GK - India - SPLessons

Indian Riverside Cities and States

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Indian Riverside Cities and States

shape Introduction

General Awareness is an important section in several competitive exams. General Awareness plays an important role in SSC, Railway related exams. The article Indian Riverside Cities and States will help the aspirants to refresh the points related to Indian River Side Cities and States.

shape Rivers

Indian Riverside Cities and States – Important cities with the Rivers:

City State River
Agra Uttar Pradesh Yamuna
Ahmedabad Gujarat Sabarmat
Allahabad Uttar Pradesh Conuence of Ganga,
Yamuna and Saraswati
Ayodhya Uttar Pradesh Sarayu
Badrinath Uttarakhand Alaknanda
Bhagalpur Bihar Ganga
Bangalore Karnataka Vrishabhavathi
Cuttack Orissa Mahanadi
Chennai Tamil Nadu Cooum, Adyar
Coimbatore Tamil Nadu Noyyal
Delhi Delhi Yamuna
Dibrugarh Assam Brahmaputra
Guwahati Assam Brahmaputra
Gaya Bihar Falgu (Neeranjana)
Gwalior Madhya Pradesh Chambal
Haridwar Uttarakhand Ganga
Hyderabad Telangana Musi
Jabalpur Madhya Pradesh Narmada
Kanpur Uttar Pradesh Ganga
Kolkata West bengal Hoogly
Kurnool Andhra Pradesh Tungabhadra River
Kota Rajasthan Chambal
Lucknow Uttar Pradesh Gomti
Ludhiana Punjab Sutlej
Mathura Uttar Pradesh Yamuna
Madurai Tamilnadu Vaigai
Nasik Maharashtra Bhima
Pune Maharashtra Mula, Mutha
Patna Bihar Ganga
Rourkela Odisha Brahmani
Sambalpu Odisha Mahanadi
Sri Nagar Jammu Kashmir Jhelum
Surat Gujarat Tapati
TirucharapaIlil Tamil Nadu Kaveri / Cauveri
Ujjain Madhya Pradesh Shipra
Varanasi Uttar Pradesh Ganga
Vadodara Gujarat Vishwamitri, Mahi, Narmada
Vijaywada Andhra Pradesh Krishna


shape Quiz

1. On which riverside the temple ‘Mahakaal’ in ujjan is situated?

    A. Tapti
    B. Chambal
    C. Kshipra
    D. Narmada


Answer: Option C

2. Which river defines the eastern boundary of Haryana with Uttarakhand and Uttar Pradesh?

    A. Ghaggar
    B. Yamuna
    C. Indori
    D. Markanda


Answer: Option B

3. Which of the following rivers originates as well as ends in the territory of India?

    A. Brahmaputra
    B. Chambal
    C. Kosh
    D. Ganga


Answer: Option B

4. Which two states are the beneficiary of the proposed ‘Ken-Betwa interlinking of rivers project’?

    A. Gujarat and Rajasthan
    B. Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
    C. Rajasthan and Maharashtra
    D. Madhya Pradesh and Chattisgarh


Answer: Option B

5. Which of the following river originates in Nepal and flows into the Ganges?

    A. Kosi
    B. Jhelum
    C. Chenab
    D. Ravi


Answer: Option A

6. Majuli river island is on the which of the following river?

    A. Ganga
    B. Brahmaputra
    C. Yamuna
    D. Kaveri


Answer: Option B

7. Which of these rivers do not flow through Punjab?

    A. Sutlej
    B. Ravi
    C. Ganga
    D. None of these


Answer: Option C

8. The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the ___________.

    A. Brahmaputra
    B. Krishna
    C. Kaveri
    D. Mahanadi


Answer: Option A

9. In which direction Mahi River flows?

    A. East Flowing River
    B. South Flowing River
    C. West Flowing River
    D. None of the above


Answer: Option C

10. Where is the point of confluence of three holy rivers Ganga, Yamuna, and Saraswati located?

    A. Prayagaraj
    B. Bhagamandla
    C. Munnar
    D. Indrakhud


Answer: Option A