TSCAB - SPLessons

TSCAB Recruitment Computer Aptitude – Staff Assistant 2019

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

TSCAB Recruitment Computer Aptitude – Staff Assistant 2019

shape Introduction

Telangana State Cooperative Apex Bank has announced a notification for the recruitment of Staff Asst Recruitment posts. The Candidates who are interested and meet all eligibility criteria can read the Official Notification of TSCAB Staff Asst can apply through the Official website or from the given link. Get the complete details of TSCAB Recruitment Computer Aptitude Syllabus along with exam pattern and samples. Check the most important questions related to TSCAB Recruitment Computer Aptitude section. Candidates can score maximum marks of Computer Aptitude section of TSCAB Recruitment.

shape Pattern

TSCAB Recruitment Computer Aptitude Exam Pattern
S. No. Name of Tests (objective) No. of questions Max. Marks Time allotted for each test
(Separately timed)
1. General/Financial Awareness 50 50 35 Minutes
2. General English 40 40 35 Minutes
3. Reasoning Ability & Computer Aptitude. 50 50 45 Minutes
4. Quantitative Aptitude 50 50 45 Minutes
Total 190 190 160 Minutes


shape Syllabus

TSCAB Recruitment TSCAB Recruitment Computer Aptitude – Syllabus (50 Marks):

TSCAB Recruitment Computer Aptitude – Syllabus
S. No. Name of the Topic
1. Fill in the Blanks
2. Reading Comprehension
3. Para Jumbles
4. Cloze Test
5. Sentence correction
6. Error Spotting
7. Word Association Pair
8. Phrase Idiom Meaning
9. Spellings


shape Samples

1. A report generator is used to

    A. update files
    B. print files on paper
    C. data entry
    D. All of the above


Answer: Option B


2. Which of the following is not a logical data-base structure?


    A. tree
    B. relational
    C. network
    D. chain


Answer: Option D


3. Which of the following is a database administrator’s function?


    A. database design
    B. backing up the database
    C. performance monitoring & user coordination
    D. All of the above


Answer: Option D


4. Primitive operations common to all record management systems include


    A. Print

    B. Sort

    C. Look-up
    D. All of the above


Answer: Option C


5. Each of the data files has a _____ that describe the way the data is stored in the file.


    A. File structure
    B. Records
    C. Fields

    D. Database


Answer: Option A

1. After you _____ a record, many data management the environments require you to issue a command to save the changes you made.

    A. Delete
    B. Update
    C. Sort key
    D. Index


Answer: Option B


2. What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?


    A. High level language
    B. Query language
    C. SQL
    D. 4GL


Answer: Option B


3. Data item characteristics that are important in data management include


    A. punctuation
    B. language
    C. spelling
    D. width


Answer: Option D


4. In SQL, which command is used to make permanent changes made by statements issue since the beginning of a transaction?


    A. ZIP

    B. PACK

    C. COMMIT
    D. SAVE


Answer: Option C


5. Periodically adding, changing and deleting file records is called file


    A. Updating
    B. upgrading
    C. restructuring

    D. renewing


Answer: Option A

1. Sort/report generators

    A. are faster than index/report generators
    B. require more disk space than index/report generators
    C. do not need to sort before generating a report
    D. both (A) and (B)


Answer: Option B


2. The data dictionary tells the DBMS


    A. what files are in the database
    B. what attribute are possessed by the data
    C. what these files contain
    D. All of the above


Answer: Option D


3. In SQL, which command(s) is(are) used to enable/disable a database trigger?


    A. MODIFY USER
    B. CHANGE USER
    C. ALTER TRIGGER
    D. All of the above


Answer: Option C


4. If the record management system allows you to edit values before they are recorded on the disk, you can


    A. correct spelling changes before they are recorded

    B. change the name of a field

    C. change the width of a field
    D. All of the above


Answer: Option A


5. The relational model uses some unfamiliar terminology. A tuple is equivalent to a:


    A. record
    B. field
    C. file

    D. data base


Answer: Option A

TSCAB – Related Information
TSCAB Recruitment Notification
TSCAB Recruitment Eligibility
TSCAB Recruitment Exam Pattern