English Knowledge - SPLessons

Cloze Test | Concept & Practice Quiz

Chapter 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Cloze Test | Concept & Practice Quiz

shape Introduction

The word “Cloze” is derived from closure in Gestalt theory. The exercise was first described by W. L. Taylor in 1953. Either mechanically or selectively, words may be removed from the text in question depending on exactly what aspect it is intended to test for. An exercise, test or assessment consisting of a portion of text with certain words removed, where the candidate is asked to replace the missing words is known as a Cloze Test.


Learn English Through Simple Images.


shape Concept

What is Cloze Test?


  • Cloze Test Questions consist of a passage (Financial/Social/Environmental/Story based) from which some words (5 – 10) are removed –

  • Candidates are expected to fill in the blanks approximately.

  • Given options are almost similar and confusing.

  • It is a test of vocabulary, reading speed and comprehensive logic.


A Cloze test or a cloze detection test is an exam or an exercise in which a portion of the language with certain items are removed. The test participant is then asked to fill in the missing portions of the language. This exercise is generally carried out to assist candidates in English learning. The word Cloze from closure as described in Gestalt Theory. W.L. Taylor first touched upon the cloze test exercise in the year 1953. The words may be deleted either mechanically (every nth word) or selectively, depending upon what aspect of language it seeks to assess. This methodology has been extensively described in many pieces of literature; however, teachers of languages are commonly known to devise adhoc tests. An example will make clear this concept of Cloze test.

Example: Today, Patrick went to the _____(1)_____and bought some sweets. He knew it was going to rain, but he forgot to take his____(2)______and ended up getting wet in transit.

In the above sentence, the missing words are:

    1. Market
    2. Umbrella

In the above example given, students are given to fill up the blanks based on their understanding of the text and its context. If you notice, the first blank is preceded by “the“, which means a noun, an adverb or an adjective must be filled in the blank. However, if you note, a conjunction follows the blank. Therefore, taking into consideration grammatical correctness, only a noun can come in the first blank. Possible nouns that fit are: store, supermarket, shops, market or grocer. In the second blank, the possible words could be umbrella or raincoat, as there is talk of rains and getting wet in transit. Here’s hoping things would have become clearer now. More on the Cloze test follows.

A cloze test passage has a pre-defined structure and a logical pattern. It has events occurring in a certain chronological order. This order helps maintain a unified tone throughout the passage. To solve cloze test questions, one must be proficient in the English language. A candidate appearing for the cloze test must have both vocabulary and grammar proficiency to answer the test correctly. Given below are some tips to solve cloze test questions:

    1. Read the passage carefully
    2. Identify tone and sentence patterns
    3. Select the type of word
    4. Eliminate incorrect options by logical reasoning
    5. Proof-read after filling in the blanks with the options shortlisted

Now, I will explain each of the above tips in brief:

    1. Read the passage carefully:

    You need to remember that you are reading a cloze test passage. Each passage has a particular objective and its own consistency. Therefore, your first task will be to read the passage thoroughly, at least once, if not more. Through reading, you need to build a general idea about the passage and its meaning. Once you get the basic idea of the passage, you will be better able to answer the questions posed in the form of ‘fill in the blanks’.

    2. Identify the tone and sentence patterns in the passage

    Since it is a cloze test passage, it contains sentences, which are logically connected to each other through a common thread of ideas. You need to grasp the basic idea of the passage. Read each sentence and try to identify both the tone and the sentence pattern of the sentences used in the passage.

    To explain further, let us take an example:
    Learn pick was ______________ with the primary objective of __________________ home tutors who provide tuitions and students who require home tuitions.

    From the example above, we can see that Learn pick is an online channel or platform on which home tutors and students meet. This comes from general knowledge. Therefore, the words that can fit in the blanks above are:

    • Started
    • Connecting


    The tone of the above example is elemental in helping us find out the answers. Some common tons are critical, descriptive, humorous and narrative. If you are able to home in on the tone of the passage, solving the cloze test questions becomes easy.

    3. Select the type of word

    Once you have understood the tone of the passage or the sentence, you need to find out the correct word to fit in the blanks. You need to decide whether to fill in a noun, article, pronoun, verb, preposition or conjunction in the blanks. The option, which maintains the tone and consistency of the sentence, is the correct option.

    Let us take an example and explain this:
    Essentially I am interested in ____________(1) world, in this ___________(2), not in some other ________________(3) or a future life.

      1. (a) this (b) that (c) real (d) imaginary (e) our
      2. (a) life (b) reality (c) existence (d) truth (e) faith
      3. (a) reality (b) world (c) life (d) plan (e) universe


    The correct answers to the blanks in the above sentence are (a), (b) and (c) respectively. The completed sentence will read thus:
    Essentially, I am interested in this world, in this reality, not in some other life or a future life.

    The bolded words are the answers to the blanks.

    Here, one needs to pay attention that if there are a set of common or related words in a cloze test question we should select the words, which are commonly used.

    4. Eliminate incorrect options by logical reasoning

    To solve cloze test questions, we have the usual inspection method. However, this method should be resorted to only after you exhaust options 1, 2 and 3 explained above. In the inspection method, you check the options given as alternatives to solve the cloze test question. Remove ones which you feel are out of context or definitely incorrect. There is at least one incorrect option in every question.

    This can be better understood using an example:
    There are a number of people here who are fat, but _____________________

      a) Underweight
      b) Overweight
      c) Physically fit
      d) Thin
      d) Emaciated


    In the above sentence, you can remove options a) and d). You have to choose the correct answer from the options b), c) and d). On inspection, the correct answer is c).

    5. Proof-read after filling in the blanks after shortlisting the correct option

    If you have followed all the steps mentioned above, correctly, you will have got a passage that reads logically and correctly. Proofreading the passage once after filling in the correct options will let you iron out the issues if two or three answer options are nearby and you have selected an incorrect option.

    This may be explained with the example given below:
    My aunty waved me goodbye and the bus __________(1). The man sitting (2)_______________to me was a doctor (3)______________to Kannur, (4) ________ participate in a conference.

      (1) Started
      (2) Next
      (3) Going
      (4) To


    The above sentence is a good example of the tip discussed in step 5 above.

    Examples:
    In this section, a couple more examples are provided to understand cloze test further.

    1. The joint family gave way to the _____________ family. (lonely, individual, nuclear, self-centered, separate) Answer: nuclear

    2. There develops a certain __________ in that knowledge. (security, assurance, solace, restfulness, confidence) Answer: confidence

    The answers to the blanks in the above sentences are written at the end of the sentences in bold.

Steps to be followed from Cloze test: –


  • Read the full sentence around the blank space.

  • Imagine the word that you can use in the blank space.

  • Check every option, try to remove useless options, usually 2-3 options are absolutely out of context.

  • Trust your intuition and go for the first option after thorough comparison with the other similar option(s).

  • Change any answer if you feel so.. don’t stick to the same question. Just read it twice. If you still can’t get it, go to the next one.


Strategy: –


  • Make your vocabulary really strong.

  • Read the passage in one go without marking the answers.

  • Eliminate the words which do not fit meaning.

  • Eliminate the word which do not match the tone.


  • Eliminate those words which are among the remaining options.


This section will give you information on how to prepare to answer cloze test questions. If you follow the three preparation tips mentioned below, you will be able to handle any cloze test question.

    (1) Eclectic reading

    This titular word means reading about multiple subjects. For example, you can read about science, geography, history, technology, etc. You can read blogs, newspaper articles and journals of various subjects. This will help you in two aspects. First, it will make your reading rapid and second, it will make you understand different tones and the related words used to depict them.

    (2) Built your vocabulary

    To master the cloze test questions, you need to have an excellent vocabulary. This is only possible if you do three things. You should read, read and read more. The more your reading, the better will be your understanding of what word goes where. Additionally, it will also help you build your vocabulary. In this way, you will be able to master the cloze test.

    (3) Practice, practice and more practice

    We already know. There is no substitute to hard work. Therefore, in order to master the cloze test, you need to solve as many questions as you can lay your hands on. Cultivate the habit to solve at least 2-3 cloze test passages a day. Doing this on a consistent basis will make you an expert in cloze test questions. Each time you appear for a cloze test passage, you can analyze your performance vis-à-vis your previous performance and see if you are improving.

shape Samples

1. Complete the following passage with appropriate choices.

I noticed George Ramsay at the restaurant. He was starting into space. He looked as though the burden of the whole world sat on his shoulders. I (1) at once that his unfortunate brother (2) trouble again. I suppose every family has a black (3). Tom has been (4) trail to his family (5) twenty years. He had begun life decently enough; he went (6) business, married and had two children. The Ramsay were (7) respectable people, and there was every (8) to suppose that Tom Ramsay would have a useful and (9) career. But one day without warning, he (10) that he did not like to work, and that he was not suited (11) marriage. He wanted to enjoy (12). He would listen (13) no advice. He left his wife and his (14). He had (15) money and he spent two happy years in the various capitals of Europe. Rumours of his (16) reached his relations from time to time and they were (17). He certainly (18) a very good time. They shook their heads and asked what (19) when his money was spent. they soon found out that he was broke and wanted to (20) home.

(1) Select the appropriate word for blank 1

    A. believed
    B. suspected
    C. agreed


(2) Select the appropriate word for blank 2

    A. had been causing
    B. was causing
    C. will cause


(3) Select the appropriate word for blank 3

    A. goat
    B. sheep
    C. wolf


(4) Select the appropriate word for blank 4

    A. sore
    B. bitter
    C. sweet


(5) Select the appropriate word for blank 5

    A. since
    B. for
    C. in


(6) Select the appropriate word for blank 6

    A. into
    B. for
    C. to


(7) Select the appropriate word for blank 7

    A. utterly
    B. perfectly
    C. wholly


(8) Select the appropriate word for blank 8

    A. reason
    B. cause
    C. point


(9) Select the appropriate word for blank 9

    A. profitable
    B. bad
    C. honourable


(10) Select the appropriate word for blank 10

    A. said
    B. announced
    C. wrote


(11) Select the appropriate word for blank 11

    A. to
    B. for
    C. with


(12) Select the appropriate word for blank 12

    A. himself
    B. idleness
    C. others


(13) Select the appropriate word for blank 13

    A. to
    B. in
    C. with


(14) Select the appropriate word for blank 14

    A. job
    B. house
    C. relatives


(15) Select the appropriate word for blank 15

    A. a little
    B. little
    C. no


(16) Select the appropriate word for blank 16

    A. habits
    B. doings
    C. whereabouts


(17) Select the appropriate word for blank 17

    A. deeply
    B. shocked
    C. disappointed


(18) Select the appropriate word for blank 18

    A. has
    B. had
    C. will have


(19) Select the appropriate word for blank 19

    A. would happen
    B. happened
    C. will happen


(20) Select the appropriate word for blank 20

    A. come back
    B. go
    C. will happen
    D. settle


Answers:

(1) Option B

(2) Option B

(3) Option B

(4) Option B

(5) Option B

(6) Option A

(7) Option B

(8) Option A

(9) Option A

(10) Option B

(11) Option B

(12) Option A

(13) Option A

(14) Option A

(15) Option A

(16) Option B

(17) Option B

(18) Option B

(19) Option A

(20) Option A


2. Complete the following passage with appropriate choices.

The joint family gave way to the (1) family. Despite the (2) that it offers, children feel (3), lonely and frustrated leading to phychiatrist problems, pressures and (4). A cross-section of children were interviewed, and they matter-of-factly (5) problems, at the same time (6) showing the way to (7) solutions. Tell your children about your work. Young as they are, they (8) where you have been all day. Explain to them “Mummy has a teaching job.” She teaches little children to read and write or Daddy works in a factory. The factory makes scooters. At least now the child (9) a mental picture of how you spend the day. There develops a certain (10) in that knowledge.

(1) Select the appropriate word for blank 1

    A. lonely
    B. individual
    C. nuclear
    D. selfcentred
    E. separate


(2) Select the appropriate word for blank 2

    A. seclusion
    B. privacy
    C. isolation
    D. separation
    E. loneliness


(3) Select the appropriate word for blank 3

    A. neglected
    B. avoided
    C. disregarded
    D. segregated
    E. isolated


(4) Select the appropriate word for blank 4

    A. burdens
    B. complexities
    C. complications
    D. controversies
    E. disadvantages


(5) Select the appropriate word for blank 5

    A. marked
    B. declared
    C. pin-pointed
    D. designated
    E. stressed


(6) Select the appropriate word for blank 6

    A. inadvertently
    B. unknowingly
    C. obviously
    D. pains takingly
    E. clearly


(7) Select the appropriate word for blank 7

    A. reasonable
    B. plausible
    C. remarkable
    D. referred
    E. preferred


(8) Select the appropriate word for blank 8

    A. wonder
    B. amaze
    C. feel
    D. estimate
    E. calculate


(9) Select the appropriate word for blank 9

    A. constructs
    B. inculcates
    C. develops
    D. establishes
    E. makes


(10) Select the appropriate word for blank 10

    A. security
    B. assurance
    C. solace
    D. restfulness
    E. confidence


Answers:

(1) Option C

(2) Option B

(3) Option A

(4) Option B

(5) Option C

(6) Option A

(7) Option B

(8) Option A

(9) Option C

(10) Option A

3. Complete the following passage with appropriate choices.

In all kinds of writings (1) is the most (2) virtue. You should write in a simple and (3) manner. The words chosen should be (4) in meaning. Try not to use (5) words merely because they are (6).

(1) Select the appropriate word for blank 1

    A. simplicity
    B. complexity
    C. vagueness
    D. toughness
    E. difficulty


(2) Select the appropriate word for blank 2

    A. natural
    B. romantic
    C. admired
    D. hidden
    E. noticeable


(3) Select the appropriate word for blank 3

    A. tough
    B. natural
    C. straightforward
    D. showy
    E. powerful


(4) Select the appropriate word for blank 4

    A. correct
    B. clear
    C. apt
    D. suitable
    E. powerful


(5) Select the appropriate word for blank 5

    A. difficult
    B. fine
    C. lengthy
    D. small
    E. beautiful


(6) Select the appropriate word for blank 6

    A. easy
    B. familiar
    C. good
    D. literary
    E. showy


Answers:

(1) Option A

(2) Option C

(3) Option C

(4) Option B

(5) Option A

(6) Option D

4. Complete the following passage with appropriate choices.

My mother waved me goodbye and the bus (1). The man sitting (2) to me was a doctor (3) to Kannur, (4) participate in a conference.

(1) Select the appropriate word for blank 1

    A. going
    B. started
    C. arrived
    D. stopped
    E. travelling


(2) Select the appropriate word for blank 2

    A. next
    B. besides
    C. near
    D. side
    E. neighbour


(3) Select the appropriate word for blank 3

    A. coming
    B. arriving
    C. going
    D. visiting
    E. flying


(4) Select the appropriate word for blank 4

    A. to
    B. for
    C. so
    D. and
    E. then


Answers:

(1) Option B

(2) Option A

(3) Option C

(4) Option A

5. Complete the following passage with appropriate choices.

Essentially I am interested in (1) world, in this (2), not in some other (3) or a future life.

(1) Select the appropriate word for blank 1

    A. this
    B. that
    C. real
    D. imaginary
    E. our


(2) Select the appropriate word for blank 2

    A. existence
    B. reality
    C. life
    D. truth
    E. faith


(3) Select the appropriate word for blank 3

    A. reality
    B. world
    C. life
    D. plan
    E. universe


Answers:

(1) Option A

(2) Option C

(3) Option B


shape Quiz


1. The hotel was not too expensive,_______

    A. was it ?
    B. wasn’t it ?
    C. is it ?
    D. isn’t it ?


Answer – :Madhya Pradesh (CM: Kamal Nath, Governor: Anandiben Patel)

Explanation –
(a) was it ? – is the correct question tag


2. Like humans, zoo animals must have a dentist _____ their teeth.

    A. fill
    B. filled
    C. filling
    D. to be filled


Answer – Option C

Explanation –
Must have a dentist filling is the correct use of tense.


3. It was very kind of you to do the washing-up, but you ______ it.

    A. didn’t have to do
    B. hadn’t to do
    C. mightn’t have done
    D. mustn’t have done


Answer – Option D

Explanation –
Correct use of tense in the given context


4. He went _____ sea alone.

    A. in
    B. to
    C. into
    D. on


Answer – Option C

Explanation –
Alone supports the preposition ‘into’


5. The _____ of our civilization from an agricultural society to today’s complex industrial world was accompanied by war.

    A. adjustment
    B. migration
    C. route
    D. metamorphosis


Answer – Option D

Explanation –
It means a striking alteration in appearance, character etc.


6. The court ________ cognizance of the criminal’s words.

    A. took
    B. made
    C. gave
    D. allowed


Answer – Option A

Explanation –
Idiom take cognizance of something means: to understand or consider something to take notice of something.


7.________ wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.

    A. Whichever
    B. Whoever
    C. Whatever
    D. Wherever


Answer – Option B

Explanation –
Whoever wins is the correct use


8. As he got older his belief in these principles did not ________.

    A. wither
    B. shake
    C. waver
    D. dither


Answer – Option A

Explanation –
The word wither means : to become less or weaker.


9. Everyone in this world is accountable to God ________ his actions.

    A. about
    B. for
    C. to
    D. over


Answer – Option B

Explanation –
Correct use of preposition used to we use didnot’ in the tag question.


10. Your father used to be the principal of this college______?

    A. did he ?
    B. does he ?
    C. didn’t he ?
    D. doesn’t he ?


Answer – Option C


1. The housewife _______ the cakes burning, and ran to switch off the oven.

    A. (a) smell
    B. (b) smells
    C. (c) smelt
    D. (d) smelling


Answer – Option C

Explanation –
Correct use of past participle.


2. _______ an old legend, King Shirham lived in India.

    A. In the event of
    B. Due to
    C. According to
    D. In reference to


Answer – Option C

Explanation –
Correct use for saying where information or ideas have come from.


3. _______ you leave now, you will be late.

    A. Until
    B. Till
    C. Unless
    D. Although


Answer – Option C

Explanation –
Unless the conjunction is correctly used here for saying that if something does not happen, something else will happen.


4. The _______ were arrested for illegally hunting the bears.

    A. poachers
    B. rangers
    C. soldiers
    D. villagers


Answer – Option A


5. If you had followed the rules, you _______ disqualified.

    A. will not be
    B. would not be
    C. will not have been
    D. would not have been


Answer – Option D

Explanation –
Correct use of typel conditional.


6. The company let me _______ time off work.

    A. take
    B. taking
    C. to take
    D. took


Answer – Option A

Explanation –
correct use of zero infinitive.


7. I assume _______ with me.

    A. every one agreeing
    B. that every one agrees
    C. every one to agree
    D. that every one to agree


Answer – Option B

Explanation –
I assume that every one agress is correct use


8. _______ the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.

    A. Reserving
    B. Destroying
    C. Preserving
    D. Maintaining


Answer – Option C

Explanation –
Preserving is the right option in the given context.


9. If I had helped him, he _______.

    A. will not be drowned
    B. would not be drowned
    C. will not have drowned
    D. would not have drowned


Answer – Option D

Explanation –
Correct use of conditional


10. When will you head _______ your assignment?

    A. in
    B. back
    C. down
    D. into


Answer – Option A

Explanation –
Head in the phrasal verb here means to begin


Passage (Q no.1–10)

Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials ___ the island in a boat ___ gifts for them. The islanders come ___ hesitantly only after the officials ___dumbed the coconuts brought ___ them onto the beach and begin ___ away from their small island. On some nights the tribals even ___ up enough courage to swim upto a few feet ___ from the boat. The officials maintain that they do ___ want to interfere with the way of life of the tribals. The island ___ heavily on the mainland for most goods.


1.

    A. approach
    B. depart
    C. present
    D. absent


Answer – Option A


2.

    A. coming
    B. leaving
    C. carrying
    D. relieving


Answer – Option C


3.

    A. forward
    B. backward
    C. sides
    D. upward


Answer – Option A


4.

    A. has
    B. have
    C. had
    D. be


Answer – Option B


5.

    A. by
    B. to
    C. in
    D. for


Answer – Option D


6.

    A. watching
    B. seeing
    C. sailing
    D. stopping


Answer – Option C


7.

    A. leave
    B. muster
    C. come
    D. present


Answer – Option B


8.

    A. correctly
    B. distantly
    C. near
    D. away


Answer – Option D


9.

    A. no
    B. neither
    C. not
    D. nor


Answer – Option C


10.

    A. spy
    B. rely
    C. occupy
    D. reply


Answer – Option B


Passage (Q no.1–10)

The Solar System has been a complicated wonder for theastronomers. This is a ___ to which we may never have the exact answer. Man has wondered ___ the age of the Earth ___ ancient times. There were all kinds of ___that seemed to have the ___.But man could not begin to ___ about the question scientifically until about 400 years ___. When it was proved that the ___revolved round the Sun and the Earth was a ___ of our Solar System, then scientists knew where to ___.


1.

    A. problem
    B. question
    C. matter
    D. query


Answer – Option B


2.

    A. around
    B. out
    C. about
    D. on


Answer – Option C


3.

    A. since
    B. during
    C. around
    D. from


Answer – Option A


4.

    A. ideas
    B. opinions
    C. stories
    D. matters


Answer – Option C


5.

    A. solution
    B. novel
    C. book
    D. answer


Answer – Option D


6.

    A. read
    B. think
    C. open
    D. guess


Answer – Option B


7.

    A. now
    B. time
    C. then
    D. ago


Answer – Option D


8.

    A. Moon
    B. time
    C. Earth
    D. Mars


Answer – Option C


9.

    A. part
    B. division
    C. opening
    D. centre


Answer – Option A


10.

    A. end
    B. begin
    C. think
    D. work


Answer – Option B


1. The Union Budget is likely to be presented on February 26, two days ahead of the ___________ date.

    A. (a) critical
    B. (b) conventional
    C. (c) suitable
    D. (d) convenient


Answer – Option B

Explanation –
Two days ahead of conventional date is correct use as the fixed date february 26 is given.


2. I am sorry ___________ the mistake.

    A. from
    B. with
    C. for
    D. at


Answer – Option C

Explanation –
Sorry for the correct prepositional use.


3. He ___________ her that she would pass.

    A. insured
    B. ensured
    C. assumed
    D. assured


Answer – Option D

Explanation –
He assured was means made sure is correct use.


4. Your father ___________ worry. I’m a very careful driver.

    A. needn’t
    B. none
    C. can’t
    D. doesn’t


Answer – Option A

Explanation –
Needn’t worry is correct.


5. The ___________ chosen for construction of the building is in the heart of the city.

    A. cite
    B. slight
    C. sight
    D. site


Answer – Option D

Explanation –
Site means location is the correct use.


6. The ladies black purse, which is on sale has a beautiful ________ carved on it.

    A. motif
    B. patch
    C. layout
    D. schematic


Answer – Option A

Explanation –
Motif means a pattern or design.


7. Who is the person you ________ at the cinema last night?

    A. were recognising
    B. recognised
    C. have recognised
    D. had recognised


Answer – Option D

Explanation –
had recognised is the correct tense


8. As you sow ________ shall you reap.

    A. when
    B. as
    C. like
    D. so


Answer – Option D

Explanation –
so shall you reap is correct.


9. He complemented her ________ new dress.

    A. for
    B. of
    C. on
    D. about


Answer – Option C

Explanation –
correct use of preposition


10. It took him a long time ________ the candidate’s application.

    A. to considering
    B. to consider and weigh
    C. considering weighing
    D. to consider and to weigh ?


Answer – Option B

Explanation –
correct use of to infinitive


1.I _________ lunch one hour ago.

    A. (a) have had
    B. (b) had had
    C. (c) have
    D. (d) had


Answer – Option D

Explanation –
Two days ahead of conventional date is correct use as the fixed date february 26 is given.


2. He thought that my car _________ for sale.

    A. is
    B. was
    C. has been
    D. will be


Answer – Option B

Explanation –
Sorry for the correct prepositional use.


3. He tried to prevent me_______doing my duty.

    A. against
    B. at
    C. with
    D. from


Answer – Option D

Explanation –
He assured was means made sure is correct use.


4. To the dismay of the student body, the class president was ____________ berated by the principal at the school assembly.

    A. ignominiously
    B. privately
    C. magnanimously
    D. fortuitously


Answer – Option A

Explanation –
Needn’t worry is correct.


5. I would apologize if I ________ you.

    A. am
    B. was
    C. have been
    D. were


Answer – Option D

Explanation –
Site means location is the correct use.


6. ______________ pollution control measures are expensive, many industries hesitate to adopt them.

    A. Although
    B. However
    C. Because
    D. Despite


Answer – Option C

Explanation –
Because.


7. It is not ______________ for a man to be confined to the pursuit of wealth.

    A. healthy
    B. easy
    C. possible
    D. common


Answer – Option A

Explanation –
Healthy.


8. ______________ his being innocent of the crime, the judge sentenced him to one year imprisonment.

    A. Inspite of
    B. In case of
    C. On account of
    D. In the event of


Answer – Option A

Explanation –
Inspite of.


9. It is a story of two men and a batch of _____ armoured cars.

    A. deceased
    B. diseased
    C. decrepit
    D. defeated


Answer – Option C

Explanation –
Decrepit.


10. Although there is _________ gunfire, there is no stiff resistance to the revolutionary army.

    A. bitter
    B. meagre
    C. continuous
    D. sporadic


Answer – Option D

Explanation –
Sporadic.


1.He will dispense ______ your services.

    A. (a) of
    B. (b) off
    C. (c) on
    D. (d) with


Answer – Option D

Explanation –
dispens with is the correct phrasal verb.


2. I have given her ______

    A. a work
    B. some works
    C. a piece of work
    D. many works


Answer – Option C


3. He is a popular teacher. He seems to be ______ for that profession.

    A. cut down
    B. cut off
    C. cut in
    D. cut out


Answer – Option D


4. He was ______ pertaining his innocence.

    A. stridently
    B. harshly
    C. confidently
    D. quickly


Answer – Option A


5. If you were found guilty of exceeding the speed limit, you______ to pay a fine.

    A. would have
    B. would had
    C. will have
    D. have


Answer – Option A

Explanation –
correct use of tense.


6. Let us quickly __________.

    A. muddle
    B. huddle
    C. hurdle
    D. puddle


Answer – Option B

Explanation –
Huddle : come close in a group.


7. Rajesh’s car wasn’t __________ Ramesh’s, so we were too exhausted by the time we reached home.

    A. such comfortable
    B. as comfortable as
    C. comfortable enough
    D. so comfortable that


Answer – Option B

Explanation –
Right use of as – as comparison.


8. I don’t suppose that Pramod will be elected __________ how hard he struggles as he is not completely supported by the committee.

    A. although
    B. seeing as
    C. no matter
    D. however


Answer – Option C

Explanation –
No matter is used to say that the truth of a statement is not changed or affected by the way a situation is thought about or described.


9. Regular exercise is conducive__________ heath.

    A. in
    B. to
    C. for
    D. of


Answer – Option B

Explanation –
Conducive to is the correct prepositional use.


10. Can you please __________ my web site just before I publish it?

    A. find out
    B. go through
    C. set out
    D. look up


Answer – Option B


Passage (Q no.1–10)

Growing urbanization and literacy, especially female education, will no doubt change the plight of women in India. But the ___ will be slow and painful. Are we ___ to wait until this happens while more and more girls meet their ___ end? Not if we lay calim to an India that is ___ and aspires to attain superpower status. there is only one quick ___, which is not to wait for ___ to change, but to compel the police force to ___ their attitude. The attitude of the police force will become ___ if there is a big stick poised to hit them. They will be more ___ to women victims and keener to catch the ___if they knew that they themselves will be punished or sacked. In an insensible society, fear is the only key.


1.

    A. method
    B. manner
    C. process
    D. section


Answer – Option C


2.

    A.keen
    B. prepared
    C. made
    D. asked


Answer – Option B


3.

    A. tragic
    B. lethal
    C. systematic
    D. methodical


Answer – Option A


4.

    A. growing
    B. shining
    C. competing
    D. plodding


Answer – Option B


5.

    A. decision
    B. thought
    C. idea
    D. solution


Answer – Option D


6.

    A. attitudes
    B. nature
    C. behaviour
    D. opinions


Answer – Option A


7.

    A. alter
    B. reverse
    C. change
    D. cleanse


Answer – Option C


8.

    A. democratic
    B. lenient
    C. liberal
    D. easy


Answer – Option C


9.

    A. affectionate
    B. considerate
    C. attentive
    D. concerned


Answer – Option B


10.

    A. culprits
    B. rowdies
    C. hooligans
    D. law-breakers


Answer – Option A


Passage (Q no.1–10)

Parents tend to spoil their own children either by overindulgence or by deprivation. Childhood should be the time for ___ from primary selfishness to sharing, for learning to 82 with deprivation and disappointment and learning to ___ failure, since breaking a toy and forgetting a homework assignment are ___serious than breaking a marriage or forgetting to prepare for career advancement. But ___ deprivation, as is common in ___ families, leaves many children 87 the stage of personal gratification. They lack resources for developing a sense of ___ . towards others and a wish to care for them. And children ___ be poor to be underprivileged.
The ___ are also deprived, cheated out of learning how to face life.


1.

    A. changing
    B. turning
    C. shifting
    D. removing


Answer – Option C


2.

    A.cope up
    B. adjust
    C. fight
    D. cope


Answer – Option D


3.

    A. overcome
    B. eliminate
    C. remove
    D. forget


Answer – Option A


4.

    A. far better
    B. far less
    C. far worse
    D. far more


Answer – Option B


5.

    A. much
    B. exhaustive
    C. excessive
    D. every


Answer – Option C


6.

    A. undernourished
    B. uncoordinated
    C. uncooperative
    D. underprivileged


Answer – Option D


7.

    A. stuck in
    B. stuck on
    C. stuck about
    D. stick in


Answer – Option A


8.

    A. gratitude
    B. responsibility
    C. concern
    D. friendship


Answer – Option B


9.

    A. would not
    B. should not
    C. need not
    D. had not


Answer – Option C


10.

    A. over confident
    B. over cautious
    C. over enthusiastic
    D. over indulged


Answer – Option D


Passage (Q no.1–10)

Auctions are public ___ of goods, conducted by an ___ auctioneer. He encourages buyers to ___ higher prices and finally names the ___ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer ___ a small hammer on a table in front of him.


1.

    A. sale
    B. marketing
    C. promotion
    D. viewing


Answer – Option A


2.

    A. authoritative
    B. allowed
    C. authentic
    D. approved


Answer – Option D


3.

    A. bid
    B. buy
    C. get
    D. bargain


Answer – Option A


4.

    A. smartest
    B. highest
    C. biggest
    D. strongest


Answer – Option B


5.

    A. bangs
    B. thrashes
    C. smashes
    D. hits


Answer – Option A


6. He was assured by his friends _________ every type of
help in an emergency.


    A. about
    B. by
    C. of
    D. with


Answer – Option C


7.He was not a man _________ intelligence.

    A. empty of
    B. lacking of
    C. devoid of
    D. absent of


Answer – Option C


8. The work _________, he left his office.

    A. having been over
    B. having completed
    C. having been completed
    D. on being finished


Answer – Option B


9.Our monthly expenditure _________ by five hundred rupees when we decided to buy milk from the milkman.

    A. grew up
    B. shot up
    C. got up
    D. lifted up


Answer – Option A


10. _________ to people looked well enough, but when one looked more closely one saw that their faces were filled with
despair.


    A. At first sight
    B. At first looking
    C. At first observation
    D. On first sight


Answer – Option A


1. Google is one of the most popular search engines, it is ________ by the internet users.

    A. (a) utilized
    B. (b) effected
    C. (c) examined
    D. (d) flabbergasted


Answer – Option A

Explanation –
Utilize means to use something, especially for a practical purpose


2. Raj was tired of Puja’s ________ approach, so he asked her to make her final decision by that evening.

    A. silly-willy
    B. dilly-dally
    C. wasting
    D. dilly-nally


Answer – Option B

Explanation –
Dilly–dally means to take too long to do something, go somewhere or make a decision.


3. Ria is ________ at speaking languages. It is difficult to _______ only one puppy for animal shelter.

    A. adept, adapt
    B. adapt, adapt
    C. adept, adopt
    D. adapt, adopt


Answer – Option C

Explanation –
Adept means good at doing something: skilful.Adopt means to take some-body’s child into your family.


4. School days are considered to be the best years of your life. When my ________ year in school began. I began, to think of those past enjoyable days and of my future also.

    A. penultimate
    B. absolute
    C. integral
    D. termination


Answer – Option A

Explanation –
Penultimate means before the last one: last but one Termination means the act of ending something.


5. Being ________, the judge gave a favourable verdict.

    A. sagacious
    B. pugnacious
    C. malicious
    D. tenacious


Answer – Option A

Explanation –
Pugnacious = having a strong desire to fight with other people
Malicious = having or showing hatred and a desire to harm somebody
Sagacious = showing good judgement
Tenacious = persistent; continuing to exist


6. All is not well _______ the automobile sector.

    A. of
    B. down
    C. in
    D. to


Answer – Option D

Explanation –
favourable to


7. Many premier educational institutions come forward to have a _______ with flourshing industries.

    A. tie-down
    B. tie-up
    C. tie-in
    D. tie-on


Answer – Option B

Explanation –
Tie-up = an agreement between two companies to join together.


8. He slipped _______ his old ways and started drinking again.

    A. into
    B. off
    C. by
    D. in


Answer – Option A

Explanation –
Slip into = to go in earlier situation


9.They reached the railway station before the train__________ .

    A. had left
    B. had been left
    C. left
    D. was leaving


Answer – Option C

Explanation –
Here, Past Simple should be used


10. The Information and Communication Technology has _____ age and employes very highly paid technocrats.

    A. come of
    B. come upon
    C. come out of
    D. come through


Answer – Option A

Explanation –
Come of = to be the result of something.


1. Mr. Murugan has been in this college ________ 2010.

    A. for
    B. since
    C. after
    D. before


Answer – Option B

Explanation –
Since is usually followed by a time expression (‘last year’, ‘this morning’, ‘4 o’clock’ etc) or by a clause in the simple past tense. Use the present perfect or the past perfect in the other clause.


2. We attended a ________ discourse.

    A. spiritual
    B. spirituous
    C. spirituality
    D. spiritually


Answer – Option A

Explanation –
spiritual discourse


3. The valley is known for its ________ growth of vegetation.

    A. luxurious
    B. luxury
    C. luxuriant
    D. luxuriously.


Answer – Option C


4. Satyajitray’s films ________ all barriers of caste, creed and religion. They are universal.

    A. transcend
    B. transcends
    C. trancend
    D. transend


Answer – Option A


5. I could hardly recognize him ________ I saw him.

    A. after
    B. but
    C. and
    D. when


Answer – Option D


6. Student-parking should be __________; students should not be charged to buy parking stickers.

    A. fined
    B. free
    C. costly
    D. cheap


Answer – Option B


7. If you have roses growing in your garden, you can make a lovely __________ of flowers at home.

    A. bouqutte
    B. bucquete
    C. bouquete
    D. bouquet


Answer – Option D


8. The __________ of the middle school is a woman of __________.

    A. Principles, Principal
    B. Principals, Principal
    C. Principal, Principle
    D. Principle, Principals


Answer – Option C


9. With the changing times, most of the students have become
business-like they are __________ and want to take only those courses which they find rewarding.


    A. idealistic
    B. pragmatic
    C. enthusiastic
    D. partial


Answer – Option B


10.
1. John’s at __________ institute studying French.
2. They’re building __________ school at the end of our
street.
3. Do they live in __________ United Kingdom or somewhere else?

    A. a, the, an
    B. the, a, an
    C. an, a, the
    D. the, an, a


Answer – Option C


1. There are not solitary, free-living creatures ; every form of life is ______ other forms.


    A. (a) dependent on
    B. (b) parallel to
    C. (c) overshadowed by
    D. (d) segregated from


Answer – Option A

Explanation –
Dependent on = needing somebody / something inorder to survive or be successful; affected or decided by something.


2. I’ll take ______now as I have another’s appointment some where else.

    A. departure
    B. my leave
    C. permission
    D. leave from work


Answer – Option B

Explanation –
Take your leave = to say good bye.


3.A garden knife is ______used for right pruning.

    A. generally
    B. compulsorily
    C. systematically
    D. daily.


Answer – Option C


4. Serious threat to our ecology and environment can be______ with organic cultivation

    A. hastened
    B. impeded
    C. aggravated
    D. combated


Answer – Option C

Explanation –
Combat = to stop something unpleasant or harmful from happening.


5. ‘My India’ by Corbett deals ______ the author’s familiarity with and love of India.

    A. in
    B. of
    C. at
    D. with


Answer – Option D

Explanation –
Deal with = to be about something. Her poems often deal with the subject of death.


6. The human mind seems to have built-in ________against original thought.

    A. prejudices
    B. ideas
    C. interests
    D. safeguards


Answer – Option A

Explanation –
The word ‘prejudice’ will fill in the blank because here it means something or opinion which is not based on reason or experience and hence it seems to get conflicted with original thoughts.


7. A child is the future of a family _________ nation.

    A. just as
    B. as a
    C. like a
    D. as well as of a


Answer – Option D

Explanation –
The phrase ‘as well as of a’ will fill in the blank as


8. If strict security measures were taken, the tragedy might
have been ________


    A. restrained
    B. averted
    C. removed
    D. controlled


Answer – Option B

Explanation –
The word ‘averted’ will fill in the blank. It is also the synonym for the word ‘avoid’ and hence it can be
understood that if strict measures were taken then the tragedy would have been avoided.


9. The deceased left _______ children.

    A. behind
    B. for
    C. with
    D. by


Answer – Option A

Explanation –
The word ‘behind’ will fill in the blank. The sentence means that the deceased (the person who recently
died), left behind him two young children.


10.The statue _________ a global symbol of freedom

    A. stands against
    B. stands to
    C. stands for
    D. stands as


Answer – Option D

Explanation –
The phrase ‘stands as’ will fill in the blank because it means to signify


1. The new government took __________ last year.

    A. out
    B. after
    C. over
    D. upon


Answer – Option C

Explanation –
Take over, here it means came into force or effect


2. Mohan’s career has taken some __________ twists and turns.

    A. incentive
    B. interesting
    C. interactive
    D. intuitive


Answer – Option B

Explanation –
interesting, exciting or fortunate


3.The bus __________ fifty passengers fell __________ the river.

    A. with; into
    B. for; upon
    C. over; on
    D. of; at


Answer – Option A

Explanation –
with; into, here it means consisting of and plunged


4. It is raining __________ . Do not go out.

    A. heavily
    B. fast
    C. soundly
    D. strongly


Answer – Option A

Explanation –
heavily or massively


5. She tries to adjust __________ her relations.

    A. for
    B. at
    C. so
    D. with


Answer – Option D

Explanation –
with is the rigtht preposition


6. She was remarkably __________ in singing and dancing.

    A. accomplished
    B. conducive
    C. fluctuating
    D. cooperative


Answer – Option A

Explanation –
accomplished, proficient or skilful


7.Sheila gained an advantage __________ me.

    A. upon
    B. from
    C. on
    D. over


Answer – Option D

Explanation –
over


8. Take this medicine regularly and you will get rid __________ this disease.

    A. at
    B. from
    C. of
    D. over


Answer – Option C

Explanation –
of, here it means cured of, get rid of to be free


9. Statistics __________ always my worst subject.

    A. are
    B. were
    C. is
    D. have


Answer – Option C

Explanation –
is, as it is a singular word


10.When she retired, she handed __________ the charge to the Vice-President.

    A. over
    B. out
    C. across
    D. off


Answer – Option A

Explanation –
Hand over or give the responsibility to other person


Passage (Q no.1–10)

One fine morning a ___ man knocked at the doors of the home for the aged run by nuns. He told the nun in charge that as he was ___ to Delhi, he wanted to leave his servant-maid to the ___ of the nuns. He assured the nun of sending some money every month 144 she was an orphan. The nun ___ her saying that she had got an excellen master.


1.

    A. gentle
    B. bad
    C. nice
    D. good


Answer – Option A


2.

    A. moved
    B. shifted
    C. changed
    D. transferred


Answer – Option D


3.

    A. care
    B. home
    C. custody
    D. protection


Answer – Option C


4.

    A. because
    B. and
    C. though
    D. if


Answer – Option A


5.

    A. loved
    B. praised
    C. consoled
    D. condoled


Answer – Option C


6. The student was punished for his _____.

    A. impudence
    B. prudence
    C. modesty
    D. elemency


Answer – Option A

Explanation –
The correct word that will fit the blank is ‘impudence’. ‘Impudence’ means ‘not to show the proper respect’. Hence, the word suits the meaning of the sentence.


7.My father was too _____ to push the heavy door.

    A. faint
    B. feeble
    C. fragile
    D. faltering


Answer – Option B

Explanation –
The correct word that will fit the blank is ‘feeble’. ‘Feeble’ means ‘weak’. Hence, the word suits the meaning of the sentence.


8.The flood damaged the books so much that it was impossible to _____ them

    A. retrieve
    B. retrace
    C. retract
    D. retreat


Answer – Option A

Explanation –
The correct word that will fit the blank is ‘retrieve’. ‘Retrieve’ means to ‘get or bring back’. Hence, the word aptly suits the meaning of the sentence.


9. His bungalow went through a make _____.

    A. up
    B. out
    C. over
    D. for


Answer – Option C

Explanation –
The correct word that will fit the blank is ‘over’. As it is given in the sentence, ‘makeover’ means to ‘renew or renovate something’. Hence the preposition ‘over’ will suit the meaning of the sentence.


10. This auspicious beginning _____ well for a successful completion of our project.

    A. attunes
    B. argues
    C. augurs
    D. answers


Answer – Option C

Explanation –
The correct word that will fit the blank is ‘augurs’. ‘Augurs’ means ‘something that will proceed well’. Hence, the word suits the meaning of the sentence.


1. China is a big country, in area it is bigger than any other country _________ Russia.


    A. accept
    B. except
    C. expect
    D. access


Answer – Option B

Explanation –
China is a big country. In area it is bigger than any other country except Russia. [except means other than, accept means consent, expect means to anticipate and access means entrance].


2. The masks worn by the men helped them _______their identity.

    A. conceal
    B. congeal
    C. masquerade
    D. cheat


Answer – Option A

Explanation –
The masks worn by the men helped them conceal their identity. Conceal means hide


3. On the ______ occasion of Laxmi Puja the Mathurs bought a new car.

    A. officious
    B. auspicious
    C. fortuitous
    D. prosperous.


Answer – Option B

Explanation –
On the auspicious occasion of Laxmi puja, the Mathursbought a new car


4. Precautions are to be taken with any one who seems ______.

    A. contagious
    B. infectious
    C. diseased
    D. defiled


Answer – Option B

Explanation –
Precautions are to be taken with anyone who seems infectious. [ infectious means likely to transmit or spread in a rapid manner. Contagious and diseased is not used in this context because they refers to already having infection].


5. The treasure was hidden ______ a big shore.

    A. on
    B. underneath
    C. toward
    D. off


Answer – Option D

Explanation –
The treasure was hidden off the shore. When something is hidden “off the shore,” it just means that it’s hidden somewhere near it.


6. Is not learning superior ____ wealth ?

    A. than
    B. from
    C. by
    D. to


Answer – Option D

Explanation –
Is not learning superior to wealth?


7. A group of agitators ____ the mob to break down the ViceChancellor’s door.

    A. wished
    B. excited
    C. threatened
    D. incited


Answer – Option D

Explanation –
A group of agitators incited the mob to break down the Vice- Chancellor’s door.(Incited means encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).


8. Turn the lights ______ before you go to bed.

    A. on
    B. off
    C. out
    D. down


Answer – Option B

Explanation –
Turn the lights off before you go to bed


9. There is no ______ evidence to support your assertion.

    A. facile
    B. fictitious
    C. facetiousc
    D. factual


Answer – Option D

Explanation –
There is no factual evidence to support your assertion.


10.Throw a stone ______ the fierce dog.

    A. at
    B. upon
    C. on
    D. above


Answer – Option A

Explanation –
Throw a stone at the fierce dog. [To throw a stone to someone is so that they catch it, though if they do not you might unintentionally hit them with the stone instead! But, to throw a Stone at someone is
intentionally to hit them with the stone.


1. It is cool today, _____________?

    A. aren’t it
    B. didn’t it
    C. wasn’t it
    D. isn’t it


Answer – Option D

Explanation –
It is cool today, isn’t it? is the right tag question


2. The book ultimately reached the person _____________ it belonged.

    A. who
    B. where
    C. to whom
    D. to who


Answer – Option C

Explanation –
The book ultimately reached the person to whom it belonged.


3. Besides being reputed, he is famous for his ____________.

    A. humanities
    B. hostility
    C. humility
    D. humiliation.


Answer – Option C

Explanation –
Besides being reputed, he is famous for his humility


4. There was a queue of people in the rain, patiently waiting to
get _____________ the coach.


    A. at
    B. on
    C. onto
    D. in


Answer – Option C

Explanation –
There was a queue of people in the rain, patiently waiting to get onto the coach. Onto has the word to in
it, which reminds us that its meaning includes the sense of movement towards something. The preposition on does not have this sense of movement, and it tells you only about location.


5. I _____________ a terriable dream last night.

    A. had
    B. got
    C. saw
    D. have


Answer – Option A

Explanation –
I had a terrible dream last night. Had is used because the action was completed before another action in the past.


6. Mr. Ahamed went _____________ a very tough time, when he incurred a loss in his business.

    A. about
    B. off
    C. through
    D. over


Answer – Option C

Explanation –
Mr. Ahamad went through a very tough time, when he incurred a loss in his business.


7. The lawyer advised the convict not to _____________anything.

    A. hold up
    B. hold over
    C. hold back
    D. hold in


Answer – Option C

Explanation –
The lawyer advised the convict not to hold back anything.


8. Hospital services across the capital _____________ for three hours due to the strike.


    A. were disrupted
    B. had been disrupted
    C. are disrupted
    D. have disrupted


Answer – Option A

Explanation –
Hospital services across the capital were disrupted for three hours due to the strike.


9. The School Annaual Sports Day is postponed and it would now _____________ on the 14th of next month.

    A. to be held
    B. been held
    C. being held
    D. be held


Answer – Option D

Explanation –
The school Annual Sports Day is postponed and it would now be held on the 14th of next month. The
sentence is in passive form of past participle.


10.The coach leaves at 5.20, so get to the station ___________ that.

    A. before
    B. after
    C. until
    D. from


Answer – Option A

Explanation –
The coach leaves at 5:20, so get to the station before that.


Passage (Q no.1–10)

Delhi ___ the capital of India. People from all parts of the country and the world ___ to Delhi. There ___ many historical buildings. People ___ the Rajghat, Shantivan and Vijayghat. We visited Delhi last year ___ our cousins. There ___ many other historical cities. Agra ___ one of them. We ___ visit Agra and Jaipur next time. The Red Fort of Delhi and the Hawa Mahal of Jaipur were ___ famous for their Mughal ___ Rajasthani architecture respectively.


1.

    A.was
    B. are
    C. is
    D. were


Answer – Option C

Explanation –
Delhi is the capital of India. (The sentence is in presenttense)


2.

    A. came
    B. comes
    C. come
    D. coming


Answer – Option B

Explanation –
People from all parts of the country comes to Delhi.


3.

    A. has
    B. were
    C. is
    D. are


Answer – Option D

Explanation –
There are many historical buildings


4.

    A. visit
    B. visited
    C. visiting
    D. visits


Answer – Option A

Explanation –
People visit the Rajghat, Shantivan and Vijaygath.


5.

    A. for
    B. on
    C. of
    D. with


Answer – Option D

Explanation –
We visited Delhi last year with our cousins.


6.

    A. is
    B. are
    C. were
    D. was


Answer – Option B

Explanation –
There are many other historical cities.


7.

    A. are
    B. was
    C. is
    D. were


Answer – Option C

Explanation –
Agra is one of them.


8.

    A. will
    B. would
    C. could
    D. can


Answer – Option A

Explanation –
We will visit Agra and Jaipur next time


9.

    A. much
    B. very
    C. too
    D. more


Answer – Option B

Explanation –
The Red Fort of Delhi and Hawa Mahal of Jaipur were very famous.


10.

    A. either
    B. because
    C. or
    D. and


Answer – Option D

Explanation –
for their Mughal and Rajasthani architecture respectively


1. You must ______ your career with all seriousness.

    A. follow
    B. complete
    C. direct
    D. pursue


Answer – Option D

Explanation –
Pursue means carry out or participate in an activity; be involved in or go in search of or hunt for something.
Ex: She pursued many activities.


2. Making pies and cakes _____ Mrs. Reddy’s speciality.

    A. are
    B. were
    C. is
    D. has


Answer – Option C

Explanation –
Making is in singular; hence, ‘is’ the correct helping verb.


3. The deserted garden was infested ________ weeds.

    A. for
    B. into
    C. on
    D. with.


Answer – Option D

Explanation –
Infested with is the correct prepositional phrase in the given context


4. He went there _______ .

    A. walking on foot
    B. by foot
    C. with foot
    D. on foot


Answer – Option D

Explanation –
On foot means running or walking using the feet. My car won’t work so I have to travel on foot. We go
everywhere around the campus on foot. He went there on foot.


5. After your long illness I am happy to see you.

    A. up and about
    B. by and by
    C. up and down
    D. up and round


Answer – Option A

Explanation –
Up and about means no longer in bed (after sleep or an illness)


6.When the morning ______________the murder was discovered.

    A. came
    B. happened
    C. arrived
    D. occurred


Answer – Option A

Explanation –
Arrive means to reach a destination by movement or progress; happen denotes an event coming to pass (in
time, so that it is real and actual at some time); occur also means (of an event) coming to pass (in time, so that it is real and actual at some time); come means happen or arrive, example: Dawn comes early in June.


7. The smell of the Sea called ___________ memories of her childhood.

    A. on
    B. black
    C. up
    D. for


Answer – Option C

Explanation –
The phrase call up here denotes having and bringing to mind a memory of something; bringing back
knowledge from memory


8. He has the full facts ___ but is deliberately hiding them.

    A. under his sleeves
    B. upon his sleeves
    C. up his sleeve
    D. in his sleeves


Answer – Option C

Explanation –
Up (one’s) sleeve means hidden but ready to be used: He still has a few tricks up his sleeve.


9. The appearance of the city _______ day by day.

    A. could change
    B. changed
    C. had changed
    D. is changing


Answer – Option D

Explanation –
The phrase day by day means gradually and progressively; “his health is weakening day by day.”


10.The police fired on the mob when they ________ .

    A. turned noisy
    B. turned violent
    C. became abusive
    D. fizzled out


Answer – Option B

Explanation –
The police could only fire the mob when it turned violent.


1.There were so many _______ points in his speech that the audience _______ to get the message.

    A. superficial – listened
    B. relevant – hastened
    C. interesting – tried
    D. irrelevant – failed


Answer – Option B


2.The little boy ran _______ fast that he was _______ for breath.

    A. so – gasping
    B. too – fighting
    C. so – inhaling
    D. very – struggling


Answer – Option A


3. He was so _______ at his job that he was asked to give a_______ to the visitors.

    A. adept – demonstration
    B. able – disclosure
    C. agile – demolition
    D. accurate – display


Answer – Option A


4. She was so _______ that she was _______ by all.

    A. proud : respected
    B. excellent : warned
    C. talented : praised
    D. stupid : admired


Answer – Option C


5. The _______ of the ‘chief’ was _______ upon him.

    A. title, bestowed
    B. name, dismissed
    C. title, imposed
    D. appointment, thrown


Answer – Option A


6. All orders must ___________ the rules

    A. conform to
    B. conforms to
    C. conforming with
    D. conforms with


Answer – Option A

Explanation –
The phrase means to reach the necessary stated standard


7. She failed to ___________ to her name.

    A. line up
    B. shine up
    C. keep up
    D. rise up


Answer – Option C

Explanation –
‘Keep up’ means move or progress at the same rate


8. As the doctor ___________ into the room, the nurse handed him the temperature chart of the patient.

    A. came
    B. was coming
    C. comes
    D. is coming


Answer – Option A

Explanation –
correct use of tense


9.The economic ___________ has affected our sales tremendously.

    A. showdown
    B. slowdown
    C. crackdown
    D. touchdown


Answer – Option B

Explanation –
‘Slowdown’ means a decline in economic activity


10. This house _________ ten rooms

    A. consisted with
    B. consist of
    C. consists of
    D. consists by


Answer – Option C

Explanation –
Consists of comprises of


1. Have you even _____ the wolf cry ?

    A. heard
    B. heard of
    C. hear out
    D. hear


Answer – Option A

Explanation –
Have you heard is correct use.


2.Afreen _______ that the weather was very pleasant that day ?

    A. suggested
    B. argued
    C. announced
    D. remarked


Answer – Option D

Explanation –
Here ‘remarked’ refers to giving your opinion about something or stating a fact.


3. Mrs. Hall was prepared to excuse the scientist’s strange habits and _______ temper.


    A. irritate
    B. irate
    C. irritable
    D. irritation


Answer – Option C

Explanation –
Since ‘irritable’ means showing a tendency to be easily annoyed.


Passage (Q no.4–8)

A team of Indian engineers ____ shown that digital photographs of the hand may ____ cholesterol levels in the body and serve as an early warning signal ____ poor lipid health without a standard blood test. Researchers believe the programme may be ____ in the future and ____ into mobile phones to enable it to analyses digital images of the hand captured in the camera on a mobile phone.


4.

    A. has been
    B. are
    C. have
    D. has


Answer – Option C


5.

    A. conceal
    B. conjecture
    C. reveal
    D. conductd


Answer – Option C


6.

    A. of
    B. before
    C. at
    D. by


Answer – Option A


7.

    A. resolved
    B. refined
    C. retracted
    D. recorded


Answer – Option B


8.

    A.) formulated
    B. featured
    C. loaded
    D. fixed


Answer – Option C


Passage (Q no.1–10)

In civilised life is a rule ___ violence, against taking ___ into our hands. It is a rule which ___ of us observe so often, indeed, that a great ___ of people go through life ___ orderliness and non-violence as part of the scheme of nature. But when ___ comes into their midst ___ refuses to observe the current rules, and ___ the simple rule that might is right, the law abiding members ___ society do not know what to do, and look on in ___ bewildered confusion.


1.

    A.after
    B. at
    C. against
    D. upon


Answer – Option C


2.

    A. police
    B. people
    C. rule
    D. law


Answer – Option D

Explanation –
People from all parts of the country comes to Delhi.


3.

    A. most
    B. none
    C. many
    D. every


Answer – Option C


4.

    A. amount
    B. number
    C. capacity
    D. sum


Answer – Option B


5.

    A. not expecting
    B. expecting
    C. not accepting
    D. accepting


Answer – Option B


6.

    A. no one
    B. any one
    C. none
    D. everyone


Answer – Option B

Explanation –
There are many other historical cities.


7.

    A. who
    B. how
    C. where
    D. whom


Answer – Option A


8.

    A. following
    B. followed
    C. follows
    D. follow


Answer – Option C


9.

    A. of
    B. at
    C. in
    D. on


Answer – Option A


10.

    A. helping
    B. helped
    C. helpless
    D. helpful


Answer – Option C


Passage (Q no.1–10)

Although we can ___ the ___ bodies of our solar system ___ a telescope, it is only ___ who can ___ the depth of outer space. It is reported that they have seen ___ galaxies, stars taking ___ and ___ , and ‘black holes’. They say that the deeper they look ___ the universe, the more they know 228 the universe originated.


1.

    A. reach
    B. observe
    C. look
    D. find


Answer – Option B

Explanation –
Since ‘observe’ means to watch something carefully.


2.

    A. heaver
    B. heavy
    C. heavier
    D. heavenly


Answer – Option D

Explanation –
Since ‘heavenly’ means belonging to the heavens or sky


3.

    A. by
    B. through
    C. with
    D. at


Answer – Option C


4.

    A. astronomers
    B. astronomy
    C. Stunned
    D. astrologers


Answer – Option A

Explanation –
Since ‘astronomers’ are the experts who study the stars and planets using scientific equipments such as telescopes


5.

    A. viewed
    B. views
    C. overview
    D. view


Answer – Option D


6.

    A. shine
    B. stunning
    C. stunned
    D. stun


Answer – Option B

Explanation –
There are many other historical cities.


7.

    A. born
    B. borne
    C. birth
    D. berth


Answer – Option C


8.

    A. die
    B. died
    C. dyeing
    D. dying


Answer – Option D


9.

    A. into
    B. at
    C. through
    D. on


Answer – Option A


10.

    A. why
    B. where
    C. how
    D. what


Answer – Option C


1. The starving man _____ able to walk.

    A. can barely
    B. were barely
    C. are barely
    D. was barely


Answer – Option D


2. The new railway counter at Dwarka should _____ all travellers.

    A. benefit
    B. reward
    C. reserve
    D. provide


Answer – Option A


3. The director congratulated Mr. Varma _____ his success.

    A. on
    B. for
    C. at
    D. about.


Answer – Option A

Explanation –
correct prepositional use


4. The boys were _____ to hear that we were going to build a bridge.

    A. delight
    B. delights
    C. delighted
    D. delighting


Answer – Option C

Explanation –
correct use of tense


5. The revolting players and the game’s administrators held _____ discussions to resolve the payment dispute.

    A. unnecessary
    B. obligatory
    C. preliminary
    D. silent


Answer – Option C

Explanation –
initial discussions.


6. Since last year his condition has been _____.

    A. deteriorate
    B. deteriorating
    C. severely deteriorated
    D. deterioratingly


Answer – Option B

Explanation –
has been deteriorating is the correct tense.


7. Most children remain _____ school between the ages of seven and ten.

    A. in
    B. under
    C. at
    D. inside


Answer – Option C

Explanation –
at school is correct.


8. The quake also _____ mudslides on the outskirts of the city.

    A. tempered
    B. tampered
    C.erupted
    D. triggered


Answer – Option D

Explanation –
Mudslides do not erupt.


9. It is __________ university of excellence.

    A. a
    B. an
    C. also
    D. one


Answer – Option A

Explanation –
correct use of article


10. They have not had much time for social activities and I have not __________ .

    A. done so
    B. either
    C. also
    D. gone


Answer – Option B

Explanation –
I have no either.


11. Food was packed, and they__________, a merry, delighted party.

    A. went off
    B. start off
    C. cut off
    D. set off


Answer – Option D

Explanation –
I have no either.


Passage (Q no.1–10)

I will always __(i)__ the trip I made to the zoo in 1988. It was then that I __(ii)__ measles from one of my friends. Peter, who had__(iii)__ along too. Before he met us at the zoo he had gone tovisit his cousin who was __(iv)__ from measles. The next day.Peter was __(v)__ of a sore throat, a bad cold and high fever.
When he was diagnosed by a doctor as having measles, hisparents rang me up to warm me that I had been __(vi)__ tomeaslestoo. By the next day. I was also showing / having the same symptoms. My doctor __(vii)__ me to stay at home for the next two weeks.I was quite pleased with the doctor’s instruction. I spent the time reading story-books. __(viii)__to music and watching television. When I get bored. I would call up Peter. Who also had to spend two weeks at borne, for a chat. Unfortunately, the two weeks passed toothy quickly. When we __(ix)__ to school, we had to work twice as hard to __(x)__ with out classmates. It was
definitely not worth the ‘holiday’.


1. (i)

    A. be remember
    B. remembering
    C. remember
    D. remembered


Answer – Option C


2.(ii)

    A. caught
    B. catching
    C. catch
    D. will catch


Answer – Option A


3. (iii)

    A. going
    B. go
    C. went
    D. gone.


Answer – Option D


4. (iv)


    A. removed
    B. recovering
    C. recover
    D. revealed


Answer – Option B


5. (v)

    A. complaining
    B. explained
    C. complained
    D. complain


Answer – Option C


6. (vi)

    A. expose
    B. exposable
    C. exposed
    D. exposing


Answer – Option C


7.(vii)

    A. is advised
    B. advising
    C. advise
    D. advised


Answer – Option D


8. (viii)

    A. listen
    B. listened
    C. listening
    D. looking


Answer – Option C


9. (ix)

    A. return
    B. returned
    C. returns
    D. is returned


Answer – Option B


10. (x)

    A. catch up
    B. catch
    C. caught up
    D. catching up


Answer – Option A


Passage (Q no.1–10)

The Red Indians __(i)__ for the arrival of the bison. The beasts, which come only once a year, are a good source of meat and hide. The Red Indians __(ii)__ to survive the cold, bitter winter.Tikki. the young boy, __(iii)__ to look out for the herd’s arrival. Everyday, he (iv) top of the hill to see if he could spot them on the vast horizon. One night, while he __(v)__ , the ground shook __(vi)__ and his bag of arrows fell off from its book on the wall. Tikki __(vii)__ of his wigwam and felt a strong gust of wind and dust gush past him. Shouting excitedly, he ran to the other wigwams and woke everyone up. A big fire __(viii)__ built and the Red Indians danced around it, giving praises to their God who had, at last, __(ix)__ their food and clothing of animal hide. The next morning, all to hunt down the beasts to the the warriors __(x)__ to hunt down the beasts which were grazing near the river.


1. (i)

    A.were waited
    B. are waited
    C. were waiting
    D. is waiting


Answer – Option C


2.(ii)

    A.needed their
    B. needing this
    C. needing these
    D. needed these


Answer – Option C


3. (iii)

    A. was chose
    B. was chosen
    C. was choose
    D. is choose


Answer – Option B


4. (iv)


    A. would run
    B. will be running
    C. would running
    D. will running


Answer – Option A


5. (v)

    A. was sleep
    B. were slept
    C. is sleep
    D. was sleeping


Answer – Option A


6. (vi)

    A. violent
    B. violet
    C. violently
    D. violence


Answer – Option C


7.(vii)

    A. rushed out
    B. rushed in
    C. rushing out
    D. rust out


Answer – Option A


8. (viii)

    A. were immediate
    B. was immediately
    C. were immediately
    D. was immediate


Answer – Option B


9. (ix)

    A. sent their
    B. send their
    C. send them
    D. sent them


Answer – Option D


10. (x)

    A. were assigned
    B. were assigning
    C. is assigned
    D. was assigning


Answer – Option D


1. We all have __________ the widowed girl.

    A. sympathy with
    B. sympathy of
    C. sympathy at
    D. sympathy for


Answer – Option D


2. They organized an event last month in __________ with another company.

    A. connection
    B. regulation
    C. competition
    D. collaboration


Answer – Option D


3. He _______ to help me and called me a fool.

    A. offered
    B. thought
    C. refused
    D. denied


Answer – Option D


4. One who tries may fail but one who does not try never__________

    A. prospert
    B. sain
    C. succeeds
    D. success


Answer – Option C


5. The lady __________ to be a close relative of ours.

    A. turned up
    B. turned about
    C. turned out
    D. turned in


Answer – Option C


6. Raju willingly____________my request for financial assistance.


    A. complied to
    B. complied with
    C. complied on
    D. complied for


Answer – Option B


7. My friend____________at seven this morning.


    A. took away
    B. got up
    C. left up
    D. kept up


Answer – Option B


8. A lady___________I know helped me.

    A. who
    B. whom
    C. which
    D. that


Answer – Option B


9. The government has identified food processing as the key________rapid industrialization in Bihar.

    A. for
    B. to
    C. of
    D. in


Answer – Option A


10. Rajan was so tired___________he could not walk.

    A. as
    B. than
    C. that
    D. still


Answer – Option C


Passage (Q no.1–10)

The Indian Ocean earthquake of 2004, also 270 as the Sumatra Andaman earthquale, was an undersea earthquake that 271 on the morning of 26 December 2004. It had a 272 of 9.15 on the Richter scale, which makes it one of the most 273 earthquakes even recorded. Theh only earthquake of 274 magnitude was the
Great Earthquake of Chile (magnitude 9.5) in 1969. The Indian Ocean earthquake 275 more than 283, 100 people, making it one of the deadlist 276 in modern history. It lasted 277 to ten minutes, when most earthquakes last no more than a few seconds. It caused the 278 planet to move off its course by at least a few centimeters and 279 earthquakes elsewhere, as far away as Alaska.


1.

    A.known
    B. called
    C. recognized
    D. referred


Answer – Option C


2.

    A. happened
    B. arose
    C. occurred
    D. began


Answer – Option A


3..

    A. dimension
    B. magnitude
    C. height
    D. reference


Answer – Option D


4.

    A.great
    B. beautiful
    C. wonderful
    D. powerful


Answer – Option B


5.

    A. different
    B. distinct
    C. comparable
    D. likewise in


Answer – Option D


6.

    A. destructed
    B. murdered
    C. saved
    D. killed


Answer – Option B


7.

    A.blows
    B. disasters
    C. failures
    D. breakdowns


Answer – Option D


8.

    A.Close
    B. near
    C. open
    D. nearby


Answer – Option D


9.

    A. full
    B. entire
    C. complete
    D. total


Answer – Option D


10.

    A. prompted
    B. elicited
    C. triggered
    D. invited


Answer – Option A


Passage (Q no.1–10)

Socrates who was a great thinker and ___ never liked to write ___. He wanted to make people ___ well. Plato was the most ___ pupil of Socrates. With boundless love and ___ for his ___, Plato wrote all the teachings of Socrates. Years ___ when printing was invented, Plato’s books were also 287. They have been ___ into many ___.


1.

    A.a) teacher
    B. preacher
    C. speaker
    D. announced


Answer – Option D


2.

    A. letters
    B. essays
    C. books
    D. poems


Answer – Option A


3..

    A. speak
    B. think
    C. act
    D. play


Answer – Option A


4.

    A. known
    B. loving
    C. obedient
    D. famous


Answer – Option A


5.

    A. kindness
    B. respect
    C. anger
    D. hatred in


Answer – Option D


6.

    A. pupil
    B. guardian
    C. master
    D. servant


Answer – Option A


7.

    A.later
    B. after
    C. before
    D. over


Answer – Option D


8.

    A.published
    B. released
    C. sold
    D. printed


Answer – Option C


9.

    A.changed
    B. translated
    C. written
    D. published


Answer – Option D


10.

    A. waya
    B. varieties
    C. languages
    D. sizes


Answer – Option A


1. His profession is teaching but his –––––––– is photography.

    A. vocative
    B. vacation
    C. vocation
    D. avocation


Answer – Option D


2. He quarrelled with his boss, –––––––– of the consequences.

    A. confident
    B. heedless
    C. weary
    D. devoid


Answer – Option B


3.As the driver swerved violently at the turning, the wheel came off, as it was already ––––––––

    A. loss
    B. lose
    C. lost
    D. loose


Answer – Option D


4. Some verbs need a –––––––– to convey the full meaning.

    A. compliment
    B. complimentary
    C. complement
    D. component


Answer – Option C


5. The demonstration passed off without ––––––––

    A. coincidence
    B. incidence
    C. incident
    D. accident


Answer – Option B