SSC CPO - SPLessons

SSC CPO General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO General Awareness

SSC CPO General Awareness – Paper I

shape Introduction

SSC CPO Paper-I Examination is a objective multiple choice type test with a maximum score of 200 marks. The exam duration is 2 hours. The objective multiple choice type test has 4 sections, 200 questions, and 200 Marks and a negative marking of 0.25 marks for each wrong answer. Unanswered questions do not have any negative marking. The individual sections are not timed.

Date of Exam Part Subject Number of Questions Maximum Marks Duration
/Time Allowed
11-12-2019 to 13-12-2019 I Reasoning Ability 50 50 2 hours
II General Knowledge and General Awareness 50 50
III Quantitative Aptitude 50 50
IV English Comprehension 50 50
Total 200 200


In the SSC CPO General Awareness, section in Paper I has a total of 50 questions for 50 marks. There is a Negative marking in SSC CPO written exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The difficulty level of this section would be of moderate level. There are no calculations involved in this section.



SSC CPO General Awareness Section – Division of Marks

Topic Number of Questions
Indian History 4-5
Polity 3-5
Science & Technology 10-13
Geography 5-6
Economy 4-5
National & International Affairs 10-11

The General Awareness section, in the SSC CPO Objective multiple choice type test, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Every correct answer earns 1 mark and every wrong answer has a penalty of 0.25 i.e. 0.25 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question. Below mentioned are the different categories of expected questions in the General Awareness section of SSC CPO Paper I objective multiple choice type test.


shape Questions

1.The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from?
(a) Koldihwa
(b) Lahuradeva
(c) Mehrgarh
(d) Tokwa
Answer: c

2. Pre-history means?
(a) period having written evidences
(b) period having no written evidences
(c) period which have all the 3 evidences like time, place and events
(d) none of the above
Answer: b

3. Who possibly ruled during the Indus Valley Civilization?
(a) An assembly of elders
(b) Merchants
(c) Kings
(d) Priests
Answer: b

4. What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull?
(a) Asura
(b) Arsa
(c) Gandharva
(d) Rakshsa
Answer: b

5. Taxila was a famous site during?
(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Gandhara
(d) Early Vedic
Answer: a

1. A Panchayat Samiti at the block level is
(a) An advisory body
(b) An administrative authority
(c) A Consultant Committee
(d) A supervisory authority
Answer: b

2. Generally who are the members of the Gram Sabha?
(a) All the heads of families of the respective villages
(b) All the voters in the respective villages
(c) All adult male in the villages
(d) Nominated members
Answer: b

3. In the three-tier Panchayati Raj structure, the Block is
(a) The lowest structure
(b) The intermediary structure
(c) The highest structure
(d) None of these
Answer: b
1. Chief of the Indian Navy has the rank of
(a) general of Indian Navy
(b) chief of Indian Navy
(c) naval chief
(d) admiral
Answer: d

2. Which one of the following is considered as nature’s radar?
(a) hippopotamus
(b) pigeon
(c) vulture
(d) owl
Answer: b

3. ISRO stands for
(a) Indian Scientific Research Organisation
(b) Indian Space Research Organisation
(c) International Space Research Organisation
(d) International Scientific Research Organisation
Answer: b

4. The first explosion of an atomic device in India was carried out in the state of
(a) Jammu and Kashmir
(b) Nagaland
(c) Manipur
(d) Rajasthan
Answer: d
1. Earth is the third planet from the sun and is located between
(a) Venus and Mars
(b) Mars and Jupiter
(c) Venus and Jupiter
(d) Mercury and Venus
Answer: a

2. How many days the moon take to revolve around the Earth?
(a) 26 1/3
(b) 27 1/3
(c) 28 2/3
(d) 29 1/2
Answer: b

3. Kohoutek is the name of a/an
(a) Comet
(b) Planet
(c) Star
(d) Asteroid
Answer: a

4. On which planet are scientists hopeful of the existence of some type of life?
(a) Pluto
(b) Saturn
(c) Mars
(d) Jupiter
Answer: c

5. The Earth completes one rotation on its axis in
(a) 23 h 30 min
(b) 23 h 56 min 49 s
(c) 24 h
(d) 23 h 10 min 2 s
Answer: b
1. Reserve Bank of India (RBI) was established on the recommendations of__________?
(a) Hilton Young Commission
(b) CRAFICARD
(c) S.Chetty Commission
(d) U.K.Patel Committee
Answer: a

2. Who among the following gave the definition of Economics as the “Science which deals with wealth”?
(a) J. M. Keynes
(b) H. C. Dickinson
(c) Henry Smith
(d) J. B. Say
Answer: d

3. Freedom of choice is the advantage of
(a) socialism
(b) capitalism
(c) mixed economy
(d) communism
Answer: b

4. Which one of the following is the objective of National Watershed Development project for rainfed areas of India?
(a) Sustainable farming systems
(b) Integrated Watershed Management
(c) Reclamation of Forest Area
(d) Both (a) and (b)
Answer: d

5. Which bank sponsored first Regional Rural Bank (RRB) in India by the name Prathama Grameen Bank?
(a) Allahabad Bank
(b) UCO Bank
(c) Syndicate Bank
(d) NABARD
Answer: c

1. Who was re-elected as the President of Nepal recently?
(a) Bidya Devi Bhandari
(b) Bhimsen Thapa
(c) Kumari Laxmi Rai
(d) Madan Bhandari
Answer: a

2. When was the 2018 International Pi day observed?
(a) 13 March
(b) 14 March
(c) 15 March
(d) 16 March
Answer: b

3. The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) collaborated with which University for a joint research in R&D areas?
(a) Oxford University
(b) University of Cambridge
(c) Vietnam National University
(d) Stanford University
Answer: c

4. Union Health ministry signed MoU with which organisation for enhanced cooperation in the health sector?
(a) United Nations
(b) UNICEF
(c) United Health Association
(d) World Health Organization
Answer: d

5. When is the World Consumer Rights Day observed every year?
(a) 14 March
(b) 15 March
(c) 16 March
(d) 17 March
Answer: b

SSC CPO – Related Information
SSC CPO – General Awareness (Additional topics)