SSC CPO - SPLessons

SSC CPO Paper I Practice/Mock Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Paper I Practice/Mock Test

SSC CPO Paper I Practice/Mock Test

shape Introduction

SSC CPO Paper I Examination is important to qualify for the Physical Standard Test (PST) and Physical Endurance Test (PET). SSC CPO Paper I Practice/Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.

shape Exam Pattern

Date of Exam Part Subject Number of Questions Maximum Marks Duration
/Time Allowed
11-12-2019 to 13-12-2019 I General Intelligence and Reasoning 50 50 2 hours
II General Knowledge and General Awareness 50 50
III Quantitative Aptitude 50 50
IV English Comprehension 50 50
Total 200 200



shape Samples

1. In the following question, select the related word from the given alternatives.
Chicken : Hen : : ? : ?
A. Horse : Mare
B. Rabbit : Goose
C. Bull : Doe
D. Boar : Foal
Answer: A

2. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Lasted
2. Loop
3. Lake
4. Litter
5. Listed

A. 31542
B. 31254
C. 31245
D. 31452
Answer: A

3. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
A. 123 – 321
B. 456 – 654
C. 789 – 978
D. 678 – 876
Answer: C

4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
B, D, H, N, ?

A. T
B. U
C. V
D. W
Answer: C

5. If ‘A + B’ means ‘A is father of B’, ‘A – B’ means ‘A is mother of B’, ‘A * B’ means ‘A is brother of B’ and ‘A % B’ means ‘A is sister of B’, then how is Q related to S in ‘P + Q * R – S’?
A. Husband
B. Uncle
C. Brother
D. Father
Answer: B

6. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
QUALIFICATION

A. LIAR
B. FIAT
C. LION
D. FICTION
Answer: A

7. In the following question, correct the equation by interchanging two numbers.
9 × 3 – 8 ÷ 2 + 7 = 26

A. 3 and 7
B. 9 and 2
C. 7 and 9
D. 3 and 8
Answer: C

1. If P = (√7 – √6)/(√7 + √6), then what is the value of P + (1/P)?
A. 12
B. 13
C. 24
D. 26
Answer: D

2. A does 60% of a work in 15 days. He then calls B, and they together finish the remaining work in 5 days. How long B alone would take to do the whole work?
A. 25 days
B. 20 days
C. 80 days
D. 24 days
Answer: A

3. Which value among \(3^200\), \(2^300\) and \(7^100\) is the largest?
A. 3200
B. 2300
C. 7100
D. All are equal
Answer: A

4. What is the value of \(3^2 + 7^2 + 11^2 + 13^2 + 17^2 – 1^2 – 5^2 – 9^2 – 11^2 – 15^2\)?
A. 5
B. 72
C. 92
D. 184
Answer: D

5. How many positive factors of 40 are there?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
Answer: D

6. A is 20% more efficient than B. If B alone can complete a piece of work in 12 days, then A alone can complete the same work in how many days?
A. 4
B. 6
C. 8
D. 10
Answer: D

7. A and B together can complete a work in 10 days. They started together but A left after 2 days and the remaining work was completed by B in 12 days. In how many days can A complete the entire work while working alone?
A. 10
B. 20
C. 30
D. 40
Answer: C

8. What will be the net discount (in percentage) after two successive discounts of 50% and 50%?
A. 55
B. 65
C. 75
D. 85
Answer: C

9. An article is sold for Rs 5330 after a discount of 18%. What is the marked price (in Rs) of the article?
A. 6250
B. 6450
C. 6800
D. 6500
Answer: D

10. Raman, Rohit and Raja are partners and invest in a business. Raman invests 1/4th of total and Rohit invest 1/3th of the total. What is the ratio of profit of Raman, Rohit and Raja respectively?
A. 4 : 3 : 1
B. 3 : 4 : 4
C. 3 : 4 : 5
D. 4 : 3 : 5
Answer: C
Directions (1-3): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
1. The CEO has decided to visit all the (1)/ departments of the office tomorrow (2)/ evening to review of the situation. (3)/ No Error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C

2. Neha is a very good fashion (1)/ designer but her designs are not (2)/ easily accessible with the public. (3)/ No Error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C

3. Dr. APJ Abdul Kalam’s life was a (1)/ sage of dedication in the (2)/ cause of educational reforms in India. (3)/ No Error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: B

Directions (4-5): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
4. Neha’s pay is _____ of her work.
A. too highly
B. high enough
C. much high
D. enough high
Answer: B

5. Rahul can _____ the four candles in one breath.
A. put out
B. put down
C. put up
D. put away
Answer: A

6. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Imbecility.
A. dazzling
B. foolishness
C. desperate
D. flattery
Answer: B

7. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Somnolent

__________ reader can add to the list
A. irritate
B. provoke
C. drowsy
D. enrage
Answer: C

Offloading of government shares to private companies is known as _____.
A. Investment
B. Disinvestment
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: B

2. Which among the following comes under primary sector of Indian Economy?
A. Sugar Industry
B. Dairy
C. Banking
D. Transport of Goods
Answer: B

3. What is moderate degree of controlled inflation called as?
A. Reflation
B. Stagflation
C. Hyper-inflation
D. Disinflation
Answer: A

4. What is the full form of ‘CARE’, the third credit rating agency in India?
A. Credit Analysis and Rating Enterprise
B. Credit Agency of Rating Equities
C. Credit Agency of Rating Enterprise
D. Credit Analysis and Research
Answer: D

5. What is difference of Revenue expenditure and Revenue receipts called as?
A. Revenue
B. Total expenditure
C. Revenue Deficit
D. Total revenue
Answer: C

6. What is the main objective of Marxism?
A. Dictatorship
B. Stateless society
C. To establish strong centre
D. Protection of weaker sections
Answer: B

7. In _____ government each adult citizen must have one vote and each vote must have one value. .
A. Democratic
B. Autocratic
C. Monarchic
D. Authoritarian
Answer: A

8. Who among the following gave the concept of ‘Distributive Justice’?
A. Aristole
B. Plate
C. Hegel
D. Ritchie
Answer: A

9. In Indus valley civilization, Lothal was famous for which of the following?
A. The Rock cut architecture
B. Dockyard
C. Cotton cultivation
D. Pottery
Answer: B

10. ‘Red Indians’ are natives of which of the following country?
A. India
B. Pakistan
C. North America
D. West Africa
Answer: C

shape Test

For SSC CPO Practice Test: Click Here
For SSC CPO Mock Test: Click Here

shape Tips

To prepare for SSC CPO Paper 1 2019, the four main subjects that you need to be excellent at are Quantitative Aptitude, General Intelligence and Reasoning Ability, English Language and General Awareness.


  • Plan your preparation 3-4 months ahead: When it comes to preparing for the SSC CPO competitive exam, it is always good to start early. Keep at least 3-4 months time in hand and chart out a study plan.

  • The Reasoning section can be time consuming and tricky. Take out 5 minutes to glance over all the questions at the beginning. In the reasoning section, some questions might seem more difficult than others. If you get stuck on a question, leave it and move on to the next question.

  • SSC CPO paper 1 exam has 200 questions worth 200 marks. You will get 2 hours to solve the entire paper without any sectional time-division as such. Therefore, you get almost 60 seconds (or 1 minute) effectively per question. If you take away 4-5 seconds per question for switching between questions and reading them, you are left with almost 55 seconds to handle each question.

  • Attempt 1-2 more Mock Tests with a Reformed Strategy.

  • Stay Calm & Expect Surprises in the Exam.

  • Practicing is the ultimate key to success.