Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 20

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 20

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 20 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 20 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. In a factory, there are 40% technicians and 60% non-technicians. If the 60% of the technicians and 40% of non-technicians are permanent employees, then the percentage of workers who are temporary is?


    A. 32%
    B. 42%
    C. 52%
    D. 62%


Answer: Option C


Explanation:

Total = 100
T= 40 NT= 60
40*(\(\frac{60}{100 }\)) = 24 60*(\(\frac{40}{100 }\))=24
24 + 24 = 48 => 100 – 48 = 52%


2. A mixture of 70 liters of wine and water contains 10% water. How much water must be added to make water 12 ½% of the total mixture?


    A. 12 liters
    B. 10 liters
    C. 4 liters
    D. 2 liters


Answer: Option D


Explanation:

70 * (\(\frac{10}{100 }\)) = 7
Wine Water
87 \(\frac{1}{2 }\)% 12 \(\frac{1}{2 }\)%
87 \(\frac{1}{2 }\)% ——- 63
12 \(\frac{1}{2 }\)% ——-? => 9 – 7 = 2


3. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml. Lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is?


    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6


Answer: Option D


Explanation:
4.5 4.5
30% 70%
30% —– 4.5
70% ——? => 10.5 – 4.5 = 6 ml


4. Find the one which does not belong to that group ?


    A. Indian
    B. Japanian
    C. American
    D. Brazilian


Answer: Option B


Explanation:

Except Japanian, all others are appropriate usage of citizenship.


5. Find the one which does not belong to that group ?


    A. Regiment
    B. Lieutenant

    C. Colonel

    D. Major


Answer: Option A


Explanation:
Except Regiment, all others are caders of army officers.

1. Find the one which does not belong to that group ?


    A. India : Rupee
    B. America : Dollar

    C. Quwait : Dinar
    D. Australia : Pound


Answer: Option D


Explanation:

Except Austriala : Pound, all others are correction combination of country and its currency.


2. By selling 12 pencils for a rupee a man loses 20%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%?


    A. 8
    B. 9
    C. 12

    D. 16


Answer: Option A

Explanation:
80% — 12

120% — ?

\(\frac{80}{120 }\) * 12 = 8


3. Ram sold two bicycles, each for Rs.990. If he made 10% profit on the first and 10% loss on the second, what is the total cost of both bicycles?

    A. Rs.2000
    B. Rs.1980

    C. Rs.1891
    D. Rs.1750


Answer: Option A

Explanation:
\(\frac{(10*10)}{100 }\) = 1%loss

100 — 99

? — 1980 => Rs.2000


4. A tradesman by means of his false balance defrauds to the extent of 20%? in buying goods as well as by selling the goods. What percent does he gain on his outlay?

    A. 20%
    B. 45%
    C. 44%
    D. 48%


Answer: Option C

Explanation:
g% = 20 + 20 + \(\frac{20*20}{100 }\) = 44%


5. A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a weight of 800 grams per kg, what is his percent?


    A. 20%
    B. 25%
    C. 30%
    D. 15%


Answer: Option B

Explanation:
800 — 200

100 — ? => 25%

1. In a kilometer race, A beats B by 50 meters or 10 seconds. What time does A take to complete the race?


    A. 200 sec

    B. 190 sec
    C. 210 sec

    D. 150 sec


Answer: Option B

Explanation:
Time taken by B run 1000 meters = \(\frac{(1000 * 10)}{50 }\)= 200 sec.
Time taken by A = 200 – 10 = 190 sec.


2. A can give B 100 meters start and C 200 meters start in a kilometer race. How much start can B give C in a kilometer race?

    A. 111.12 m
    B. 888.88 m
    C. 777.52 m

    D. 756.34 m


Answer: Option A

Explanation:
A runs 1000 m while B runs 900 m and C runs 800 m.
The number of meters that C runs when B runs 1000 m,
= \(\frac{(1000 * 800)}{9 }\) = \(\frac{8000}{9 }\) = 888.88 m.
B can give C = 1000 – 888.88 = 111.12 m.


3. In a race of 1000 m, A can beat by 100 m, in a race of 800m, B can beat C by 100m. By how many meters will A beat C in a race of 600 m?


    A. 57.5 m
    B. 127.5 m
    C. 150.7 m
    D. 98.6 m


Answer: Option B

Explanation:

When A runs 1000 m, B runs 900 m and when B runs 800 m, C runs 700 m.
When B runs 900 m, distance that C runs = \(\frac{(900 * 700) }{800 }\) = \(\frac{6300 }{8 }\) = 787.5 m.
In a race of 1000 m, A beats C by (1000 – 787.5) = 212.5 m to C.
In a race of 600 m, the number of meters by which A beats C = \(\frac{(600 * 212.5) }{1000 }\) = 127.5 m.


4. In a game of billiards, A can give B 20 points in 60 and he can give C 30 points in 60. How many points can B give C in a game of 100?

    A. 50
    B. 40
    C. 25
    D. 15


Answer: Option C

Explanation:

A scores 60 while B score 40 and C scores 30.
The number of points that C scores when B scores 100 = \(\frac{(100 * 30) }{40 }\) = 25 * 3 = 75.
In a game of 100 points, B gives (100 – 75) = 25 points to C.


5. What sum of money will produce Rs.70 as simple interest in 4 years at 3 \(\frac{1 }{2}\) percent?


    1584
    B. 1120
    C. 792
    D. 1320


Answer: Option B

Explanation:

70 = \(\frac{P*4*7 }{2 }\) X \(\frac{1 }{100 }\)

P = 500


IBPS RRB PO – Related Information
Quantitative Aptitude Practice Sets
Quantitative Aptitude Questions and Answers
Quantitative Aptitude Quiz