GK - Banking & Insurance - SPLessons

Banking Awareness Quiz 56

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Banking Awareness Quiz 56

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have banking awareness questions along with the general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies, etc.


Banking Awareness Quiz 56 article provides the list of several bank-related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking-related employment. The article Banking Awareness Quiz 56 is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services, etc.


shape Quiz

1. Who among the following is the Chairperson of IBBI?

    A. Ajay Tyagi
    B. Amardeep Singh Bhatia
    C. G. S. Yadav
    D. A Unnikrishnan
    E. M.S.Sahoo


Answer: Option E

Explanation:
Dr. M. S. Sahoo, Chairperson, Insolvency and Bankruptcy Board of India.


2. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under ______ of the Companies Act, 2013.

    A. Section 108
    B. Section 408
    C. Section 308
    D. Section 208
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013


3. The National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) is a _____

    A. Statutory body
    B. Judicial body
    C. Regulatory body
    D. All of these
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:
The National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) is a quasi-judicial body in India


4. How many benches are there in NCLAT?

    A. 12
    B. 10
    C. 11
    D. 13
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:
The NCLAT has eleven benches, two at New Delhi (one being the principal bench) and one each at Ahmedabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guwahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai.


5. NCLAT was constituted on _______

    A. 1 June 2016
    B. 1 November 2016
    C. 31 March 2016
    D. 31 May 2016
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:
NCLAT was constituted on 1 June 2016.

1. The headquarters of UNIDO is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option A

Explanation:
The headquarters of UNIDO(United Nations Industrial Development Organization) is Vienna, Austria.


2. The headquarters of AIIB is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option B

Explanation:
The headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank is Beijing, China


3. The headquarters of Asian Development Bank is _______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option C

Explanation:
The headquarters of Asian Development Bank is Manila, Philippines


4. The headquarters of NDB is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option D

Explanation:
The headquarters of NDB(New Development Bank) is Shanghai, China


5. The headquarters of IIB is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option E

Explanation:
The headquarters of International Investment Bank is Russia, Moscow

1. The headquarters of World Intellectual Property Organization is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Geneva, Switzerland
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option C

Explanation:
The headquarters of World Intellectual Property Organization is Geneva, Switzerland


2. The headquarters of World Trade Organization is ______

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Geneva, Switzerland
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option C

Explanation:
The headquarters of World Trade Organization is Geneva, Switzerland


3. The headquarters of IIF is ______

    A. Washington DC, US
    B. Beijing, China
    C. Geneva, Switzerland
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option A

Explanation:
The headquarters of Institute of International Finance(IIF) is Washington DC, US


4. The headquarters of FSB is ______

    A. Washington DC, US
    B. Beijing, China
    C. Basel, Switzerland
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option C

Explanation:
The headquarters of FSB is Basel, Switzerland


5. The headquarters of NIB is ______

    A. Washington DC, US
    B. Beijing, China
    C. Helsinki, Finland
    D. Shanghai, China
    E. Russia, Moscow


Answer: Option C

Explanation:
The headquarters of Nordic Investment Bank(NIB) is Helsinki, Finland.



Banking Awareness – Related Information
Banking Awareness Practice Set 17
Banking Awareness Practice Set 18
Banking Awareness Practice Set 19
Book for Banking Awareness