GK - India - SPLessons

Indian Famous Temples

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Indian Famous Temples

shape Introduction

Temples plays an important and significant role in every Village, State, and Country. TThese days in tests like SSC CGL, SSC CPO, LIC AO, SSC CHSL Famous Temples is an important topic and at the same time easy topic to score maximum marks.

The article Indian Famous Temples provides the number of famous temples in India with their locations. The article Indian Famous Temples is very useful in GK static sections in several Bank related exams.

shape Temples

Indian Famous Temples- Temples:

Temple Place
Amarnath cave Temple Pahalgam, Jammu and Kashmir
Akshardham Temple New Delhi, Delhi
Badrinath Temple Badrinath, Uttarakhand
Brihadeeswara Temple Thanjavur, Tamil Nadu
Birla Mandir (Laxminarayan Temple) New Delhi, Delhi
Dwarkadhish Temple Dwarka, Gujarat
Dakshineswar Kali Temple Kolkata, West Bengal
Golden Temple Amritsar, Punjab
Gangotri Temple Gangotri, Uttarakhand
Har Ki Pauri Haridwar, Uttarakhand
ISKON Temple New Delhi, Delhi
Jwalamukhi Temple Kangra, Himachal Pradesh
Kamakhya Temple Guwahati, Assam
Kalighat Temple Kolkata, West Bengal
Kamakshi Amman Temple Kanchipuram, Tamil Nadu
Konark Sun Temple Kanchipuram, Tamil Nadu
Kashi Vishwanath Temple Varanasi, Uttar Pradesh
Konark Sun Temple Konark, Orissa
Kedarnath Temple Kedarnath, Uttarakhand
Lord Jagannath Temple Puri, Orissa
Lotus Temple New Delhi, Delhi
Lingaraj Temple Bhubaneshwar, Orissa
Meenakshi Temple Madurai, Tamil Nadu
Naina Devi Temple Nainital, Uttarakhand
Ramanathaswamy or Rameshwaram Temple Rameshwaram, Tamil Nadu
Rajarani Temple Bhubaneshwar, Orissa
Ranakpur Temple Pali, Rajasthan
Sree Padmanabhaswamy Temple Thiruvananthapuram, Kerala
Shri Digambar Jain Lal Mandir New Delhi, Delhi
Sai Baba Temple Shirdi, Maharashtra
Shankaracharya Temple Srinagar, Jammu and Kashmir
Siddhivinayak Temple Mumbai, Maharashtra
Sanchi Stupa Raisen, Madhya Pradesh
Somnath Temple Saurashtra, Gujarat
Tirupati Balaji Tirumala, Andhra Pradesh
Vaishno Devi Mandir Katra, Jammu and Kashmir
Virupaksha Temple Hampi, Karnataka
Yamunotri Temple Yamunotri, Uttarakhand


shape Quiz

1. Tungnath Temple is situated in which Indian city?


    A. Chamoli
    B. Mandi
    C. Chamba
    D. Shimla


Answers: Option A

2. Sri Ranganathaswamy Temple is dedicated to which deity?


    A. Lord Shiva
    B. Lord Vishnu
    C. Goddess Durga
    D. Goddess Lakshmi


Answers: Option B

3. In which place Shringeri Math is situated, which established by Shankaracharya?


    A. Kanyakumari
    B. Rameswaram
    C. Cochin
    D. Mangalore


Answers: Option B

4. In which place Govardhan Math is situated, which established by Shankaracharya?


    A. Cuttack
    B. Puri
    C. Bhubaneswar
    D. Hyderabad


Answers: Option B

5. In which place Sharda Math is situated, which established by Shankaracharya?


    A. Bhuj
    B. Rajkot
    C. Dwarka
    D. Surat


Answers: Option C

6. In which place Jyothi Math is situated, which established by Shankaracharya?


    A. Kedarnath
    B. Badrikasram
    C. Haridwar
    D. Rishikesh


Answers: Option B

7. The Gadkalika Devi temple is located in which city?


    A. Nashik
    B. Mumbai
    C. Indore
    D. Ujjain


Answers: Option D

8. Kandariya Mahadeva temple is located in which city?


    A. Ujjain
    B. Khajuraho
    C. Maihar
    D. Devas


Answers: Option B

9. In which city Raja-Rani temple is located?


    A. Varanasi
    B. Mathura
    C. Bhubaneswar
    D. Gorakhpur


Answers: Option C

10. Mundeshwari Temple is located in which district of Bihar?


    A. Sitamarhi
    B. Kaimur
    C. Gaya
    D. Bhagalpur


Answers: Option B