English Knowledge - SPLessons

SSC CPO Cloze Test Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Cloze Test Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the SSC CPO Cloze Test Quiz 1 sample questions and answers. This SSC CPO Cloze Test Quiz 1is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Direction (1-5): In the passage given below there are blanks that are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning.


The 28th session of the Standing Labour Committee held _(1)_ yesterday concluded without any agreement being reached on the question of automation. Representatives of employers and of labor _(2)_ after the meeting, asserting that the session did not impose any commitments on them. At the afternoon meeting of the session the Union Labour Minister, Mr.JaisukhlalHathi, _(3)_ spokesmen of both labor and employers to sum up their conclusions. The labor point of view was put _(4)_ by Mr.BagaramTulpule, who said that labor was definitely against automation in the country which was short of technological and capital resources and with huge human potential. Exceptions may be made in the cases where there is some kind of “compulsion” but what constitutes a compulsion must be spelled _(5)_ in great detail.


Q1.

    A. Before
    B. At
    C. On
    D. Here
    E. After

    Answer: Option D


Q2.

    A. Shouted
    B. Hugged
    C. Dispersed
    D. Laughed
    E. None of these

    Answer: Option C


Q3.

    A. Introduced
    B. Invited
    C. Applauded
    D. Criticized
    E. Warned

    Answer: Option B


Q4.

    A. All ((B) (c) & (E)
    B. Up
    C. Forth
    D. Both (C) & (E)
    E. Forward

    Answer: Option D


Q5.

    A. Out
    B. In
    C. Of
    D. On
    E. Forward

    Answer: Option A

Directions for Questions 1 to 5: In the following passage there are blanks, each of which is numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.


A large number of natural disasters within a few days in late September has led to two assumptions. First, we are experiencing more natural calamities today _(A)_ ever before, and second, the distribution of disasters _(B)_ unequal. A UN report studied natural disasters _(C)_ 1975 and 2007 found that not only is the _(D)_ of catastrophes increasing because of climate change and environmental _(E)_ but also that the brunt of tragedies is borne _(F)_ poor countries least equipped to deal with such _(G)_. It is true that some countries are disaster-prone but some _(H)_ Japan, for example, have managed to overcome their geographical disadvantages. _(I)_ to UN estimates, equivalent populations in the Philippines and Japan _(J)_ the same number of cyclones each year but 17 times more people perish in the Philippines than in Japan. In the same ways, natural disasters give developed economies an excuse for technological improvement while in poorer ones it feeds a vicious cycle —since they are constantly struggling to recover from natural calamities they cannot afford the disaster prevention measures needed.


1. A

    A. As

    B. Than

    C. Not

    D. Of

    E. Since

    Answer:- Option B


2. B

    A. Being

    B. Are

    C. Often

    D. Is

    E. Seem

    Answer:- Option D


3. C

    A. After

    B. Prior

    C. Between

    D. Separating

    E. Affecting

    Answer:- Option C


4. D

    A. Response

    B. Dances

    C. Occurring

    D. Damage

    E. Frequency

    Answer:- Option E


5. E

    A. Degradation

    B. Protection

    C. Detriment

    D. Audit

    E. Summit

    Answer:- Option A

Directions for Questions 1 to 5: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.


The children living in rural areas continue to be deprived of quality education. Part of the reason is their teachers. A large number of teachers _(A)_ to teach in rural areas and those that do are usually under-qualified. In recent years the number of qualified teachers has increased because of

_(B)_ efforts by the government and private groups to _(C)_ the general education and professional training of teachers. There is more of an emphasis on the training of rural teachers, whose educational backgrounds are generally not as _(D)_ as their urban counterparts. Those that refuse to teach in rural areas _(E)_ distance and lack of interest by students as problems. Many of the teachers also _(F)_ the enthusiasm to teach because of their meager salary. Another obstacle _(G)_ by the schools is that obtaining more teachers for rural schools is difficult because of state guidelines that approve of high student-to-teacher ratios.

As the lack of teachers creates many obstacles for children in rural schools, another _(H)_ is the lack of resources which becomes detrimental to the learning process. Lack of books and other reading materials seems to be a widespread problem. The use of high-tech devices such as computers is _(I)_ rare. Another condition of the schools is the inadequate facilities in the classes that are actually _(J)_ in. Some schools are located in warehouses while others in small houses. Many of the rural schools operate without electricity.


1. A

    A. Reject

    B. Averse

    C. Gear

    D. Refuse

    E. Adamant

    Answer:- Option D


2. B

    A. None

    B. Most

    C. Increased

    D. Dire

    E. Enlarged

    Answer:- Option C


3. C

    A. Improve

    B. Recover

    C. Decrease

    D. Advanced

    E. Progressive

    Answer:- Option A


D

    A. Exhausted

    B. Sound

    C. Cheap

    D. Qualified

    E. Limited

    Answer:- Option B


5. E

    A. Say

    B. Lilt

    C. Reduce

    D. Cite

    E. Make

    Answer:- Option D



English Language – Related Information
IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 2
IBPS RRB Sentence Correction Quiz 2
IBPS RRB Cloze Test Quiz 1
Book for English Language