English Knowledge - SPLessons

Choosing the Appropriate Filler

Chapter 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Choosing the Appropriate Filler

shape Introduction

An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully.

Choosing the appropriate filler questions are based on a topic which is in part introduced in a few sentences. The complete topic contains three, four or five logically arranged sentences. Out of these, the middle couple sentences are not given. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete.


shape Concept

The questions are divided into two types. They are:-

1. Choosing the most appropriate phrase to complete the given sentence.

Example: He passed the examination in the first class because he …… (Section Officer 1993)


    a) had worked hard for it.

    b) worked hardly for it.

    c) was working hard for it.

    d) was hard working for it.


Answer: Here, the correct sentence would be “He passed the examination in the first class because he had worked hard for it”.


2. Choosing the most appropriate sentences to complete a paragraph.

Example: He has money now ….. (Bank P.O. 1995)


    a) because he always spends money with utmost care.

    b) because he had received huge donations once.

    c) because he was very rich once.

    d) as he has given up all his wealth.

    e) although he was very poor once.


Answer: The statements (a), (b), (c) contradict the given part of the sentence, and sentence (e) also does not suit well. Thus, the correct sentence would be ” he has no money now although, he was very poor once.


shape Samples

1. An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully.(Bank P.O. 1995)
Many people have law degrees, …..

    A. but some of them do not practice it.
    B. however it isn’t practised by all.
    C. but not all of them practice law.
    D. and some of them do have practice also.
    E. yet some are not undergoing practices.

Answer: Option(C) is the correct one i.e.
Many people have law degrees, but not all of them practice law.


2. An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully. (Bank P.O. 1995)
He tames animals because he …….

    A. is afraid of them.
    B. is fond of them.
    C. seldom loves them.
    D. wants to set them free.
    E. hates them.

Answer: Option(B) is the correct one i.e.
He tames animals because he is fond of them.


3. An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully. (S.S.C. 1993)
My mother is so poor …….

    A. to send me to school.
    B. because she will not work.
    C. to get medical help for my father.
    D. that she cannot buy food for us.

Answer: Option(D) is the correct one i.e.
My mother is so poor that she cannot buy food for us.


4. An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully. (Section Officers’ 1993)
Johnny where are you? ……., up this tree.

    A. here I am.
    B. here am I.
    C. there I am.
    D. there am I.

Answer: Option(A) is the correct one i.e.
Johnny where are you? here I am, up this tree.


5. An incomplete statement followed by some fillers is given. Select the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully. (Bank P.O. 1995)
To succeed in a difficult task, ……

    A. one needs to be persistence.
    B. persistent is needed.
    C. you need a person of persistent.
    D. one needs to be persistent.
    E. persistent is what one needs.

Answer: Option(D) is the correct one i.e.
To succeed in a difficult task, one needs to be persistent.


6. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete. (Bank P.O. 1994)
In advance countries, true professionals speak out against irrational and subjective decisions and actions (……). We are servile when we confront our superiors

      A. In our country we do not disagree with our superiors.
      B. This is a terrible combination and makes us totally ineffective.
      C. We are feudalistic when we deal with our subordinates.
    a) A and B only
    b) B and C only
    c) A and C only
    d) Either A or B
    e) A, B and C

Answer: option(c) is right one.


7. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete. (S.B.I.P.O. 1995)
Commuting was not the only problem for the city dwellers. (…….). Telephone exchange officials claimed that no complaints were received.

      A. A number of ‘down’ trains were cancelled and ‘up’ trains were running behind schedule.
      B. Callers to some exchanges were told that all the lines were busy.
      C. Even the phone lines played truant.
    a) Only A and B
    b) Only B and A
    c) Only B and C
    d) Only A and C
    e) Only C and B

Answer: Option(d) is right one.


8. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete. (Bank P.O. 1994)
the function was presided over by a wealthy industrialist who was alleged to be a tax evader. He had agreed to donate a huge sum. (……). They were of the opinion that both means and ends should be pure.

      A. He was invited not because he was genuinely interested in the activity, but he had agreed to donate a huge sum.
      B. many organisers had reluctantly taken this decision because they felt that so long as they are doing a good cause, it does not matter where the money comes from.
      C. Some of the organisers were opposed to this strategy of the other section of organisers.
    a) Either A or B.
    b) B and C only.
    c) Either A or B or C.
    d) Either A and B together or B and C together.
    e) Either A and C together or B and C together.

Answer: Option(e) is the right choice.


9. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete. (S.B.I.P.O. 1995)
Agriculture has been commmanding a pivotal position in the Indian economy. (…….) (…….). As a result of reforms, Indian’s potential for export of agro-products is now being seriously explored.

      A. India has been an agricultural exporter, for a fairly long time.
      B. Besides, any suggestion for producing just for export was seen unpatriotic.
      C. So far, it was strongly felt that we are just self-sufficient on the agro-products front.
    a) Only A and B.
    b) Only A and C.
    c) Only C and B.
    d) Only B and C.
    e) Only C and A.

Answer: option(c) is the right one.


10. Three possible fillers signified by A, B and C are given underneath the partially given topic. Find which maybe a couple or either or none can fill up the gap between the given sentences keeping in mind the end goal to make the topic complete. (bank P.O. 1994)
It is good to remember that we won our struggle for freedom in a unique manner (……). But it is not good for diplomats to talk about his always.

      A. It is also good that our diplomats repeatedly make this known to the people world over.
      B. It is also good to remember that in some ways our foreign policy is unique.
      C. This is intensely exasperating and in the end becomes just boring.
    a) Only A.
    b) Only B.
    c) Only C.
    d) Either A or B.
    e) None of these.

Answer: Option(a) is right one.