GK - India - SPLessons

Important Seaports

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Important Seaports

shape Introduction

Static GK is an important section in every bank related exams. Almost in every bank related or any government sector exams there is a huge chance of asking questions related to Important Seaports.

A port is an office or facility for getting ships and exchanging payload to and from them. They are generally arranged at the edge of a sea or ocean, waterway, or lake. Ports regularly have freight dealing with hardware, for example, cranes (worked by stevedores) and forklifts for use in stacking/emptying of boats, which might be given by private interests or open bodies. Frequently, canneries or other processing facilities will be found close by. Harbor pilots, freight ships and tugboats are frequently used to securely move expansive ships in tight quarters as they approach and leave the docks.

The article Important Seaports is very useful to score maximum marks in Important Seaports related questions in the bank and some government related exams.

shape Seaports

S.NO Seaport Location State Highlights
1. Vizagport Vishakapatnam Andhra Pradesh Only natural seaport in the shores of Bay of Bengal Oldest shipyard of India
2. Madras Port Chennai Tamil Nadu 2nd largest port in India Largest port in Tamil Nadu
3. Tuticorin Port Tuticorin Tamil Nadu 2nd largest port in Tamil Nadu
4. Kandla Port Gandhidham Gujarat Major seaport of west coast
5. Nhava Sheva (or) Jawaharlal Nehru Port Navi Mumbai Maharashtra Largest container port in India King Port of Arabian Sea
6. Mumbai Port West Mumbai Maharashtra Largest port in India
7. Marmagao Port South Goa Goa One of India’s earliest modern ports
8. Panambur (or) New Mangalore Port Dakshina Kannada Karnataka All weather port on the shore of Arabian Sea
9. Cochin Port Cochin Kerala Major port on the Arabian Sea and Indian Ocean Sea route It lies on 2 islands Wellington and Vallarpadam
10. Paradip Port Jagatsinghpur Odisha Situated at the confluence of the river Mahanadi and Bay of Bengal
11. Haldia Port Kolkata West Bengal It is the base of Indian Coast Guard
12. Port Blair Port Blair Andaman & Nicobar islands Located at the juncture of Bay of Bengal and Andaman Sea



shape Quiz

1. Where is Kandla port located?


    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Gujarat
    E. None of these


Answer : Option D

2. Where is Nhava Sheva port located?


    A. Goa
    B. Gujarat
    C. West Bengal
    D. Maharashtra
    E. None of these


Answer : Option D

3. Which state houses Marmagao port?


    A. Goa
    B. Tamil Nadu
    C. Telangana
    D. Odisha
    E. None of these


Answer : Option A

4. Where is Panambur Port located?


    A. Andaman & Nicobar islands
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Maharashtra
    E. None of these


Answer : Option C

5. Where is Vizag port located?


    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Telangana
    D. Maharashtra
    E. None of these


Answer : Option E

6. Which state houses the Paradip Port?


    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Goa
    D. Odisha
    E. None of these


Answer : Option D

7. Where is Haldia port located?


    A. West Bengal
    B. Karnataka
    C. Telangana
    D. Gujarat
    E. None of these


Answer : Option A

8. Where is Tuticorin Port located?


    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Tamil Nadu
    E. None of these


Answer : Option D