NTA UGC NET - National Eligibility Test - SPLessons

UGC NET General Paper December 2018 Solved

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

UGC NET General Paper December 2018 Solved

shape Introduction

NTA UGC NET June 2019 Exam will be conducted in online mode to determine the candidate’s eligibility for Assistant Professor and Junior Research Fellowship (JRF) or Assistant Professor only posts in Indian Universities and Colleges. It will be a Computer-Based Test (CBT) consisting of two papers, i.e., Paper I and II conducted in two different sessions.The article provides UGC NET General Paper December 2018 Solved paper useful for the candidates to score good marks in exam.


shape Questions

1. Which among the following is best advantage of Choice Based Credit System (CBCS)?

    A. Improving classroom attendance
    B. Helping teacher to complete syllabus on time
    C. Shift in focus from teacher-centric to student-centric education
    D. Reducing examination anxiety among students


Answer – Option C

2. Which among the following is the best field of study to improve the ability of students to experiment and analyze

    A. Economics
    B. Languages
    C. Science
    D.History


Answer – Option C

3. The components of a research design are:

    a. Comparison
    b. Control
    c. Reactivity
    d. Manipulation
    e. Non-representatives
    f. Generalization

Code:

    A. (b), (c), (d) and (e)
    B. (a), (b), (d) and (f)
    C. (c), (d), (e) and (f)
    D. (a), (c), (e) and (f)


Answer – Option B

4. Formulation of a research problem depends upon:

    a. What is the object behind the researcher’s choice?
    b. What are the specific questions?
    c. What is the conceptual model?
    d. What negative factors to research upon?
    e. Reasons for un limiting the study.
    f. Construction of hypotheses.


    A. (b), (c), (d) and (e)
    B. (a), (c), (e) and (f)
    C. (a), (b), (c) and (f)
    D. (c), (d), (e) and (f)


Answer – Option C

5. Artifacts that arise and affect the internal validity in research are:

    a. History
    b. Randomization
    c. Maturity
    d. Instrumentation
    e. Experimental mortality
    f. Matching

Code:

    A. (a), (b), (c) and (d)
    B. (a), (c), (d) and (e)
    C. (b), (c), (d) and (f)
    D. (d), (e), (f) and (b)


Answer – Option B

6. A variable that is manipulated is known as:

    A.Independent variable
    B. Dependent variable
    C. Control variable
    D. Confounding variable


Answer – Option A

7. Among the following which one is not an instructional material?

    A. YouTube video
    B. Printed study guide
    C. Audio podcast
    D. Overhead projector


Answer – Option C

8. Suppose as a teacher you are training your students in public peaking and debate. Which among the following is most difficult to develop among the students?

    A. Control over emotions
    B. Concept formulation
    C. Using/Selecting appropriate language
    D. Voice modulation


Answer – Option A

9. Which among the following reflects best the quality of teaching in a classroom?

    A. Through observation of silence by the students in classroom
    B. Through the quality of questions asked by students in classroom
    C. Through the use of many teaching aids in the classroom
    D. Through full attendance in the classroom


Answer – Option B

10. The four major operations in scientific research are:

    a. Demonstration of covariance
    b. Elimination of spurious relations
    c. Sequencing in terms of time-order
    d. Self-education
    e. Operationalization of personal choice
    f. Theorization

Code:

    A. (b), (c), (d) and (e)
    B. (a), (b), (c) and (d)
    C. (a), (b) (c) and (f)
    D. (c), (d), (e) and (f)


Answer – Option C

Read the following passage carefully and answer questions 11 to 15:

Singapore has long advocated for India to take up its role as an integral part of the region. It is gratifying to see how Asian – India relations have grown during the past 25 years. In 1991, when the Cold War ended and India began its economic liberalization, Singapore saw an opportunity to deepen ties and build on its historical and cultural links with the Asian region. Singapore pushed for India to become a full Asian dialogue partner in 1995 and join the EAS in 1995 and since then, Asian – India ties have strengthened. All in all, around 30 platforms for co-operation exist, including seven ministerial dialogues and the Annual Leader Summit. However, there is scope for more and it is a must. For instance, there are tremendous opportunities in enhancing physical and digital connectivity between India and Asian. Asian is committed to strengthening land, air and sea linkages with India. These linkages will enhance people-to-people flows, as well as boost business, investment and tourism. Hie India-Myanmar-Thailand trilateral highway will connect India’s Northeast to mainland Southeast Asia. While one can fly directly between India and several Asian countries, there is still much room to expand air links to support growing business and tourism. Beyond physical linkages, digital connectivity is the new frontier in the Fourth Industrial Revolution. India has made great progress in innovation, Start-ups and digital inclusion. There are opportunities to apply initiatives such as Aadhaar in our region. E-commerce and Fin Tech are two other areas of potential collaboration. As an economic hub, Singapore can serve as a springboard to launch these ideas to Southeast Asia and beyond. India’s role in Asian should be anchored by growing economic ties with Singapore. The economic integration involving 16 countries with one-third of global GDP and trade will create an integrated Asian market.

11. What is needed to encourage tourism between India and Asian?

    A. Innovation
    B. Waterways
    C. Start-ups
    D. Air links


Answer – Option D

12. The areas of collaboration between India and Asian are:

    a. Fin Tech
    b. Aadhaar
    c. E-commerce
    d. Digital backwardness
    e. Trilateral highways
    f. Fourth Industrial Revolution

Code:

    A. (a), (b), (c) and (d)
    B. (c), (d) (e) and (f)
    C. (a), (c), (e) and (f)
    D. (b), (c), (d) and (e)


Answer – Option A

13. What prompted Singapore to opt for stronger ties with India?

    A. Economic liberalization in India
    B. Geo-political equations
    C. End of Cold War
    D. Historical past


Answer – Option A

14.Who can be India’s launch pad for an integrated Asian market as per the passage?

    A. Thailand
    B. Singapore
    C. Southeast Asia
    D. Myanmar


Answer – Option B

15. The commitment of Asean with India is:

    A. Offer political platforms
    B. Improving transport links
    C. Hold leadership summits
    D. More and more dialogues


Answer – Option B

16. Under which of the conditions an argument may be valid? Select the correct answer from the code given below:
Statements:

    a. When its conclusion and premises are true.
    b. Even when its conclusion and one or more of its premises are false.
    c. Only when its conclusion is true.

Code:

    A. (a) alone
    B. (a) and (b)
    C. (c) alone
    D. (a) and (c)


Answer – Option B

17. Assertion (A): Teacher communication is central to classroom management.
Reason (R): Teacher communication behaviors should not be used to regulate the classroom behavior of students.
Options:


    A. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
    B. (A) is true, but (R) is false.
    C. Both (A) and (R) are true.
    D. (A) is false, but (R) is true.


Answer – Option B

18. The rhetorical approach in classroom communication considers teachers as_____________agents of students.

    A. Academic
    B. Official
    C. Influencing
    D. Non-official


Answer – Option C

19. Non-verbal communication is considered:

    A. Formal
    B. Culture-free
    C. Informal
    D. Precise


Answer – Option C

20. Given below are two premises (a) and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn a conclusion. [Taking the premises individually or jointly]
Premises:

    (a) All judges are lawyers.
    (b) No doctors are lawyers.

Conclusions :

    (i) No lawyers are doctors.
    (ii) No doctors are judges.
    (iii) All lawyers are judges.
    (iv) Some doctors are judges.

Code:

    A. (ii) and (iii)
    B. (i) and (ii)
    C. (i) and (iv)
    D. (i) and (iii)


Answer – Option B

21. The next term in the letter series DEF, HIJ, LMN, PQR, TUV,______ ?

    A. WXY
    B. WYZ
    C. YZA
    D. XYZ


Answer – Option D

22. Among the following, there are two statements which can’t be true together, but can be false together. Select the code that represents them.
Statements:

    a. All poets are dreamers.
    b. No poets are dreamers.
    c. Some poets are dreamers.
    d. Some poets are not dreamers.

Code:

    A. (a) and (d)
    B. (a) and (b)
    C. (c) and (d)
    D. (b) and (d)


Answer – Option B

23. In the digital era, there is a fear that classroom communication may result in:

    A. Quick adaptation
    B. Over-stimulation
    C. Stimulation
    D. Passive adaptation


Answer – Option B

24. Negative criticism as an element of classroom communication will lead to:

    a. External sympathy
    b. Justification
    c. Defensiveness
    d. De-motivation
    e. Supportive listening
    f. Confrontational empathy

Code:

    A. (d), (e) and (f)
    B. (a), (b) and (c)
    C. (c), (d) and (e)
    D. (b), (c) and (d)


Answer – Option D

25. Truth and falsity are attributes of>

    A. Arguments
    B. Propositions
    C. Debates
    D. Opinions


Answer – Option B

26. Choose the word which is different from the rest

    A. Nilgiri Hills
    B. Shivalik Hills
    C. Aravali Hills
    D. Mount Kilimanjaro


Answer – Option D

27. Jenifer’s father-in-law is my brother. Helen is a grand-daughter of my mother. How is Helen related to Jenifer?

    A. Mother
    B. Daughter-in-law
    C. Sister-in-law
    D. Sister


Answer – Option C

28. The next term in the series 0, 1, 9, 36, 100, ____ is:

    A. 164
    B. 216
    C. 196
    D. 225


Answer – Option D

Q.29 Which one of the following can be validly inferred from the proposition – “All animals are wild”?

    A. Non-animals are wild.
    B. Some animals are not wild.
    C. Some animals are wild.
    D. No animals are wild.


Answer – Option C

30. If ABODE is coded as ADRHJ, then the code for AGRO will be:

    A. AVCD
    B. AIUS
    C. AIVX
    D. AIST


Answer – Option B

Data Interpretation:

Data on % of villages not electrified in 6 States is given below in the year 2000

State % of villages not
electrified
A 25%
B 45%
C 20%
D 60%
E 55%
F 30%


Answer the following three Questions

31. In the year 2000, the total number of villages in State D was 15,000. In the year 2010, the total number of villages had increased to 20,000 out of which 10,000 villages were yet to be electrified.The % of villages not electrified in 2010 in State D has thus

    A. Gone Up
    B. Come down
    C. Not enough data
    D. Cannot be computed


Answer – Option B

32. How many States have at least 50% or more electrified villages?

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer – Option D

33. Which State has twice the percentage of electrified villages in comparison to State D?

    A. State C
    B. State A
    C. State B
    D. State D


Answer – Option A

Data Interpretation:

Data on education index in a few states is given below:

State Name % of population
below education index
A 25%
B 20%
C 23%
D 17%
E 16%
F 21%
G 15%


34. If the total population of State A was 5 lakhs while the population in State B was 2 lakhs, the number of people below the education index will be:

    A. Higher in State B
    B. Equal in State A and B
    C. Cannot be calculated
    D. Higher in state A


Answer – Option B

35. If the population for State F is 2.6 lakhs, what is the population below education index?

    A. 49000
    B.39000
    C. 3900
    D. 51000


Answer – Option B

36. In a computer, if 8 bits are used to specify an address in memory, the total number of addresses will be:

    A. 512
    B. 216
    C. 8
    D. 256


Answer – Option D

37. How much carbon is being added to the atmosphere by burning of fossil fuels?

    A. 4-6 Billion tons
    B. 2-6 Billion tons
    C. 9-12 billion tons
    D. 6-9 billion tons


Answer – Option D

38. In which part of India, the tropical Western Ghats are situated?

    A. Gujarat
    B. Punjab
    C. Kerala
    D. Rajasthan


Answer – Option C

39. The University Grants Commission has a scheme for “Human Rights and Values in Education”. Under this scheme, which statement is incorrect among the following for ‘Human Rights and Duties Education’ component?

    A. To develop interaction between society and educational institutions.
    B. To encourage research activities.
    C. To establish value and wellness centers in schools.
    D. To sensitize the citizens so that the norms and values of human rights are realized.


Answer – Option C

40. Natural vegetation of an area needs to be preserved for the future, mainly for the purpose of:

    A. Providing habitat for birds
    B. Providing material for breeding new species
    C. Study by scientists
    D. Preventing soil erosion


Answer – Option B

41. A source of renewable power which can be developed with minimum cost is:

    A. Geothermal energy
    B. Biomass power
    C. Windmills
    D. Tidal power


Answer – Option B

42. ________denotes an error in a computer program.

    A. Spam
    B. Bit
    C. Bug
    D. Virus


Answer – Option C

In which year Education Commission under the Chairmanship of Dr. D.S. Kothari was set up?

    A. 1964
    B. 1960
    C. 1952
    D. 1955


Answer – Option A

44. Which of the following are audio file formats?

    (a) .wav
    (b) .aac
    (c) .wmv
    (d) .flv

Code:

    A. (a) and (d)
    B. (b) and (c)
    C. (a) and (b)
    D. (c) and (d)


Answer – Option C

45. The National Knowledge Commission (NKC) was established in which year?

    A. 2005
    B. 2000
    C. 1998
    D. 2007


Answer – Option A

46. Which of the following was launched in 2013 with the purpose to provide strategic funding to eligible state higher educational institutions?

    A. Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
    B. Sarva Shiksha Abhiyan
    C. Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
    D. All India Council for Technical Education


Answer – Option A

47. The University Grants Commission (UGC) was formally inaugurated on 28 December 1953 by whom among the following?

    A. Dr. Rajendra Prasad
    B. Dr. S. Radhakrishnan
    C. Sh. Maulana Abul Kalam Azad
    D. Mrs. Indira Gandhi


Answer – Option C

48. A small text file stored on user’s computer by some websites in order to recognize and keep track of user’s preferences is called:

    A. Log
    B. History
    C. Report
    D. Cookie


Answer – Option D

49. The output quality of a printer is measured by:

    A. Dots per cm
    B. Digits per inch
    C. Dots per mm
    D. Dots per inch


Answer – Option B

50. The annual range of temperature in the interior of the continents is high compared to coastal areas. What is/are the reason(s)?

    a. Thermal difference between land and water.
    b. Variations in altitude between continents and oceans.
    c. Presence of strong winds in the interior.
    d. Heavy rains in the interior as compared to the coastal region.

Code:

    A. (a) and (b) only
    B. (b) and (c) only
    C. (a) only
    D. (a), (b), (c) and (d)


Answer – Option C