English Knowledge - SPLessons

UPSC NDA and NA Mains General English Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

UPSC NDA and NA Mains General English Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like UPSC and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the UPSC NDA and NA Mains General English Quiz 2 sample questions and answers. UPSC NDA and NA Mains Written examination is scheduled to be conducted on \({17}^{th}\) November, 2019.


shape Quiz

Direction (1-3): Improve the bracketed part of the sentence.


Q1. I am not against this practice and if you think it will help you, (with all means, write your goals down) and hang them up.

    A. by the all mean, write your goals down
    B. with all the means, write your goals down
    C. by all means, write your goals down
    D. No Improvement


Answer – Option C

Explanation –‘By all means’ is an idiomatic expression which means ‘of course; certainly (granting a permission)’.


Q2. Some dreams are interrupted during (the most inopportunity moments), especially those that reflect hidden desires.

    A. the more inopportune moments
    B. the more inopportunity of moments
    C. the most inopportune moments
    D. No Improvement


Answer – Option C

Explanation –Article ‘the’ is used before the superlative degree of adjective. Hence ‘the most’ is an apt usage. Also adjective ‘inopportune: occurring at an inconvenient or inappropriate time’ is needed to characterize the noun ‘moments’.


Q3. Seven judges expressed a separate opinion, while two (dissented of) the majority.

    A. were dissented
    B. dissented from
    C. dissented
    D. No Improvement


Answer – Option B

Explanation –Dissent: hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held. And preposition ‘of’ is used with ‘dissent’. Also sentence doesn’t need to be in passive.


Direction (4-5): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.


Q4. Once the demand draft will be deposited (A) / the individual will be eligible to participate in (B) / the online bidding process (C) / No error(D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer – Option A

Explanation –Use ‘Dressed in black’ in place of ‘Dress in black’. The context is in past thus “dressed” should be used.


Q5. Dress in black several students from the University took part (A)/ in a protest march in the city on Thursday as part (B)/ of a campaign against female infanticide. (C)/ No error. (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D


Answer – Option A

Explanation –Use ‘Dressed in black’ in place of ‘Dress in black’. The context is in past thus “dressed” should be used.

Direction (1-3): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.


Q1. Many times newspapers ____________ the news to make it sensational.

    A. disturb
    B. distort
    C. disfigure
    D. divulge


Answer – Option B

Explanation –Distort: give a misleading or false account or impression of.
Divulge: make known (private or sensitive information).


Q2. His speech was disappointing, it ____________ all the major issues.

    A. revealed
    B. skirted
    C. analyzed
    D. encompassed


Answer – Option B

Explanation –Skirt: attempt to ignore; avoid dealing with.
Encompass: surround and have or hold within.


Q3. The little girl ____________ for the light switch in the dark.

    A. groped
    B. grappled
    C. gripped
    D. groveled


Answer – Option A

Explanation –Grope: search blindly or uncertainly by feeling with the hands.
Grovel: lie or crawl abjectly on the ground with one’s face downwards.


Q4. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it as your answer.


Slipshod

    A. Counterattack
    B. Resistance
    C. Defense
    D. Slapdash


Answer – Option D

Explanation –Slipshod means characterized by a lack of care, thought, or organization.
Slapdash means have done too hurriedly and carelessly.


Q5. Choose the word opposite in meaning to the given word and mark it as your answer.


Vouchsafe

    A. Partial
    B. Conceal
    C. Ardent
    D. Decent


Answer – Option B

Explanation –Vouchsafe means to reveal or disclose (information).
Conceal: not allow to be seen; hide.

Direction (1-5): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.


A library is an organized collection of sources of information and similar resources, made accessible to a defined community for reference or borrowing. It provides physical or digital access to material and maybe a physical building or room, or a virtual space, or both. A library’s collection can include books, periodicals, newspapers, manuscripts, films, maps, e-books, and other formats. Libraries range in size from a few shelves of books to several million items. A library is organized for use and is maintained by a public body, an institution, a corporation, or a private individual. Public and institutional collections and services may be intended for use by people who choose not to or cannot afford to purchase an extensive collection themselves, who need material no individual can reasonably be expected to have, or who require professional assistance with their research. In addition to providing materials, libraries also provide the services of librarians who are experts at finding and organizing information and at interpreting information needs. Libraries often provide quiet areas for studying, and they also offer common areas to facilitate group study and collaboration. Libraries are extending services beyond the physical walls of a building by providing material accessible by electronic means.


Q1. Libraries range in size from

    A. A few shelves of books to several million items
    B. A few books to several million books
    C. One room to a great hall
    D. One room to several acres of land


Answer – Option A

Explanation –Refer to, “Libraries range in size from a few shelves of books to several million items.”


Q2. What can a library’s collection include?

    A. Books, periodicals, newspapers, manuscripts, films, maps, e-books and other formats
    B. Books and newspapers only
    C. Physical or digital access to material
    D. Electronic materials


Answer – Option A

Explanation –Refer to, “A library’s collection can include books, periodicals, newspapers, manuscripts, films, maps, e-books and other formats.”


Q3. Who maintains a library?

    A. Only educational institution
    B. Any governmental agency
    C. A rich business family only
    D. A public body, an institution, a corporation or an individual


Answer – Option D

Explanation –Library is maintained by the public body, an institution, a corporation or an individual.


Q4. In the passage, a library has been defined as

    A. A place where borrowing is not allowed
    B. A highly flexible place
    C. A highly restricted area
    D. A place where accessibility is possible


Answer – Option D

Explanation –In the passage, a library has been defined as a place where accessibility is possible.


Q5. In terms of ownership who can afford a library?

    A. Only a public body
    B. Only a corporation
    C. Anyone
    D. Only institutions


Answer – Option C

Explanation –According to the passage a library can be owned by anyone.



Related Information
UPSC NDA and NA Physics Quiz 2
UPSC NDA and NA History Quiz 2
UPSC NDA and NA Geography Quiz 2
UPSC NDA and NA Chemisrty Quiz 2