English Knowledge - SPLessons

Antonyms

Chapter 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Antonyms

shape Description

Antonyms are the words that are opposite in meaning to the given words.
Example: ‘Question’ is the word. Its antonym is ‘answer’.


shape Concept

Antonyms questions are categorized into three types. They are:-

    1. Choosing the correct antonym of the given word.
    2. Choosing the antonym of a word used in a sentence.
    3. Filling the blanks with antonym of the italicized word.


1. Choosing the correct antonym of the given word:

In this category, four or five options are followed by a word. Choose the correct antonym for the given word from the given options.

Example: The correct antonym of RECEDE is ADVANCE.


2. Choosing the antonym of a word used in a sentence:

In this category, an italicized word in a sentence is given. Some options are given below it. Required to select that word which is opposite in meaning to the given italicized word.

Example: Many people try to resist reforms in the society.
Choose the correct antonym from below for the given italicized word:

    a) fight
    b) repel
    c) welcome
    d) accept


Answer: Welcome is the correct word.


3. Filling the blanks with antonym of the italicized word:

In this category, an italicized word in a sentence is given followed by four alternatives. Select the correct word for the italicized word and fill in the blank provided to make it meaningful sentence.

Example: What one considers ……. may be vice to another.
Choose the word opposite to the italicized word and fill in the blank provided:

    a) virtue
    b) goodness
    c) courtesy
    d) kindness


Answer: virtue is the correct word.


shape Samples

1. Choose the correct antonym for the word “Shallow”. (Stenographers Exam, 1993)

    A. High
    B. Deep
    C. Hollow
    D. Hidden


Answer: Option (B)

Solution: Deep is the antonym of shallow.


2. Choose the correct antonym for the word “Synthetic”. (M.B.A. 1994)

    A. Plastic
    B. Affable
    C. Cosmetic
    D. Natural


Answer: Option (D)

Solution: Natural is the antonym of synthetic.


3. Choose the correct antonym for the word “Accord”. (Railways, 1991)

    A. Concord
    B. Solution
    C. Dissent
    D. Act


Answer: Option (C)

Solution: Dissent is the antonym of accord.


4. Choose the correct antonym for the word “Alive”. (S.S.C. 1991)

    A. Drowsy
    B. Dead
    C. Asleep
    D. Passive


Answer: Option (B)

Solution: Dead is the antonym of alive.


5. Choose the correct antonym for the word “Overt”. (R.R.B. 1995)

    A. Secret
    B. Unwritten
    C. Deep
    D. Shallow


Answer: Option (A)

Solution: Secret is the antonym of overt.


6. Choose the correct antonym for the word “Moist”. (Clerks’ Grade, 1993)

    A. Crisp
    B. Dry
    C. hard
    D. Parched


Answer: Option (B)

Solution: Dry is the antonym of moist.


7. Choose the correct antonym for the word “Addition”. (Stenographers Exam, 1994)

    A. Division
    B. Multiplication
    C. Enumeration
    D. Subtraction


Answer: Option (D)

Solution: Subtraction is the antonym of addition.


8. Choose the correct antonym for the word “Nadir”. (Assistant Grade, 1996)

    A. Zenith
    B. Modernity
    C. Liberty
    D. Progress


Answer: Option (A)

Solution: Zenith is the antonym of nadir.


9. Choose the correct antonym for the word “Foreigner”. (Steno. 1993)

    A. Alien
    B. Stranger
    C. Native
    D. National


Answer: Option (C)

Solution: Native is the antonym of foreigner.


10. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (C.D.S. 1994)
The treaty was ratified by the heads of states.

    A. Unsettled
    B. Destroyed
    C. Annulled
    D. Set aside


Answer: Option (C)

Solution: Annulled is the antonym of ratified.


11. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (N.D.A. 1994)
The two friends were distinct in every thing; dress, manners, hair-style and food habits.

    A. Similar
    B. Uniform
    C. Opposite
    D. Different


Answer: Option (A)

Solution: Similar is the antonym of distinct.


12. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (I.Tax & central Excise, 1988)
There has always been a feeling of rancour between the two families.

    A. Competition
    B. Suspicion
    C. Friendliness
    D. Rivalry


Answer: Option (C)

Solution: Friendliness is the antonym of rancour.


13. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (C.D.S. 1993)
In the interest of one’s own reputation one should avoid ostentation while entertaining friends.

    A. Miserliness
    B. Simplicity
    C. Innocence
    D. Purity


Answer: Option (B)

Solution: Simplicity is the antonym of ostentation.


14. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (Railways, 1993)
This area is well known for plentiful rain.

    A. Scarce
    B. Miserly
    C. Poor
    D. Impoverished


Answer: Option (A)

Solution: Scarce is the antonym of plentiful.


15. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (I.E.S., 1993)
Under the circumstances, such pejorative comments should have been avoided.

    A. Critical
    B. Appreciative
    C. Sporting
    D. Soothing


Answer: Option (B)

Solution: Appreciative is the antonym of pejorative.


16. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence. (Clerks’ Grade, 1993)
Unlike in Bihar board, English is an optional subject in U.P. board.

    A. Necessary
    B. Voluntary
    C. Elementary
    D. Compulsory


Answer: Option (D)

Solution: Compulsory is the antonym of optional.


17. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence and fill in the blank. (C.B.I. 1987)
Absolute control of the firm is what he wanted, but he ended up with ……. powers.

    A. Few
    B. Complex
    C. Little
    D. Limited


Answer: Option (D)

Solution: Limited is the antonym of absolute.


18. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence and fill in the blank. (C.B.I. 1987)
Generally she is cautious, but you can’t predict when she is ………

    A. Hurtful
    B. Kind
    C. Rash
    D. Fast


Answer: Option (C)

Solution: Rash is the antonym of cautious.


19. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence and fill in the blank. (C.B.I. 1987)
He holds extreme views on taxation, but there are others whose views are ……….

    A. Ordinary
    B. Moderate
    C. Refined
    D. PLain


Answer: Option (B)

Solution: Moderate is the antonym of extreme.


20. Choose the correct antonym for the given italicized word in the given sentence and fill in the blank. (I.E.S. 1994)
People often prefer ambiguity to ……….

    A. Clarity
    B. Certainity
    C. Perversity
    D. Rationality


Answer: Option (A)

Solution: Clarity is the antonym of ambiguity.