GK - India - SPLessons

Chief Ministers of Indian States –...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Chief Ministers of Indian States – Quiz

shape Introduction

The Article Chief Ministers of Indian States – Quiz provide the set contains answers of the questions for the convenience of the Students. The Quiz Questions will help a lot to the aspirants preparing for UPSC/ PCS / SSC / CDS and other competitive exams.


shape Quiz

Q1. Which of the following statement is false about the Chief Minister?

    A. There is no special provision for appointment and election of Chief Minister in the constitution
    B. Article 154 states that the Governor will appoint the Chief Minister
    C. The Governor is free to appoint any person as Chief Minister
    D. There is no such system in the Constitution that the Chief Minister should prove a majority before his appointment
    Answer. B


Q2. What is the minimum age to be appointed as the Chief Minister of a state?

    A. 25 years
    B. 30 years
    C. 35 years
    D. 18 years
    Ans. A


Q3. Which of the following post is hold by the Chief Minister?

    A. Chairman of the State Planning Board
    B. Member of National Development Council
    C. Chief Spokesperson of the State Government
    D. All of the above
    Answer. D


Q4. Which of the following is not matched correctly?

    A. Article 167: Duties of the Chief Minister
    B. Article 163: sworn in of the Chief Minister
    C. Article 164: Provisions related to State Ministers
    D. Article 166: Operations by the State Government
    Answer. B


Q5. Who determines the salary and allowances of the Chief Minister?

    A. Governor
    B. State Legislature
    C. President
    D. Parliament
    Answer. B


Q6. Which of the following statements is false?

    A. Chief Minister’s tenure is not fixed (with some conditions)
    B. If the Chief Minister resigns from his post then the entire Council of Ministers has to resign
    C. The Governor is the President of the Inter-state Council
    D. The collective responsibility of the Council of Ministers is to the State Legislature
    Answer. C


Q7. Which of the following power is not enjoyed by the Chief Minister?

    A. The Governor appoints ministers only to those people who are recommended by the Chief Minister
    B. Chief Minister shifts all the ministers’ departments
    C. Chief Minister can ask the governor to disassociate the Legislative assembly
    D. Chief Minister appoints judges of the state’s high court
    Answer. D


Q8. The State Council is responsible to whom?

    A. To the Governor
    B. To the Legislative Assembly
    C. To the Legislative Council
    D. To the State Legislature
    Answer.B


Q9. Who provide oath to other ministers of the state other than the Chief Minister?

    A. Chief Minister
    B. Speaker of the assembly
    C. Chief Justice of the High Court
    D. Governor
    Answer. D


Q10. The Advocate General of the State is responsible to whom?

    A. Governor
    B. Chief Minister
    C. Speaker of the Assembly
    D. None of these
    Answer. A