Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 6

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 6 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article SSC CPO Quantitative Aptitude Quiz 6 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. Express a speed of 36 kmph in meters per second?


    A. 10 mps
    B. 12 mps
    C. 14 mps
    D. 17 mps


Answer: Option A


Explanation:

36 \(\frac{5}{18}\) = 10 mps


2. Express 25 mps in kmph?


    A. 15 kmph
    B. 99 kmph
    C. 90 kmph
    D. None


Answer: Option C


Explanation:

25 * \(\frac{18}{5}\) = 90 kmph


3. In what time will a railway train 60 m long moving at the rate of 36 kmph pass a telegraph post on its way?


    A. 9 sec
    B. 8 sec
    C. 7 sec
    D. 6 sec


Answer: Option D


Explanation:

\(\frac {60}{36}\)* \(\frac {18}{5}\).


4. A train 240 m in length crosses a telegraph post in 16 seconds. The speed of the train is?


    A. 50 kmph
    B. 52 kmph
    C. 54 kmph
    D. 56 kmph


Answer: Option C


Explanation:

S = \(\frac {240}{16}\) * \(\frac {18}{5}\) = 54 kmph


5. The speed of a car is 90 km in the first hour and 60 km in the second hour. What is the average speed of the car?


    A. 72 kmph
    B. 75 kmph
    C. 30 kmph
    D. 80 kmph
    E. None of these


Answer: Option B


Explanation:
\(\frac {(90 + 60)}{2}\) = 75 kmph

1. A and B complete a work in 6 days. A alone can do it in 10 days. If both together can do the work in how many days?


    A. 3.75 days
    B. 4 days
    C. 5 days
    D. 6 days


Answer: Option A


Explanation:

\(\frac {1}{6}\) + \(\frac {1}{10}\) = \(\frac {8}{30}\) = \(\frac {4}{15}\)
\(\frac {15}{4}\) = 3.75 days


2. A and B together can do a piece of work in 8 days. If A alone can do the same work in 12 days, then B alone can do the same work in?


    A. 20 days
    B. 16 days
    C. 24 days
    D. 28 days


Answer: Option B

Explanation:
B = \(\frac {1}{8}\) – \(\frac {1}{2}\) = \(\frac {1}{24}\) => 24 days


3. A can do a piece of work in 4 days. B can do it in 5 days. With the assistance of C, they completed the work in 2 days. Find in how many days can C alone do it?

    A. 10 days
    B. 20 days
    C. 5 days
    D. 4 days


Answer: Option B

Explanation:
C = \(\frac {1}{2}\) – \(\frac {1}{4}\) – \(\frac {1}{5}\) = \(\frac {1}{20}\) => 20 days


4. A and B can do a piece of work in 6 2/3 days and 5 days respectively. They work together for 2 days and then A leaves. In how many days after that B will complete the work alone.

    A. 2 days
    B. 1 \(\frac {1}{2}\) days
    C. 3 days
    D. 3 \(\frac {1}{2}\) days


Answer: Option B

Explanation:

\(\frac {3}{20}\) * 2 + \(\frac {(2 + x)}{5}\) = 1
x = 1 \(\frac {1}{2}\) days


5. A and B can do a piece of work in 12 days and 16 days respectively. Both work for 3 days and then A goes away. Find how long will B take to complete the remaining work?


    A. 15 days
    B. 12 days
    C. 10 days
    D. 9 days


Answer: Option D

Explanation:
\(\frac {3}{12}\) + \(\frac { (3 + x)}{16}\) = 1
x = 9 days

1. The cost price of a radio is Rs.1500 and it was sold for Rs.1230, find the loss %?


    A. 18%
    B. 9%
    C. 15%
    D. 6%


Answer: Option A

Explanation:

1500 —- 270

100 —- ? => 18%


2. A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price?

    A. Rs.1000
    B. Rs.1140
    C. Rs.860
    D. Rs.760


Answer: Option B

Explanation:
90%

104%

——–

14% —- 140

100% —- ? => Rs.1000


3. A single discount equivalent to the discount series of 20%, 10% and 5% is?


    A. 25%
    B. 30%
    C. 31.6%
    D. 33.5%


Answer: Option C

Explanation:
100*(\(\frac {80}{100}\))*(\(\frac {90}{100}\))*(\(\frac {95}{100}\)) = 68.4

100 – 68.4 = 31.6


4. A trader bought a car at 20% discount on its original price. He sold it at a 40% increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price?

    A. 10%
    B. 11%
    C. 12%
    D. 15%


Answer: Option C

Explanation:

Original price = 100

CP = 80

S = 80*(\(\frac {140}{100}\)) = 112

100 – 112 = 12%


5. A man sells a horse for Rs.800 and loses something, if he had sold it for Rs.980, his gain would have been double the former loss. Find the cost price of the horse?


    A. Rs.900
    B. Rs.875
    C. Rs.850
    D. Rs.860


Answer: Option D

Explanation:
CP = SP + 1CP = SP – g

800 + x = 980 – 2x

3x = 180 => x = 60

CP = 800 + 60 = 860


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude