Quick Look - SPLessons

Syndicate Bank PO 2018 General Awarenes...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO 2018 General Awareness Questions

Syndicate Bank Po 2018 General Awareness Questions

shape Introduction

Syndicate Bank PO Exam for admission to PGDBF course was conducted on February 25th, 2018. This article will gives the complete Syndicate Bank PO Exam Analysis 2018 which includes the topics, number of questions asked in the exam and difficulty level of the questions. Post the successful completion of the PGDBF course the candidates will be appointed as PO in the various branches of the bank. after the successful completion of the course. Syndicate Bank PO 2018 General Awareness Questions article provides the list of questions that appeared in Syndicate Bank PO 2018 exam that was conducted for PGDBF admission


shape GA Section

1. Which state has hosted the international cherry blossom festival?
Answer:Meghalaya


2. Vinesh Phogat is an Indian?
Answer:Wrestler


3. What is the meaning of “N” in NCLT?
Answer:National (National Company Law Tribunal)


4. What is the meaning of “M” in MIBOR?
Answer:Mumbai (Mumbai Interbank Offered Rate)


5. Where is the headquarters of Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India (CERSAI)?
Answer:New Delhi


6. Bhat is the currency of?
Answer:Thailand


7. Where is the headquarters of Fincare Small Finance Bank?
Answer:Bengaluru


8. ________ launched India’s first live payments bank in March 2017.
Answer:Bharti Airtel


9. Shilong is capital city of?
Answer:Meghalaya


10. Hindi Writer ________ awarded Jnanpith award 2017.
Answer:Krishna Sobti


11. IFFI personality of the year award for?
Answer:Amitabh Bachchan


12. What is the meaning of “E” in EFTPOS?
Answer:Electronic (Electronic funds transfer at point of sale)


13. Which bank has launched YONO (You Need Only One) app?
Answer:SBI


14. Where is the headquarters of IDFC Bank?
Answer:Mumbai


15. Where is the headquarters of NABARD?
Answer:Mumbai


16. Prime Minister Kirti Nidhi Bista passed away. He was former PM of?
Answer:Nepal


17. Sonali Bank Limited is a state-owned leading commercial bank in?
Answer:Bangladesh


18. Great Indian Bustard Sanctuary is a wildlife sanctuary in?
Answer:Maharashtra


19. The Indira Sagar Dam is a multipurpose project of?
Answer:Madhya Pradesh


20. Cuttack is a city in the eastern Indian state of Odisha. cuttack city is situated on the bank of which river?
Answer:Mahanadi River


21. What is the meaning of “B” in CBLO?
Answer:Borrowing (Collateralized Borrowing and Lending Obligations)


22. Where is the headquarter of Equitas Small Finance Bank?
Answer:Chennai


23. What is the function of NACH?
Answer:


24. Venue of AIBA Championship 2017?
Answer:Hamburg, Germany


25. What is the currency of Malaysia?
Answer:Malaysian ringgit


26. What is the meaning of “A” in PCA?
Answer:Action (Prompt Corrective Action)


27. Every Year 4th January is celebrated as which day?
Answer:World Braille Day


28. Where is the Head Office of Standard Chartered Bank?
Answer:London, UK


29. Where is the Head Office of World Food Programme/Organisation?
Answer:Rome, Italy


30. Manik Banerjee related to which field?
Answer:Mountaineer


31. United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting 2017?
Answer:Bonn, Germany


32. Gobind Sagar is a man-made reservoir situated in which state?
Answer:Himachal Pradesh


33. Where is the Headquaters of SIDBI?
Answer:Lucknow


34. Imphal is the capital of which state?
Answer: Manipur


35. Riel is the currency of which country?
Answer:Cambodia


36. Ayodhya, also known as Saketa, is an ancient city of India, believed to be the birthplace of Rama and setting of the epic Ramayana. Ayodhya located which bank of which river?
Answer:Sarayu River


37. Name the country, which will host the BRICS summit 2018?
Answer:South Africa


38. Name the most populated state in India?
Answer:Uttar Pradesh


39. The Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development is awarded to ___________ for his leadership of the country and his achievements during the momentous 10 years from 2004 to 2014.
Answer: Manmohan Singh


40. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by ________ as its wholly owned subsidiary?
Answer:RBI


41. The new Rs 50 denomination banknotes. It has a ___________ with Chariot on the reverse.
Answer:motif of Hampi


42. RuPay a new card payment scheme launched by?
Answer:NPCI


43. What is the meaning of “I” in LEI?
Answer:Identifier (Legal Entity Identifier)


44. What is the meaning of “E” in AEPS?
Answer:Enabled (Aadhaar Enabled Payment System)


45. Where was Sangai festival 2017 held?
Answer:Manipur


46. Baglihar Dam located in?
Answer:Jammu and Kashmir


47. Karun Kaladharan Nair related to which sports?
Answer:Cricket


48. Which country is not a member of BIMSTEC?
Answer:Pakistan