TS Police Constable - SPLessons

TS PC Civil or Equivalent PWT Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TS PC Civil or Equivalent PWT Practice Test

shape Introduction

TS Police Constable Preliminary Written Test (PWT) is important to qualify for the Physical Measurement Test. TS PC Civil or Equivalent PWT Practice Test & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.

shape Pattern

S.No. Subject Questions Max. Marks Duration
1 Arithmetic Ability and Test of Reasoning 100 100 3 hours
2 General Studies 100 100
Total 200 200


shape Syllabus

TS Police Constable Exam Syllabus – Preliminary Written Test:

1. English *

2. Arithmetic

3. General Science

4. History of India, Indian culture, Indian National Movement.

5. Indian Geography, Polity and Economy

6. Current events of national and international importance

7. Test of Reasoning / Mental Ability

8. Contents pertaining to the State of Telangana.

shape Samples

Arithmetic

1. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
Answer: B

2. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:
A. 1 hour
B. 2 hours
C. 3 hours
D. 4 hours
Answer: A

3. Today is Monday. After 61 days, it will be :
A. Tuesday
B. Monday
C. Sunday
D. Saturday
Answer: D

4. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?
A. 10
B. 14
C. 20
D. 21
Answer: C

5. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
A. 6.25
B. 6.5
C. 6.75
D. 7
Answer: A

Test of Reasoning

1. If Z = 52 and ACT = 48, then BAT will be equal to
A. 39
B. 41
C. 44
D. 46
Answer: D

2. Rubber is related to Tree in the same way as Silk is related to ______
A. Cloth
B. Insects
C. Fabric
D. Weave
Answer: B

3. Ayush was born two years after his father’s marriage. His mother is five years younger than his father but 20 years older than Ayush who is 10 years old. At what age did the father get married ?
A. 23 years
B. 25 years
C. 33 years
D. 35 years
Answer: A

4. Directions : For the Assertion (A) and Reason (R) below, choose the correct alternative
Assertion (A) : Eskimos reside in igloos.
Reason (R) : No other material except snow is available.
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
Answer: A

5. Pointing to a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How was the woman related to the person ?
A. Aunt
B. Mother
C. Wife
D. Daughter
Answer: A


General Studies

1. Tripitakas are sacred books of
A. Buddhists
B. Hindus
C. Jains
D. None of the above
Answer: A

2. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as
A. Transition metals
B. Main group metals
C. Alkali metals
D. Rare metals
Answer: A

3. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
A. 15
B. 22
C. 12
D. 9
Answer: B

4. The head quarters of Sahitya Akademi is at
A. Mumbai
B. Chennai
C. New Delhi
D. Kolkata
Answer: C

5. ICICI is the name of a
A. Chemical industry
B. Bureau
C. Corporation
D. Financial institution
Answer: D


shape Test

For TS Police Constable Civil or Equivalent PWT Practice test: CLICK HERE
For TS Police Constable Civil or Equivalent PWT Mock test: CLICK HERE

shape Tips

To prepare for TS Police Constable Civil or Equivalent PWT 2018, the three main subjects that you need to be excellent at are General Studies, Arithmetic, Test of Reasoning.


  • Practice all the important topics so that you can manage the time of 3 hours in the examination. Spend more time with the subjects which you feel are difficult.

  • Take online Mock Tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free Mock Tests.

  • Identify the Weaker sections and Understand those concepts and Practice and again take online Mock Test and Identify your mistakes until you get perfection.

  • Make sure you practice all the previous year papers which will help you estimate your current preparation level.

  • Be thorough with the syllabus as it will help you plan your preparation accordingly.

  • Be consistent with your revision at regular intervals before the examination. Prepare hand written notes for your weak subjects as it will help you in the last minute.

  • Last but not the least be positive, be healthy and give your best in the preparation.