English Knowledge - SPLessons

SSC CPO One Word Substitution Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO One Word Substitution Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the SSC CPO One Word Substitution Quiz 2 sample questions and answers. This SSC CPO One Word Substitution Quiz 2 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Direction (1-5): One word substitutions


Q1. A person who renounces the world and practices self-discipline in order to attain salvation:.

    A. Sceptic
    B. Ascetic

    C. Devotee
    D. Antiquarian


Answer: Option B


Q2. One who abandons his religious faith:.

    A. Apostate
    B. Prostate
    C. Profane
    D. Agnostic


Answer: Option A


Q3. A hater of knowledge and learning:

    A. Bibliophile
    B. Philologist
    C. Misogynist
    D. Misologist


Answer: Option D


Q4. Commencement of words with the same letter:

    A. Pun
    B. Alliteration
    C. Transferred epithet
    D. Oxymoron


Answer: Option B


Q5. Person who does not believe in the existence of God:

    A. Theist

    B. Heretic
    C. Atheist

    D. Fanatic


Answer: Option C

Directions for Questions 1 to 5: Following section consists of some important multiple choice questions (mcq) on one word substitution with answers.


1. A lady’s umbrella is:

    A. Parasol

    B. Granary

    C. Epitaph

    D. Aviary


Answer:- Option A


2. Story of old time gods or heroes is:

    A. Lyric

    B. Epic

    C. Legend

    D. Romance


Answer:- Option C


3. A sad song:

    A. Ditty

    B. Knell
    C. Dirge
    D. Lay


Answer:- Option C


4. One who believes in the power of fate:

    A. Fatalist
    B. Optimist

    C. Pessimist

    D. Parsimonious


Answer:- Option A


5. A person who loves everybody:

    A. Cosmopolitan

    B. Fratricide

    C. Altruistic

    D. Aristocrat


Answer:- Option C

Directions for Questions 1 to 5: Following section consists of some important multiple choice questions (mcq) on one word substitution with answers.


1. One who cannot easily pleased:

    A. Cosmopolitan

    B. Frightening

    C. Fastidious

    D. Feminist


Answer:- Option C


2. The murder of Brother:

    A. Homicide

    B. Regicide

    C. Fratricide

    D. Suicide


Answer:- Option C


3. A person who is indifferent to pains and pleasure of life:

    A. Stoic

    B. Sadist
    C. Psychiatrist
    D. Aristocrat


Answer:- Option A


4. An act of speaking one’s thoughts aloud when by oneself or regardless of any hearers, especially by a character in a play:

    A. Sinecure

    B. Soliloquy

    C. Pessimist
    D. Philanthropist


Answer:- Option B


5. A disease which spreads by contact:

    A. Incurable

    B. Infectious

    C. Contagious

    D. Fata


Answer:- Option C



English Language – Related Information
IBPS RRB Fill in the Blanks Quiz 2
IBPS RRB Sentence Correction Quiz 2
IBPS RRB Cloze Test Quiz 1
Book for English Language