English Knowledge - SPLessons

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 3

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SSC, SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article SSC Selection Post Phase-VII English Language Quiz 3 presents the sample questions and answers related to English Language

shape Quiz

Directions (1-3): Given below the sentences each of which has been divided into four parts Each of the questions is then followed by the four options which give the sequence of the rearranged parts. You must choose the option which gives the correct sequence of the parts.

Q1. a diverse student body(A)/ among many, mainly to ensure (B)/ did, indeed, use race as one factor (C)/ Harvard acknowledged that they (D)

    A. DCBA
    B. DABC
    C. DBAC
    D. BACD


Answer: Option A

Explanation:
The correct rearrangement is, ‘Harvard acknowledged that they did, indeed, use race as one factor among many, mainly to ensure a diverse student body.’


Q2. relations might have erased (A)/ images of the turbulent (B)/ chapter that preceded it(C)/the recent calm in India-China (D)

    A. DCBA
    B. DABC
    C. DBAC
    D. BACD


Answer: Option B

Explanation:
The correct rearrangement is, ‘The recent calm in India-China relations might have erased images of the turbulent chapter that preceded it.’


Q3. outlines the thinking of (A)/ of its chief, the Sarsanghchalak, (B) / the RSS on critical issues (C)/the annual Vijayadashami speech (D)

    A. DCBA
    B. DABC
    C. DBAC
    D. BACD


Answer: Option C

Explanation:
The correct rearrangement is, ‘The annual Vijayadashami speech of its chief, the Sarsanghchalak, outlines the thinking of the RSS on critical issues.’


Directions (4-5): In each of the following questions, a sentence is given with a blank. There are four words given below each sentence. Choose the phrases among the four options that suitably fits the given blank.

Q4. Romania’s government issued a last-minute appeal to him to ___________ his trip.

    A. Come up
    B. Fall down
    C. Drop by
    D. call off


Answer: Option D

Explanation:
Call off means to cancel something.


Q5. Investors badly want these countries to succeed and _____________ any bits of good news through portfolio and direct investment,

    A. blow out
    B. account for
    C. dispose off
    D. cheer on


Answer: Option D

Explanation:
Cheer on means to support someone by giving them words of encouragement.

Direction (1-3): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the last option.


Q1. After we were driving for miles (A) / on the winding road (B) / I was suddenly sick. (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option C

Explanation:
Replace “I was suddenly sick” with “I suddenly felt sick”.


Q2. The forecast was for fair (A) / and warm weather (B) / and the day dawned dark and chill. (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option C

Explanation:
Replace ‘and the day dawned dark and chill’ with ‘and the day turned dark and chill’. As ‘Dawn’ refers to the first appearance of light in the sky before sunrise. Hence ‘Dawn’ and ‘Dark and chill’ will be contrary to each other.


Q3. Beside (A) / his mother he has two aunts (B) / who stay with him. (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer: Option A

Explanation:
Replace ‘beside’ with ‘besides’.


Direction (4-5): In the following questions, out of the given four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q4. All moonshine

    A. Glowing object
    B. Far from reality
    C. Celestial
    D. Prosperous life


Answer: Option Ans.B

Explanation:
All moonshine: total lies, not real.


Q5. Up for grabs

    A. To live in pleasure
    B. In a particular surrounding
    C. To be prepared to answer all the questions
    D. In total chaos


Answer: Option D

Explanation:
Up for grabs: in total chaos.

Direction (1-5): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.


A classless society, however, does not mean a society without leaders. It means rather one in which every citizen becomes for the first time eligible for leadership if he has the power to lead. It means a society in which everyone is given, as far as possible, the chance to develop this power by the widest diffusion of educational opportunities in the broadest sense, and by keeping the career wide open to talents of every useful kind. It is often said that a community of equals will not allow itself to be led. But in fact, most men are, in most things, very willing to be led, and more in danger of giving their leaders too much than too little authority, especially if they are free to choose them, and assured that the leaders cannot exploit them for personal economic advantage; leadership, so far from disappearing, will come intuits own in a truly democratic society. But it is likely to be a more diffused leadership than we are used to; for a better-nurtured people will have more citizens with strong wills and minds of their own, wishful to lead; some in politics, some in industry, and some in professions and arts of life.


This is the idea of a classless society. Some will reject it as contrary to their interest, some as utopian and against ‘Human nature,’ for there are some who deny, indeed if not in word, that the aim of society should be to promote the greatest happiness and welfare of the greatest number and others who hold, with pessimistic honesty, that most men must be driven and not led.


Q1. According to the passage, a classless society is _____

    A. A society in which there are no leaders
    B. A society where no one is willing to be led.
    C. A society where everyone would not give authority to their leaders
    D. A society where everyone can become a leader.


Answer: Option D

Explanation:
Refer to, “It means rather one in which every citizen becomes for the first time eligible for leadership, if he has the power to lead”.


Q2. What kind of leadership would a classless society have?

    A. Leaders would not exploit others for their personal advantage.
    B. Leaders would not have too much authority over people.
    C. Many would develop leadership in the field of their interest.
    D. Every person would have a reason to lead.


Answer: Option C


Q3. What kind of people would be ideal for a classless society?

    A. People who are assertive enough to lead.
    B. People who book no opposition.
    C. People with conviction in their ideas.
    D. People willing to innovate.


Answer: Option C

Explanation:
Refer to, “With strong wills and minds of their own, wishful to lead; some in politics, some in industry, and some in professions and arts of life”.


Q4. According to the passage, the kind of people who deny the idea of a classless society may be called ______

    A. Utopian
    B. Cynical
    C. Idealists
    D. Dictatorial


Answer: Option B

Explanation:
Cynical means believing that people are motivated purely by self-interest; distrustful of human sincerity or integrity. Hence option

Q5.What is the tone adopted by the author in this passage?

    A. Expository
    B. Factual
    C. Critical
    D. Satirical


Answer: Option A

Explanation:
The tone adopted by the author in this passage is “expository” because he intended to explain or describe something.

Related Information
IBPS RRB Reasoning Ability Quiz 23
Alphabetical and Number Series Practice Quiz 6
English Language – Study Guide

RRB NTPC Reasoning Ability Quiz 2