Syndicate Bank PO - SPLessons

Syndicate Bank PO English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO English Language

Syndicate Bank PO English Language

Syndicate Bank PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours, 4 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 4 Sections are timed: Reasoning, Quantitative Aptitude, English Language and General Awareness.

Syndicate Bank PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 30 minutes, 1 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 50 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

Type Sr. No. Name of the Section No. of Qs. Max. Marks Duration
Objective Test
(Online)
1 Reasoning 50 50 Composite Time of 2 hours
2 Quantitative Aptitude 50 50
3 English Language 50 50
4 General Awareness 50 50
Descriptive Test (Online) 5 English Language 2 50 30 Minutes


The Syndicate Bank PO English Language, section has a total of 50 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for English Language are mentioned seperately.



shape Syllabus

Topic Number of Questions
Reading Comprehension 10
Cloze test 10
Parajumbles 5
Sentence Improvement / Error spotting / Sentence Correction 15
Fill Appropriate Word 10




shape Samples

Directions (Q.1-8): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.

The arrest of the Kashmir separatist leader Masarat Alam Bhat within six weeks of his release from jail shows an early collapse of the ‘healing touch’ policy adopted by the Jammu and Kashmir government led by the People’s Democratic Party soon after coming to power.

Mr. Alam was a known troublemaker with the potential to instigate violence, and little thought seemed to have gone into the decision to let him walk free from jail after more than four years in detention. At a rally to be addressed by Hurriyat chairman Syed Ali Shah Geelani in Srinagar, Mr. Alam was at the head of a group of youths shouting anti-India slogans and waving the Pakistan flag, forcing the government to first place him under house arrest and later take him into custody. That the PDP and its partner in government, the Bharatiya Janata Party, were divided on how to deal with Mr. Alam was evident from the start. Not only did the PDP fail to consult the BJP on the issue, it appears to have underestimated the sinister consequences of releasing Mr. Alam without wresting any kind of assurances from him. If Mr. Alam’s release last month embarrassed the BJP, his arrest now is an acceptance of failure by the PDP, which was at pains to stress that while the released person had a history of involvement with stone-pelting he had never wielded a gun.

If political considerations weighed heavily in the decision to release Mr. Alam, matters of practical policing seemed to have forced the government’s hand in ordering his rearrest. Other than giving the hardliners in the Kashmir dispute an opportunity to regroup, the release and rearrest episode appears to have achieved little. The Kashmir issue is not any closer to a solution. Politically, both the PDP and the BJP will be seen as having bungled in this case. In a State torn by violence, flag-waving and sloganeering might seem minor crimes, but the Jammu and Kashmir government cannot be seen as ignoring the anti-national implications of Mr. Alam’s waving the Pakistan flag in the Valley. If the government does not clamp down on this symbolic defiance, it will only embolden the separatist forces. Political autonomy for Kashmir will have to be negotiated within the framework of India’s sovereignty, and the crackdown following the waving of the Pakistani flag is a clear statement of intent and purpose from both the State and Central governments. The Masarat Alam release and rearrest fiasco was an avoidable political miscalculation. Nothing must be allowed to undermine the credibility of a genuine political initiative from the Mufti Sayeed administration, which should pick up the threads of the earlier dialogue between New Delhi and Srinagar on proposals for more autonomy for the State.

1. Which of the following is the synonym of the word “implications”?

    A. ramification
    B. repercussion
    C. reverberation
    D. All of the above
    E. None of the above

Answer: Option D

2. Which of the following is the meaning of the word ‘healing touch policy’, according to the passage?

    A. Healing the wounds of kasmiris hurt during the riot.
    B. A new method for relieving pain and heel fast.
    C. Touching the soft and critical issues for political benefits.
    D. Govt led scheme for the ones affected during Kashmir floods.
    E. None of the above.

Answer: Option C

3. Choose an appropriate Title for the above passage:

    A. Heaven Becomes Hell
    B. Political Blunder
    C. Waving the Wrong Flag
    D. BJP and Its Mistake
    E. PDP and its decision

Answer: Option C

4. According to the passage, what embarrassed BJP?

    A. Re-Arrest of Mashrat Alam after PDP govt. freed him
    B. The act by its MP’s in Jammu Kashmir
    C. The act of waving Pakistan’s flag by Mashrat Alamand sloganeering in favour of Pakistan
    D. The release of Mashrat Alam when PDP-BJP alliance came in power
    E. None of these

Answer: Option D

5. Which of the following is not true regarding the passage?

      I. Mashrat Alam was rearrested after he instigated violence in the valley
      II. Mashrat Alam was in detention for about four years
      III. There were sign of differences between BJP and PDP on the rearrest of Mashrat Alam
    A. Both A and B
    B. Both A and C
    C. Both B and C
    D. All A, B and C
    E. None of these

Answer: Option B

6. Which of the following is the synonym of the word “wresting”?

    A. spawn
    B. engender
    C. prise
    D. wrestling
    E. None of the above

Answer: Option C

7. Which of the following can be the meaning of the word “Sinister”?

    A. Upcoming issues that can lead to certain consequences.
    B. giving the impression that something harmful or evil or will happen.
    C. forecasting the consequences
    D. cynical about the consequences
    E. pessimistic approach towards the consequences

Answer: Option B

8. What is the synonym of ‘defiance’?

    A. disobey
    B. rebel against
    C. go against
    D. flout
    E. All of the above

Answer: Option E

9. What does the word ‘sovereignty’ in the passage imply?

    A. Campaign
    B. Reach
    C. Jurisdiction
    D. Interest
    E. None of the above

Answer: Option C

10. What does the word ‘sovereignty’ in the passage imply?

    A. Campaign
    B. Reach
    C. Jurisdiction
    D. Interest
    E. None of the above

Answer: Option C

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The protection of …(1)… human rights is an …(2)… necessity for the …(3)… development of an individual. If the …(4)… bills called ‘Protection of women …(5)… sexual Harassment at workplace bill, 2010’ and ‘Protection of children from sexual …(6)… bill, 2010’ …(7)… into laws, they can go a long way in the protection of Human Rights of women and children from …(8)…. In addition, the various movements by groups of people by way of voluntary organizations offer a ray of hope towards individual …(9)… leading to a …(10)… development of our nation.

1.

    A. complex
    B. key
    C. marginal
    D. basic
    E. straight forward

Answer: Option D

2.

    A. provisional
    B. unconditional
    C. absolute
    D. total
    E. conclusive

Answer: Option C

3.

    A. fullest
    B. marginal
    C. essential
    D. lowest
    E. total

Answer: Option A

4.

    A. passed
    B. coming
    C. cancelled
    D. recent
    E. proposed

Answer: Option E

5.

    A. from
    B. to
    C. by
    D. against
    E. with

Answer: Option D

6.

    A. defense
    B. offence
    C. abolition
    D. crime
    E. abuse

Answer: Option B

7.

    A. materialize
    B. effective
    C. included
    D. starting
    E. mentioned

Answer: Option A

8.

    A. Harassment
    B. treatment
    C. crime
    D. abuse
    E. illness

Answer: Option D

9.

    A. skill
    B. power
    E. empowerment
    D. development
    E. right

Answer: Option C

10.

    A. effective
    B. whole
    C. total
    D. marginal
    E. holistic

Answer: Option E

Directions to Solve: In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

1. S1: In the middle of one side of the square sits the Chairman of the committee, the most important person in the room.
P: For a committee is not just a mere collection of individuals.
Q: On him rests much of the responsibility for the success or failure of the committee.
R: While this is happening we have an opportunity to get the ‘feel’ of this committe.
S: As the meeting opens, he runs briskly through a number of formalities.
S6: From the moment its members meet, it begins to have a sort nebulous life of its own.
The Proper sequence should be:

    A. RSQP
    B. PQRS
    C. SQPR
    D. QSRP

Answer: Option D

2. S1: A force of exists between everybody in the universe.
P: Normally it is very small but when the one of the bodies is a planet, like earth, the force is considerable.
Q: It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.
R: Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of earth.
S: This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.
S6: The greater the mass, the greater is the earth’s force of attraction on it. We can call this force of attraction gravity.
The Proper sequence should be:

    A. PRQS
    B. PRSQ
    C. QSRP
    D. QSPR

Answer: Option D

3. S1: Calcutta unlike other cities kepts its trams.
P: As a result there horrendous congestion.
Q: It was going to be the first in South Asia.
R: They run down the centre of the road
S: To ease in the city decided to build an underground railway line.
S6: The foundation stone was laid in 1972.
The Proper sequence should be:

    A. PRSQ
    B. PSQR
    C. SQRP
    D. RPSQ

Answer: Option D

4. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
P: Then a chance Customer would come.
Q: Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else’s
R: Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S: He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:

    A. SRQP
    B. QSPR
    C. SQRP
    D. QPSR

Answer: Option B

5. S1: All the land was covered by the ocean.
P: The leading god fought the monster, killed it and chopped its body in to two halves.
Q: A terrible monster prevented the gods from separating the land from the water.
R: The god made the sky out of the upper part of the body and ornamented it with stars.
S: The god created the earth from the lower part, grew plants on it and populated it with animals.
S6: The god moulded the first people out of clay according to his own image and mind.
The Proper sequence should be:

    A. PQRS
    B. PQSR
    C. QPSR
    D. QPRS

Answer: Option D

Directions to Solve: Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.

1. The small child does whatever his father was done.

    A. has done
    B. did
    C. does
    D. had done
    E. No correction required

Answer: Option C

2. You need not come unless you want to.

    A. You don’t need to come unless you want to
    B. You come only when you want to
    C. You come unless you don’t want to
    D. You needn’t come until you don’t want to
    E. No correction required

Answer: Option A

3. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

    A. initials
    B. signatures
    C. pictures
    D. middle names
    E. No correction required

Answer: Option A

4. The man to who I sold my house was a cheat.

    A. to whom I sell
    B. to who I sell
    C. who was sold to
    D. to whom I sold
    E. No correction required

Answer: Option D

5. They were all shocked at his failure in the competition.

    A. were shocked at all
    B. had all shocked at
    C. had all shocked by
    D. had been all shocked on
    E. No correction required

Answer: Option E

Directions (1-5): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate option. Four options are suggested for each question. Choose the correct option out of the four or fill in the blanks with appropriate word from given alternatives. We have posted answers after every 5 questions to make it easy for you to check your answers.

1. The car broke down and we __________ get a taxi.

    A. Were to
    B. Are to
    C. Had to
    D. Have to

Answer: Option A

2. Our rich culture inspires us to take ____ in our heritage.v

    A. prided
    B. proudly
    C. pride
    D. proud

Answer: Option A

3. He will not work ____ he is compelled.

    A. till
    B. if
    C. after
    D. unless

Answer: Option D

4. The teacher said disappointedly. ‘’There is ____ in my class who can solve this problem.’’

    A. anybody
    B. somebody
    C. everybody
    D. nobody

Answer: Option B

5. He said I ____ use his car whenever I wanted.

    A. could
    B. can
    C. will
    D. would

Answer: Option A

Syndicate Bank PO English Language – Study GuideClick Here


Syndicate Bank PO – Related Information
Syndicate Bank PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
Syndicate Bank PO – Reasoning Ability – Study Guide
Syndicate Bank PO – General Awareness – Study Guide