SSC CPO - SPLessons

SSC CPO English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO English Language

SSC CPO English Language – Paper I

shape Introduction

SSC CPO Paper-I Examination is a Objective multiple choice type test with a maximum score of 200 marks. The exam duration is 2 hours. The Objective multiple choice type test has 4 sections, 200 questions, and 200 Marks and a negative marking of 0.25 marks for each wrong answer. Unanswered questions do not have any negative marking. The individual sections are not timed.


Date of Exam Part Subject Number of Questions Maximum Marks Duration
/Time Allowed
11-12-2019 to 13-12-2019 I Reasoning Ability 50 50 2 hours
II General Knowledge and General Awareness 50 50
III Quantitative Aptitude 50 50
IV English Comprehension 50 50
Total 200 200

In the SSC CPO English Language, section in Paper I has a total of 50 questions for 50 marks. There is a Negative marking in SSC CPO written exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The difficulty level of this section would be of easy to moderate level.



SSC CPO English Language Section – Division of Marks

Topic Number of Questions
Grammar Section 8-10
Vocabulary 20-30
Reading Comprehension 5-10

The SSC CPO English Language section, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Every correct answer earns 1 mark and every wrong answer has a penalty of 0.25 i.e. 0.25 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question. Below mentioned are the different categories of expected questions in the English Language Section of SSC CPO Paper I objective multiple choice type test.


shape Questions

Directions (1-2): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

1. solve as per the direction given above
(a) We discussed about the problem so thoroughly
(b) on the eve of the examination
(c) that I found it very easy to work it out.
(d) No error.
Answer: a

2. solve as per the direction given above
(a) An Indian ship
(b) laden with merchandise
(c) got drowned in the Pacific Ocean.
(d) No error.
Answer: c

Directions (3-4): Which of the following phrases (A), (B), (C), (D) given below in the statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No Correction is required’, mark (E) as the answer.

3. When he is rich, he lives in a small house.
(a) Finally he is rich
(b) Although he is rich
(c) Until he is rich
(d) Unless he is rich
(e) No correction
Answer: b

4. Has your child becomes anxious or nervous about any activity, it is a good idea to inform the team-leader.
(a) Should your child
(b) Were your child
(c) Had your child
(d) When your child
(e) No correction
Answer: d

Directions (5-6): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentences meaningfully complete.

5. A fresh fall of snow soon ______________ the animals’ track.
(a) wither
(b) fissured
(c) evaded
(d) wiped away
Answer: d

6. If your young guide had made one false step, we would have plunged into the ____________ matters.
(a) descry
(b) erroneous
(c) abyss
(d) daunt
Answer: b

Directions (1-2): Choose the one which best expresses the meaning of the given word as you answer.

1. HEIST
(a) Delay
(b) Theft
(c) Protest
(d) Confirm
Answer: b

2. GRIM.
(a) Upsetting
(b) Murder
(c) Damage
(d) Refuse to obey
Answer: a

Directions (3-4): In the following question, choose the word opposite in meaning of the given word.

3. To incriminate
(a) to inculpate
(b) to attribute
(c) to allege
(d) to exonerate
Answer: d

4. Mere.
(a) unadorned
(b) immense
(c) sheer
(d) blunt
Answer: b

Directions (5-6): In the following questions, you have following brief passage with five questions from a single passage covering three passages altogether. Read the passage carefully and fill in the blanks with, out of the four alternatives given.

5. Fear and anxiety are (i) _____________ forms of will. If you (ii)_____ to do yoga, you must (iii)_____ fear. Fear is always a feeling to be (iv)_____ because what you fear is just the thing that is (v)___________ to come to you.
(a) unique
(b) perverse
(c) different
(d) accepted
Answer: b

6. Fear and anxiety are (i)_____ forms of will. If you (ii)____________ to do yoga, you must (iii)_____ fear. Fear is always a feeling to be (iv)_____ because what you fear is just the thing that is (v)_____ to come to you.
(a) dare
(b) wish
(c) approach
(d) ask
Answer: b

Directions (7-8): In the following questions, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word as your answer.
7. (a) toxisity
(b) traducer
(c) rubycund
(d) impeeding
Answer: b

8. (a) transmitt
(b) aplauds
(c) mobility
(d) ceramix
Answer: c

Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

9. Wear your heart on your sleeve
(a) A very bold person
(b) A noble pure person
(c) Make one’s feelings apparent
(d) Being overtly polite at all times
Answer: c

10. A picture paints a thousands words
(a) An image of a subject conveys its meaning or essence more effectively than a description does
(b) It is impossible to describe a beautiful sight
(c) A painter can express his feelings better than a writer
(d) A beautiful poem creates a mental picture
Answer: a

Directions (1-5): In the following questions, you have brief passages. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Indian airlines had no positive response to the incident occurred in the failure of an airplane engine. It was 1989, Indian airline B059 got crashed in the middle of the Indian Ocean,205 passengers died. There were no clues about the B059, some say that it got crashed but some said it got lost. Passengers relative were worried about their dear ones. The government declared the issue of B059 as a priority, Indian navy was given responsibility to find the B059 but nothing was found. After a year some fishermen found the black box of B059, which confirms the crash of Indian airplane B059 due to engine failure.

1. What was the reason for the crash of B059?
(a) Engine failure.
(b) Crashed with a bird.
(c) B059 catches Fire.
(d) Pilot failure.
Answer: a

2. Who got the responsibility to find out clues about B059?
(a) Indian Coastal Guard.
(b) Indian Army.
(c) Indian Navy.
(d) Indian Air Force.
Answer: c

3. B059 got crashed at which place?
(a) The Atlantic Ocean.
(b) The Indian Ocean.
(c) The Bay of Bengal.
(d) Coastal area.
Answer: b

4. What could be assumed from the passage?
(a) It was an airline mistake.
(b) The government did not take any step.
(c) Indian Navy did not work properly.
(d) None of these.
Answer: d

5. How many passengers died?
(a) 200
(b) 210
(c) 205
(d) 219
Answer: c

SSC CPO – Related Information
SSC CPO – English Language (Additional topics)