English Knowledge - SPLessons

SSC MTS English Quiz Day 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC MTS English Quiz Day 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article SSC MTS English Quiz Day 1 presents the sample questions and answers related to English Language.


shape Quiz

Directions(1 – 5): Each of the following sentences is divided in to four parts. Any of the parts may contain an error. Select the part that has an error.


Q1.

    A. Looking back I find that
    B. among the many renditions of the Indians
    C. engrossed while I lived among them are
    D. their respect for great men and women

Answer: C

Explanation:
The verb should be ‘is’ because it refers to one impression.


Q2.

    A. Her mother died
    B. of influenza but her father
    C. also though very weak
    D. is out of danger

Answer: C

Explanation:
The word ‘also’ should be deleted because it would mean that he also died.


Q3.

    A. If I am you
    B. I would have seen
    C. to it that
    D. I won the lottery

Answer: A

Explanation:
It should be “if I were you” because for an impossible wish, ‘were’ should be used.


Q4.

    A. To expedite exports and enhance sales
    B. in the indigenous market some
    C. of the improvised fabrics and garments fabricated out from them
    D. are displayed in the main dome

Answer: C

Explanation:
Replace “out from” by ‘with’.


Q5.

    A. He could not
    B. convince them because
    C. they persisted to suggest
    D. that he was lying

Answer: C

Explanation:
It should be “persisted in suggesting”.

Directions(1 – 5): The following questions have an incomplete sentence followed by four phrases that can complete the sentence. Choose the phrase that can complete the sentence meaningfully in all contexts


Q1. Law ministry _____________ that only social equality can empower women safety in the country.

    A. is believed by the opinion
    B. Applies the opinion
    C. Is of the opinion
    D. Abides the opinion

Answer: C

Explanation:
The suitable phrase should be ‘is of the opinion’, which means a belief or conclusion held with confidence; and is grammatically correct also.


Q2. The finance minister _________________ the challenges faced by the country’s agricultural sector.

    A. Dwell at length
    B. Dwelt at length
    C. Dwelling upon at length
    D. Dwelled on length

Answer: B

Explanation:
The suitable phrase should be ‘dwelt at length’, which means to exist or continue in a given condition or state; and is grammatically correct also.


Q3. Banks can now ___________ their loans taken from International organizations.

    A. Lend farmers to repay
    B. Will be lending farmers
    C. Lent farmers to repay
    D. Have farmers lent

Answer: A

Explanation:
The suitable phrase should be ‘lend farmers to repay’, as it is grammatically correct also.


Q4. The industries cater to whatever is called ______________

    A. The idiosyncrasies with foreign collaborators
    B. The idiosyncrasies by foreign collaborators
    C. The idiosyncrasies of foreign collaborators
    D. Idiosyncratic to be with the foreign collaborators

Answer: C

Explanation:
The suitable phrase should be ‘the idiosyncrasies of foreign collaborators’, as it is grammatically correct also.


Q5. The Prime Minister’s approach to ________________ in the country was erroneous.

    A. How to make palatably the strongest
    B. How to make his rule palatable
    C. How about making a palatable rule
    D. How palatable to make his rule

Answer: B

Explanation:
The suitable phrase should be ‘how to make his rule palatable’, as it is grammatically correct also.

Q1. DIVERSIFICATION

    A. Homogeneous
    B. Heterogeneous
    C. Similar
    D. Uniform

Answer: B

Explanation:
Both ‘Diversification’ and ‘Heterogeneous’ means the act or practice of manufacturing a variety of products, investing in a variety of securities, selling a variety of merchandise, etc.


Q2. RESPONDENT

    A. Correspondent
    B. Advisor
    C. Defendant
    D. Petitioner

Answer: C

Explanation:
Both ‘Respondent’ and ‘Defendant’ means a person who replies to something, especially one supplying information for a questionnaire or responding to an advertisement.


Q3. FRAUGHT

    A. Dry
    B. Filled
    C. Fear
    D. Anger

Answer: B

Explanation:
Both ‘Fraught’ and ‘Filled’ means possessing or covered with great numbers or amounts of something specified.


Q4. PROPENSITY

    A. Antipathy
    B. Inadequacy
    C. Inclination
    D. Hatred

Answer: C

Explanation:
Propensity means an inclination or natural tendency to behave in a particular way


Q5. VINDICATED

    A. Attacked
    B. Blamed
    C. Defended
    D. Cited

Answer: C

Explanation:
Both ‘Vindicated’ and ‘Defended’ means show or prove someone or something to be right, reasonable, or justified.


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Mensuration
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Different Countries Republic Days

World Rivers

GK – India STEP Scheme

Indian Sports Personalities

GK – Abbreviations Sports Abbreviations

GK – Banking & Insurance Financial Inclusion – Related Schemes

Money – Different Types

GK – Science & Technology Botany Important Terms

pH Value