TS Police Constable - SPLessons

TS Police Constable Written Examination

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TS Police Constable Written Examination

shape Introduction

TS Police Constable Written Examination will have the 200 questions for 200 marks and the duration of the exam is 3 hours. The TS Police Constable Written Exam has the Technical Papers (IT & Communication/ Mechanic/ Driver).

shape Pattern

Subject Questions Maximum Marks Duration
Technical paper (IT & C / Mechanic / Driver) 200 200 3 hours


The TS Police Constable Written Exam section, has a total of 200 questions with a maximum of 200 marks. Below mentioned are the different categories of questions in the Technical Paper (IT & C / Mechanic / Driver) of TS Police Constable Written Exam.


shape Syllabus

1. Syllabus for Post of IT & Communications:

a. Electrical: Characteristic and Application of conductors, Insulators, Semiconductors; Construction of carbon, wire wound (linier logarithmic) resistors, thermistors potentio meters; Kircheff’s law, Ohms Law; principle of construction and special feature of simple meter, Moving iron/Moving coil meter, VTVM, Universal meter, Ohm meter and Ammeter; alternating current, A.C induced voltage, current; Faraday’s principle; lenses law of self induction; A.C generators and Fleming three finger rule, Frequency peak, average R.M.S values; Function and application of vibrators.

b. Electronics & Radio: Characteristics and Application of inductance in a tuned circuit; Coil-Concept of reactance, phase, power factor, Inductance and co-efficient of coupling; series and parallel connection of capacitor in A.C circuits, different types of capacitors and their application, basic elements of resonance circuit, parallel L.C circuit, Anti resonance circuit, tuning and current gain, construction of Transistors, Bi-polar junction devises, PNP & NPN transistors and dynamic curves, principle of FET transistors, uses of diodes as rectifiers, Half wave and Full wave rectifier circuit, Bridge rectifiers, effect of ripples, uses of filters, carrier modulation (AM and FM) Single side band, Band width, Fidelity and quality construction in the receiver, detectors, discriminators, Range of Audio and quality construction in the receiver, detectors, discriminators, Range of Audio Frequency, Necessity for amplifications like Class ‘A’ ‘B’ and ‘C’, push-pull voltage amplifier, principle of super hydrodyne receiver, frequency conversion, I.F amplification, Principle of Magnetic sound recording, magnetic tapes, magnetic heads erasing head, Television principles, Construction and working principle of Picture tube Deflection camera tube, basic T.V. System scanning synchronization composite video signal.

c. Basics of Computers: MS-Office (MS-word, EXCEL and Power point): Fundamentals of Computer Architecture, Mother board and peripherals, accessories, MS-DOS, Windows operating systems, PC assembly and software installation, networking & LAN, basics of WAN.

d. Telephone System: Basics of PSTN telephone network, Telephone instruments, EPABX, FAX, Internet telephony, GSM and CDMA phone system.

2. Syllabus for Post of Mechanics:

Introduction to Automobiles, 4 and 2 Strokes Spark Ignition Engine, Compression Ignition, Engines and working principles, Petrol and Diesel Engine Components, Valve and operating Mechanism, Cooling System, Lubricating System, Fuel System in Petrol Engine, Ignition System Fuel Injunction System in diesel engines. Intake and Exhaust System, Battery, Automotive Electricity, Alternator, Dynamo, Cut out, Fuses, Self Starter, Wiring and Electrical Accessories, Brakes Transmission Systems, Wheel Alignment, Steering, Suspension, Mechanic Tolls, Work Shop Tools, Servicing of Vehicles, Check up of vehicles for Road Worthiness, Fleet Maintenance of vehicles, Safety Precautions.

3. Syllabus for Post of Drivers:

Maintenance Responsibility, Drivers daily routine duty, Daily maintenance, Weekly Maintenance, Periodical Maintenance, Battery maintenance, its specific gravity, Tyres Maintenance and rotation, Fuel System, Ignition System, Lighting System, Brake System, Clutch & Transmission System, Fuel Accountability, Dash Board Instruments, Canopy and Seats Cleaning off Wind Screen and Wipers, Minor Repairs Viz. Fan Belt Replacements, Attending Wheel Punctures, Air Lock Removal, MV Act and Rules, Traffic Signals, First Aid Practice, Safety Precautions

shape Samples

1. A resistor is connected across a 50 V source. What is the current in the resistor if the color code is red, orange, orange, silver?
A. 2 mA
B. 2.2 mA
C. 214 mA
D. 21.4 mA
Answer: B

2. The noise generated by a resistor depends upon
A. its resistance value
B. its operating temperature
C. both its resistance value and operating temperature
D. none of the above
Answer: B

3. The function of an AM detector circuit is to
A. rectify the input signal
B. discard the carrier
C. provide audio signal
D. all of the above
Answer: D

4. The unit of electrical charge is the
A. coulomb
B. joule
C. volt
D. watt
Answer: A

5. The brain of any computer system is
A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
E. None of the above
Answer: C

6. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
A. Technological advancement
B. Scientific code
C. Object Oriented Programming
D. All of the above
E. None of the above
Answer: A

7. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
A. Data transmission
B. Data flow
C. Data capture
D. Data processing
E. None of the above
Answer: B

8. How much current is produced by a voltage of 18 kV across a 15 k resistance?
A. 1.2 A
B. 12 A
C. 120 mA
D. 12 mA
Answer: A

9. PSTN stands for:
A. Public Switched Telephone Network
B. Private Switched Telephone Network
C. Primary Service Telephone Network
D. Primary Service Telephone Numbers
Answer: A

10. In telephony, POP stands for:
A. Post Office Protocol
B. Point Of Presence
C. Power-On Protocol
D. none of the above
Answer: B

1. For idling condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be
A. lean
B. rich
C. chemically balanced
D. none of the mentioned
Answer: B

2. For cruising condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be
A. lean
B. rich
C. chemically balanced
D. none of the mentioned
Answer: A

3. The friction experienced by a body, when in motion, is known as
A. rolling friction
B. dynamic friction
C. limiting friction
D. static friction
Answer: B

4. The range of a projectile is maximum, when the angle of projection is
A.30°
B.45°
C.60°
D.90°
Answer: B

5. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as
A. Carnot cycle
B. Stirling cycle
C. Otto cycle
D. Diesel cycle
Answer: D

6. The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are
A. low
B. very low
C. high
D. very high
Answer: B

7. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the
A. beginning of suction stroke
B. end of suction stroke
C. beginning of exhaust stroke
D. end of exhaust stroke
Answer: A

8. The thermal efficiency of a standard Otto cycle for a compression ratio of 5.5 will be
A. 25%
B. 50%
C. 70%
D. 100%
Answer: B

9. The condition that causes vapour locking in a brake system is
A. overheating of the fluid due to frequent brake application
B. overcooling of the brakes during high speed driving
C. keeping the vehicle without use for an extended period
D. an excessively high engine speed on a downhill road
Answer: A

10. Power required to drive a centrifugal pump is directly proportional to __________ of its impeller.
A. diameter
B. square of diameter
C. cube of diameter
D. fourth power of diameter
Answer: D

1. Near a pedestrian crossing, when the pedestrians are waiting to cross the road, you should
A. Sound horn and proceed
B. Slow down, sound horn and pass
C. Stop the vehicle and wait till the pedestrians cross the road and then proceed
Answer: C

2. When brakes are applied on a moving vehicle; the kinetic energy is converted to
A. Mechanical energy
B. Heat energy
C. Electrical energy
D. Potential energy
Answer: B

3. In disc brake, the disc is attached to the
A. wheel
B. axle
C. suspension system
D. none of the above
Answer: B

4. Mechanical transmission can be of following class(es)
A. Clutch, gearbox and live axle transmission
B. Clutch, gearbox and dead axle transmission
C. Clutch, gearbox and axleless transmission
D. All of the above
Answer: D

5. What is an open fracture?
A. A fracture in which the bone ends can move around.
B. A fracture in which the bone is exposed as the skin is broken.
C. A fracture which causes complications such as a punctured lung.
D. A fracture in which the bone has bent and split.
Answer: B

6. How long would you check to see if an unconscious casualty is breathing normally?
A. No more than 10 seconds.
B. Approximately 10 seconds.
C. Exactly 10 seconds.
D. At least 10 seconds.
Answer: A

7. Transfer case is located next to the gearbox in
A. Front wheel drive
B. Rear wheel drive
C. Four wheel drive
D. All of the above
Answer: C

8. Tandem master cylinder consists of
A. one cylinder and one reservoir
B. two cylinders and one reservoir
C. one cylinder and two reservoirs
D. two cylinders and two reservoirs
Answer: D

9. Hand brake is applicable to
A. only front wheels
B. only rear wheels
C. both front and rear wheels
D. all of the above
Answer: B

10. The torque at the driving wheels gives rise to a propulsive force between wheels and road, known as
A. tractive force
B. driving effort
C. braking thrust
D. none of the above
Answer: A

TS Police Constable – Related Information
TS Police Constable – General Awareness – Study Guide
TS Police Constable – Arithmetic – Study Guide
TS Police Constable – Test of Reasoning – Study Guide