English Knowledge - SPLessons

Chapter 1

Active and Passive Voice

Active and Passive Voice

Active and passive voice questions are based on a given sentence which will be in active or passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in passive or active voice.
Whenever the subject appears in a sentence, the verb is said to be in active voice, however when the subject is passive and receives action, the verb is said to be in passive.
Example:
(i) George writes a letter.
(ii) A letter is written by George.
Here, first sentence represents that the subject ‘George’ does something.
Hence, it is in active voice.
The verb ‘written’ in the second sentence indicates that something done by George.
Hence the verb is in passive voice.

Rules for changing a sentence from active voice to passive voice:

  • The element/object in the active voice becomes the subject in the passive voice.
  • At the end of the sentence, the subject in the active voice is written and if needed in the passive voice after the preposition “by”.
  • The verb in the active voice converted into the past participle form in passive voice. As a helping verb, the main verb is preceded by form of “be”. The form of “be” should accept with the numbers of the subject and the tense of the verb in the active voice.
  • The elements like “me, her, him, them, us”, in active voice are changed to ” I, she, he, they, we”, in passive voice.

1. John was composing a mail to his mother.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) A mail was composed to his mother by John.
d) A mail has been composed to his mother by John.
c) A mail was being composed by John to his mother.
d) A mail was composed by John to his mother.
Solution:
Given sentence is
John was composing a mail to his mother.
Therefore, “A mail was being composed by John to his mother” is the correct option.

2. Have the box broken.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) Get someone to break the box.
b) Have the broken box.
c) They have broken the box.
d) Break the box.
Solution:

Given sentence is
Have the box broken.
Get someone to break the box is the appropriate option.

3. They didn’t invite me.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) I had been invited by them.
b) I was not invited by them.
c) I have not been invited by them.
d) I am not invited by them.
Solution:

Given sentence is:
They didn’t invite me.
Therefore, I was not invited by them is appropriate choice.

4. Children are brought up by parents.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) Parents will bring up children.
b) Parents are bringing up children.
c) Parents brought up children.
d) Parents bring up children.
Solution:

Given sentence is:
Children are brought up by parents.
Therefore, “Parents bring up children” is the correct choice.

5. You must look into this matter.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) This matter should be looked into by you.
b) This matter has been looked into by you.
c) This matter into looked by you.
d) This matter may be looked into by you.
Solution:

Given sentence is:
You must look into this matter.
Therefore, “This matter should be looked into by you” is the correct choice.

6. I know him.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) He is known by me.
b) He was known to me.
c) He has been known by me.
d) He is known to me.
Solution:

Given sentence is:
I know him.
Therefore, “He is known to me” is the correct choice.

7. Why do you waste time?
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) Why is time wasted by you?
b) Why is time been wasted by you?
c) Why has time been wasted by you?
d) Why is time being wasted by you?
Solution:

Given sentence is:
Why do you waste time?
Therefore, “Why is time wasted by you?” is the appropriate sentence.

8. A lion may be helped even by a little mouse.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) A little mouse may even help a lion.
b) Even a little mouse may help a lion.
c) A little mouse can even help a lion.
d) Even a little mouse ought to help a lion.
Solution:

Given sentence is:
A lion may be helped even by a little mouse.
Therefore, “Even a little mouse may help a lion” is the related sentence.

9. The residents celebrated the Independence day.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) The Independence day was celebrated by the residents.
b) The Independence day is celebrated by the residents.
c) Celebration of Independence day was done by the residents.
d) The Independence day has been celebrated by the residents.
Solution:

Given sentence is:
The residents celebrated the Independence day.
Therefore, “The Independence day was celebrated by the residents” is the appropriate sentence.

10. You will have finished this work by tomorrow.
Out of the four options, choose the one which best expresses the given active (or passive) sentence in passive (or active) voice?
a) This work will have been finished.
b) This work will be finished by tomorrow.
c) This work will finished tomorrow.
d) This work will have been finished by tomorrow.
Solution:

Given sentence:
You will have finished this work by tomorrow.
Therefore, “This work will have been finished by tomorrow” is the correct sentence related to given one.