Syndicate Bank PO - SPLessons

Syndicate Bank PO General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO General Awareness

Syndicate Bank PO General Awareness

Syndicate Bank PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours, 4 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 4 Sections are timed: Reasoning, Quantitative Aptitude, English Language and General Awareness.

Syndicate Bank PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 30 minutes, 1 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 50 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

Type Sr. No. Name of the Section No. of Qs. Max. Marks Duration
Objective Test
(Online)
1 Reasoning 50 50 Composite Time of 2 hours
2 Quantitative Aptitude 50 50
3 English Language 50 50
4 General Awareness 50 50
Descriptive Test (Online) 5 English Language 2 50 30 Minutes


The Syndicate Bank PO General Awareness, section has a total of 50 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for General Awareness are mentioned seperately.



shape Syllabus

General Awareness Topics
Current Affairs (last 3 months) and Banking Affairs (last 3 months).
World News. (last 3 months)
Appointments in different Government Designations. (last 3 months)
MOU’s Signed. (last 3 months)
Awards and Honors. (last 3 months)
Schemes launched by the Government and Banks. (last 3 months)
Static GK. (last 3 months)




shape Samples

1. Which of the following state government has announced lifetime monthly pension of Rs 10,000 for ‘Hindi Satyagrahis’ and those from the state who were jailed during the Emergency?

    A. Madhya Pradesh
    B. Haryana
    C. Uttar Pradesh
    D. Rajasthan
    E. Arunachal Pradesh

Answer: Option B

2. Which of the following person topped the Forbes list of top-earning dead celebrities for the fifth straight year?

    A. Arnold Palmer
    B. Charles Schulz
    C. Essebsi jas
    D. Michael Jackson
    E. Bruce Lee

Answer: Option D

3. Suresh Chukkapalli Appointed as Consul General of which of the following country?

    A. Iran
    B. Republic of Korea
    C. Iraq
    D. Pakistan
    E. Japan

Answer: Option B

4. Bharti AXA Life recently appoints which of the following person as CEO?

    A. Vikas Seth
    B. Rana Kapoor
    C. Rajiv Menon
    D. Gangadharan
    E. Neelavathy

Answer: Option A

5. Martina Hingis Announces Retirement from Pro Tennis, she belongs to which of the following country?

    A. Switzerland
    B. Spain
    C. Germany
    D. England
    E. United States of America

Answer: Option A

6. Which of the following city recently hosted the 9th Global Green Film Fest?

    A. Chennai
    B. Goa
    C. Hyderabad
    D. New Delhi
    E. Kolkata

Answer: Option D

7. According to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India which of the following state is the safest?

    A. Tamil Nadu
    B. Karnataka
    C. Kerala
    D. Gujarat
    E. Goa

Answer: Option E

8. According to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India which of the following state is the least safe?

    A. Andhra Pradesh
    B. Bihar
    C. Odisha
    D. Sikkim
    E. Gujarat

Answer: Option B

9. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in which of the following country?

    A. Andhra Pradesh
    B. Tamil Nadu
    C. Karnataka
    D. Kerala
    E. Gujarat

Answer: Option A

10. Ajay Bisaria Named India’s Next High Commissioner to which of the following country?

    A. Sudan
    B. Pakistan
    C. China
    D. Japan
    E. Iran

Answer: Option B

11. Which of the following state recently decided to make India’s first conservation reserve for blackbuck in their state?

    A. Uttar Pradesh
    B. Tamil Nadu
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh
    E. Sikkim

Answer: Option A

12. Walmart India launched its first fulfillment centre in which of the following city?

    A. Kochi
    B. Mumbai
    C. Goa
    D. Hyderabad
    E. Kolkata

Answer: Option B

13. Maris Kucinskis is the present Prime Minister of which of the following country?

    A. Hungary
    B. Czech Republic
    C. Sudan
    D. Cuba
    E. Latvia

Answer: Option E

14. “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the ________ Army commenced with the Opening Ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh recently?

    A. Sri Lanka
    B. Kazakhstan
    C. Nepal
    D. Israel
    E. US

Answer: Option B

15. Phnom Penh is the capital of which of the following country?

    A. Cambodia
    B. Myanmar
    C. Vietnam
    D. Philippines
    E. None of the above

Answer: Option A

16. Sankara Narayanan Takes Charge as MD & CEO of which of the following bank recently?

    A. Indian Bank
    B. Vijaya Bank
    C. Indian Overseas Bank
    D. Canara Bank
    E. Syndicate Bank

Answer: Option B

17. Which of the following person has been elected as New PTI Chairman?

    A. Viveck Goenka
    B. Rajiv Sukla
    C. Chakravarthy Pandey
    D. Subramaniam
    E. Pawan Kumar Agarwal

Answer: Option A

18. Budapest is the capital of which of the following Country?

    A. Czech Republic
    B. Croatia
    C. Hungary
    D. Ukraine
    E. Slovakia

Answer: Option C

19. Which of the following person is the present governor of Andaman and Nicobar?

    A. Vidyasagar Rao
    B. B D Mishra
    C. Padmanabha Acharya
    D. Devendra Kumar Joshi
    E. Ganga Prasad

Answer: Option D

20. Which of the following person is the present CM of Kerala?

    A. Vijay Rupani
    B. T.T.V Dinakaran
    C. Palanisamy
    D. Sathasivam
    E. Pinarayi Vijayan

Answer: Option E

Syndicate Bank PO General Awareness – Study GuideClick Here


Syndicate Bank PO – Related Information
Syndicate Bank PO – English Language – Study Guide
Syndicate Bank PO – Reasoning Ability – Study Guide
Syndicate Bank PO – Quantitative Aptitude – Study Guide