GK - Banking & Insurance - SPLessons

Banking Awareness Practice Set 18

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Banking Awareness Practice Set 18

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank related employment exams have banking awareness questions along with general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies etc.


Banking Awareness Practice Set 18 article provides the list of several bank related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking related employment. The article Banking Awareness Practice Set 18 is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.


shape Quiz

1. Which of the following is the feature of the commercial paper?

    A. It is an additional instrument to the investing community.
    B. It is an unsecured instrument issued in the form of promissory note.
    C. The highly rated corporate borrowers can raise short term funds through this instrument.
    D. All of the above


Answer: Option D


2. Which of the following is used for International Monetary Transfer?

    A. RTGS
    B. NEFT
    C. SWIFT
    D. None of these


Answer: Option C


3. Which of the following items is not related with e-banking?

    A. Demand draft
    B. ECS
    C. SPMS
    D. ATM


Answer: Option A


4. What is OTP in credit card transaction?

    A. Odd Transaction Password
    B. Owner is Trading Pass code
    C. One Time Password
    D. One Time Pincode


Answer: Option C


5. Which of the following is not the fund based business of commercial banks?

    A. D.P. Operation
    B. Loans
    C. Deposits
    D. Depositing Bills


Answer: Option A

1. Which one among the following has not started commercial banking?

    A. ICICI
    B. SIDBI
    C. IDBI
    D. UTI


Answer: Option B


2. The merger of which of the following was the first M and A activity after liberalization?

    A. GTB and Oriental Bank of Commerce
    B. Times Bank and HDFC Bank
    C. New Bank of India and Punjab National Bank
    D. ICICI and ICICI Bank


Answer: Option D


3. What is the maturity period of Treasury Bill?

    A. 91 Days
    B. 364 Days
    C. Both (a) and (b)
    D. None of these


Answer: Option A


4. Which one is not a finance company?

    A. Hire-purchase finance company
    B. Mutual Benefit finance companies
    C. IRDA
    D. Loan companies


Answer: Option C


5. Which of the following limits the power of credit creation by Commercial Bank?

    A. Fiscal Policy
    B. Banking Loan
    C. Business Possession
    D. None of the above


Answer: Option D

1. Which among the following is considered to be the most liquid asset?

    A. Gold
    B. Money
    C. Land
    D. Treasury bonds


Answer: Option B


2. What is the currency deposit ratio (CDR)?

    A. ratio of money held by the public in currency to that of money held in bank deposits
    B. ratio of money held by public in bank deposits to that of money held by public in currency
    C. ratio of money held in demand drafts to that of money held in treasury bonds
    D. none of the above


Answer: Option A


3. What is the reserve deposit ration (RDR)?

    A. the proportion of money RBI lends to commercial banks
    B. the proportion of total deposits commercial banks keep as reserves
    C. the total proportion of money that commercial banks lend to the customers
    D. none of the above


Answer: Option B


4. Consider the following statements and identify the right ones. i. Deposits are created by banks and financial institutions. Ii. They constitute the major source of money supply in India.

    A. I only
    B. II only
    C. Both
    D. none


Answer: Option C


5. Which of the following about money supply measure adopted in 1977 is correct?

    A. M2= M1 +demand deposits with post offices
    B. M3= M1 +term deposits with banks
    C. M4=M3+total deposits with post offices
    D. All the above


Answer: Option C


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma
Post-Graduation
GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Agricultural Commodities Largest Producers
International Borders

GK – India Indian Women Personalities

First Indians

GK – Abbreviations Banking Abbreviations & Finance Abbreviations

Insurance Domain Abbreviations
GK – Banking & Insurance Cheques – Types
Money – Different Types

GK – Science & Technology Chemical Elements

Unit of Measurement