TS Police Constable - SPLessons

TS PC IT C Mechanic Driver Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TS PC IT C Mechanic Driver Practice Test

shape Introduction

TS Police Constable IT C Mechanic Driver Written Exam is important to qualify for the final selections. TS PC IT and C, Mechanic, Driver Practice Test & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.

shape Pattern

Subject Questions Maximum Marks Duration
Technical paper (IT & C / Mechanic / Driver) 200 200 3 hours


shape Syllabus

1. Syllabus for Post of IT & Communications:

a. Electrical: Characteristic and Application of conductors, Insulators, Semiconductors; Construction of carbon, wire wound (linier logarithmic) resistors, thermistors potentio meters; Kircheff’s law, Ohms Law; principle of construction and special feature of simple meter, Moving iron/Moving coil meter, VTVM, Universal meter, Ohm meter and Ammeter; alternating current, A.C induced voltage, current; Faraday’s principle; lenses law of self induction; A.C generators and Fleming three finger rule, Frequency peak, average R.M.S values; Function and application of vibrators.

b. Electronics & Radio: Characteristics and Application of inductance in a tuned circuit; Coil-Concept of reactance, phase, power factor, Inductance and co-efficient of coupling; series and parallel connection of capacitor in A.C circuits, different types of capacitors and their application, basic elements of resonance circuit, parallel L.C circuit, Anti resonance circuit, tuning and current gain, construction of Transistors, Bi-polar junction devises, PNP & NPN transistors and dynamic curves, principle of FET transistors, uses of diodes as rectifiers, Half wave and Full wave rectifier circuit, Bridge rectifiers, effect of ripples, uses of filters, carrier modulation (AM and FM) Single side band, Band width, Fidelity and quality construction in the receiver, detectors, discriminators, Range of Audio and quality construction in the receiver, detectors, discriminators, Range of Audio Frequency, Necessity for amplifications like Class ‘A’ ‘B’ and ‘C’, push-pull voltage amplifier, principle of super hydrodyne receiver, frequency conversion, I.F amplification, Principle of Magnetic sound recording, magnetic tapes, magnetic heads erasing head, Television principles, Construction and working principle of Picture tube Deflection camera tube, basic T.V. System scanning synchronization composite video signal.

c. Basics of Computers: MS-Office (MS-word, EXCEL and Power point): Fundamentals of Computer Architecture, Mother board and peripherals, accessories, MS-DOS, Windows operating systems, PC assembly and software installation, networking & LAN, basics of WAN.

d. Telephone System: Basics of PSTN telephone network, Telephone instruments, EPABX, FAX, Internet telephony, GSM and CDMA phone system.

2. Syllabus for Post of Mechanics:

Introduction to Automobiles, 4 and 2 Strokes Spark Ignition Engine, Compression Ignition, Engines and working principles, Petrol and Diesel Engine Components, Valve and operating Mechanism, Cooling System, Lubricating System, Fuel System in Petrol Engine, Ignition System Fuel Injunction System in diesel engines. Intake and Exhaust System, Battery, Automotive Electricity, Alternator, Dynamo, Cut out, Fuses, Self Starter, Wiring and Electrical Accessories, Brakes Transmission Systems, Wheel Alignment, Steering, Suspension, Mechanic Tolls, Work Shop Tools, Servicing of Vehicles, Check up of vehicles for Road Worthiness, Fleet Maintenance of vehicles, Safety Precautions.

3. Syllabus for Post of Drivers:

Maintenance Responsibility, Drivers daily routine duty, Daily maintenance, Weekly Maintenance, Periodical Maintenance, Battery maintenance, its specific gravity, Tyres Maintenance and rotation, Fuel System, Ignition System, Lighting System, Brake System, Clutch & Transmission System, Fuel Accountability, Dash Board Instruments, Canopy and Seats Cleaning off Wind Screen and Wipers, Minor Repairs Viz. Fan Belt Replacements, Attending Wheel Punctures, Air Lock Removal, MV Act and Rules, Traffic Signals, First Aid Practice, Safety Precautions

shape Samples

IT & Communication

1. When 12 V are applied across a 68 resistor, the current is
A. 816 mA
B. 17.6 mA
C. 176 mA
D. 8.16 mA
Answer: C

2. Which of the following statements is true about a lag network?
A. An increase in frequency causes an increase in phase lag.
B. An increase in frequency causes an increase in the magnitude of the output voltage.
C. A decrease in frequency causes an increase in phase lag.
D. A decrease in frequency causes a decrease in the magnitude of the output voltage.
Answer: A

3. Which is used in closed-circuit TV?
A. Vidicon
B. Iconoscope
C. Image orthicon
D. Kinescope
Answer: A

4. ASCII stands for
A. American standard code for information interchange
B. All purpose scientific code for information interchange
C. American security code for information interchange
D. American Scientific code for information interchange
Answer: A

5. Which computer has been designed to be as compact as possible?
A. Mini
B. Super computer
C. Micro computer
D. Mainframe
Answer: C

6. Which method is used to connect a remote computer?
A. Device
B. Dialup
C. Diagnostic
D. Logic circuit
Answer: B

7. From the low-frequency end of a channel, what is the visual carrier frequency?
A. 3.58 MHz
B. 0.25 MHz
C. 1.25 MHz
D. 4.5 MHz
Answer: C

8. Which among the following provides TRG access to outgoing junctions through the two stage network?
A. Expander
B. Distributor
C. Concentrator
D. Router
Answer: D

9. In graded groups, switches with inaccessibility to the outgoing route gets ____ into the number of separate groups.
A. Added
B. Subtracted
C. Multiplied
D. Divided
Answer: C

10. Which among the following controls the dynamic characteristics of Phase Locked Loop (PLL)?
A. Low Pass Filter
B. High Pass Filter
C. Band Pass Filter
D. Band Stop Filter
Answer: A

Mechanic

1. The value of bulk modulus of a fluid is required to determine
A. Reynold’s number
B. Froude’s number
C. Mach number
D. Euler’s number
Answer: C

2. The thermal efficiency of a standard Otto cycle for a compression ratio of 5.5 will be
A. 25%
B. 50%
C. 70%
D. 100%
Answer: B

3. The volumetric efficiency for reciprocating air compressors is about
A. 10 to 40%
B. 40 to 60%
C. 60 to 70%
D. 70 to 90%
Answer: D

4. Willian’s line for the steam engine is a straight line relationship between the steam consumption per hour and
A. Indicated power
B. Brake power
C. Efficiency
D. Pressure of steam
Answer: A

5. In a coupling rod of a locomotive, each of the four pairs is a __________ pair.
A. Sliding
B. Turning
C. Rolling
D. Screw
Answer: B

6. In a glass tube type water indicator for a boiler, one end of the tube is connected to water space and the other end is connected to
A. Water space also
B. Chimney
C. Steam space
D. Superheater
Answer: C

7. Screws used for power transmission should have
A. Low efficiency
B. High efficiency
C. Very fine threads
D. Strong teeth
Answer: B

8. The ratio of total useful heat drop to the total isentropic heat drop, is called
A. Stage efficiency
B. Iinternal efficiency
C. Rankine efficiency
D. None of these
Answer: B

9. The main function of intake manifold is that it
A. Promotes the mixture of air and fuel
B. Reduces intake noise
C. Cools the intake air to a suitable temperature
D. Distributes intake air equally to the cylinders
Answer: D

10. Where reactor operation is designed with fast neutrons such as in reactors using highly enriched fuel, the moderator used is
A. Heavy water
B. Graphite
C. Carbon dioxide
D. No moderator is needed
Answer: D

Driver

1. Extra fuel supply causes compressor to _______
A. Stall
B. Surge
C. Surge & stall
D. None of the mentioned
Answer: A

2. When fuel flow is _______ it causes surge.
A. Fuel flow is not related to surge
B. Decreased
C. Increased
D. None of the mentioned
Answer: C

3. The essential components of battery ignition system are
A. Battery
B. Ignition switch
C. Ballast resistor
D. All of the mentioned
Answer: D

4. The following factor(s) contribute to the effectiveness of the brakes
A. Area of brake linings
B. Radius of car wheel
C. Amount of pressure applied to shoe brakes
D. All of the above
Answer: D

5. The torque tube is a tubular member which encloses the
A. Propeller shaft
B. Half shafts
C. Differential
D. Axle
Answer: A

6. You are treating a pediatric cardiac arrest patient. Where do you place the AED pads on an infant?
A. Chest and back
B. Do not use an AED on an infant
C. Upper chest and mid abdomen
D. Wherever they fit
Answer: A

7. A 20-year-old person dove off the end of the dock. Upon reaching the surface of the water, they do not appear to be moving. What is the likely cause?
A. Heart attack
B. Low blood sugar
C. Neck injury
D. Mammalian diving reflex
Answer: C

8. You are performing single person CPR. The AED (automatic external defibrillator) advises a shock. After the shock is delivered what is the next immediate step?
A. Call for help
B. Resume CPR with chest compressions
C. Check for a pulse
D. Resume ventilation
Answer: B

9. The process of removing air from the brake system is known as
A. Bleeding
B. Self energizing
C. Servo action
D. Energization
Answer: A

10. Servo action is to
A. the amplification of braking forces
B. increase force of friction between shoe and wheel
C. transfer of weight during stop
D. All of the above
Answer: A

shape Test

For TS Police Constable IT&C/ Mechanic/ Driver Practice test: CLICK HERE
For TS Police Constable IT&C/ Mechanic/ Driver Mock test: CLICK HERE

shape Tips

To prepare for TS Police Constable IT&C/ Mechanic/ Driver Written Exam 2018, the technical papers are different for different posts. The three technical papers are IT & Communication, Mechanic, Driver.


  • Practice all the important topics so that you can manage the time of 3 hours in the examination. Spend more time with the subjects which you feel are difficult.

  • Take online Mock Tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free Mock Tests.

  • Identify the Weaker sections and Understand those concepts and Practice and again take online Mock Test and Identify your mistakes until you get perfection.

  • Make sure you practice all the previous year papers which will help you estimate your current preparation level.

  • Be thorough with the syllabus as it will help you plan your preparation accordingly.

  • Be consistent with your revision at regular intervals before the examination. Prepare hand written notes for your weak subjects as it will help you in the last minute.

  • Last but not the least be positive, be healthy and give your best in the preparation.