GK - India - SPLessons

Indian Constitution Features

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Indian Constitution Features

shape Introduction

General Awareness is an important component of most of the competitive exams for employment in the government sector in India including, but not limited to, Banking, SSC, UPSC, Railways Insurance, etc. The article Indian Constitution Features presents the key points related to the importance of Indian Constitution Features in Indian history.

shape ICF

ICF – Indian Constitution Features:

  • The Constitution of India is the longest, written constitution in the world, with 448 articles under 25 parts, 12 schedules, 5 appendices, and 103 amendments today.

  • The Constitution of India is the lengthiest constitution in the world as no other constitution contains as many articles.

  • The constitution of the USA has 7 Articles, China 138, Japanese 103 and Canadian 107 Articles.


ICF- Indian Constitution Features – Borrowed Features:

From U.K:

  • Nominal Head – President (like Queen)

  • Post of Prime Minister

  • Parliamentary Type of Govt.

  • Bicameral Parliament

  • Lower House more powerful

  • Single Citizenship

  • Speaker in Lok Sabha

  • Cabinet System of Ministers


From U.S.A Written Constitution:

  • Written Constitution

  • Vice­ President as the ex­office Chairman of Rajya Sabha

  • Fundamental Rights

  • Supreme Court

  • Provision of States

  • Independence of Judiciary and

  • judicial review

  • Preamble

  • Removal of the Supreme court and High court Judges


From USSR:

  • Fundamental Duties

  • Five year Plan


From Australia:

  • Concurrent list

  • Language of the preamble

  • Provision regarding trade, commerce and inter course


From Japan:

  • Law on which the Supreme Court function


From Germany:

  • Suspension of Fundamental Rights during the emergency


From Canada:

  • Scheme of federation with a strong centre

  • Distribution of powers between center and the states and placing. Residuary Powers with the centre


From Ireland:

  • Concept of Directive Principles of States Policy(Ireland borrowed it from SPAIN)

  • Method of election of President Nomination of members in the Rajya Sabha by the President


The Constitution declares India to be a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, andRepublic.

Indian Constitution Features – Sovereign:

Sovereign means absolutely independent, it is not under the control of any other state.

Indian Constitution Features – Socialist:

Socialist involves a system which will endeavor to avoid concentration of wealth in a few hands and will assure its equitable distribution.

Indian Constitution Features – Secular:

  • Secular means there is no state religion in India.

  • Every citizen is free to follow and practice the religion of his/her own choice.

  • The state cannot discriminate among its citizens on the basis of the religion.


Indian Constitution Features – Democratic:

  • Democratic means that the power of the government is vested in the hands of the people, people exercise this power through their elected representatives who are responsible to them.

  • All citizens enjoy equal political rights.


Indian Constitution Features – Republic :

Republic means that the head of the state is not a hereditary monarch.


shape Quiz

1. How many parts are there in Indian constitution?

    A. 18
    B. 20
    C. 22
    D. 25


Answer: Option D

2. How many schedules are there in Indian constitution?

    A. 18
    B. 20
    C. 12
    D. 14


Answer: Option C

3. An emergency provision in the Indian Constitution has been taken from ………

    A. British Constitution
    B. Government of India Act of 1935
    C. Irsih Constitution
    D. Japanese Constitution


Answer: Option B

4. Who described the Constitution of India as ‘quasi-federal’?

    A. Grawville Austin
    B. Ione Jennings
    C. Morris Jones
    D. KC Wheare


Answer: Option D

5. The concept of Judicial Review in the Indian Constitution has been taken from which country?

    A. Ireland
    B. USA
    C. Australia
    D. Canada


Answer: Option B

6. The idea of a written constitution was adopted from which country?

    A. British Constitution
    B. Jpanese Constitution
    C. South African Constitution
    D. USA Constitution


Answer: Option D

7. In which schedule of the Indian Constitution, the official languages are mentioned?

    A. Sixth Schedule
    B. Fifth Schedule
    C. Eighth Schedule
    D. Ninth Schedule


Answer: Option C

8. The Republican form of Government has been borrowed from which country’s Constitution?

    A. Ireland
    B. Russia
    C. France
    D. USA


Answer: Option C

9. Emergency provisions are enumerated in which part of the Constitution

    A. Part
    B. Part
    C. Part
    D. Part


Answer: Option B

10. Which act formed the basis or ‘blueprint’ of the Indian Constitution?

    A. Government of India Act, 1935
    B. Government of India Act, 1919
    C. Government of India Act, 1858
    D. Government of India Act, 1861


Answer: Option A