Syndicate Bank PO - SPLessons

Syndicate Bank PO Quantitative Aptitude

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO Quantitative Aptitude

Syndicate Bank PO Quantitative Aptitude

Syndicate Bank PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours, 4 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 4 Sections are timed: Reasoning, Quantitative Aptitude, English Language and General Awareness.

Syndicate Bank PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 30 minutes, 1 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 50 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

Type Sr. No. Name of the Section No. of Qs. Max. Marks Duration
Objective Test
(Online)
1 Reasoning 50 50 Composite Time of 2 hours
2 Quantitative Aptitude 50 50
3 English Language 50 50
4 General Awareness 50 50
Descriptive Test (Online) 5 English Language 2 50 30 Minutes


The Syndicate Bank PO Quantitative Aptitude, section has a total of 50 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for Quantitative Aptitude are mentioned seperately.



shape Syllabus

Topic Number of Questions
Number Series 5
Data Interpretation 10
Quadratic Equation 5
Missing DI 5
Miscellaneous Questions 20
Simplification 5



shape Samples

Directions (1 – 5): What will come in place of question mark (?) in the following number series?

1. 6, 9, 18, 45, 135, ?
(a) 470
(b) 472.5
(c) 493.75
(d) 476.5
(e) 439
Answer: b

2. 66, 35, 72, 38, 78, ?
(a) 39
(b) 158
(c) 37
(d) 41
(e) 40
Answer: d

3. 29, 33, 60, 76, 201, ?
(a) 391
(b) 139
(c) 237
(d) 211
(e) 229
Answer: c

4. 5, 7.25, 13.5, 25.75 46, ?
(a) 70.25
(b) 71.25
(c) 73.25
(d) 75.25
(e) 76.25
Answer: e

5. 138, 269, 532, 1059, 2114, ?
(a) 4405
(b) 4025
(c) 4252
(d) 4225
(e) 4325
Answer: d

The given graph represents the number of users of three Telecom services Jio, Vodafone and Airtel across 5 cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Punjab and Patna.

Number of users (in thousands)


1. What is the total number of users of Vodafone and Airtel across all five cities together?
A. 5350
B. 5800
C. 5750
D. 5700
E. None of these
Answer: A

2. The number of users of Jio and Vodafone together in Patna is what percent of the number of users of Vodafone and Airtel together in Delhi?
A. 120%
B. 130%
C. 135%
D. 140%
E. None of these
Answer: C

3. What is the average number of users of Jio and Airtel across all five cities together?
A. 535
B. 545
C. 540
D. 550
E. None of these
Answer: B

4. What is the difference between the total number of users of Jio, Vodafone and Airtel together in Kolkata and the total number of users of Jio, Vodafone and Airtel together in Mumbai?
A. 100
B. 200
C. 150
D. 250
E. None of these
Answer:

5. What is the ratio of the number users of Jio, Vodafone and Airtel together in Patna to the number of users of Vodafone and Airtel together in Punjab?
A. 4 : 3
B. 3 : 4
C. 4 : 5
D. 5 : 4
E. None of these
Answer: D
Directions(1 – 5): In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly:

1. I. 3\(x^2\) – 5x – 12 = 0
II. 4\(y^2\) – 9y – 9 = 0

A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established
Answer: E

2. I. 2\(x^2\) + 11x + 14 = 0
II. 3\(y^2\) – 7y – 6 = 0

A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established
Answer: B

3. I. 3\(x^2\) + 19x + 20 = 0
II. 4\(y^2\) – 13y – 12 = 0

A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established
Answer: B

4. I. 4\(x^2\) – 9x – 9 = 0
II. 4\(y^2\) + 15y + 9 = 0

A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established
Answer: C

5. I. \(x^2\) = 1156,
II. y = \(\sqrt{1156}\)

A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established
Answer: D
Directions(1 – 5): Study the following table carefully and answer the given questions.


Note: Few values are missing in the able (indicated by – ). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question on the basis of the given information.

1. Out of the number of qualifies candidates from State P in 2008, the ratio of male to female candidates is 11 : 7. If the number of female qualified candidates from State P in 2008 is 126, what is the number of appeared candidates (both male and female) from State P in 2008?
A. 630
B. 510
C. 570
D. 690
E. 540
Answer: E

2. The number of appeared candidates from State Q increased by 100% from 2006 to 2007. If the total number of qualified candidates from State Q in 2006 and 2007 together is 408, what is the number of appeared candidates from State Q in 2006?
A. 380
B. 360
C. 340
D. 320
E. 300
Answer: C

3. What is the difference between the number of qualified candidates from State P in 2006 and that in 2007?
A. 12
B. 22
C. 14
D. 24
E. 16
Answer: A

4. If the average number of qualified candidates from State Q in 2008, 2009 and 2010 is 210, what is the number of qualified candidates from State Q in 2010?
A. 191
B. 195
C. 183
D. 187
E. 179
Answer: D

5. If the ratio of the number of qualified candidates from State P in 2009 to that in 2010 is 14 : 9, what is the number of qualified candidates from State P in 2010?
A. 252
B. 207
C. 216
D. 234
E. 198
Answer: C
Miscellaneous Questions consist of questions from different topics such as – Simple Interest, Age, Boat & stream, mixture and allegations,profit, loss and discount.

1. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:
A. Rs. 650
B. Rs. 690
C. Rs. 698
D. Rs. 700
Answer: C

2. The present ages of three persons in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years).
A. 8, 20, 28
B. 16, 28, 36
C. 20, 35, 45
D. None of these
Answer: B

3. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is:
A. 8.5 km/hr
B. 10 km/hr.
C. 12.5 km/hr
D. 9 km/hr
Answer: B

4. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:
A. Rs. 169.50
B. Rs. 170
C. Rs. 175.50
D. Rs. 180
Answer: C

5. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
A. Rs. 21,000
B. Rs. 22,500
C. Rs. 25,300
D. Rs. 25,800
Answer: C
1. \(\sqrt{33124} × \sqrt{2601}-(83)^²\) = \((?)^2 + (37)^2\)
A. 37
B. 33
C. 34
D. 28
E. None of these
Answer: E

2. \(22440 ÷ \sqrt{?}\) = 34 × 12
A. 55
B. 3136
C. 65
D. 3025
E. None of these
Answer: D

3. \( \sqrt {915849} + \sqrt {795664}\)= \(?^² \)
A. 1849
B. 79
C. 33
D. 37
E. None of these
Answer: E

4. 7158 + 0.7 × 540 + 12.5% of 672 = ? × 15
A. 58
B. 108
C. 378
D. 508
E. 664
Answer: D

5. 87.5% of 3888 – 462 × 6 = ? % of 4200
A. 8
B. 10
C. 12
D. 15
E. 20
Answer: D

Syndicate Bank PO Quantitative Aptitude – Study GuideClick Here


Syndicate Bank PO – Related Information
Syndicate Bank PO – English Language – Study Guide
Syndicate Bank PO – Reasoning Ability – Study Guide
Syndicate Bank PO – General Awareness – Study Guide