Syndicate Bank PO - SPLessons

Syndicate Bank PO Reasoning Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Syndicate Bank PO Reasoning Ability

Syndicate Bank PO Reasoning Ability

Syndicate Bank PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours, 4 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 4 Sections are timed: Reasoning Ability, Quantitative Aptitude, English Language and General Awareness.

Syndicate Bank PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 30 minutes, 1 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 50 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

Type Sr. No. Name of the Test No. of Qs. Max. Marks Duration
Objective Test
(Online)
1 Reasoning 50 50 Composite Time of 2 hours
2 Quantitative Aptitude 50 50
3 English Language 50 50
4 General Awareness 50 50
Descriptive Test (Online) 5 English Language 2 50 30 Minutes


The Syndicate Bank PO Reasoning Ability, section has a total of 50 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for Reasoning Ability are mentioned seperately.



shape Syllabus

Topic Number of Questions
Syllogism 5
Seating Arrangement 5
Puzzle 5
Input Output 5
Logical Reasoning 10
Inequality 5
Data Sufficiency (5 – 10)
Statement and Assumption 5



shape Samples

Directions(1 – 5): Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer –
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.

1. Statements: All machines are bad. Some bad are globe.
All globe are round.
Conclusions: I. Some machines are round.
II. No machine is round.
Answer: C

2. Statements: All cotton are jute. All jute are brown.
No brown is red.
Conclusions: I. All brown are cotton.
II. Some jute are cotton
Answer: B

3. Statements: Some cute are tall. Some tall are rubbish.
All rubbish are man.
Conclusions: I. Some man are tall.
II. Some cute are man.
Answer: A

4. Statements: All lights are woods.
Some papers are woods. All papers are boring.
Conclusions: I. Some boring are woods.
II. Some woods are lights.
Answer: E

5. Statements: Some soccer are live.
Some cover are plastic. Some plastic are real.
Conclusions: I. Some plastic are live
II. Some cover are real
Answer: D

Directions(1- 5): Study the following information carefully to answer the given questions.

Twelve persons are sitting in two parallel rows containing six people in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row – I, Danvir, Danav, Devrat, Dayaal, Darshan and Darshit are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. In Row -II, Dipen, Deepak, Dileep, Danny, David and Daman are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. All of them having a cars of different companies, viz Tata, Lexus, Toyota, Jaguar, Lamborghini, Mercedes-Benz, BMW, Nissan, Renault, Skoda, Audi and Dodge but not necessarily in the same order. Deepak faces one who sits third to the right of Darshan. Danny neither owns Jaguar nor Toyota. The person who owns Dodge, facing South Direction. Danav owns Skoda and faces the one who owns Mercedes-Benz. Only three persons sit between Darshan and Danav. The person who owns Jaguar car, facing North Direction. Darshit does not own Dodge. The persons who own Mercedes-Benz and BMW sit next to each other. The one who owns Nissan sits second to the right of Danvir. Darshit is neither an immediate neighbour of Danav nor Darshan. One of the immediate neighbours of Darshit faces Daman. The one who owns Renault car sits at one of the extreme ends of the line. Only three persons sit between Daman and the one who faces Devrat. The one who owns Tata car sits at one of the extreme ends of the line. There are two people sit between one who owns Dodge car and the one who owns Renault. Dipen sits second to the left of the one facing Danvir. The person who owns Lamborghini faces North Direction. Dileep is not an immediate neighbour of Deepak. Danav does not face David. There are three people sit between one who owns Tata car and the one who owns Jaguar. The person who owns Toyota faces one of the immediate neighbours of Dodge. There are two people sit between one who owns Nissan and Audi.

1. How many persons are seated between Danny and Daman?
a. One
b. Three
c. Four
d. Two
e. None of these
Answer: b

2. Who amongst the following sit at the extreme ends of the rows?
a. Darshan, Danav
b. Dipen, Danvir
c. Darshan, David
d. Darshan, Danny
e. Dipen, Darshan
Answer: e

3. Who amongst the following faces Dipen?
a. Dayaal
b. Darshit
c. Devrat
d. Darshan
e. None of the Above
Answer: c

4. Danvir is related to Toyota in the same way as Danny is related to Nissan based on the given arrangement. Then Darshit is related to?
a. Toyota
b. Jaguar
c. BMW
d. Lexus
e. None of the Above
Answer: b

5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a. Danny, Danvir
b. Daman, Darshit
c. Dileep, Dayaal
d. Dipen, Danav
e. Dipen, Devrat
Answer: e
Directions(1 – 5): Study the following information to answer the given questions :

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 L,M,N,O,P and Q are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.O sits third to right of M. Either O or M sits at an extreme end of the line. The one who faces M sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of L. N and P are immediate neighbours of each other. C sits second to the left of A. P does not face the immediate
neighbour of D.

1. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
A. O, D
B. M, A
C. Q, C
D. L, D
E. M, F
Answer: D

2. How many persons are seated between Q and N?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. None
Answer: B

3. L is related to A in the same way as O is related to B based on the given arrangement. To which
of the following is P related to, following the same pattern?

A. C
B. D
C. E
D. F
E. Cannot be determined
Answer: B

4. Which of the following is true regarding P?
A. F faces P
B. Q is an immediate neighbour of P
C. F faces the one who is second to right of P
D. P sits at one of the extreme ends of the line
E. M sits second to the right of P
Answer: C

5. Four of the following hve are alike in a certain way based on the given arrangement and so
form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. A-P
B. B-P
C. F-L
D. C-Q
E. E – M
Answer: E
Directions (1 – 5): Answer the questions on the basis of the information given below.

A number arrangement machine when given an input of words/numbers, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input: 56 dice 46 right point 23 hide 12
Step 1: dice 56 46 right point 23 hide 12
Step 2: dice 46 right point 23 hide 12 58
Step 3: right dice 46 point 23 hide 12 58
Step 4: right dice 46 point 23 hide 58 14
Step 5: hide right dice 46 point 23 58 14
Step 6: hide right dice point 23 58 14 48
Step 7: point hide right dice 23 58 14 48
Step 8: point hide right dice 58 14 48 25
This is the final arrangement and step 8 is the last step for this input.

Input: eleven 17 Tuesday Sunday 47 25 march 61

1. Which number/word is 3rd to right of 7th from right end in step 5?
A) Other than given in options
B) eleven
C) Sunday
D) 25
E) 63
Answer: D

2. In step 4, if ‘tuesday’ is related to ‘sunday’ and ‘25’ is related to ‘19’ in a certain way, then ‘eleven’ is related to which of the following?
A) 47
B) march
C) 63
D) 25
E) None of these
Answer: A

3. What is the sum of numbers which are 3rd from the left end in step 2 and 3rd from the right end in step 5?
A) 80
B) 85
C) 82
D) 73
E) 77
Answer: A

4. How many words/numbers are between ‘tuesday’ and ‘25’ in step 3?
A) 2
B) 4
C) 6
D) 5
E) 3
Answer: E

5. Which of the following is the last but one step of given input?
A) Sunday March Tuesday eleven 63 19 49 27
B) Sunday March Tuesday eleven 27 63 19 49
C) Sunday March Tuesday eleven 25 63 19 49
D) March Tuesday eleven Sunday 25 63 19 49
E) None of these
Answer: C
1. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?
A. 20
B. 22
C. 23
D. 26
Answer: B

2. Which word does NOT belong with the others?
A. rye
B. sourdough
C. pumpernickel
D. loaf
Answer: A

3. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
A. GRR
B. GSS
C. ISS
D. ITT
Answer: C

4. Here are some words translated from an artificial language.
granamelke means big tree
pinimelke means little tree
melkehoon means tree house
Which word could mean “big house”?

A. granahoon
B. pinishur
C. pinihoon
D. melkegrana
Answer: A
5. Cup is to coffee as bowl is to
A. dish
B. soup
C. spoon
D. food
Answer: B
Directions (1-5): In the following question, the symbols @, &, %, $ and * are used with the following meaning illustrated.

‘P & Q’ means ‘P is not greater than Q’.

‘P * Q’ means ‘P is not smaller than Q’.

‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.

‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.

‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller then Q’.

In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the given conclusions (a), (b), (c) and (d) given below is/are definitely true.

1. Statement:
I & J, V * W, K % V, J @ K, L & M, K % L

Conclusion:
(a) I % W (b) L @ W (c) M $ J (d) I * V
(A) Conclusion (a), (d) Only
(B) Conclusion (c) Only
(C) Conclusion (b) and (c) Only
(D) Conclusion (a) and (c) Only
(E) None of these
Answer: B

2. Statement:
A $ R, R % S, T & U, V $ J, U @ V, U $ K, R & U

Conclusion:
(a) A * U (b) S $ J (c) T & K (d) A * K
(A) Conclusion (b), (d) Only
(B) Conclusion (b) Only
(C) Conclusion (b) and (c) Only
(D) Conclusion (a), (b) and (c) Only
(E) None of these
Answer: E

3. Statement:
U % B, B % T, U % W, H & C, K $ U, C @ K

Conclusion:
(a) H & T (b) K @ T (c) C * B (d) W % K
(A) Conclusion (c), (d) Only
(B) Conclusion (d) Only
(B) Conclusion (b) and (c) Only
(D) Conclusion (a) and (b) Only
(E) None of these
Answer: E

4. Statement:
P % R, S $ T, R & S, K & S, G * K, S $ M

Conclusion:
(a) P & K (b) R * M (c) S @ G (d) S * K
(A) Conclusion (d) Only
(B) Conclusion (a), (b) and (c) Only
(C) Conclusion (b) and (c) Only
(D) Conclusion (c) and (d) Only
(E) Conclusion (a), (d) Only
Answer: A

5. Statement:
V $ R, W % K, R @ A, A & W, C & I, D $ C, A * D

Conclusion:
(a) C % V (b) D * R (c) K $ R (d) K * C
(A) Conclusion (a), (b) and (c) Only
(B) Conclusion (b), (d) Only
(C) Conclusion (a) and (c) Only
(D) Conclusion (a) and (d) Only
(E) None of these
Answer: C
1. In a certain code ’13’ means ‘stop smoking’ and ’59’ means ‘injurious habit’. What is the meaning of ‘9’ and ‘5’ respectively in that code ?
I. ‘157’ means ‘stop bad habit’.
II. ‘839’ means ‘smoking is injurious’.

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
Answer: C

2. When is Manohar’s birthday this year?
I. It is between January 13 and 15, January 13 being Wednesday.
II. It is not on Friday.

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
Answer: A

3. What is Reena’s rank in the class?
I. There are 26 students in the class.
II. There are 9 students who have scored less than Reena.

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
D) If the data in both the statements together are needed.
Answer: D

4. On which day in January, Subhas left for Germany ?
I. Subhas has so far spent 10 years in Germany.
II. Subhas friend Anil left for Germany on 15th February and joined Subhas 20 days after Subhass arrival.

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
Answer: D

5. Is Arun taller than Sachin ?
I. Dinesh is of the same height as Arun and Sachin.
II. Sachin is not shorter than Dinesh.

A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question
B) If the data in statement II alone are sufficient answer the question
C) If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question
D) If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question
Answer: A
Directions(1 – 5): In each of the questions below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give your answer as
A. if only assumption I is implicit
B. if only assumption II is implicit
C. if either I or II is implicit
D. if neither I nor II is implicit
E. if both I and II are implicit

1. Statement: It is desirable to put the child in the school at the age of 5 years or so.
Assumptions: I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
II. The schools do not admit children after six years of age.
Answer: A

2. Statement: “Buy pure and natural honey of company `X’ – An advertisement in a newspaper.
Assumptions: I. No other company supplies pure and natural honey.
II. People read advertisement.
Answer: B

3. Statement: I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my car but then you must pay me double the normal charges.Assumptions: I. Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur.
II. People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.
Answer: A

4. Statement: “Best way to solve this problem of worker’s dissatisfaction is to offer them cash rewards. If this type of incentive can solve the problem in CIDCO company, then why not here” – A Personnel Manager tells the Chairman of a company.
Assumptions: I. The reason for workers’ dissatisfaction in both the companies was similar.
II. Monetary incentives has universal appeal.
Answer: E

5. Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences.
Assumptions: I. A great part of the development observed intelligence occurs during the earlier years of life.
II. 50% of the measurable intelligence at 17th is predictable by the age of four.
Answer: A

Syndicate Bank PO Reasoning Ability – Study GuideClick Here


Syndicate Bank PO – Related Information
Syndicate Bank PO – English Language – Study Guide
Syndicate Bank PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
Syndicate Bank PO – General Awareness – Study Guide