SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Tier 2 English language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Tier 2 English language

SSC CGL Tier 2 English language Practice Paper

shape Introduction

The article SSC CGL Tier 2 English language presents the complete list of SSC CGL Tier 2 English Language Practice Paper questions and answers.


shape Questions

Directions: In question nos. 1 to 20, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the underline part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
1. One of the reason for her failure is the lack of concern for the weak sections of the subject.
(A) The mainly reasons
(B) None of the reason
(C) One of the reasons
(D) No improvement
Answer: C

2. The patient can be saved if he had been taken to the hospital in time.
(A) could be saved
(B) could have been saved
(C) should be saved
(D) No improvement
Answer: B

3. MSD is a real ideal person as he does not promote smoking nor he does it publicly.
(A) nor he do it publicly
(B) nor does he do it publicly
(C) never he do it in public
(D) No improvement
Answer: B

4. If the data given in both reports I and II together is necessary to answer the question, you can open our research findings.
(A) is necessary together
(B) together are necessary
(C) is necessarily together
(D) No improvement
Answer: B

5. India’s first tiger cell will set up in Dehradun.
(A) can be upset
(B) will be set up
(C) sets up
(D) No improvement
Answer: B

6. A new service termed ‘Micro’ has been introduced by a prominent taxi company Ola.
(A) a new service ‘Micro’ termed as
(B) a new service termed for ‘Micro’
(C) a new service termed in ‘Micro’
(D) No improvement
Answer: D

7. Shweta Rathore won the Miss India title in body building 2016 recently.
(A) has won
(B) is to win
(C) had won
(D) No improvement
Answer: A

8. If you type a word that is not in word’s dictionary, a wavy underline appears below the word.
(A) appearing below
(B) will appear below
(C) below appear
(D) No improvement
Answer: D

9. Even a little scar on the retina can impair vision and result in perpetual blindness.
(A) can be impaired vision
(B) visionally be impaired
(C) vision can impair
(D) No improvement
Answer: D

10. The Home Ministry has issued orders to extend Visa-on-Arrival facility to four airports including New Delhi.
(A) has to issue orders to extend
(B) had issued order to extend
(C) has been issuing orders to extend
(D) No improvement
Answer: D

11. He has has not and can never be in the good books of his employer, because he lacks honesty.
(A) has not and can never been
(B) has not been and can never be
(C) has not and cannot be
(D) No improvement
Answer: B

12. Several of our projects have delayed because the equipment we ordered was delivered late.
(A) have been delayed
(B) has to be delayed
(C) are delaying
(D) No improvement
Answer: A

13. Each Tuesday evening we visit the farmers in the area and held a meeting to discuss the problems they faced.
(A) we were visiting the farmers
(B) we visited the farmers
(C) we will visit the farmers
(D) No improvement
Answer: B

14. Govind understood the wisdom behind the sage’s words and work even harder from that day on.
(A) works even harder
(B) worked harder even
(C) worked even harder
(D) No improvement
Answer: C

15. I beg you to keep quiet.
(A) beg of
(B) beg from
(C) beg for
(D) No improvement
Answer: A

16. There is nothing quite miserable than domestic violence in modern and educated India.
(A) as miserable
(B) very miserable
(C) more miserable
(D) No improvement
Answer: C

17. The fact finding committee has so far not made any advancement in Asharam’s rape case.
(A) progress
(B) improvement
(C) stride
(D) No improvement
Answer: A

18. The angry boys were arguing with the Principal since morning.
(A) have been
(B) was
(C) has been
(D) No improvement
Answer: A

19. It is high time that the toppers prepared hard for the exams.
(A) had prepared
(B) would prepare
(C) have prepared
(D) No improvement
Answer: D

20. It is long since I saw you last.
(A) long ago
(B) long time
(C) long before
(D) No improvement
Answer: D
Directions: In question nos. 21 to 40, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval [ ] corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, blacken the oval [ ] corresponding to (D) in the Answer Sheet.

21. We have spent most of the profits(A)/ that we earn last year (B)/ on purchasing new computers. (C)/ No error (D)
Answer: B

22. His continually defending his stand (A)/ on the issue has risen (B)/ doubts in the mind of the jury (C)/. No error (D)
Answer: D

23. In these statements that are followed by two conclusions, (A)/ relationship between different elements (B)/ are shown in the statements (C)/. No error (D)
Answer: C

24. We have inherited tradition of secrecy (A)/ about the budget from Britain where the system (B)/ has been strongly attacked by eminent economists (C)/. No error (D)
Answer: A

25. Eleven years after it first put forward in the Parliament, (A)/ the Rajya Sabha has finally adopted (B)/ a goods and services tax (C)/. No error (D)
Answer: A

26. I asked her how could she go out with Ram (A)/ to watch a movie (B)/ if it started raining yesterday (C)/. No error (D)
Answer: A

27. James sat there in stunned silence (A)/as however persuasive she was (B)/she just can’t convince him (C)/. No error (D)
Answer: A

28. Chetan Bhagat must be a good writer (A)/ but not a good speaker, as not any of his lectures (B)/ have been published (C)/. No error (D)
Answer: C

29. Ashkay Shahrukh has bought not only this Rolls Royce (A)/ but also he brought (B)/ a few Lamborghinis in this city (C)/. No error (D)
Answer: B

30. Being fairly well-built myself, (A)/ without second thought I just reached down (B)/ and lifted my Dad who was slept in bed (C)/. No error (D)
Answer: C

31. Before I reach the city, (A)/ the criminals had (B)/ decamped already (C)/. No error (D)
Answer: A

32. They were unhappy because (A)/ the person who had a palace had no gold (B)/ and the person who had a gold had no palace (C)/. No error (D)
Answer: C

33. Despite his poor financial condition, (A)/ the auto-driver remained honest (B)/ and hard work (C)/. No error (D)
Answer: C

34. The party has decided (A)/ to organizing various service camps (B)/ across the country to mark the day (C)/. No error (D)
Answer: B

35. Had she done her homework well, (A)/ she would not have (B)/ to suffer this embarrassment (C)/. No error (D)
Answer: C

36. When the Parliament is not in session (A)/ and an emergency situation arises, (B)/ the govt normally issued an ordinance (C)/. No error (D)
Answer: C

37. There is a significant difference (A)/ between the state of ignorance (B)/ and learned ignorance (C)/. No error (D)
Answer: C

38. Three scientists from Japan, China and Ireland whose invention led to the development (A)/ of potent new drugs against parasitic diseases (B)/ win the Nobel Prize for medicine this year (C)/. No error (D)
Answer: C

39. If my father had not been in touch (A) with the family members why would he (B)/ has come back to India at all ? (C)/. No error (D)
Answer:

40. The Nitish Kumar government extended a red carpet welcome (A)/ to JNU student leader and ‘son of the soil’ Kanhaiya Kumar to give (B)/ him unprecedented security (C)/. No error (D)
Answer: B
Directions: In question nos. 41 to 60, In each question, a passage is split into four parts and named P, Q, R and S. (In some of them, there are two sentences named as 1 and 6 purportedly represented as the first and the last sentences of the same passage). These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate it in the Answer-Sheet.

41. 1. US President Barack Obama has nominated Indian-American Richard Rahul Verma
P : Is currently a senior counselor at the Step toe and Johnson law firm
Q : Verma, a former Assistant secretary of state
R : Verma took his higher education from Georgetown University
S : As the new American ambassador to the India
6. And is a renowned legal expert in national security law and public policy
(A) SRQP
(B) SQPR
(C) SRPQ
(D) RSQP
Answer: B

42. 1. Speech was the first means of conveying information
P: Thirdly printing helped in dissemination of knowledge in a permanent form
Q: Then writing as a means introduced a capacity for storing information.
R: Computer is the only store but analyse information to make decision
S: However, all these are passive media
6. Therefore, computer is hailed as the fourth information revolution.
(A) PQSR
(B) QPRS
(C) QPSR
(D) QRPS
Answer: C

43. 1. The National party led by the New Zealand Prime Minister
P: The National Party garnered 48% votes
Q: John key stormed to power in New Zealand’s general elections
R: Out of 121 member Parliament
S: Key’s National Party secured 61 seats
6. Its nearest political rival, the Labour Party secured only 24.6%
(A) PQSR
(B) RQSP
(C) QSRP
(D) RPSQ
Answer: C

44. 1. Rammohan Roy was associated with several newspapers.
P: Many educationists protested vigorously against their measures
Q: But this came to grief soon after the enactment in 1823, of new measure for the control of the press.
R: He brought out a bilingual, Bengali- English magazine
S: Later, desiring an all – India circulation, he published a weekly in persian, whichnwas recognised then as the language of the cultured classes all over India.
6. Rammohan Roy even addressed a petition to the King-in-Council in England.
(A) QPRS
(B) RQPS
(C) RSPQ
(D) RSQP
Answer: D

45. 1. The houses in the Indus Valley were built of baked bricks.
P: This staircase sometimes continued upwards on to the roof.
Q: Access to the upstairs rooms was by a narrow stone staircase at the back of the house.
R: The drains were incorporated in the walls.
S: The houses had bathrooms and water closets, rubbish chutes and excellent drainage systems.
6. They led outside into covered sewers which ran down the side of the streets.
(A) PSQR
(B) QPSR
(C) QRPS
(D) SPQR
Answer: B

46. 1. Most of the perishable foods are shipped by refrigerator ships
P: They are placed in the refrigerated hold of the ship.
Q: Some foods, such as bananas, are shipped before they get ripe.
R: As the green bananas are loaded, a man watches closely the signs of yellow on them
S: The cool temperatures keep the bananas from getting during
6. Ripe bananas are poor travelers and even one ripe banana at the start of the trip can spoil a whole ship load of fruit.
(A) RQRS
(B) PSQR
(C) QPSR
(D) SRPQ
Answer: A

47. 1. China is clearly
P: become a middle income nation
Q: its economy and society, and
R: and perhaps a super power
S: determined to modernise
6. in the next twenty five years
(A) PRSQ
(B) QRPS
(C) RSQP
(D) SQPR
Answer: D

48. 1. Kenya’s Dennis Kimetto set a new world marathon record
P: By finishing the race in just 2 hours, 2 minutes and 57 seconds
Q: Finishing a marathon in just 2 hours, 3 minutes and 23 seconds
R: Kimetto broke compatriot Wilson Kipsang record of
S: Kipsang set the record
6. At Berlin marathon last year
(A) PRQS
(B) RSPQ
(C) RQPS
(D) QSPR
Answer: A

49. 1. There is nothing strange in the fact that so many foreign students should wish to learn English.
P: If any valuable book is written in another language, an English translation of it is sure to be speedily published.
Q: Anyone who masters the England tongue acquires a key.
R: Most books found to be generally useful are written in English.
S: The English speaking people want no monopoly of knowledge.
6. This key will open to him whatever is valuable in the literature of the world.
(A) SQRP
(B) SRPQ
(C) RSPQ
(D) RPSQ
Answer: D

50. 1. Poland’s Prime Minister Donald Tusk
P: Will replace the incumbent Herman Van Rompuy
Q: Tusk, who has been Poland’s PM since 2007
R: has been elected as the next European Union Council president
S: German Chancellor Angela Merkel and other Conservative leaders in the EU
6. Mainly backed Tusk’s candidature for the top EU post
(A) RQPS
(B) PQSR
(C) PQRS
(D) QRPS
Answer: A

51. 1. Once upon a time an ant lived on the bank of a river.
P: The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.
Q: All its efforts to come up failed.
R: One day it suddenly slipped into the water.
S: A dove lived in a tree on the bank not far from the spot.
6. She was touched.
(A) PQRS
(B) QRPS
(C) RQSP
(D) SRPQ
Answer: C

52. 1. Kartar Lalvani the founder of Vitabioitics
P: Which is one of the oldest Universities of Europe
Q: The largest vitamins company in the UK by sales
R: Mr Lalvani has been selected for
S: Has been bestowed the honorary professorship of University of Franche Comete
6. His commendable work in the field of dermatology
(A) PRQS
(B) QSPR
(C) RQPS
(D) SQPR
Answer: B

53. 1. But Mr. Ford was by no means the inventor of mass production.
P: It is difficult, indeed, to say who was.
Q: Brilliant men perfected cotton gins and looms.
R: The invention of the steam-engine gave manufactures the cheap power they needed.
S: When the first large mills for the manufacture of cloth were built, mass production began.
6. When one huge machine began to perform rapidly the operations previously done slowly by hand, the age of mass production was born.
(A) PQRS
(B) PSQR
(C) PSRQ
(D) SPQR
Answer: C

54. 1. Ms. Subramaniam started a petrol pump in Madras.
P: A total of twelve girls now work at the pump.
Q: She advertised in newspapers for women staff.
R: They operate in two shifts.
S: The response was good.
6. Thus she has shown the way for many to others.
(A) PQRS
(B) PQSR
(C) QSPR
(D) SQPR
Answer: C

55. 1. India has been ranked 112th out of 159 countries in world economic freedom index
P: by analyzing the policies and institution
Q: The Index was released
R: The report measures the economic freedom
S: as part of 2016 annual report of the economic freedom
6. of all 159 countries and territories and was based on data from the year 2016
(A) SRQP
(B) PRSQ
(C) SQPR
(D) QSRP
Answer: D

56. 1. Egypt is located in north-east of Africa.
P: The land should be productive
Q: It is on the coast of Mediterranean Sea.
R: The important thing is not just the area.
S: Its area is almost four times that of England.
6. Egypt is mostly four desert or semi-desert.
(A) PQSR
(B) QSRP
(C) RPQS
(D) SRPQ
Answer: B

57. 1. The electricity bill had to be paid immediately.
P: He borrowed some money from his neighbor for me.
Q: However, he promised to get the money I needed
R: Since I had no money with me, I decided to borrow from my friend
S: But, he had no money with him to lend me.
6. and return to me happily and said that I was his true friend.
(A) QSPR
(B) RSQP
(C) QPSR
(D) SRPQ
Answer: B

58. 1. India and jointly developed
P: The missile was test fired from a mobile launcher
Q: Barak-8 was successfully test fired off the odisha coast
R: surface-to-air missile (known as LR-Sam)
S: most advanced long range
6. at the integrated test range in chandipur in Balasoze district in odisha
(A) PSQR
(B) SRQP
(C) QSPR
(D) RPSQ
Answer: B

59. 1. The mail is first collected from different letter boxes.
P: From there it is sent to the head post office.
Q: It is then sorted out at the sorting office
R: The mail is again sorted out at the head office by the concerned beat postman.
S: The sorted mail is sent to the zonal post office.
6. Finally it is delivered to us.
(A) QPRS
(B) QSPR
(C) RPQS
(D) RSQP
Answer: A

60. 1. India and Australia signed the landmark Civil Nuclear Cooperation Pact
P: which India signed a nuclear cooperation pact
Q: During the visit of Australian Prime Minister Tony Abbott to India
R: Australia is the 11th country with
S: Allowing Australia to export uranium to India
6. For its nuclear energy plants and other peaceful purposes
(A) QRSP
(B) QRPS
(C) RQSP
(D) SPQR
Answer: B

Directions (61–70): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

61. The food inspector asked me to ____ my crime.
(A) apologise
(B) submit
(C) confess
(D) pardon
Answer: C

62. I would like to avail ____ a fifteen day holiday this summer.
(A) me
(B) myself
(C) his
(D) mine
Answer: B

63. It ____ clear that the strangers were heading for a serious disaster.
(A) becomes
(B) become
(C) became
(D) becoming
Answer: C

64. _____ you work hard this time, you will pass the examination.
(A) had
(B) ever
(C) should
(D) though
Answer: C

65. I know very less of how to play cards. She _____ help me in that.
(A) might
(B) should have
(C) dare
(D) could
Answer: A

66. The police arrested a militant and _____ him to jail.
(A) send
(B) sent
(C) sended
(D) deployed
Answer: B

67. The director as well as the dancers ______ honoured by the public.
(A) was
(B) were
(C) have been
(D) did
Answer: A

68. A large crowd used to _____ to listen to his speech.
(A) follow
(B) gather
(C) collect
(D) deliver
Answer: B

69. Oyo wanted to have a _____ of flats on rental basis in Greater Kalash Extension.
(A) block
(B) pack
(C) set
(D) suite
Answer: C

70. The reward is a _____ of her service to mankind.
(A) memento
(B) memorial
(C) recognition
(D) witness
Answer: C
Directions (71–95): In each of the following passages, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, some words are suggested, one of which fits in the blank appropriately. Find out the appropriate words.

CLOZE TEST – 1
If I … (71) … been asked in my early youth whether I preferred to have dealings only with men …(72)… only with books, my answer would certainly …(73)… been in favour of books. In … (74) … years this has become less and less. Not that I have had so much better experience with men than with books, on the contrary delightful books even now …(75)… me more often than purely delightful men. But the many bad experiences with men have nourished the meadow of my life as the noblest book could not do.

71. (A) was
(B) had
(C) have
(D) were
Answer: B

72. (A) but
(B) for
(C) although
(D) or
Answer: D

73. (A) had
(B) have
(C) not
(D) never
Answer: B

74. (A) later
(B) previous
(C) latter
(D) passing
Answer: A

75. (A) attract
(B) repel
(C) effect
(D) change
Answer: A


CLOZE TEST – 2


Our body is a wondrous mechanism and when …(76)… to unusual stress over a …(77)… of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. So, …(78)… you exert your muscles …(79)… resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary workload. Strands of muscle fibres become thicker and stronger in response to the demands placed …(80)… them.

76. (A) exposed
(B) put
(C) rendered
(D) Subjected
Answer: D

77. (A) duration
(B) Period
(C) Lapse
(D) interval
Answer: B

78. (A) while
(B) as
(C) since
(D) when
Answer: D

79. (A) against
(B) towards
(C) upon
(D) for
Answer: A

80. (A) on
(B) over
(C) to
(D) for
Answer: A


CLOZE TEST – 3


What looks very much like genocide … (81) … taking place in Rwanda. People are pulled …(82)… of cars and buses, ordered to …(83)… their identity papers and then killed on the spot …(84)… they belong to the wrong ethnic group. Thousands of bodies have already …(85)… up, and the …(86)… continues despite the …(87)… of 1700 United Nations peace keepers.

81. (A) would be
(B) were not
(C) has been
(D) will be
Answer: C

82. (A) within
(B) from
(C) out
(D) on
Answer: D

83. (A) forget
(B) dissolve
(C) show
(D) stand
Answer: C

84. (A) why
(B) then
(C) again
(D) if
Answer: D

85. (A) piled
(B) gone
(C) stood
(D) woken
Answer: A

86. (A) future
(B) understanding
(C) life
(D) killing
Answer: D

87. (A) presence
(B) followers
(C) presenting
(D) recurrence
Answer: A


CLOZE TEST – 4


John had never thought much about the origin of wealth or inequalities in life. It was his … (88) … belief that if this world was not good, the next would be good and this faith sustained him. He was not like some others … (89) … he knew, who would sell … (90) … souls to the devil. He always thought of God before doing anything. He lived the life of an honest man. He had not married, but did not … (91) … another man’s wife. he believed that women weakened men as … (92) … described in the story of Samson and Delilah. John thought that women weakened … (93) … because he…. (94) … convinced that … (95) … the story of samson and Delilah illustrates is correct.

88. (A) false
(B) firm
(C) antagonistic
(D) pseudo
Answer: B

89. (A) which
(B) who
(C) whom
(D) that
Answer: D

90. (A) his
(B) her
(C) their
(D) himself
Answer: C

91. (A) desired
(B) desire
(C) approached
(D) forgot
Answer: B

92. (A) is
(B) was
(C) has
(D) it
Answer: B

93. (A) man
(B) all men
(C) men
(D) a man
Answer: C

94. (A) is
(B) was
(C) would
(D) has been
Answer: B

95. (A) which
(B) why
(C) what
(D) that
Answer: C

Directions (96–99): In each questions four words are given in each question out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the answer sheet.

96. (A) connoseiur
(B) connoisseur
(C) conosseiur
(D) connoisseur
Answer: B

97. (A) ettiquite
(B) etiquete
(C) ettiquet
(D) etiquette
Answer: D

98. (A) lieutenant
(B) leftinent
(C) liuetenant
(D) lieutinent
Answer: A

99. (A) Malapropism
(B) Maleprocism
(C) Malpropism
(D) Malporpism
Answer: A


Directions (100-102): Pick out the nearest correct meaning or synonym of the words given below:

100. GLOSSARY
(A) list of employees
(B) brief explanation
(C) right of government
(D) catalogues of books
Answer: B

101. REPUDIATE
(A) disown
(B) protest
(C) going backward
(D) assign work
Answer: A

102. ZEALOT
(A) enthusiastic
(B) fanatic
(C) glutton
(D) Urbane
Answer: B


Directions (103-105): Choose the most suitable antonym of the given word.

103. APATHY
(A) Shallow
(B) Native
(C) Concern
(D) Indifference
Answer: C

104. CONTEMPT
(A) Scorn
(B) Regard
(C) Peace
(D) Cheer
Answer: B

105. FALLACY
(A) Delusion
(B) Deception
(C) Affection
(D) Honesty
Answer: D

Directions (106–115): In each of the following questions, some alternatives are suggested for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the one which best expresses the meaning of the idiom/phrase in italics in the sentence.

106. The Rugby match came to a standstill when the President entered the stadium.
(A) to give respect
(B) to stand in a corner
(C) to come to win favor
(D) come to a sudden stop
Answer: D

107. We are bound to be punctual enough to let the grass grow under feet.
(A) to make peace
(B) to face defeat
(C) to delay
(D) to ascertain
Answer: C

108. It seems that South Korea has progressed by leaps and bounds in atomic field.
(A) rapidly
(B) slowly
(C) abnormaly
(D) sharply
Answer: A

109. The regular staff looked down their noses at us freelancers.
(A) to show anger
(B) to retaliate
(C) to insult in the presence of others
(D) to regard with contempt
Answer: D

110. My heart goes out to the families of those who died in the accident.
(A) to weep for something lost
(B) to feel sympathy
(C) to feel no sympathy
(D) to forget matters
Answer: B

111. Usain Bolt and Michael Phelps, they both knew they will reach a point when they have to call it a day.
(A) to conclude engagement
(B) to initiate proceedings
(C) To work through the day
(D) None of these
Answer: A

112. my father came to read out his new jokes, but it all fell flat.
(A) were not paid attention to
(B) had no effect
(C) became completely unnerved
(D) faced total failure
Answer: B

113. he made light of his mother’s advice for not watching to the TV late in night.
(A) followed readily
(B) disregarded
(C) treated lightly
(D) rejected
Answer: C

114. Who will carry the day in the war?
(A) win
(B) attract first
(C) be defeated
(D) withdraw first
Answer: A

115. The boss brought matters to a head by forcing him to work more.
(A) made him unhappy
(B) created a lot of unhappiness
(C) created an atmosphere of confrontation
(D) brought matters to a decisive point
Answer: C
Directions: In question nos. 116 to 145 you have four brief passages with some questions following each passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it in the Answer-Sheet.

PASSAGE – 1
Long time ago, in a forest, there lived a young antelope. He was fond of the fruits of a particular tree. In a village bordering the forest, there lived a hunter who captured and killed antelopes for various reasons. He used to set traps for animals under fruit- bearing trees. When the animal came to eat the fruit, it would be caught in the trap. He would then take it away and kill it for its meat. One day, while visiting the forest in search of game, the hunter happened to see the antelope under its favorite tree, eating fruit. He was delighted. “What a big, plump antelope!’ he thought. ‘I must catch him. I will get a lot of money from selling his meat.’ Thereafter, for many days, the hunter kept track of the antelope’s movements. He realized that the antelope was remarkably vigilant and fleet footed animal that it would be virtually impossible for him to track him down. However, he had a weakness for that particular tree. The crafty concluded that he could use this weakness to capture him.

Early one morning, the hunter entered the forest with some logs of wood. He climbed the tree and put up a machan (platform used by hunters) on one of its branches by tying the logs together. Having set his trap at the foot of the tree, he then took up position on the machan and waited for the antelope. He strewed a lot of fruits on the ground beneath the tree to conceal the trap and lure the antelope. Soon, the antelope came strolling along. He was very hungry and was eagerly looking forward to his usual breakfast of delicious ripe fruits. On the tree-top, the hunter, having sighted him, sat with bated breath, willing him to come closer and step into his trap. However, the antelope was no fool. As he neared the tree he stopped short. The number of fruits lying under the tree seemed considerably more than usual. Surely, something was amiss, decided the antelope. He paused just out of reach of the tree and carefully began examining the ground. Now, he saw what distinctly looked like a human footprint. Without going closer, he looked suspiciously at the tree. The hunter was well hidden in its thick foliage, nevertheless the antelope, on close scrutiny, was now sure that his suspicions had not been unfounded. He could see a corner of the machan peeping out of the leaves. Meanwhile the hunter was getting desperate. Suddenly, he had a brainwave. ‘Let me try throwing some fruit at him,’ he thought. So the hunter plucked some choice fruits and hurled them in the direction of the antelope. Alas, instead of luring him closer, it only confirmed his fears! Raising his voice, he spoke in the direction of the tree- “Listen, my dear tree, until now you have always dropped your fruits on the earth. Today, you have started throwing them at me! This is the most unlikely action of yours and I’m not sure I like the change! Since you have changed your habits, I too will change mine. I will get my fruits from a different tree from now on. The hunter realized that the antelope had outsmarted him with his cleverness. Parting the leaves to reveal himself, he grabbed his javelin and flung it wildly at the antelope. But the clever antelope was well prepared for any such action on his part. Giving a saucy chuckle, he leapt nimbly out of the harm’s way.

116. As mentioned in the story, which of the following can be said about the hunter?
(A) He was a very good cook.
(B) He was not as smart as the antelope.
(C) He was growing old.
(D) He had never missed any of his prey.
Answer: B

117. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘AMISS’ as used in the story?
(A) perfect
(B) forgotten
(C) obvious
(D) out of order
Answer: D

118. Which of the following statements is true in the context of the story?
(A) The hunter captured antelopes only for their skin.
(B) The hunter came to know about the antelope through his friends.
(C) The hunter learnt his lesson eventually and never killed any antelope.
(D) None
Answer: D

119. As mentioned in the story, the antelope told the tree that he would not have its fruits anymore as ______.
(1) he had sensed danger as everything around the tree appeared different than usual.
(2) he felt insulted by the tree.
(3) he started liking fruits from the adjacent tree as they were more juicy.
(A) Only 1
(B) Both 1 and 2
(C) Only 2
(D) Both 1 and 3
(E) Only 3
Answer: A

120. As mentioned in the story, the hunter prepared a machan on the tree to _____.
(A) live peacefully
(B) keep a watch on the entire forest.
(C) catch his prey.
(D) None of these above
Answer: D

121. Which of the following could be a suitable title to the story?
(A) The hunter who loved fruits
(B) The lazy hunter
(C) The clever antelope
(D) The hunter and his love for wild animals
Answer: B

122. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, ‘bated breath’ as used in the story?
(A) Turned blue
(B) Without breathing at all
(C) Waited anxiously
(D) Bad breath
Answer: B

123. What did first substantiate the antelope doubts that something was amiss ?
(A) considerably more than usual number of fruits.
(B) a human footprint
(C) seeing a machan hidden in leaves
(D) changed behaviour of the tree
Answer: C


PASSAGE – 2
The villager has customarily been very conservative in his attitude and approach. He is reluctant to change his traditional way of thinking and doing things. His attitude, in many aspects, is: ‘homemade is best’. For instance, most cattle-farmers in the villages, prefer to feed their cows and buffaloes with a home-mix comprising local oilseeds like mustard or cottonseed, pulses, jiggery, salt etc. It takes numerous visits, hard-convincing, dally trials and experience to convince the rural cattle farmer that compound feeds, scientifically formulated, improve the yields of milk, without any incremental costs.

The age-old values and attitude towards caste, creed, woman, time and money take time to change. The villager has traditionally been a believer in the philosophy of ‘karma’ or ‘fate’. He has found it more convenient to blame his economic destitution, poor living conditions and straitened social status on ‘bhagya’, ‘karma’ or ‘fate’. The security that the villagers find in the ‘status quo’, acts as a discentive to change and experiment, In the short run, many of these antiquated attitudes, value-system and outlooks are changing, due to improved levels of awareness and education. However, the rate of change is sluggish. Attitudes have fossilised over the centuries, do take time to change.

124. When will you call a person conservative in his attitude and approach?
(A) When he likes to try out every new idea before accepting it.
(B) When he sticks to old ways of thinking and doing.
(C) When he solves his problems through tried out methods.
(D) When he imputes motives to change-agents.
Answer: B

125. What does the phrase ‘homemade is best’ imply?
(A) The best should not be discarded.
(B) Change for the sake of change is not good.
(C) People should go in for swadeshi because it is home-made.
(D) Whatever is being practiced is better than what is new.
Answer: D

126. What is the best method to convince the average villager about the superiority of a new cattle-feed ?
(A) Home visits
(B) Field demonstration
(C) Discussion
(D) Distribution of related literature
Answer: B

127. In the following question, four words are given out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
(A) connaisseur
(B) conoisseur
(C) connoisseur
(D) connoisseur
Answer: C

128. According to the passage. What does imply change their conservative attitudes ?
(A) Numerous visits
(B) scientifically formulated compound seeds
(C) status quo
(D) education and awareness.
Answer: D


PASSAGE – 3

Ultimately, we all have to decide for ourselves what constitutes failure, but the world is quite eager to give you a set of criteria if you let it. So I think it fair to say that by any conventional measure, a mere seven years after my graduation day, I had failed on an epic scale. An exceptionally short-lived marriage had imploded, and I was jobless, a lone parent, and as poor as it is possible to be in modern Britain, without being homeless. The fears that my parents had had for me, and that I had had for myself, had both, come to pass, and by every usual standard, I was the biggest failure I knew.

Now, I am not going to stand here and tell you that failure is fun. That period of my life was a dark one, and I had no idea that there was going to be what the press has since represented as a kind of fairy tale resolution. I had no idea then how far the tunnel extended, and for a long time, any light at the end of it was a hope rather than a reality.

So why do I talk about the benefits of failure? Simply because failure meant a stripping away of the inessential. I stopped pretending to myself that I was anything other than what I was, and began to direct all my energy into finishing the only work that mattered to me. Had I really succeeded at anything else, I might never have found the determination to succeed in the one arena I believed I truly belonged. I was set free, because my greatest fear had been realized, and I was still alive, and I still had a daughter whom I adored, and I had an old typewriter and a big idea. And so rock bottom became the solid foundation on which I rebuilt my life.

You might never fail on the scale I did, but some failure in life is inevitable. It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might as well not have lived at all in which case, you fail by default.

Failure gave me an inner security that I had never attained by passing examinations. Failure taught me things about myself that I could have learned no other way. I discovered that I had a strong will, and was more discipline than I had suspected; I also found out that I had friends whose value was truly above the price of rubies.

The knowledge that you have emerged wiser and stronger from setbacks means that you are, ever after, secure in your ability to survive. You will never truly know yourself, or the strength of your relationships, until both have been tested by adversity. Such knowledge is a true gift, for all that it is painfully won, and it has been worth more than any qualification I ever earned.

129. According to the author, what can be defined as ‘failure?
(A) Failing on an epic scale
(B) Not truly knowing yourself
(C) Living your life so cautiously that you do not fail
(D) A situation where all your fears come to pass
Answer: A

130. Which of the following is a major benefit of failure according to the passage?
(A) Failure helps in stripping away the inessential.
(B) Failure teaches you things which you could not have learnt in any other way.
(C) Failure gives you an inner security which cannot be otherwise attained.
(D) Failure helps you in finding the determination to succeed.
Answer: D

131. Why does the author say that failure is ‘inevitable’ in life?
(A) Because nothing can prevent the caprice of fate.
(B) Because not all of us are well- acquainted with failure.
(C) Because life is difficult and too complicated.
(D) Because the fear of failure takes precedence over the desire for success.
Answer: A

132. Which of the following is a suitable title for this passage?
(A) What constitutes failure?
(B) Failure is inevitable in life
(C) Failure has its benefits
(D) A hope rather than a reality
Answer: C

133. According to the author, what is the impact of failure on a person?
(A) A person emerges wiser and stronger implying that he is secure in his ability to survive.
(B) A person realizes that happiness In life does not depend on the achievements or acquisitions.
(C) A person realizes that his qualifications and CV are not his life.
(D) A person realizes the strength of his relationships by identifying his true friends.
Answer: A

134. When people discover a strong will and more disciplined?
(A) when they get an inner security
(B) when the get the knowledge and become wiser
(C) after becoming a failure
(D) after realizing that they have true friends
Answer: C


PASSAGE – 4
Speech is a great blessing but it can also be a great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also, if we use it carelessly, make our attitude completely, misunderstood. A slip of the tongue, the use of an unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated man may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which objective general English bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions of men.

135. Speech can be a curse, because it can
(A) reveal our intentions
(B) lead to carelessness
(C) hurt others
(D) create misunderstanding
Answer: C

136. A ‘slip of the tongue’ means something said
(A) unintentionally
(B) wrongly by chance
(C) without giving proper-thought
(D) to hurt another person
Answer: C

137. The best way to win a friend is to avoid ……..in speech.
(A) ambiguity
(B) verbosity
(C) propensity
(D) irony
Answer: A

138. While talking to an uneducated person, we should use
(A) polite language
(B) ordinary speech
(C) his vocabulary
(D) simple words
Answer: C

139. If one used the same style of language with everyone, one would sound
(A) democratic
(B) foolish
(C) boring
(D) flat
Answer: B


PASSAGE – 5
One day all the employees reached the office and they saw a big advice on the door on which it was written:
“Yesterday the person who has been hindering your growth in this company passed away. We Invite you to join the funeral in the room that has been prepared in the gym”. In the beginning, they all got sad for the death of one of their colleagues, but after a while they started getting curious to know who was that man who hindered the growth of his colleagues and the company itself.

The excitement in the gym was such that security agents were ordered to control the crowd within the room. The more people reached the coffin, the more excitement heated up. Everyone thought: “Who is this guy who was hindering my progress? Well, at least he died!” One by one the thrilled employees got closer to the coffin and when they looked inside it they suddenly became speechless. They stood nearby the coffin, shocked and in silence, as if someone had touched the deepest part of their soul. There was a mirror inside the coffin: everyone who looked inside it could see himself.

There was also a sign next to the mirror that said: “There is only one person who is capable to set limits to your growth: it is YOU.” You are the only person who can revolutionize your life. You are the only person who can influence your happiness, your realization and your success. You are the only person who can help yourself. Your life does not change when your boss changes, when your friends change, when your partner changes, when your company changes. Your life changes when YOU change, when you go beyond your limiting beliefs, when you realize that you are the only one responsible for your life. “The most important relationship you can have is the one you have with yourself.”

140. Which of the following is true In the context of the passage?
(A) The crowd gathered In the office for the funeral.
(B) The coffin was empty.
(C) The employee who died was hindering everybody’s growth.
(D) Only a person is responsible for his own success.
Answer: D

141. What can we learn from this
(A) Never trust anyone without confirming it yourself.
(B) One who is not hard working is not loved by the employees.
(C) Good relation with your employees is most important in your life.
(D) The most important relationship you can have is the one you have with yourself.
Answer: D

142. What was inside the coffin?
(A) The corpse of the employee who died.
(B) The coffin was empty.
(C) A note on which there were instructions.
(D) There was a mirror inside the coffin.
Answer: D

143. What was the reason of employee’s excitement?
(A) As they were expecting a bonus or promotion.
(B) Because the employee who hindered their growth died.
(C) As they were happy they will succeed now since no one will hinder their growth now.
(D) They were curious to know the identity of the man who hindered the growth of his colleagues.
Answer: D

144. Why everyone was speechless and shocked?
(A) They were shocked as the employee who died was the most hardworking one.
(B) As they never expected that their growth was actually hindered by one of their own.
(C) As they found a mirror inside the coffin.
(D) As one of the employees died.
Answer: C

145. According to the passage, the writer was
(A) a failure after not passing the graduation.
(B) an insecure person.
(C) homeless.
(D) a married lone parent.
Answer: D

Directions: In question nos. 146 to 155, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate it by blackening the appropriate rectangle [ ] in the Answer-sheet.

146. Someone very careful and particular about everything he does
(A) precise
(B) scrupulous
(C) meticulous
(D) conscientious
Answer: C

147. Seat on elephant’s back
(A) Saddle
(B) Howdah
(C) Lounge
(D) Hoof
Answer: B

148. Room with toilet facilities
(A) Suite
(B) Deluxe
(C) Lavatory
(D) Cabin
Answer: C

149. Ridiculous use of words
(A) Onomatopoeia
(B) Malapropism
(C) Neologism
(D) Pun
Answer: B

150. One who comes from a country area and is often considered to be stupid
(A) Villager
(B) Rustic
(C) Bumpkin
(D) Philanderer
Answer: C

151. Taking care to do things that are morally correct.
(A) precise
(B) scrupulous
(C) meticulous
(D) conscientious
Answer: D

152. A leather seat for a rider on a horse
(A) Saddle
(B) Howdah
(C) Lounge
(D) Hoof
Answer: A

153. A set of matching pieces of furniture
(A) Suite
(B) Deluxe
(C) Lavatory
(D) Cabin
Answer: A

154. The fact of words containing sounds similar to the noises they describe
(A) Onomatopoeia
(B) Malapropism
(C) Neologism
(D) Pun
Answer: A

155 A sound pleasing to the ear
(A) Strident
(B) Arcane
(C) Euphonious
(D) Virile
Answer: C
Directions: In question nos. 156 to 175, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best express the same sentence in Indirect/Direct form.
156. The conductor come in and said,” It is a bitterly cold night and even at the far end of the bus the wind cuts like a knife.
(A) The conductor came in and said that that was a bitterly cold night and even at the far end of the bus the wind cut like a knife.
(B) The conductor came in and said that itbis a bitterly cold night and even at the far end of the bus the wind cuts like a knife.
(C) The conductor came in and threatened that it had been a bitterly cold night and even at the far end of the bus the wind cut like a knife.
(D) The conductor came in and said that that was a bitterly cold night and even at the far end of the bus the wind cutted like a knife.
Answer: A & D

157. He told me that his car had broken down and said that the wheels required some minor repairs and asked me to collect it in evening.
(A) He says to me “My car has broken down! the wheels require some minor repairs. Do collect it in evening.”
(B) He said to me “My car had broken down! the wheels require some minor repairs. collect it in evening.”
(C) He said to me “My car has broken down! the wheels require some minor repairs. Do collect it in evening.”
(D) He said to me “My car has broken down! the wheels required some minor repairs. Do collect it in evening.”
Answer: C

158. One of government advertisements says, “Many more people are killed, much more frequently by smoking than road accident.”
(A) One of the government advertisement said that many more people would kill much more frequently by smoking than road accident.
(B) One of the government advertisement says that many more people are killed much more frequently by smoking than road accident.
(C) My coach asked me that could I perform and I refused.
(D) One of the government advertisement said that many more people were killed much more frequently by smoking than road accident.
Answer: B

159. He said to them, ” Be quiet and listen to me carefully or else go away.”
(A) He urged them to be quiet and listen to him carefully or else asked them to go away.
(B) He said to be quiet and listen to him carefully or else asked them to go away
(C) He told them to be quite and listen to them carefully or else to go away.
(D) He requested to be quiet and listen to him carefully or else to go away.
Answer: A

160. My father said to me, ” Don’t pull the dogs legs or it will bite your hand.”
(A) My father cautioned me not to pull the dog’s leg or else it would bite my hand.
(B) My father cautioned me not to pull the dog’s leg or else it could bite my hand.
(C) My father threatened me not to pull the dog’s leg or else it would bite my hand.
(D) My father advised me not to pull the dog’s leg or else that could bite my hand.
Answer: A

161. Sumona said to me, “Am I meant to wait for you till I breathe.”
(A) Sumona asked me if she was mean to be waited for me till she breathed.
(B) Sumona wondered if she is meant to wait for me till she breathed.
(C) Sumona asked me if she was meant to wait for me till she breathed.
(D) Sumona exclaimed me if she would meant to wait for me till she breathed.
Answer: C

162. The policeman said to the violent crowd, “stop all this or your body will be pleased by pallets.”
(A) The policeman advised the violent crowd to stop all that and threatened that else their body would be pleased by pallets.
(B) The policeman urged the violent crowd to stop all that and exclaimed that else their body would be pleased by pallets.
(C) The policeman cautioned the violent crowd to stop all that and threatened that else their body would be pleased by pallets.
(D) The policeman asked the violent crowd to stop all that and said that else their body would be pleased by pallets.
Answer: C

163. I said, “I wish it rains hard, so that I may take her out for a lavish dinner tonight.”
(A) I earnestly wished that it should rain so that I might take her out for a lavish dinner that night.
(B) I earnestly wished that it rained so that I take her out for a lavish dinner that night.
(C) I earnestly wished not to rain so that I take her out for a lavish dinner that night.
(D) I told his wish that it should not rain so that I take her out for a lavish dinner that night.
Answer: A

164. She said to Ashu, “what is the deadliest thing in this world.” and he said “the faith in love!”
(A) She asked Ashu what is the deadliest thing in this world and he answered faith in love.
(B) She asked Ashu what was the deadliest thing in that world and he answered faith in love.
(C) She asked Ashu what was the deadliest thing in this world to which he replied faith in love.
(D) She asked Ashu what the deadliest thing in this world and he was and he later answered faith in love
Answer: C

165. My son said to me, “Mommy, do you know, I get this dimple from you?”
(A) My son asked me whether I know that he gets this dimple from me.
(B) My son asked me whether I know that he got that dimple from me.
(C) My son asked me whether I knew that he gets this dimple from me.
(D) My son asked me whether I knew that he got that dimple from me.
Answer: D

166. “Alas! How I have wasted all my money in these trifles.” said my friend to me.
(A) My friend wondered with contempt that he was wasted all his money in those trifles.
(B) My friend exclaimed with contempt that he had wasted all his money in these trifles.
(C) My friend confessed with the regret that he had wasted all his money in those trifles.
(D) My friend exclaimed with contempt that he had wasted all his money in those trifles.
Answer: C

167. The kingslayer said to his men, “Do not be afraid of the enemy. Face them bravely.”
(A) The kingslayer ordered his men to not be afraid of the enemy and that they had to be faced bravely.
(B) The kingslayer asked his men to not be afraid of the enemy but they should be faced bravely.
(C) The kingslayer advised his men not to be afraid of the enemy but to face them bravely.
(D) The kingslayer told his men not to be afraid of the enemy and they had faced them bravely.
Answer: C

168. My father said to me “Did you discuss this matter with your mother.”
(A) My father asked me if I would discuss that matter with my mother.
(B) My father asked me if I could discussed that matter with my mother.
(C) My father asked me if I had discussed that matter with my mother.
(D) My father said me if I discussed that matter with my mother.
Answer: C

169. Once my guru said, “Poverty is a great curse.”
(A) Once my guru said that poverty was a great curse.
(B) Once my guru said that poverty is a great curse.
(C) Once my guru said that poverty is a great curse.
(D) Once my guru’s said that poverty is the greatest curse.
Answer: C

170. She said to me, “I am going to New York. Will you come after me in my wedding?”
(A) She warned me that she was going to New York and wondered if I could come after her in her wedding.
(B) She told me that she is going to New York and asked me if I would come after her in her wedding.
(C) She told me that she was going to New York and asked if she could come after me in her wedding.
(D) She told me that she was going to New York and asked me if I would come after her in her wedding.
Answer: D

171. The policeman laughed and said, “Why did people get so much annoyed even at little provocation?”
(A) The policeman laughed at me and asked why people had gotten so much annoyed even at little provocation.
(B) The policeman laughed and asked why people had gotten so much annoyed even at little provocation.
(C) The policeman laughed and asked why people were so much annoyed even at little provocation.
(D) The policeman laughed and asked why people got so much annoyed even at little provocation.
Answer: B

172. Monika said to Ram, “I cannot allow you to go out of the class unless the teacher comes and takes the charge.”
(A) Monika told Ram that she cannot allow him to go out the class unless the teacher come and took the charge.
(B) Monika told Ram that he could not allow her to go out the class unless the teacher come and took the charge.
(C) Monika told Ram that she could not allow him to go out of the class unless the teacher came and took the charge.
(D) Monika told Ram that she could not allow him to go out the class unless the teacher doesn’t come and takes the charge.
Answer: C

173. My mother said to me, “I saw you dancing to your boss tunes every time I came here.”
(A) My mother told me that she saw me dancing to my boss tunes every time she had come here.
(B) My mother told me that she had seen me dancing to my boss tunes every time she came here.
(C) My mother had told me that she saw me dancing to my boss tunes every time she had come here.
(D) My mother told me that she had seen me dancing to my boss tunes every time she had come here.
Answer: D

174. Mohit’s father said, ‘We must not watch reality shows in front of your younger siblings .’
(A) Mohit’s father said they must not watch reality shows in front of my younger siblings.
(B) Mohit’s father said that they must not watch reality shows in front of my younger siblings.
(C) Mohit’s father said that we must not watch reality shows in front of my younger siblings.
(D) Mohit’s father said that they must watch reality shows in front of my younger siblings.
Answer: B

175. “Congratulation! you have been selected for Indian Idol,” My father said to me.
(A) My father congratulate me saying that I had been selected for Indian Idol.
(B) My father congratulated me saying that I had been selected for Indian Idol.
(C) My father said me congratulations saying that I had been selected for Indian Idol.
(D) My father congratulated me and said that You have been selected for Indian Idol.
Answer: B
Directions: In question nos. 176 to 200, a sentence has been given in Active Voice/ Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark your answer in the Answer-Sheet.

176. What caused Brangelina split their marriage?
(A) what had caused Brangelina to split their marriage?
(B) what was Brangelina to split their marriage caused by?
(C) what caused their marriage to be split by Brangelina?
(D) what was caused Brangelina to split their marriage by?
Answer: C

177. Your behaviour greatly astonishes me.
(A) I was greatly astonished at your behaviour.
(B) I were greatly astonished at your behaviour.
(C) I am greatly astonished at your behaviour.
(D) I should be greatly astonished at your behaviour.
Answer: C

178. Jolie’s secret love games forced Brad Pitt to divorce her.
(A) Brad Pitt forced to divorce by Jolie’s secret love games.
(B) Brad Pitt was forced to divorce by Jolie’s secret love games.
(C) Brad Pitt was forced to be divorced by Jolie’s secret love games.
(D) The Australians were jeering at me.
Answer: B

179. Why did you write me such an abusive letter?
(A) Why were such an abusive letter written to me by you?
(B) Why was such an abusive letter to write to me by you?
(C) Why was such an abusive letter written to me by you?
(D) Why was such an abusive letter written by you?
Answer: C

180. Since Ashu had not done his work, they had to cancel the meeting.
(A) Since his work had not been done by Ashu, the meeting had to be cancelled.
(B) Since his work had not been done by himself, the meeting had to be cancelled.
(C) Since his work was not done by Ashu, the meeting had to be cancelled.
(D)Since his work could not be done by Ashu, the meeting had to be cancelled.
Answer: A

181. Kohli could not complete his inning because he had a pain in his thigh.
(A) The inning had not been completed by Kohli because he had a pain in his thigh.
(B) The inning was not be completed by Kohli because he had a pain in his thigh.
(C) The inning could not complete by Kohli because he had a pain in his thigh.
(D) The inning could not be completed by Kohli because he had a pain in his thigh.
Answer: D

182. My father ordered me to bring a cup of coffee.
(A) a cup of coffee has been ordered to be brought by my father.
(B) I was ordered by my father to bring a cup of coffee.
(C) a cup of coffee has been ordered to bring
(D) a cup of coffee has been ordered to bring by my father
Answer: B

183. No one dare to mock at irregular secular activities.
(A) Irregular secular activities are dare not to mock at
(B) Secular activities are irregularly mocked at.
(C) Irregular secular activities are dared not to be mockal at.
(D) Secular activities are irregularly dared not to mock at.
Answer: C

184. When you have finished your meal kindly offer your remark.
(A) When your meal has been finished, you are requested to offer your remark.
(B) Kindly offer your remark, when your meal had been finished.
(C) Kindly offer your remark, when your meal has been finished.
(D) When your meal had been finished, you are requested to offer your remark.
Answer: A

185. The situation in kashmir could hardly have been altered by the interference of Aman ki Asha.
(A) The interference of Aman ki Asha could hardly be altered the situation in Kashmir.
(B) The interference of Aman ki Asha could hardly have altered the situation in Kashmir.
(C) The interference of Aman ki Asha could hardly have been altered the situation in Kashmir.
(D) The interference of Aman ki Asha can hardly altered the situation in Kashmir.
Answer: B

186. How does your mother teach you to talk so sweet?
(A) How is you taught by your mother to talk so sweet?
(B) How are you taught by your mother to talk so sweet?
(C) How were you taught by your mother to talk so sweet?
(D) How could you taught by your mother to talk so sweet?
Answer: B

187. Why did these leaders defraud us of our earnings?
(A) Why will we be defrauded of our earnings by these leaders.
(B) Why have we been defrauded of our earnings by these leaders.
(C) Why were we defrauded of our earnings by these leaders.
(D) Why were we being defrauded of our earnings by these leaders.
Answer: C

188. Stop the gau rakshaks doing barbarious act in pretext of mercy.
(A) The gau rakshaks should be stopped doing barbarious act in pretext of mercy.
(B) The gau rakshaks shall be stop doing barbarious act in pretext of mercy.
(C) The gau rakshaks should be stopped from doing barbarious act in pretext of mercy.
(D) The gau rakshaks has to be stopped doing barbarious act in pretext of mercy.
Answer: A

189. Did our society ever ponder about how the girls should be subjected in arranged marriage institution?
(A) Were how the girls should be subjected in arranged marriage institution ever pondered about by our society?
(B) Had how the girls should been subjected in arranged marriage institution ever pondered about by our society?
(C) Was how the girls should be subjected in arranged marriage institution ever pondered about by our society?
(D) Will how the girls should be subjected in arranged marriage institution ever pondered about by our society?
Answer: C

190. People in Tamil Nadu regard Rajnikanth as God and call him Thalaiva
(A) Rajnikanth was regarded as a God and he is called Thalaiva in Tamil Nadu.
(B) Rajnikanth is regrarded as a God and he was called Thalaiva in Tamil Nadu.
(C) Rajnikanth is regarded as a God and he is called Thalaiva in Tamil Nadu.
(D) Rajnikanth was regarded as a God and he is called Thalaiva in Tamil Nadu.
Answer: C

191. This book tells us how long they saved themselves from cannibals?
(A) We have been told by this book how long they were saved from cannibals
(B) We had told by this book how long they were saved from cannibals
(C) We were told by this book how long they were saved from cannibals
(D) We are told by this book how long they were saved from cannibals.
Answer: D

192. We ought not to doubt all leaders and condemn their every act.
(A) All leaders ought not be doubted and their every act ought not be condemned.
(B) All leaders ought not be doubted and their every act shall not be condemned
(C) All leaders ought not be doubted and their every act should not be condemned
(D) All leaders ought not be doubted and their every act should not be condemned
Answer: A

193. The whole nation knew that the partition was unjust.
(A) It were known that the partition was unjust.
(B) It had been known that the partition was unjust.
(C) It was known that the partition was unjust.
(D) It could be known that the partition was unjust.
Answer: C

194. It is essential to encourage the lower section of the society.
(A) The section of the society is required to be lowered and encouraged.
(B) It should be essential to be encouraged the lower section of the society.
(C) The lower section of the society is required to be encouraged.
(D) The lower section of the society is in a need of encouragement.
Answer: C

195. When my father reached, I was to complete my poem.
(A) when my father had come, my poem was to be completed by me
(B) My poem was to be completed by me, when my father came.
(C) My poem had to be completed by me, when my father came.
(D) when my father came, my poem was being completed by me.
Answer: B

196. My cellphone has been stolen.
(A) someone had stolen my cellphone.
(B) I have stolen my cellphone.
(C) someone is stealing my cellphone
(D) someone has stolen my cellphone.
Answer: D

197. Our Almighty will bless those men fighting for justice.
(A) Those men fighting for justice will be blessed by our Almighty.
(B) Those men fighting for justice should be blessed by our Almighty.
(C)Those men fighting for justice have been blessed by our Almighty.
(D)Those men fighting for justice would be blessed by our Almighty.
Answer: A

198. The Chinese has constructed the glass bridge.
(A) the glass bridge has been constructed be the Chinese.
(B) the glass bridge was constructed by the Chinese.
(C) the glass bridge was being constructed by the Chinese.
(D) the glass bridge had been constructed by the Chinese.
Answer: A

199. Some NCERT books have to be bought by my elder sister.
(A) My elder sister had to buy some NCERT books.
(B) My elder sister has to buy some NCERT books.
(C) My elder sister would buy some NCERT books.
(D) My elder sister was to buy some NCERT books.
Answer: B

200. He will divorce his wife sooner or later.
(A) His wife will be divorce by him sooner or later.
(B) His wife will divorced by him sooner or later.
(C) His wife will be divorced sooner or later.
(D) His wife will be divorce by him sooner or later.
Answer: C