SEBI Officer Grade A - SPLessons

SEBI Assistant Manager Phase II Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SEBI Assistant Manager Phase II Practice Test

shape Introduction

Phase II Examination is important to qualify for the Phase III Interview. SEBI Assistant Manager Phase II Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

Stream Paper No. of
Questions
Maximum Marks Version Duration
General Paper I:
Securities Market
50 100 marks Bilingual i.e.
Hindi
and English
except English
Test
40 minutes
Paper II: English
(Writing Skills)
3* 100 marks 60 minutes
Paper III: Economic &
Social Issues
and Finance &
Management
50 100 marks 40 minutes
Legal /
Information
Technology /
Engineering
Paper I: Financial Sector 50 100 marks 40 minutes
Paper II: English
(Writing Skills)
3* 100 marks 60 minutes
Paper III:
Specialized
subject related
to stream
50 100 marks 40 minutes


shape Syllabus

[Click Here] for SEBI Assistant Manager Phase II Syllabus


shape Samples

Paper I: Securities Market

1. SEBI has to be responsive to the needs of which of the following:

    a) The Investors
    b) The Issuers of Securities
    c) The Market Intermediaries
    d) All of the above
    e) None of these

Answer: Option (d)

2. SEBI conducts ______ and _______action in its executive function and it passes ruling and orders in its judicial capacity:

    a) Efficient and Effective
    b) Investigation and Enforcement
    c) Regulation and Leadership
    d) None of these

Answer: Option (b)

3. Which of the following term is incorrect:

    a) Circuit Broker
    b) Merchant Broker
    c) Stabled Broker
    d) None of these

Answer: Option (c)

4. Upendra Kumar Sinha joined as a chairman of SEBI since:

    a) 10 February, 2011
    b) 18 February, 2011
    c) 17 February, 2011
    d) None of these

Answer: Option (b)

5. Which trading individuals has SEBI decided to grant a unified license to operate in commodity derivative and equity markets?

    a) Clearing Members
    b) Brokers
    c) NBFCs
    d) Only a and b
    e) All the above

Answer: Option (d)

Paper II: English (Writing Skills)

The paper on English shall be framed in a manner to assess the writing skills including expression and
understanding of the topic.

Paper III: Economic & Social Issues

1. Which of the following explains the term economic growth?

    a) Increase in per capita production
    b) Increase in per capita real income
    c) structural change in the economy
    d) all the above are right

Answer: Option (d)

2. Economic development is characterized by

    a) Structural change in the economy
    b) Change in the occupational structure
    c) Both a and b
    d) None of the above

Answer: Option (c)

3. Scarcity of capital, technological backwardness and unemployment are generally found in

    a) Developed countries
    b) Underdeveloped countries
    c) Both
    d) None of the above

Answer: Option (b)

4. Which of the following about strategy of balanced growth is right?

    a) Simultaneous investment in all sectors
    b) All sectors are independent.
    c) Both
    d) None

Answer: Option (a)

5. Which of the following factors would come under the term of ‘diversity’?

    a) All of these
    b) Socio-economic status
    c) Gender
    d) Cultural background

Answer: Option (a)

6. Which of the following terms is consistent with the definition ‘Integration is managed differently for different groups’?

    a) Conformity
    b) Integration
    c) Assimilation
    d) Multiculturalism

Answer: Option (d)

Paper III: Finance & Management

1. Which of the following does financial services industry consist of?
I. Telecommunication
II. Insurance
III. Fund Management
IV. Trusts

    a) I and II
    b) III and IV
    c) I, II and III
    d) II, III and IV

Answer: Option (d)

2. Liquidity status of a certificate of deposit which is more negotiable is considered as

    a) certified liquidity
    b) term liquidity
    c) more liquid
    d) less liquid

Answer: Option (c)

3. Commercial paper issued with low-interest rate thus commercial paper is categorized as

    a) payables rating
    b) commercial rating
    c) poor credit rating
    d) better credit rating

Answer: Option (d)

4. Maximum maturity days of holding commercial paper are

    a) 170 days
    b) 270 days
    c) 120 days
    d) 5 days

Answer: Option (b)

5. In borrowing and lending of federal funds, federal funds rate is result of function between

    a) supply and demand
    b) assets and liability
    c) cost and marketing
    d) income and expense

Answer: Option (a)


shape Test

For SEBI Assistant Manager Phase II Practice Test: [Click Here]

For SEBI Assistant Manager Phase II Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for SEBI Assistant Manager Phase II 2018, the two main Streams that you need to be excellent at are General, Legal / Information Technology / Engineering.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy and can also clear the SEBI Assistant Manager 2018 Phase II examination but remember there is a sectional cut off in SEBI Phase II Examination.

✦ Tip – 1: Go through the syllabus and make sure you haven’t missed anything.

✦ Tip – 2: Solve a few Mock Test papers and analyse your mistakes and weaknesses.

✦ Tip – 3: Divide your attention between every section.

✦ Tip – 4: Go through your notes and important questions. Write down every formula and rule in your syllabus.

✦ Tip – 5: Be prepared with everything.

✦ Tip – 6: Maintain a peaceful environment and confidence.

✦ Tip – 7: Get enough sleep and good food.