English Knowledge - SPLessons

SSC MTS Idioms and Phrases Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC MTS Idioms and Phrases Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, IBPS, SBI and other bank related employment exams have English Language


Idioms And Phrases is one of the important question types in the English Language section in many employment-related competitive exams particularly SSC MTS, CHSL, CGL and other related Exams. The key to efficiently and correctly answering Idioms And Phrases questions are to be well-practiced.


An idiom is a phrase or group of words that, when taken together, has a meaning that is different from that of each individual word but can be understood because of their popular use. SSC MTS Idioms and Phrases Quiz 1 is providing questions based on Idioms and Phrases which hold a captivating weightage of 10 questions carrying one mark for each question.


shape Quiz

1. To go overboard

    A. . To tell people about someone’s secrets
    B. To encourage someone in his bad times
    C. To do too much of something
    D. Once in a life-time


Answer: Option C

Explanation:
Meaning: to do too much; to be extravagant
Ex. When it comes to having chicken, I go overboard.


2. On the rocks

    A. likely to fail
    B. To feel very sad
    C. To act confident in a difficult situation
    D. To commit a fraud


Answer: Option C

Explanation:
Meaning: If something, like a relationship, is on the rocks, it is in trouble and may come to an end.
Ex. Their marriage is on the rocks.

3. From the horse’s mouth

    A. To make to bear the sins for others
    B. From an authoritative or dependable source
    C. Take a subordinate position
    D. Worried for frivolous things


Answer: Option B

Explanation:
Meaning: to listen to or hear something from a valid and genuine source.
Ex. ‘Where did you hear it from?’ ‘From the horse’s mouth.’


4. To cut corners

    A. Something is better than nothing
    B. To look disappointed for something
    C. To take short-cuts
    D. To sniff something wrong


Answer: Option C

Explanation:
Meaning: To do something in the easiest, quickest, or cheapest way, often harming the quality of
your work
Ex. You can’t pass IAS exam by cutting corners.

5. Take something with a pinch of salt

    A. Believing something with a doubt
    B. To keep people at a distance

    C. To interfere in someone’s affairs
    D. To lose a sustained share/position


Answer: Option A

Explanation:
Meaning: to listen to a story or an explanation with considerable doubt.
Ex. You must take anything she says with a pinch of salt. She doesn’t always tell the truth.

1. Every dog has its day

    A. Almost too late
    B. As a low priority
    C. Everyone gets a chance eventually
    D. Once in a life-time


Answer: Option C

Explanation:
Meaning: something that you say which means that everyone is successful during some period in
their life.
Ex. He’ll get that promotion eventually. Every dog has its day

2. To burn the candle at both ends

    A. To work hard and stay up very late night
    B. To contribute money for a party
    C. To have faith in god
    D. To commit a blunder


Answer: Option A

Explanation:
Meaning: to get little sleep or rest because you are busy until late every night
Ex. No wonder Mary is ill. She has been burning the candle at both ends for a long time.

3. Best of both worlds

    A. To win a victory over
    B. Enjoy different opportunities at a single time
    C. To be judged as acceptable
    D. Worried for frivolous things


Answer: Option B

Explanation:
Meaning: a situation wherein one can enjoy two different opportunities
Ex. She’s a working woman and has a loving and understanding husband. She has got the best of
both worlds.

4. A blessing in disguise

    A. A favourable situation under the pretence of an unlucky one
    B. To give credit to a disagreeable person
    C. Only just
    D. To sniff something wrong


Answer: Option A

Explanation:
Meaning: If some bad luck or misfortune ultimately results in something positive, it’s a blessing in
disguise.
Ex. Losing my job was a blessing in disguise, I couldn’t even have thought about starting my own
business that went so successful.


5. Bend over backwards

    A. To try very hard to do something, esp for someone
    B. To keep people at a distance
    C. To interfere in someone’s affairs
    D. To regret in vain that can’t be undone


Answer: Option A

Explanation:
Meaning: to work very hard to accomplish something for someone
Ex. I bent over backwards for you, and you showed no thanks!

1. A long face

    A. Something is better than nothing
    B. To look disappointed for something
    C. The only choice \
    D. To sniff something wrong


Answer: Option B

Explanation:
Meaning: if you have a long face, you look sad.
Ex. ‘Why do you have such a long face?’, ‘My husband doesn’t want to see me anymore.’


2. To kick the bucket

    A. To pass away
    B. To keep people at a distance
    C. To interfere in someone’s affairs
    D. To lose a sustained share/position


Answer: Option A

Explanation:
Meaning: to die
Ex. He was delighted to have his story published – getting paid for it was just icing on the cake.


3. A fly in the ointment

    A. o bring good luck
    B. To rush for something
    C. To speak indirectly or evasively
    D. A spoilsport


Answer: Option D

Explanation:
Meaning:someone or something that spoils a situation which could have been successful or pleasant.

Ex. The only fly in the ointment was my mother, who insisted on whispering through the first half of the show.

4. A storm in a tea-cup

    A. To see signs of plague epidemic
    B. To get back to previous state without results
    C. to hide oneself
    D. Worried for frivolous things


Answer: Option D

Explanation:
Meaning: a situation where people get very angry or worried about something that is not
important (not used with the)
Ex. My father always finds a storm in a tea-cup

5. To poke one’s nose into someone’s affairs

    A. More people are required to finish a difficult task
    B. Scarcely available
    C. To interfere in someone’s affairs
    D. Wining everything coming your way


Answer: Option C

Explanation:
Meaning: To involve in somebody’s matters when you are not wanted
Ex. She always pokes her nose into my affairs. I don’t like it.




Other Articles



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Reasoning Ability Seating Arrangement
Quantitative Aptitude Compound Interest
General Awareness General Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Miss World Titleholders

National International Significant Dates

GK – India YONO SBI 20 Under Twenty Awards

Indian History

GK – Abbreviations Education Abbreviations

Indian Financial Institutions

GK – Banking & Insurance Indian Banking System

Mutual Funds

GK – Science & Technology Zoology Terminology

Famous Websites

English Knowledge – Related Information
Fill Ups Practice Set 1
Paragraph Completion Practice Quiz