GK - India - SPLessons

Constituent Assembly

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Constituent Assembly

shape Introduction

Polity is an important topic in every Competitive exams. The polity topic is most easy and highest scoring topic in RRB JE Exams. Indian history is very different and unique compared other countries’ history. The article Constituent Assembly presents the important points reacted to Constituent Assembly of India.

Constituent Assembly – First Steps to Indian Constituent Assembly:

  • The idea for a Constituent Assembly for drafting a constitution for India was first provided by Bal Gangadhar Tilak in 1895.

  • In 1934, the demand for a constituent assembly was raised for the first time, which later became an Official Demand in 1935.

  • This demand was accepted in August 1940 offer by the British.

  • The constituent assembly was formed on the recommendation of the Cabinet Mission which visited India in 1946.

  • The First meeting of Constituent Assembly was held on December 9, 1946 — it’s temporary the president was Dr. Sacchidanand Sinha.

  • The second meeting was held on December 11, 1946. Its president was Dr. Rajendra Prasad.

  • The Objectives Resolution was passed under the chairmanship of J.L. Nehru.on 13 December 1946.

  • The Draft of Indian Constitution was presented in October 1947. President of the Drafting committee was Bhim Rao Ambedkar.

  • The total time consumed to prepare the draft was 2 years, 11 months, 18 days.

  • The Constituent Assembly was the First Parliament of Independent India.

  • The Indian Constitution was enacted on November 26, 1949, and put into force on January 26, 1950.

  • On that day, the Constituent Assembly ceased to exist, transforming itself into the Provisional Parliament of India until a new Parliament was constituted in 1952.


Indian Constituent Assembly – Functions:

  • Enacting of ordinary laws

  • Adopted national flag- 22-07-1947

  • Adopted national anthem- 24-01-1950

  • Adopted national song- 24-01-1950

  • Elected Dr Rajendra Prasad rst President of India: 26-01-1950


Indian Constituent Assembly – Facts:

  • Had 11 sessions over 2 years, 11 months and 18 days

  • Constitution makers visited 60 countries.

  • Total expenditure – Rs 64 lakh


Indian Constituent Assembly – Major Committees:

  • Union Powers Committee – Jawaharlal Nehru

  • Union Constitution Committee – Jawaharlal Nehru

  • Provincial Constitution Committee – Sardar Patel

  • Drafting Committee – Dr. B.R. Ambedkar

  • Advisory Committee on Fundamental Rights and Minorities – Sardar Patel


This committee had Two sub-committees:

    (a) Fundamental Rights Sub-Committee – J.B. Kripalani

    (b) Minorities Sub-Committee – H.C. Mukherjee


  • Rules of Procedure Committee – Dr. Rajendra Prasad

  • States Committee (Committee for Negotiating with States) – Jawaharlal Nehru

  • Steering Committee – Dr. Rajendra Prasad


shape Polity

1. Out of 389 members in the Constituent Assembly, how many were from the Provinces?

    A. 286
    B. 296
    C. 288
    D. 340


Answer: Option B

Explanation:

  • The Constituent Assembly was formed in November 1946, under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan.

  • The total strength of the assembly was 389 , out of these 296 were elected to represent the British India and 93 seats to the princely states.

  • Out of 296 members, 292 members were to be elected by the provincial Legislatures while 4 members were to represent the 4 Chief Commissioner’s provinces of Delhi, Ajmer-Merwara, Coorg & British Baluchistan.


2. The Constituent Assembly was set up on ____?

    A. \({6}^{th}\) Dec 1946
    B. \({15}^{th}\) Aug 1945
    C. \({26}^{th}\) Jan 1950
    D. None of these


Answer: Option A

Explanation:

  • The Constitution was framed by the Constituent Assembly of India.

  • It was set-up on 6th Dec 1946.

  • It was framed by the accordance with the Cabinet Mission Plan under the Chairmanship of Sachidanand Sinha.

  • Dr. Rajendra Prasad & HC Mukherjee were elected as the President & Vice President respectively on 11th December 1946.

  • BN Roy was appointed as the Constitutional Advisor.


3. When was the first meeting of Constituent Assembly held?

    A. December 9 1946
    B. December 11 1946
    C. December 13 1946
    D. December 15 1946


Answer: Option A

Explanation:

  • The first meeting of Constituent Assembly was held on December 9, 1946.

  • The Muslim League boycotted the meeting and insisted on a separate state of Pakistan.

  • The meeting was attended by only 211 members.

  • Dr. Sachchidanand Sinha was elected as the temporary president of the assembly.


4. The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was

    A. K. M. Munshi
    B. D. P. Khaitan
    C. Dr. B.R. Ambedkar
    D. T. T. Krishnamachari


Answer: Option C

Explanation:

On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a draft Constitution for India.

5. Who was the advisor of the Constituent Assembly of India?

    A. Dr VT Krishnaswamy
    B. Mr MN Roy
    C. Mr BN Rau
    D. None of these


Answer: Option C

Explanation:

  • B. N. Rau was appointed as the advisor of the Constituent Assembly of India on 11 December 1946.

  • Rajendra Prasad was elected as president of the constituent assembly.

  • H. C. Mukherjee was elected as vice-president of the constituent assembly.


6. Who among the following was not the member of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India

    A. KM Munshi
    B. Alladi Krishnaswamy Iyer
    C. Muhammad Saadulla
    D. Sachchidananda Sinha


Answer: Option D

Explanation:

  • Drafting Committee coorists of

  • Dr. B. R. Ambedkar

  • K. M. Munshi

  • Mohd. Saadullah

  • N. Gopal Swamy

  • ALADI Krishna Swamy Iyer

  • D. P. Khaitan


7. The members of the Constituent Assembly from the princely states were

    A. Elected
    B. Nominated
    C. Appointed
    D. None of these


Answer: Option B

Explanation:

93 members were nominated from 29 princely states.

8. In which year the British accepted the demand for making the constituent assembly of India

    A. 1939
    B. 1938
    C. 1940
    D. 1942


Answer: Option C

Explanation:

  • The idea of a constituent assembly for India was proposed by M. N Roy, a founder-member of the Communist Party of India, in the year 1934.

  • The proposal became a demand of the Indian National Congress in 1935.

  • The British accepted the proposal in 1940.

  • That’ss why, 1940 in the popularly known as August offer.


9. The Chairman on the functions of the Constituent Assembly was

    A. B R Ambedkar
    B. Jawaharlal Nehru
    C. Sardhar Vallabhai Patel
    D. G. V. Mavalankar


Answer: Option D

Explanation:

  • G.V. Mavalankar was the chairman of the functions of the Constituent Assembly. B.R Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee.

  • Sardar Vallabhbhai Patel was the Chairman of the Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded areas.

  • Jawaharlal Nehru was the Chairman of Union Power Committee, State Committee and Ad hoc committee on the national flag.


10. Who was the chairman of Fundamental Rights Sub Committee of Constituent Assembly?

    A. Jawaharlal Nehru
    B. KM Munshi
    C. Sardhar Vallabhai Patel
    D. JB Kripalani


Answer: Option D

Explanation:

  • J.B. Kripalani was the chairman of Fundamental Rights Sub-Committee.

  • Vallabhbhai Patel was the chairman of Fundamental Rights and Minority Committee of Constituent Assembly