English Knowledge - SPLessons

SSC MTS Antonyms Quiz Day 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC MTS Antonyms Quiz Day 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article SSC MTS Antonyms Quiz Day 1 presents the sample questions and answers related to English Language vocabulary. Antonyms topic is very important for the preparation of exams like SSC CPO, SSC CGL, SSC CHSL, and other bank exams. SSC MTS Antonyms Quiz Day 1 article is very useful to score maximum marks in SSC MTS Exam.

shape Quiz

1. scruple

    A. mettle
    B. dither
    C. fumble
    D. willing


Answer: Option D

Explanation:
‘Scruple’ means hesitant. So, its antonym is ‘willing


2. censure

    A. cynical
    B. approval
    C. selfish
    D. condemnation


Answer: Option B

Explanation:
‘Censure’ means disapproval. So, its antonym is approval.
Hence, option B is the correct answer.


3. amicable

    A. naive
    B. mysterious
    C. hostile
    D. tolerant


Answer: Option C

Explanation:
‘Amicable’ means friendly and ‘hostile’ means unfriendly.


4. Commensurate

    A. disproportionate
    B. equivalent
    C. correspondent
    D. comparable


Answer: Option A

Explanation:
‘Commensurate’ means corresponding in size or degree; in proportion. Equivalent, correspondent and comparable are synonyms of Commensurate whereas disproportionate is an antonym.

5. Scintillating

    A.Sparkling
    B.Dull
    C.Glittering
    D.Shimmering


Answer: Option B

Explanation:
Scintillating means sparkling or shining brightly. Sparkling, Glittering and Shimmering are synonymous to Scintillating whereas Dull is an antonym.

1. Voracious

    A. compulsive
    B. omnivorous
    C. full
    D. insatiable


Answer: Option C

Explanation:
Voracious means wanting or devouring great quantities of food. compulsive, omnivorous and insatiable are synonyms of alert whereas “full” is an antonym.


2. Alert

    A. vigilant
    B. watchful
    C. attentive
    D. ignorant


Answer: Option D

Explanation:
‘Alert’ means quick to notice any unusual and potentially dangerous or difficult circumstances. Vigilant, watchful and attentive are synonyms of alert whereas ignorant is an antonym

3. Impute

    A. Exculpate
    B. Solvent
    C. Skilled
    D. Crafty


Answer: Option A

Explanation:
Impute: represent (something, especially something undesirable) as being done or possessed by someone; attribute.
Exculpate: show or declare that (someone) is not guilty of wrongdoing.


4. Recline

    A. Erect
    B. Original
    C. Superfluous
    D. Corrupt


Answer: Option A

Explanation:
Recline: lean or lie back in a relaxed position with the back supported.

5. Tremulous

    A. Healthy
    B. Steady
    C. Obese
    D. Young


Answer: Option B

Explanation:
Tremulous: shaking or quivering slightly. Steady: firmly fixed, supported, or balanced; not shaking or moving.

1. Forthwith

    A. Enslave
    B. Later
    C. Defect
    D. Forewarning


Answer: Option B

Explanation:
Forthwith: (especially in official use) immediately; without delay; instantly or directly.


2. Fiendish

    A. Diabolical
    B. Devilish
    C. Reimbursement
    D. Friendly


Answer: Option D

Explanation:
Fiendish: cruel and unpleasant: extremely clever and complicated.
Friendly: Behaving in a kind and pleasant way showing kindness.


3. Stark

    A. mild
    B. gruff
    C. rugged
    D. mulish


Answer: Option A

Explanation:
Stark: harsh and threatening in manner or appearance.
Mild: gentle in nature or behavior; not severe.
Mulish: unreasonably and inflexibly obstinate.
Hence Stark and Mild are antonyms to each other.


4. Outlandish

    A. quirky
    B. atypical
    C. conventional
    D. crotchety


Answer: Option C

Explanation:
Outlandish: strange and unusual.
Conventional: common and ordinary; not unusual.
Crotchety: very grumpy or unpleasant.


5. Renaissance

    A. decadence
    B. pestilence
    C. prehistory
    D. immorality


Answer: Option A

Explanation:
Renaissance: a period of growth and activity in the areas of art, literature, and ideas.
Decadence: a period of decline.
Hence Renaissance and Decadence are antonyms to each other.




Other Articles






shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Current Affairs
Spotting Errors
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness