Answer: C

10. Listing of the data in order of numerical magnitude is called:
A. Raw data
B. Arrayed data
C. Discrete data
D. Continuous data
Answer: B

SSC CGL – Related Information
SSC CGL – English Language – Study Guide
SSC CGL – Reasoning Ability – Study Guide
SSC CGL – Quantitative Aptitude – Study Guide
SSC CGL – General Awareness – Study Guide