XAT - SPLessons

XAT Quantitative Ability and Data Interpretation

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

XAT Quantitative Ability and Data Interpretation

shape Introduction

XAT 2019 – Entrance Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 3 Hours (Part-1 & Part-2), and consists of 4 sections, namely – Verbal Ability and Logical Ability; Decision Making; Quantitative Ability & Data Interpretation and General Knowledge. The 4 sections are not separately timed. There is a Negative marking in XAT 2019 exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The below sections gives the detailed information about XAT Quantitative Ability and Data Interpretation.


shape Pattern

Part-1:

Section Number of questions Time Duration
Verbal Ability and Logical Ability 26 165 Minutes

No Sectional limit.
Decision Making 21
Quantitative Ability & Data Interpretation 27
Total 74


Part-2:

Section Number of questions Time Duration
General Knowledge 25 15 Minutes


The XAT Quantitative Ability and Data Interpretation section in the Part-1, has 27 objective questions. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Part-1 of XAT Quantitative Ability and Data Interpretation Section.


shape Syllabus

[Click Here] for XAT 2019 Exam Syllabus


shape Samples

1. A Professor, Dr. Kusum, takes a number of mock exams for a course. All the mock exams are out of 100. A student can get an A grade in the course if the average of her scores is more than or equal to 90. Grade B is awarded to a student if the average of her scores is between 87 and 89 (both included). If the average is below 87, the student gets a C grade. Suresh is preparing for the last exam and he realizes that he will score a minimum of 97 to get an A grade. After the exam, he realizes that he will score 70, and he will just manage a B. How many mock exams did Dr. Kusum take?

    A. 6
    B. 7
    C. 8
    D. 9
    E. None of these


Answer: D

2. What is the sum of the following series?
—74, —76, —78, …. …. …., —100

    A. —1258
    B. —1218
    C. —1268
    D. —1264
    E. None of the above


Answer: B

3. In the diagram below, RS = QU = 10 units and \(\angle\)RTS = \(\angle\)QPU = 30°. What would be the area of ∆PTS? (Note: Diagram below may not be proportional to scale.)


    A. 100(\(\sqrt{2}\) + 3)
    B. \(\frac{100}{(\sqrt{3} + 4)}\)
    C. \(\frac{50}{(\sqrt{3} + 4)}\)
    D. 50(\(\sqrt{3}\))
    E. None of the above


Answer: D

4. Two diagonals of a parallelogram intersect each other at coordinates (18.5, 24.5). Two adjacent points of the parallelogram are (6.5, 8.5) and (14.5, 17). Find the lengths of the diagonals.

    A. 15 and 30
    B. 15 and 40
    C. 17 and 30
    D. 17 and 40
    E. Multiple solutions are possible


Answer: D

5. Charlie plans to order a wedding gift for her friend from an e-retailer. However, the wedding coincides with the Christmas season during which demand for buying online goods is huge and hence deliveries are often delayed. He estimates that the probability of receiving the wedding gift, in time, from the e-retailers P, Q, R and S would be 0.6, 0.8, 0.9 and 0.5 respectively. Playing safe, he orders from all four e-retailers simultaneously. What would be the probability that her friend would receive the wedding gift in time?

    A. 0.004
    B. 0.006
    C. 0.216
    D. 0.994
    E. 0.996


Answer: E

6. The figure below has been obtained by folding a rectangle. The total area of the figure (as visible) is 256 square meters. Had the rectangle not been folded, the current overlapping part would have been a square. What would have been the total area of the original unfolded rectangle?

    A. 228 square meters
    B. 254 square meters
    C. 288 square meters
    D. 272 square meters
    E. None of the above


Answer: C

Direction(7 – 10): Given below is the data of production and consumption of wheat (in tonnes) in India during the given time period. (Production + Import = Consumption + Export + change in closing stock)

Year Consumption Export Import (-) and (+)
in Closing Stock
2001 – 2002 350480 816 19,940 7015
2002 – 2003 385850 1861 8093 (7465)
2003 – 2004 425465 1030 51635 33640
2004 – 2005 461765 1498 19770 4120
2005 – 2006 471820 1315 32070 39990
2006 – 2007 491545 1740 29534 40665
2007 – 2008 528110 5889 20207 4605
2008 – 2009 531475 12356 8572 (8580)


7. Calculate the total amount of import during the year?

    A. 201786
    B. 198456
    C. 214786
    D. 189821
    E. None of the above


Answer: D

8. Calculate the average quantity of production from the year 2001-2002 to 2003- 2004?

    A. 379001
    B. 410567
    C. 373008
    D. 372153
    E. None of these


Answer: C

9. What is the respective ratio of average export and average import during the period?

    A. 331 : 2373
    B. 378 : 3456
    C. 371 : 3456
    D. 361 : 2871
    E. None of the above


Answer: A

10. Find the approximate percentage growth in the quantity of the export during the entire period?

    A. 87
    B. 93
    C. 96
    D. 95
    E. None of the above


Answer: B