Reasoning Ability - SPLessons

Analogy Practice Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Analogy Practice Quiz 5

shape Introduction

Analogy means ‘correspondence’. The questions based on analogy, a particular relationship is given and another similar relationship has to be identified from the given alternatives. In Analogy, relationship between two given words is established and then applied to other words. The type of relationship may very, so while attempting such questions first step is to identify the type of relationship.


The article Analogy Practice Quiz 5 provides information about Analogy, a important topic of Reasoning Consists of different types Analogy questions with solutions useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB. RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC CGL,SSC CHSL, IBPS, SBI PO, SBI Clerks, CAT and etc.


shape Quiz

1. Profit :: Income :: Loss : ?

    A. Sale
    B. Balance
    C. Expenditure
    D. Reciepts


Answer – Option C

Explanation –
Opp of Income-Expenditure(profit opp is loss)


2. Wave : Air :: Ripples : ?

    A. Smoke
    B. Water
    C. Storm
    D. Wind


Answer – Option B

Explanation –
2nd travel in 1st


3. Friendship : Goodwill :: Corruption : ?

    A. Enemy
    B. Money
    C. Greed
    D. Fraud


Answer – Option C

Explanation –
2nd leads to first.


4. Blare : Sound :: Glint : ?

    A. Light
    B. Shade
    C. Whift
    D. Wave


Answer – Option A

Explanation –
1st is related to second.


5. Chocolate : Sweet :: Encyclopaedia : ?

    A. Dicitionary
    B. Book
    C. Library
    D. Composition


Answer – Option B

Explanation –
1st is the enlarged form of second

1. Horse : Neigh :: Jackal : ?

    A. Squeak
    B. Chatter
    C. Howl
    D. Bray


Answer – Option B

Explanation –
Second is the sound produced by the First.


2. Sikkim : Gangtok :: Manipur : ?

    A. Shillong
    B. Imphal
    C. Dispur
    D. Mumbai


Answer – Option B

Explanation –
Second is the capital of first.


3. Annihilation : Fire :: Cataclysm ?

    A. Flood
    B. Earthquake
    C. Steam
    D. Emergency


Answer – Option A

Explanation –
First is the result of second.


4. Carbon : Diamond :: Corundum : ?

    A. Garnet
    B. Pearl
    C. Pukhraj
    D. Ruby


Answer – Option D

Explanation –
Second is the form of first


5. Wheel : Hub :: Earth : ?

    A. Centre
    B. Rotation
    C. Axis
    D. Elliptical


Answer – Option C

Explanation –
First rotate about the second

1. Bibliophile : Books :: Patriot: ?

    A. Soceity
    B. Defence
    C. Country
    D. Mankind


Answer – Option C

Explanation –
First related to second interns of attraction or interest


2. Delicious : Taste :: Melody : ?

    A. Tongue
    B. Voice
    C. Tone
    D. Speak


Answer – Option B

Explanation –
1st describe the best of second.


3. Paddy : Field :: Steel : ?

    A. Factory
    B. Mine
    C. Iron
    D. Ore


Answer – Option A

Explanation –
1st is produced in the second place.


4. Vehicle : Caravan :: Player : ?

    A. Captain
    B. Coach
    C. Field
    D. Team


Answer – Option D

Explanation –
Second is the group name of first


5. Win : Competition :: Invention : ?

    A. Product
    B. Trial
    C. Discovery
    D. Laboratory


Answer – Option B

Explanation –
First is the ending action of second


Other Articles
IBPS RRB Reasoning Ability Quiz
SSC JE Reasoning Ability Quiz