Quantitative Aptitude - SPLessons

TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 8

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 8

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 8 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. The article TS CAB Recruitment Quantitative Aptitude Quiz 8 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.


shape Quiz

1. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

    A. 145°
    B. 150°
    C. 155°
    D. 160°


Answer: Option C

Explanation:
Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360°.

Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min. i.e.= \(\frac {31}{6}\)hrs = \(\frac {360}{12}\) X \(\frac {31}{6}\) = 155°


2. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

    A. 22
    B. 24

    C. 44

    D. 48


Answer: Option C

Explanation:
In 12 hours, the hands coincide or are in opposite direction 22 times.

In 24 hours, the hands coincide or are in opposite direction 44 times a day.


3. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct?

    A. 2 p.m. on Tuesday

    B. 2 p.m. on Wednesday

    C. 3 p.m. on Thursday

    D. 1 p.m. on Friday


Answer: Option B

Explanation:
Time from 12 p.m. on Monday to 2 p.m. on the following Monday = 7 days 2 hours = 170 hours.

The watch gains 2 + 4 \(\frac {4}{5}\)min. or \(\frac {34}{5}\) min. in 170 hrs.

\(\frac {34}{5}\) min. are gained in 170 hrs.
2 min. are gained in 170 x \(\frac {5}{34}\) x 2 hrs = 50 hrs.
Watch is correct 2 days 2 hrs. after 12 p.m. on Monday i.e., it will be correct at 2 p.m. on Wednesday.


4. How many times do the hands of a clock coincide in a day?

    A. 20
    B. 21
    C. 22
    D. 24


Answer: Option C

Explanation:
The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours (Since between 11 and 1, they coincide only once, i.e., at 12 o’clock).

AM

12:00
1:05
2:11
3:16
4:22
5:27
6:33
7:38
8:44
9:49
10:55

PM

12:00
1:05
2:11
3:16
4:22
5:27
6:33
7:38
8:44
9:49
10:55
The hands overlap about every 65 minutes, not every 60 minutes.

The hands coincide 22 times in a day..

1. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is:


    A. 123
    B. 127
    C. 235

    D. 305


Answer: Option B

Explanation:
Required number = H.C.F. of (1657 – 6) and (2037 – 5)

= H.C.F. of 1651 and 2032 = 127.


2. Which of the following has the most number of divisors?

    A. 99
    B. 101
    C. 176
    D. 182


Answer: Option C

Explanation:
99 = 1 x 3 x 3 x 11

101 = 1 x 101

176 = 1 x 2 x 2 x 2 x 2 x 11

182 = 1 x 2 x 7 x 13

So, divisors of 99 are 1, 3, 9, 11, 33, .99

Divisors of 101 are 1 and 101

Divisors of 176 are 1, 2, 4, 8, 11, 16, 22, 44, 88 and 176

Divisors of 182 are 1, 2, 7, 13, 14, 26, 91 and 182.

Hence, 176 has the most number of divisors.


3. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is:


    A. 28

    B. 32

    C. 40

    D. 64


Answer: Option C

Explanation:

64


4. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.


    A. Rs. 10
    B. Rs. 10.40
    C. Rs. 15.20
    D. Rs. 13


Answer: Option B

Explanation:

S.I. on Rs. (260 – 20) for a given time = Rs. 20.

S.I. on Rs. 240 for half the time = Rs. 10.

T.D. on Rs. 250 = Rs. 10.
T.D. on Rs. 260 = Rs. \(\frac {10 }{250}\) X 260 = = Rs. 10.40

Sagar’s present age = (5x + 6) = 16 years.


5. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.


    A. 120

    B. 240
    C. 360

    D. 480


Answer: Option C

Explanation:
2 | 24 – 36 – 40
——————–
2 | 12 – 18 – 20
——————–
2 | 6 – 9 – 10
——————-
3 | 3 – 9 – 5
——————-
| 1 – 3 – 5

L.C.M. = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 360.

1. 16, 33, 65, 131, 261, (….)


    A. 523

    B. 521
    C. 613
    D. 721


Answer: Option A

Explanation:
Each number is twice the preceding one with 1 added or subtracted alternatively.

So, the next number is (2 x 261 + 1) = 523.


2. 10, 5, 13, 10, 16, 20, 19, (….)


    A. 22
    B. 40
    C. 38
    D. 23


Answer: Option B

Explanation:
There are two series (10, 13, 16, 19) and (5, 10, 20, 40), one increasing by 3 and the other multiplied by 2.


3. 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, (….)


    A. 54

    B. 56
    C. 64
    D. 81


Answer: Option C

Explanation:
Numbers are \({1}^{2}\), \({2}^{2}\), \({3}^{2}\), \({4}^{2}\), \({5}^{2}\), \({6}^{2}\), \({7}^{2}\).

So, the next number is \({8}^{2}\) = 64.


4. 8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, (….)


    A. 27
    B. 20
    C. 22
    D. 24


Answer: Option B


Explanation:

Greatest number of 4-digits is 9999.
There are two series (8, 11, 14, 17, 20) and (7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5 respectively.


5. 7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996


    A. 8

    B. 18
    C. 57
    D. 228


Answer: Option D


Explanation:

Let the given numbers be A, B, C, D, E, F, G.

Then, A, A x 1 + 1, B x 2 + 2, C x 3 + 3, D x 4 + 4, E x 5 + 5, F x 6 + 6 are the required numbers.

Clearly, 228 is wrong.


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude