Quantitative Aptitude - SPLessons

Time and Distance Practice Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Time and Distance Practice Quiz

shape Introduction

Time and distance as a topic involves a variety of areas which include speed-time-distance concepts, relative speed, moving and stationary bodies, boats and streams, circular motion, and so on. Time and Distance Practice Quiz article is useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

1. Two motor cars start from one point and move along two roads at right angles to each other. If their speeds be respectively 36 k m/hr and 48 km/hr, then after half and hour they will be x km apart. What is x?”

    A. 30 km
    B. 40 km
    C. 12 km
    D. 84 km


Answer: Option A

Explanation: \( {x}^{2}\) = \( {24}^{2}\) + \( {18}^{2}\)

= 576 + 324 = 900

i.e, x = \(\sqrt {900}\) = 30 km


2. A man goes from Delhi to Dehradun. Half the distance he covers by bus at an average speed of 50 km/hr and the other half by train at an average speed of 70 km/hr. The average speed for the whole journey was

    A. 56 km/hr
    B. 64 km/hr
    C. 60 km/hr
    D. None of these


Answer: Option D

Explanation:

v – bar = \(\frac {2uv} {u + v}\) = \(\frac {2 * 50 * 70} {50 + 70}\) =\( 58 \frac {1} {3}\)


3. A man covers a distance of 100 km partly by bus at 40 km/hr and partly by scooter at 30 km/hr. His average speed for the whole journey was 32 km/hr. How far did he go by bus?

    A. 20 km
    B. 25 km
    C. 30 km
    D. 40 km


Answer: Option B

Explanation:

\(\frac {x km (100 – x) km} {@ 40kph @ 30 lph}\)

Average speed = \(\frac {Total distance} {Total time}\)

i.e, 32 = \(\frac {100} {\frac {x}{40} – \frac {100 – x}{30}}\)

x = 25 km


4. A person shooting at a target from a distance of 450 metres finds that the sound of the bullet hitting the target comes \(\frac {1} {2}\) seconds after he fired. A person equidistant from the target and shooting point hears the bullet hit 3 seconds after he heard the gun. The speed of sound is

    A. 300 m/s
    B. 350 m/s
    C. 250 m/s
    D. 400 m/s


Answer: Option A

Explanation:

v – bar = \(\frac {450m} {1s\frac{1}{2}}\) = 300 m/s


5. A monkey climbs a slippery pole 12 m high. It rises 1 meter in every one minute and slip \(\frac {1} {2}\) meter in every next minute. Find how soon it will reach the top?

    A. 45 min
    B. 40 min
    C. 35 min
    D. 48 min


Answer: Option A

Explanation:

Average speed = 1 meter/ 4 minutes

For 11 m, time taken = 44 minutes

For last 1 m, jump add 1 minutes

i.e, Time taken = 45 minutes

6. A boy walks at 4 km/hr. and reaches his school 5 minutes late. Next day he walks at 5 km/hr
and start at the same time, reaches his school 10 minutes. early. How far is the school from his house?


    A. 4 km
    B. 5 km
    C. 6 km
    D. 3 km


Answer: Option B

Explanation:

\(\frac {d} {4} – \frac {d}{5}\) \(\frac {15} {60}\)

\(\frac {5d – 4d} {20}\) = \(\frac {15} {60}\)

\(\frac {d} {20}\) = \(\frac {1} {4}\)

d = 5 km


7. A train starts from Delhi with a certain number of passengers. At Ghaziabad 110 get down and 100 get in. At Aligrah 50% get down and 25 get in. At Kanpur 5 half of them get down and 50 get in. When t he t r ai n leaves Kanpur there are 200 passengers. How many did board the train at Delhi?

    A. 300
    B. 400
    C. 500
    D. 600


Answer: Option C

Explanation:

Let there were n passengers at Delhi.

n = Delhi, \(\frac {n} {10} + 10 \) = Ghaziabad, \(\frac {n} {20} + 50 + 25 \) = Aligarh, \(\frac {n} {40} + \frac {75} {2} + 50 \) = Kanpur (200)

\(\frac {n} {40} + \frac {75} {2} + 50 \) = 200

n = 500


8. The radius of a circular wheel is 35 cm and it moves at the rate of 500 revolutions per minute. The speed of wheel is

    A. 50 km/hr
    B. 60 km/hr
    C. 63 km/hr
    D. 66 km/hr


Answer: Option D

Explanation:

Speed = 500 rpm

= 500 * 2 * \(\frac {22} {7}\) * \(\frac {35} {100}\) * 60 * \(\frac {1} {100}
\) = 66 km/hr


9. Diameter of the front wheel and hind wheel of a van are 70 cm and 98 cm respectively. How many more revolutions the front wheel will make when the hind wheel in going over a distance of 154 kms?

    A. 10,000
    B. 15,000
    C. 20,000
    D. 25,000


Answer: Option C

Explanation:

\( {n}_{1} {c}_{1}\) = 154 km

i.e, \({n}_{1}\) * \(\frac {22} {7}\) * 70 cm = 15400000 cm

\({n}_{1}\) = 70000

and \( {n}_{1} {c}_{2}\) = 154 km

i.e, \({n}_{2}\) * \(\frac {22} {7}\) * 98 cm = 15400000 cm

\({n}_{2}\) = 50000

i.e, \( {n}_{1} – {n}_{2}\) = 20000 cm


10. Two men X and Y start from a place P, walking at 3 km/hr, and 4 km/hr. By how much distance apart they will be after 4 hours if they are walking in the same direction?

    A. 4 km
    B. 3 km
    C. 2 km
    D. 1 km


Answer: Option A

Explanation:

d = v * t = (4 – 3) * 4 = 4 km

11. In the above question, what will be the distance between them after 5 hours if they walk in opposite directions?

    A. 35 km
    B. 14 km
    C. 21 km
    D. 28 km


Answer: Option A

Explanation:

d = (4 + 3) * 5 = 35 km


12. A person has to make a journey of 72 km. He rides a cycle at 12 kms/hr. After going certain distance, the cycle got punctured and he walks the remaining distance at \( 4 \frac {1} {2}\) km/hr. Where did the cycle got punctured if total time taken for the journey was \( 8 \frac {1} {2}\) hours?

    A. 18 km
    B. 54 km
    C. 36 km
    D. 48 km


Answer: Option B

Explanation:

\( 8 \frac {1} {2}\) = \(\frac {x} {12}\) + \(\frac {72 – x} {4 \frac {1}{2}}\)

x = 54 km


13. A car is stolen at 4.00 a.m the thief drives it towards north at a speed of 50 k m/hr. The theft is discovered at 4.30 a.m. and a police jeep is set towards north at 60 kms/hr. At what time did the jeep will overtake the car?

    A. 6.00 a.m.
    B. 7.00 a.m.
    C. 7.30 a.m.
    D. 6.30 a.m.


Answer: Option B

Explanation:

\( \frac {d} {50} – \frac {d} {60}\) = \( \frac {1} {2}\)

\( \frac {d} {300}\) = \( \frac {1} {2}\)

d = 150

i.e, t = \( \frac {150} {50}\) = 3 hrs

Hence jeep will overtake the car at 7.00 a.m.


14. A student goes to his school from his house walking at 4 km/hr. and reaches his school 10 min. late Next day starting at same the time he walks at 6 km/ hr and reaches his school 15 minutes early. How far is the school from the house?

    A. 3 km
    B. 5 km
    C. 9 km
    D. 24 km


Answer: Option B

Explanation:

\( \frac {d} {4} – \frac {d} {6}\) = \( \frac {25} {60}\)

\( \frac {3d – 2d} {12}\) = \( \frac {5} {12}\)

d = 5 km


15. A train traveled from A to B and back in a certain time at the rate of 60 km/hr. But if the train had traveled from A to B at the rate of 80 km/hr. and back from B to A at the rate of 40 km/hr it would take two hour longer. The distance bet ween A and B is

    A. 480 km
    B. 320 km
    C. 540 km
    D. 180 km


Answer – Option A

Explanation –

\( \frac {d} {80} – \frac {d} {40}\) = \( \frac {d} {60} + \frac {d} {60}\) = 2

\( \frac {3d + 6d -4d -4d} {240} \) 2

\( \frac {d} {240}\) = 2

d = 480



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Mensuration
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World World Monuments

National Emblems

GK – India Indian Museums

Tourism Taglines

GK – Abbreviations Sports Abbreviations

GK – Banking & Insurance Financial Schemes

Indian Banking System

GK – Science & Technology Medical Science Discoveries

Phobias List