SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Tier-II Quantitative Aptitude

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Tier-II Quantitative Aptitude

shape Introduction

SSC CGL 2018 Tier-II Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 6 hours, 3 Sections, a total of 400 questions, a Maximum score of 600 marks. The 3 Sections are timed: Quantitative Aptitude, English Language, Statistics (or) Finance and Economics. The section wise details are as shown below.

shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time Negative Marking
Quantitative Ability 100 200 2 Hours 0.50
English Language 200 200 2 Hours 0.25
Statistics 100 200 2 Hours 0.50
Finance & Economics 40(Finance & Accounts)
60 (Economics & Governance)
200 2 Hours 0.50


The SSC CGL Tier-II Quantitative Aptitude, section has a total of 100 questions, Maximum marks of 200 and a duration of 2 hours. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for SSC CGL Tier-II Quantitative Aptitude are mentioned separately.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Simplification 3-6
Number series 0-2
Number System 6-8
Algebra 5-9
Averages 5-6
Percentages 1-4
Ratio & Proportion 1-6
Interest 4-5
Profit & Loss 9-14
Time & Work 6-7
Time, Speed & Distance 4-6
Mensuration 10-13
Geometry 12-18
Trigonometry 7-10
Data Interpretation 5-7
Mixtures & Alligations 1-4

shape Samples

1. How many pieces of 0.85 meteres can be cut from a rod 42.5 meteres long
(a) 30
(b) 40
(c) 50
(d) 60
(e) None of these
Answer: c

2. 5.8 * 2.5 + 0.6 * 6.75 + 139.25= ?
(a) 157.60
(b) 147.80
(c) 147.60
(d) 157.80
(e) None of these
Answer: d

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
1. 2, 2, 5, 13, 28, ?
(a) 20
(b) 32
(c) 45
(d) 52
(e) None of these
Answer: d

2. 7, 8, 11, 16, 23, ?
(a) 22
(b) 32
(c) 35
(d) 37
(e) None of these
Answer: b

1. The least number, which is to be added to the greatest number of 4 digits so that the sum may be divisible by 345, is
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
(e) 9
Answer: b

2. If a = 4011 and b = 3989 then value of ab = ?
(a) 1,59,99,879
(b) 1,58,99,879
(c) 1,59,89,979
(d) 1,59,98,879
(e) None of these
Answer: a

1. When 2x + \(\frac{2}{x}\) = 3, then the value of \(x^3+\frac{1}{x^3}+2\) is
(a) \(\frac{2}{7}\)
(b) \(\frac{7}{8}\)
(c) \(\frac{7}{2}\)
(d) \(\frac{8}{7}\)
(e) None of these
Answer: b

2. If x = 332, y = 333, z = 335 then the value of \(x^3 + y^3 + z^3 – 3xyz\) = ?
(a) 5000
(b) 6000
(c) 7000
(d) 8000
(e) None of these
Answer: c

1. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match
(a) 36
(b) 37
(c) 38
(d) 39
(e) None of these
Answer: d

2. Reeya obtained 65, 67, 76, 82 and 85 out of 100 in different subjects, What will be the average.
(a) 70
(b) 75
(c) 80
(d) 85
(e) None of these
Answer: b

1. The ratio 5:20 expressed as percent equals to
(a) 50 %
(b) 125 %
(c) 25 %
(d) 30 %
(e) None of above
Answer: c

2. 88% of 370 + 24% of 210 – x = 118
(a) 150
(b) 250
(c) 158
(d) 258
(e) None of these
Answer: d

1. The least whole number which when subtracted from both the terms of the ratio 6:7 to give a ratio less than 16 : 21, is
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(e) None of these
Answer: a

2. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2:1. If the this ratio is to be 1:2, then the quanity of water to be further added is
(a) 20 liters
(b) 30 liters
(c) 50 liters
(d) 60 liters
(e) None of these
Answer: d

1. A man borrowed Rs.16000 from two persons. He paid 6% interest per annum to one and 10% interest per annum to the other. In the first year he paid a total interest of Rs.1120. How much did he borrow at each rate?
(a) Rs.12500 : Rs.3500
(b) Rs.11000 : Rs.5000
(c) Rs.12000 : Rs.4000
(d) Rs.10000 : Rs.6000
(e) None of these
Answer: c

2. A sum of money at compound interest amounts to Rs.650 at the end of the first year and Rs.676 at the end of the second year. The sum of money is,
(a) Rs.1300
(b) Rs.650
(c) Rs.1250
(d) Rs.625
(e) None of these
Answer: d

1. A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is.
(a) 20%
(b) 21%
(c) 22%
(d) 23%
(e) None of these
Answer: b

2. A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss ?
(a) 2% Profit
(b) 3% Profit
(c) 2% Loss
(d) 3% Loss
(e) None of these
Answer: b

1. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves. A alone can finish the remaining work in
(a) 5 days
(b) 6 days
(c) 7.5 days
(d) 8.5 days
(e) None of these
Answer: c

2. A is thrice as good a workman as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes. B alone can do the whole work in
(a) 15 days
(b) 10 days
(c) 9 days
(d) 8 days
(e) None of these
Answer: a

1. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes ?
(a) 50 meter
(b) 100 meter
(c) 110 meter
(d) 120 meter
(e) None of above
Answer: b

2. A Man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on bicycle at 9 km/hr. What is the distance travelled on foot?
(a) 16 km
(b) 14 km
(c) 12 km
(d) 10 km
(e) None of these
Answer: a

1. The area of an equilateral triangle is 400√3 sq. m. Its perimeter is:
(a) 120 m
(b) 150 m
(c) 90 m
(d) 135 m
(e) None of these
Answer: a

2. The perimeter of a triangle is 30 cm and its area is 30 cm^2. If the largest side measures 13 cm, What is the length of the smallest side of the triangle?
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 6 cm
(e) None of these
Answer: c

1. In a right angled triangle the product of its two sides equals half of the square of the third side which is the hypotenuse. One of the acute angles must then be,
(a) \(15^0\)
(b) \(30^0\)
(c) \(45^0\)
(d) \(60^0\)
(e) None of these
Answer: c

2. The length of 3 sides of a triangle are, 6cm, 8cm and 10cm. The length of the median to the greatest side is then,
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 4.8 cm
(d) 6 cm
(e) None of these
Answer: a

1. The simplified value of \((secθ−cosθ)^2+(cosecθ−sinθ)^2−(cotθ−tanθ)^2/(secθ−cosθ)^2+(cosecθ−sinθ)^2−(cotθ−tanθ)^2\) is,
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 2
(e) None of these
Answer: b

2. If sinθ+cosecθ=2sinθ+cosecθ=2, then the value of \(sin^{100}θ+cosec^{100}θ\) is,
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) 4
Answer: c

Directions: The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the year 2009 to 2014. Study the graph and answer five questions:


1. In how many of the given years, was the production of Type P vehicles of the company more than the average production of this type vehicles in the given years?
(a) 4
(b) 2
(c) 5
(d) 3
Answer: d

2. The production of Type Q vehicles in 2010 was approximately what percent of Type P vehicles in 2014?
(a) 75
(b) 54.5
(c) 45.5
(d) 60
Answer: b

3. The ratio of total production of Type P vehicles to total production of Type Q vehicles over the years
(a) 48:41
(b) 8:5
(c) 5:8
(d) 41:48
Answer: a

4. The total production of Type P vehicles in the years 2009 and 2011 is what percent of total production of Type Q vehicles in 2010 and 2014?
(a) 75
(b) 69.25
(c) 80
(d) 81.25
Answer: c

5. Approximate percentage decrease in production of Type Q vehicles from 2010 to 2011 is
(a) 16.7
(b) 10.1
(c) 14.3
(d) 12.5
Answer: a

1. A can contains a mixture of two liquids A and B in the ratio 7:5 when 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7:9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?
(a) 28 litres
(b) 21 litres
(c) 45 litres
(d) 36 litres
Answer: b

2. A man travelled a distance of 90Km in 9 hours partly on foot at 8 kmph and partly on bicycle at 17 kmph. Find the distance travelled on foot.
(a) 46 km
(b) 56 km
(c) 62 km
(d) 52 km
Answer: b
SSC CGL Quantitative Aptitude – Study GuideClick Here


SSC CGL – Related Information
SSC CGL – General Awareness – Study Guide
SSC CGL – English Language – Study Guide
SSC CGL – Reasoning Ability – Study Guide