Quantitative Aptitude - SPLessons

Time and Distance Practice Set 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Time and Distance Practice Set 6

shape Introduction

Time and distance as a topic involves a variety of areas which include speed-time-distance concepts, relative speed, moving and stationary bodies, boats and streams, circular motion, and so on. Time and Distance Practice Set 6 article is useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

1. What is the ratio of angular speed of second’s needle and hour’s needle of a clock?

    A. 1 : 60
    B. 60 : 1
    C. 3600 : 1
    D. 720 : 1


Answer: Option D

Explanation:

speed of hour needle = 0.5°/min

= \(\frac {0.5} {60}\) =(\(\frac {1} {120}\))°/sec

speed of seconds needle = 360°/min

=(\(\frac {360} {60}\))°/sec

i.e, =(\(\frac {speed of seconds needle} {speed of hours needle}\))

=(\(\frac {6} {\frac {1}{120}}\)) = 720 : 1

2. A man drives a car and reaches his destination in 4 hours. Had he increased hi s speed by 10 km/hr, he would have reached in 3 hours, 12 minutes. What distance did the man cover?

    A. 80 km
    B. 120 km
    C. 160 km
    D. 210 km


Answer: Option C

Explanation:

Let distance be D km

Let initial speed be 5 km/hr

According to the question

\(\frac {D} {S}\) = 4 ……(1)

\(\frac {D} {S + 10}\) = 3 \(\frac {1} {5}\) …..(2)

Divide (1) by (2)

\(\frac {S + 10} {S}\) = \(\frac {5} {4}\)

S = 40 km/hr

i.e, D = 40 × 4 = 160 km

3. The speed of a boat in downstream direction is 14 km/hour and in upstream direction is 8 km/hour. Find the speed of this boat in still water :

    A. 22 km/hour
    B. 6 km/hour
    C. 3 km/hour
    D. 11 km/hour


Answer: Option D

Explanation:

Let the speed of boat in still water be x km/hr

Let the speed of stream be y km/hr

According to the question,

x + y = 14

x – y = 18

2x = 22

x = 11 km/hr

4. Manoj can complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the speed of
21 kmph and second half of the journey at the speed of 24 kmph. Find the total journey :


    A. 230 km
    B. 234 km
    C. 220 km
    D. 224 km


Answer: Option D

Explanation:

Average speed = \(\frac {21 * 24} {21 + 24}\)

Total Distance = 22.4 * 10 = 224 km

5. A train, 270 metres long, is running at the speed of 120 kmph. I t crosses another train, which is running at the speed of 80 kmph in opposite direction on parallel track, in 9 seconds. What is the length of another train?

    A. 230 meters
    B. 100 meters
    C. 250 meters
    D. 330 meters


Answer: Option A

Explanation:

Relative speed = (120 + 80) * \(\frac {5} {18}\) m/s

= 200 * \(\frac {5} {18}\)

Let the length of other train be x m.

According to question, \(\frac {270 + x} {200 \frac{5}{18}}\) = 9

x = 230 m

6. Find the angle between the Hour hand the Minute hand of a clock when the time is 03 : 40 that is 40 minutes past 3 ?

    A. 120°
    B. 125°
    C. 130°
    D. 135°


Answer: Option C

Explanation:

Q =/30h – \(\frac {11} {2}\) m/ = /30 * 3 – \(\frac {11} {2}\) * 40/ = 130°

7. Two trains approach each other at 30 km/hr and 27 km/hr from two places 342 km apart. After how many hours will they meet ?

    A. 5 hrs.
    B. 6 hrs.
    C. 7 hrs.
    D. 12 hrs.


Answer: Option B

Explanation:

Time after the trains meet = \(\frac {342 km} {(30 + 27) km/hr}\) = 6 hours

8. The speed of a 150 m long train is 50 kmph. How much time will it take to pass a 600 m long platform ?

    A. 50 sec
    B. 54 sec
    C. 60 sec
    D. 64 sec


Answer – Option B

Explanation:

50km / hr ? (\(50 \frac {5} {18}\)) m/s

= \(\frac {25 * 5} {9}\) m/s

\(\frac {125} {9}\) m/s

Time taken = \(\frac {(150 + 600)m} {(\frac {125}{9}) m/s}\)

= 54 seconds

9. A person travels a certain distance on a bicycle with a certain speed. Had he moved 3 km/hour faster, he would have taken 40 minutes less. Had he moved 2 km/hour slower, he would have taken 40 minutes more. Slower speed of the person, in km/hour, is

    A. 8
    B. 10
    C. 12
    D. 15


Answer: Option B

Explanation:

3 km / hr faster … \(\frac {2} {3}\) hr less

2 km / hr slower … \(\frac {2} {3}\) hr more

Let initial speed = V

v = \(\frac {{v}_{1} {v}_{2} (t ÷ t)} {{v}_{1} {t}_{2} – {v}_{2} {t}_{1}}\)

\(\frac {2 {v}_{1} {v}_{2}} {{v}_{1} – {v}_{2}}\)(i.e, \({t}_{1}{t}_{2} \) = 40min)

\(\frac {2 * 3 * 2} {3 – 2}\) = 2

i.e, slower speed =(12 – 2) km/hr = 10 km/hr

10. A and B can walk around a circular path in 4 minutes and 9 minutes respectively. If they start
from the same point in the same direction, after how much time will they meet again for first time?


    A. 4 minutes 12 seconds
    B. 4 minutes 30 seconds
    C. 7 minutes 12 seconds
    D. 36 minutes


Answer: Option C

Explanation:

Let length of track = LCM (4 and 9) = 36 m

speed of A = \(\frac {36} {4}\) = 9 m/min

speed of B = \(\frac {36} {9}\) = 4 m/min

i.e, Time = \(\frac {36 m} {(9 – 4) m/min}\) = 7 min 12 sec

11. A train leaves a station A at 5 am. And reaches B at 9 a.m. Another train leave B at 6 : 30 am and reaches A at 10 am on the same day. On parallel tracks. They will meet each other at

    A. 7 : 40 a.m
    B. 7 : 50 a.m
    C. 8 : 40 a.m
    D. 8 : 50 a.m


Answer: Option A

Explanation:

\({T}_{1} : {T}_{2} \) = 4 : 3.5

\({V}_{1} : {V}_{2} \) = 3.5 : 4

Let total distance = 4 × 3.5x

Distance covered by train 1 till 6 : 30 am = 1.5 × 3.5x

i.e, Meeting time\(\frac {Distance left}{Relative speed} \) = \(\frac {14x – 5.25x}{75x} \)

= 1.16 hours

i.e 7 : 40 am

12. A person can row 9 km/hour in still water and he finds that it takes him twice as much time to row upstream as to row downstream the same distance. The speed of the current, in km/hour, is

    A. 2
    B. 3
    C. 2.5
    D. 3.5


Answer: Option B

Explanation:

speed in still water = 9 km/ pr

Time up : Time Down = 2 : 1

i.e,speed up : speed Down = 1 : 2

speed in still water = \(\frac {1}{2}\)(x ÷ 2x) = 9

x = 6 km/ pr

speed of current = \(\frac {1}{2}\)(2x – x) = 3

13. Anu travel by car and covers \(\frac{1}{4}\)th of her journey with a speed of 60 km/hour, 40% her journey with a speed of 50 km/hour, and the rest with a speed of 42 km/hours. The average speed (km/hour) for the whole journey is about

    A. 46.8
    B. 48.8
    C. 49.7
    D. 50.1


Answer: Option B

Explanation:

Distance = \( x\frac {1 } {4} + x\frac {2} {5} + x\frac {35} {100}\)

Time = \( \frac {x} {4 * 60} + \frac {2x} {5 * 50} + \frac {35x} {100 * 42}\)

i.e, Avg speed = \( \frac {Total Distance} {Total Time}\) = 48.8km / pr

14. Two places A and B are 220 km apart on a highway Hari starts from A and Juhi from B at the same time on the same day using cars. If they travel in the same direction (A to B ), hey meet in 5 \(\frac {1} {2}\) hour s, but in 2 hour s 45 mi nut es when travelling towards each other. Speed of the car of Juhi, in km/hour, is

    A. 20
    B. 30
    C. 50
    D. 60


Answer: Option A

Explanation:

Let speed of A be x km/hr

let speed of B be y km/hr

\(\frac {220} {x – y}\) = \( 5 \frac {1} {2}\) = \(\frac {11} {2}\)

\(\frac {220} {x + y}\) = \( 2 \frac {3} {4}\) = \(\frac {11} {4}\)

x = 60 km/hr

y = 20 km/hr

= 20 km/hr

15. A covers a certain distance in a certain time, if B covers half of this distance in the double time, the ratio of speeds of A and B is

    A. 2 : 1
    B. 4 : 1
    C. 1 : 2
    D. 1 : 4


Answer: Option B

Explanation:

According to question, \(\frac {D} {{S}_{A}}\)

\(\frac {\frac {D}{2}} {{S}_{B}}\)

\( {S}_{A} : {S}_{B}\) = 4 : 1


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma
PG
GATE 2020
UG
NSTSE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination

Spotting Errors

Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Important Books Authors

Ramon Magsaysay Awards 2018

GK – India Indian Airports

Indian History Timeline

GK – Abbreviations International Organizations Abbreviations

GK – Banking & Insurance Mutual Funds

Indian Union Budget

GK – Science & Technology Scientific Laws and Theories

Human Body Facts