GK - India - SPLessons

Revolutions in India

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Revolutions in India

shape Introduction

The article “Revolutions in India” provides the list of Revolutions in India and the products related to that particular revolution. The artcle Revolutions in India are very useful for different exams like IBPS SO, IBPS Clerk, and Canara Bank PO, etc. The Aspirants can manage accuracy to score maximum marks in the exams. Revolutions in India topic is often asked in static GK section.

What is meant by Revolution?

  • A revolution is a tumultuous and transformative event that attempts to change a nation, a region or society.

  • In political science, a revolution is a fundamental and relatively sudden change in political power and political organization


shape Revolution

Revolution Product
Black Revolution Petrolium Product
Golden Fibre Revolution Jute Production
Golden Revolution Overall Horticulture, Honey, Fruit Production
Green Revolution Agriculture Production
Grey Revolution Fertilizers
Pink Revolution Onions, Prawn
Red Revolution Meat, Tomato Production
Blue Revolution Fish Production
Brown Revolution Leather, Cocoa
Evergreen Revolution Overall Agriculture Production Growth
Round Revolution Potato Production
Silver Fibre Revolution Cotton Production
Silver Revolution Egg Production
White Revolution Dairy, Milk Production
Yellow Revolution Oil Seed Production

1. Father Of Greeen Revolution (India) : M.S.Swaminathan.

2. Father Of White Revolution : Verghese Kurien

3. Milk Man Of India : Verghese Kurien

4. Father Of Blue Revolution : Dr.Arun Krishnan

5. Father Of Induced Breeding : Prof.Hirlal Chaudri

6. Father Of Pink Revolution : Durgesh Patel

7. Father Of Golden Revolution : Nirpakh Tutej

8. Father Of Red Revolution : Vishal Tewari

9. Father Of Silver Revolution : Indira Gandhi
1. Brown Revolution is associated with ________________________


    A. Petroleum Production
    B. Fish Production
    C. Cotton Revolution
    D. Leather / non-conventional / cocoa Production


Answer: Option D

2. Green Revolution is associated with ________________________


    A. Egg / Poultry Production
    B. Foodgrain Production
    C. Jute Production
    D. Oil seeds Production


Answer: Option B

3. Round Revolution is associated with ________________________


    A. Potato Production
    B. Meat and Tomato Production
    C. Petroleum Production
    D. None of these


Answer: Option A

4. Yellow Revolution is associated with ________________________


    A. Meat and Tomato Production
    B. Egg / Poultry Production
    C. Oil seeds Production
    D. Jute Production


Answer: Option C

5. Rainbow Revolution is associated with ________________________


    A. Cotton Production
    B. Holistic development of agricultural sector
    C. Milk / Dairy Production
    D. Petroleum Production


Answer: Option B

6. Silver Revolution is associated with ________________________


    A. Fish Production
    B. Jute Production
    C. Foodgrain Production
    D. Egg / Poultry Production


Answer: Option D

7. Black Revolution is associated with ________________________


    A. Petroleum Production
    B. Cotton Revolution
    C. Jute Production
    D. Oil seeds Production


Answer: Option A

8. White Revolution is associated with ________________________


    A. Meat and Tomato Production
    B. Leather / non-conventional / cocoa Production
    C. Milk / Dairy Production
    D. Holistic development of agricultural sector


Answer: Option C

9. Blue Revolution is associated with ________________________


    A. Petroleum Production
    B. Fish Production
    C. Foodgrain Production
    D. Egg / Poultry Production


Answer: Option B

10. Red Revolution is associated with _________________________


    A. Holistic development of agricultural sector
    B. Cotton Revolution
    C. Leather / non-conventional / cocoa Production
    D. Meat and Tomato Production


Answer: Option D