English Knowledge - SPLessons

Tenses Practice Sets

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Tenses Practice Sets

shape Introduction

Verb Tenses are used to show time. Verb tenses indicate when events occur, occurred, or will occur. Verbs come in three tenses, namely: Present, Past and Future. Thus, a Tense is a verb-based method used to indicate the time, and sometimes the continuation or completeness, of an action or state in relation to the time of speaking. The article Tenses Practice Sets presents the list of Tenses questions which helps the aspirants to prepare for different exams. The Tenses Practice Sets are very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.


shape Tenses

1. Although the police ______ every precaution, the robber managed to escape.

    (A) take
    (B) takes
    (C) has taken
    (D) had taken


Answer: Option (D)

2. The boys ______ television every night unless they have homework.

    (A) watch
    (B) watches
    (C) watched
    (D) watching


Answer: Option (A)

3. Maria ______ an appointment to see the doctor. It is at 10.00 am. tomorrow.

    (A) make
    (B) makes
    (C) made
    (D) has made


Answer: Option (D)

4. They ______ when they are ready.

    (A) come
    (B) came
    (C) will come
    (D) have come


Answer: Option (C)

5. Judy ______ watching horror films although she has nightmares afterwards.

    (A) like
    (B) likes
    (C) liked
    (D) will like


Answer: Option (B)

6. It ______ every afternoon for the past week. The weather forecast predicts rain for next week too.

    (A) is raining
    (B) was raining
    (C) has been raining
    (D) had been raining


Answer: Option (C)

7. I ______ the door before I realized that the keys were inside the house.

    (A) lock
    (B) locked
    (C) has locked
    (D) had locked


Answer: Option (D)

8. When Sally ______ her first pay, she bought presents for her parents.

    (A) receive
    (B) received
    (C) has received
    (D) had received


Answer: Option (B)

9. It’s lovely to wake up in the morning and ______ birds singing.

    (A) hear
    (B) hears
    (C) heard
    (D) hearing


Answer: Option (A)

10. Aaron ______ $80.00 for that bag.

    (A) pay
    (B) paid
    (C) pays
    (D) paying


Answer: Option (B)

1. When I went back to my hometown three years ago, I found that a lot of changes
______.

    (A) are taken place
    (B) were taken place
    (C) have taken place
    (D) had taken place


Answer: Option (D)

2. Look ! A hamster ______ by a cat.

    (A) is chased
    (B) is being chased
    (C) was being chased
    (D) has been chased


Answer: Option (B)

3. I’m sorry the house is not available any longer. It ______ to a timber tycoon.

    (A) is sold
    (B) was being sold
    (C) has been sold
    (D) will be sold


Answer: Option (C)

4. Ai Ling ______ to Manhattan is 1997.

    (A) is transferred
    (B) was transferred
    (C) has been transferred
    (D) should be transferred


Answer: Option (B)

5. Passengers ______ to smoke in the train.

    (A) are not allowed
    (B) was not allowed
    (C) had not allowed
    (D) will not allow


Answer: Option (A)

6. Firemen who battled the fire reported that is ______ under control after forty
minutes.

    (A) is brought
    (B) was brought
    (C) can be brought
    (D) has been brought


Answer: Option (B)

7. The students ______ to leave the building immediately.

    (A) ordered
    (B) will order
    (C) have ordered
    (D) have been ordered


Answer: Option (D)

8. In future, famous singers ______ to perform at charity concerts.

    (A) are invited
    (B) were invited
    (C) has been invited
    (D) will be invited


Answer: Option (D)

9. The roof may have been leaking for the past few weeks but you do not have to
worry about it any longer. It ______ now.

    (A) was repaired
    (B) is repairing
    (C) has repaired
    (D) is being repaired


Answer: Option (D)

10. The price ______, but I doubt whether it will remain so.

    (A) went down
    (B) will go down
    (C) has gone down
    (D) was going down


Answer: Option (C)

1. Hey, look where you are going !
Oh, I’m terribly sorry, ______.

    (A) I’m not noticing
    (B) I wasn’t noticing
    (C) I haven’t noticed
    (D) I don’t notice


Answer: Option (B)

2. Nancy is not coming tonight. But she ______ !

    (A) promises
    (B) promised
    (C) will promise
    (D) had promised


Answer: Option (B)

3. Shirley ______ a book about China last year but I don’t know whether she has finished it.

    (A) has written
    (B) wrote
    (C) had written
    (D) was writing


Answer: Option (D)

4. Hi, Tracy, you look tired.
I am tired. I ______ the living room all day.

    (A) painted
    (B) had painted
    (C) have been painting
    (D) have painted


Answer: Option (C)

5. Don’t worry ______ late tonight.

    (A) if I am
    (B) when I am
    (C) when I’ll be
    (D) if I’ll be


Answer: Option (A)

6. We’re good friends. We ______ each other for a long time.

    (A) know
    (B) have known
    (C) have been knowing
    (D) knew


Answer: Option (B)

7. John ______ tennis once or twice a week.

    (A) is playing usually
    (B) is usually playing
    (C) usually plays
    (D) plays usually


Answer: Option (C)

8. The man sitting next to me on the plane was nervous because he ______ before.

    (A) hasn’t flown
    (B) didn’t fly
    (C) hadn’t flown
    (D) wasn’t flying


Answer: Option (C)

9. It’s two years ______ Joe.

    (A) that I don’t see
    (B) that I haven’t seen
    (C) since I didn’t see
    (D) since I saw


Answer: Option (D)

10. ______ a car when they were living in London ?

    (A) Had they
    (B) Did they have
    (C) Were they having
    (D) Have they had


Answer: Option (B)

1. My mother ______ meat from the butcher once a week.

    (A) is buying
    (B) has bought
    (C) buys
    (D) will have bought


Answer: Option (C)

2. The groom, together with his parents, ______ the guests.

    (A) is greeting
    (B) have greeted
    (C) are greeting
    (D) were greeting


Answer: Option (A)

3. None of the new equipment ______ yet.

    (A) has arrived
    (B) have arrived
    (C) were arriving
    (D) are arriving


Answer: Option (A)

4. ______ she ______ a lot of friends at the party?

    (A) Does, makes
    (B) Did, make
    (C) Did, made
    (D) Do, make


Answer: Option (B)

5. Nobody ______ the telephone an hour ago.

    (A) is using
    (B) were using
    (C) was using
    (D) has used


Answer: Option (C)

6. If I ______ some money I would not have to borrow now.

    (A) am saving
    (B) have saved
    (C) saved
    (D) had saved


Answer: Option (D)

7. A river ______ downstream.

    (A) flows
    (B) will flow
    (C) is flowing
    (D) was flowing


Answer: Option (A)

8. She ______ a maid by next year.

    (A) employs
    (B) employed
    (C) has employed
    (D) will have employed


Answer: Option (D)

9. He ______ never ______ since he nearly ______ .

    (A) has … swum, drowned
    (B) had … swum, was drowning
    (C) was … swimming, drowned
    (D) did … swum, had drowned


Answer: Option (A)

10. We ______ jungle-trekking.

    (A) are disliking
    (B) have disliked
    (C) dislike
    (D) were disliking


Answer: Option (C)

1. The members ______ for a new committee in the coming meeting.

    (A) were voting
    (B) are voting
    (C) had voted
    (D) have noted


Answer: Option (B)

2. They ______ ready for his moment for weeks.

    (A) get
    (B) get getting
    (C) will get
    (D) have been getting


Answer: Option (D)

3. ______ Pam and Bobby ______ the rules ?

    (A) Were, knowing
    (B) Does, knows
    (C) Are, knowing
    (D) Do, know


Answer: Option (D)

4. Shareen ______ her driving test on the first attempt.

    (A) is passing
    (B) passed
    (C) was passing
    (D) has been passing


Answer: Option (B)

5. The old lady ______ for a long time before she ______ away.

    (A) had been suffering, passed
    (B) was suffering, had passed
    (C) is suffering, passed
    (D) has suffered, was passing


Answer: Option (A)

6. I ______ an appointment with the dentist soon.

    (A) make
    (B) made
    (C) will make
    (D) have made


Answer: Option (C)

7. The people next door ______ a lot of noise until past midnight.

    (A) was making
    (B) has made
    (C) are making
    (D) were making


Answer: Option (D)

8. A journalist ______ to interview you later today.

    (A) came
    (B) will be coming
    (C) had come
    (D) has been coming


Answer: Option (B)

9. The clerk ______ the money from the bank by one o-clock.

    (A) is withdrawing
    (B) had been withdrawing
    (C) has withdrawn
    (D) will have withdrawn


Answer: Option (D)

10. Charles ______ his father in the shop until school ______ .

    (A) was helping, will start
    (B) helped, was starting
    (C) is helping, starts
    (D) has helped, is starting


Answer: Option (C)

Use the correct past tense (active or passive) of the verbs in the brackets to give the sentence the right sequence.

1. John’s father (paint) the gate when we (go) to their house. Only half the gate (paint).

Answer: painted, went, painted

2. I (turn) round when I (feel) someone tap me on the shoulder. It (be) my friend who said that he (follow) me for some distance.

Answer: turned, felt, was, followed

3. It (not rain) for more than a week; but yesterday I (notice) some rain clouds in the sky, and sure enough it ( rain ) last night.

Answer: did not rain, noticed, rained

4. Mr Hill (drive) to work when he (realize) that he (not bring) his office keys with him.

Answer: drove, realized, did not bring

5. The boy (not eat) for almost three days; but when she (give) him some food, he (refuse) to take it.

Answer: did not eat, gave, refused

6. The sun (shine) brightly and there (be) not a cloud in the sky. We (choose) a fine day for the picnic.

Answer: shone, was, chose

7. The inspector (hold) him by the collar and (demand) to know where he (hide) the things he (steal).

Answer: held, demanded, hid, stole

8. They (argue) about the matter when their father (come) in. Luckily, he could settle the matter for them.

Answer: argued, came

9. The wind (blow) quite strongly; it (be) evident that a storm (approach), so we (decide) to stay indoors.

Answer: blew, was, approached, decided

10. Although the telephone (ring), no one (bother) to answer it. It (continue) ringing for some time, then (stop).

Answer: rang, bothered, continued, stopped
Correct the mistakes in the sentences . Use the simple present or past tense form of the verbs

1. The pilgrims are arrived at the airport last night.

Answer: The pilgrims arrived at the airport last night.

2. Every year my father has driven to New Jersey to visit my grandparents.

Answer: Every year my father drives to New Jersey to visit my grandparents.

3. My brother had choose not to study medicine at the university.

Answer: My brother chose not to study medicine at the university.

4. They were hearing you the first time you called them.

Answer: They heard you the first time you called them.

5. Nowadays tuition centers are playing an important role in education.

Answer: Nowadays tuition centers play an important role in education.

6. I am worry when I seeing my father smoke so heavily.

Answer: I worry when I see my father smoke so heavily.

7. All my friends admiring my brother because he is tall and good-looking.

Answer: All my friends admire my brother because he is tall and good-looking.

8. My aunt is kind but she is talking too much and too often.

Answer: My aunt is kind but she talks too much and too often.

9. I was breaking my leg when I played rugby last week.

Answer: I broke my leg when I played rugby last week.

10. This rule is applied only to foreign workers in China.

Answer: This rule applies only to foreign workers in China.
Correct the mistakes in the sentences whenever necessary of the verbs

1. The postman has came already. There are no letters for you.

Answer: The postman has come already. There are no letters for you.

2. She dreaming of the day when she can go to China to visit her relatives.

Answer: She is dreaming of the day when she can go to China to visit her relatives.

3. Chandra was mop the house with an old rag.

Answer: Chandra was mopping the house with an old rag.

4. Jill was standing at the bus-stop when I saw her.

Answer: Jill was standing at the bus-stop when I saw her.

5. All the books is belonging to me. I love books.

Answer: All the books belong to me. I love books.

6. I have saw Jack with that strange woman many times.

Answer: I have seen Jack with that strange woman many times.

7. The car looks dirty but it was cleaned yesterday.

Answer: The car looks dirty but it was cleaned yesterday.

8. Since the new market opened, I had done my shopping there.

Answer: Since the new market opened, I have done my shopping there.

9. Salsa was went to Singapore last Monday.

Answer: Salsa went to Singapore last Monday.

10. I have just driven 600 kilometers from Saint Peter Street.

Answer: I have just driven 600 kilometers from Saint Peter Street.
Choose the correct form of the verb from the brackets

1. I waited for my friend until he (come).

Answer: I waited for my friend until he came.

2. He ran as quickly as he (can).

Answer: He ran as quickly as he could.

3. You make so much noise that I (can’t) work.

Answer: You make so much noise that I can’t work.

4. He speaks as though he (be) very angry.

Answer: He speaks as though he is very angry.

5. The soldier advanced as far as he (dare)

Answer: The soldier advanced as far as he dared.

6. I do it because I (choose) to.

Answer: I do it because I choose to.

7. I would not attempt it if you (ask) me.

Answer: I would not attempt it if you asked me.

8. Hannah asked her teacher what she (can) do.

Answer: Hannah asked her teacher what she could do.

9. We shall rest here until Gerard (come).

Answer: We shall rest here until Gerard comes.

10. He stayed at home because he (be) tired.

Answer: He stayed at home because he was tired.
Complete the sentence with correct verb. Pay attention to the sequence of sentences.

1. They sold the car because it ______ old.

Answer: was

2. He told them that they ______ wrong.

Answer: were

3. I asked him what his name ______.

Answer: was

4. A school is a place where learning ______ place.

Answer: takes

5. Nina has a cow that ______ enormous quantities of milk.

Answer: gives/produces

6. He tells me that I ______ wrong.

Answer: am

7. I heard that there ______ a disturbance in town last night.

Answer: was

8. I like him because his manners ______ me feel respected.

Answer: make

9. We must approach as many customers as we ______.

Answer: can

10. Could you doubt that there ______ a God ?

Answer: is
Choose the continuous (or) simple form of the verb in brackets

1. I rushed into the train just as it (leave) the station.

Answer: I rushed into the train just as it was leaving the station.

2. She says she (feel) very cold. She (ant) you to switch off the fan.

Answer: She says she is feeling very cold. She wants you to switch off the fan.

3. I (watch) the news when my uncle arrived.

Answer: I was watching the news when my uncle arrived.

4. Tom (see) the film in town on Saturday.

Answer: Tom saw the film in town on Saturday.

5. She (sing) all her favorite songs at the party.

Answer:She sang all her favorite songs at the party.

6. Kate (has) two children. They (visit) Australia right now.

Answer: Kate has two children. They are visiting Australia right now.

7. Don’t take that book, please. Judy (read) it.

Answer: Don’t take that book, please. Judy is reading it.

8. My brothers (learn) German after school.

Answer: My brothers are learning German after school.

9. I once (work) in a Greek restaurant in New York.

Answer: I once worked in a Greek restaurant in New York.

10. The accident happened when they (come) down Mount Everest.

Answer: The accident happened when they came/were coming down Mount Everest.
Complete the sentence with a verb from the below given list. Use simple Present (or) Past tense. Some times a negative form is necessary.

use forget dislike has
live happen go happen
see forget flood move
speak


1. The earth ______ round the sun.

Answer: moves

2. My friends ______ the Prime Minister yesterday.

Answer: saw

3. Nobody in my class ______ Japanese but I ______ to learn soon.

Answer: speaks, intend

4. Your train ______ in an hour so please hurry up.

Answer: leaves

5. I ______ to lock the back door last night but fortunately nothing ______.

Answer: forgot, happened

6. We ______ spicy food so we never eat Thai food.

Answer: dislike

7. Tony ______ in Manhattan now but he ______ home to Brooklyn at least twice a year.

Answer: lives, goes

8. At this time of the year, Charles always ______.

Answer: floods

9. Poor Mina ______ an accident last month.

Answer: had

10. I ______ chopsticks all the time.

Answer: use
Choose the simple past, present perfect or past perfect forms for the verbs in the brackets.

1. My sister (live) in New Orland for many years but she may move to Arkansas soon.

Answer: My sister has lived in New Orland for many years but she may move to Arkansas soon.

2. Peter get) up at half past six this morning.

Answer: Peter got up at half past six this morning.

3. I (not see) the exhibition yet.

Answer: I have not seen the exhibition yet.

4. We (travel) to Bangkok by bus two weeks ago.

Answer: We traveled to Bangkok by bus two weeks ago.

5. Joan (not eat) any toast. It is still on the table.

Answer: Joan has not eaten any toast. It is still on the table.

6. Cherry (cook) fish curry for us and she is expecting us for dinner at eight.

Answer: Cherry is cooking fish curry for us and she is expecting us for dinner at eight.

7. You (not post) the letter yet. I saw it on the dining table.

Answer: You have not posted the letter yet. I saw it on the dining table.

8. Proudly Sonja showed me the dress she (buy) the day before.

Answer: Proudly Sonja showed me the dress she had bought the day before.

9. After we (look) around the art gallery, we went for lunch.

Answer: After we looked around the art gallery, we went for lunch.

10. Susan (walk) across the park and then she went home.

Answer: Susan walked across the park and then she went home.
Put the verb in to the correct form

1. We can go out now. It __ (not/rain) any more.

Answer: isn’t raining

2. Ann __ (wait) for me when I __ (arrive).

Answer: was waiting … arrived

3. I __ (get) hungry. Let’s go and have something to eat.

Answer: am getting

4. What __ (you/do) in your spare time ? Have you got ay hobbies?

Answer: do you do

5. What speed __ (the car/do) at the time of the accident ?

Answer: was the car doing

6. Mary usually __ (phone) me on Fridays but she __ (not/phone) last Friday.

Answer: phones … didn’t phone

7.

A : When I last saw you, you __ (think) of moving to a new flat.
B : That’s right, but in the end I __ (decide) to stay where I was.


Answer: were thinking … decided

8. What’s that noise ? What __ (happens)?

Answer: is happening

9. It’s usually dry here at this time of the year. It __ (not /rain) much.

Answer: doesn’t rain

10. Yesterday evening the phone __ (ring) three times while we __ (have) dinner.

Answer: rang … were having
Put the verb in to the most suitable form

1. Who ______ (invent) the bicycle?

Answer: invented

2. ‘Do you still have a headache ?’ ‘No, ______ (it/go). I’m all right now.’

Answer: it’s gone

3. I was the last to leave the office. Everybody else ______ (go) home.

Answer: had gone

4. What ______ (you/do) last weekend ? ______ (you/go) away?

Answer: did you do… Did you go

5. I like your car. How long ______ (you/have) it?

Answer: have you had

6. We decided not to go out because ______ (it/rain) quite hard.

Answer: it was raining

7. Jill is an experienced teacher. ______ (she/teach) for 15 years.

Answer: She has been teaching

8. ______ ( I/buy ) a new jacket last week but ______ (I/not/wear) it yet.

Answer: I bought … I haven’t worn

9. A few days ago ______ (I/see) a man at a party whose face ______ (be) very familiar.
At first I couldn’t think where ______ (I/see) him before. Then suddenly ______ (I/remember) who ______ (it/be).


Answer: I saw … was … I had seen … I remembered … it was

10. ______ (you/hear) of Agatha Christie? ______ (she/be) a writer who ______ (die) in
1976. ______ (she/write) more than 70 detective novels. ______ (you/read) any of them ?


Answer: Have you heard … She was … died … She wrote … Have you read
Read these sentences and underline the correct option in brackets.

1. If he arrives late just one more time I (will/would) suspend him.

Answer: If he arrives late just one more time I will suspend him.

2. I am happy he was promoted. He (has/had) worked very hard over the past six years.

Answer: I am happy he was promoted. He has worked very hard over the past six years.

3. I (am having/have) a high temperature and a sore throat. I feel terrible!

Answer: I have a high temperature and a sore throat. I feel terrible!

4. They consider her to be one of the best players in Thailand.

Answer: did you do… Did you go

5. He is such a lazy man. His boss (would/will) often find him sleeping in the afternoon.

Answer: He is such a lazy man. His boss will often find him sleeping in the afternoon.

6. The boss (considers/is considering) my application for promotion.

Answer: The boss is considering my application for promotion.

7. They ( lived/have lived ) for twenty years in the same old house before they moved to Manhattan.

Answer: They lived for twenty years in the same old house before they moved to Manhattan.

8. The letters V.I.P. (stand/are standing) for Very Important Person.

Answer: The letters V.I.P. stand for Very Important Person.

9. I’m sorry I haven’t had time to see you recently. I (write/am writing) a new book.

Answer: I’m sorry I haven’t had time to see you recently. I am writing a new book.

10. ______ If all the countries of the world cooperated a little more, the world (will/would) be a nicer place to live in.

Answer: If all the countries of the world cooperated a little more, the world would be a nicer place to live in.
Read these sentences and underline the correct option in brackets.

1. Sam and Peter (are coming/come) to watch TV at our house this evening.

Answer: Sam and Peter are coming to watch TV at our house this evening.

2. If you drive all the way without stopping you (will/would) feel really tired.

Answer: If you drive all the way without stopping you will feel really tired.

3. The moon (is going/goes) around the Earth.

Answer: The moon goes around the Earth.

4. They (are going/go) to aerobics class twice a week.

Answer: They go to aerobics class twice a week.

5. Indians (eat/are eating) a lot of curry and spicy dishes.

Answer: Indians eat a lot of curry and spicy dishes.

6. Your perfume (smells/is smelling) rather nice. What is it?

Answer: Your perfume smells rather nice. What is it?

7. If they knew how much work you did, they (will/would) feel obliged to give you rise.

Answer: If they knew how much work you did, they would feel obliged to give you rise.

8. She (sold/has sold) her old car to a student last week.

Answer: She sold her old car to a student last week.

9. They have a Volvo and van too.

Answer: I’m sorry I haven’t had time to see you recently. I am writing a new book.

10. ______ He promised that he (will/would) return the money to me by next week.

Answer: He promised that he would return the money to me by next week.
Underline the correct tense in the bracket

1. He (is being / is) deliberately difficult about selling you the house.

Answer: He is being deliberately difficult about selling you the house.

2. He (isn’t understanding / doesn’t understand) what you mean. Explain it to him again?

Answer: He doesn’t understand what you mean. Explain it to him again?

3. I (am feeling / feel) that part of what she claims is true.

Answer: I feel that part of what she claims is true.

4. I (am feeling / feel) a pain in my knee every time I try to run.

Answer: I feel a pain in my knee every time I try to run.

5. Mr. Lee and his wife (are having / have) a small business in Queensland.

Answer: Mr. Lee and his wife have a small business in Queensland.

6. They (are finding / find) lots of new friends in News Jersey.

Answer: They are finding lots of new friends in News Jersey.

7. They (are weighing / weigh) the fish at this very moment.

Answer: They are weighing the fish at this very moment.

8. The tea they serve at that stall (is tasting / tastes) delicious.

Answer: The tea they serve at that stall tastes delicious.

9. The quality of his work (is comparing / compares) with the best in his field.

Answer: The quality of his work compares with the best in his field.

10. I (am finding / find) him rather a difficult person to get on with.

Answer: I find him rather a difficult person to get on with.
Underline the correct tense in the bracket

1. The actor (is appearing / appears) in a new stage comedy at the moment.

Answer: The actor is appearing in a new stage comedy at the moment.

2. You should think more of others ! You (are being / are) very selfish about this.

Answer: You should think more of others ! You are being very selfish about this.

3. This rule ( is applying / applies ) to all newcomers.

Answer: This rule applies to all newcomers.

4. Don’t stop the children from playing. They (are having / have) a lot of fun.

Answer: Don’t stop the children from playing. They are having a lot of fun.

5. The new national car ( is costing / costs ) only a little more than the old model.

Answer: The new national car costs only a little more than the old model.

6. Ahmad (is applying / applies) for a new job in the private sector.

Answer: Ahmad is applying for a new job in the private sector.

7. My mother (is having / has) the flu so I must stay at home to look after her.

Answer: My mother has the flu so I must stay at home to look after her.

8. The Prime Minister (is holding / holds) a press conference this evening.

Answer: The Prime Minister is holding a press conference this evening.

9. The letters ASAP (are standing / stand) for AS SOON AS POSSIBLE.

Answer: The letters ASAP stand for AS SOON AS POSSIBLE.

10. The container (is holding / holds) up to 2500 cubic meters of goods.

Answer: The container holds up to 2500 cubic meters of goods.