English Knowledge - SPLessons

Double Synonyms

Chapter 12

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Double Synonyms

Double Synonyms

shape Description

Double synonyms are the words which are used to express the meaning of two or more words used in different Sentence.

shape Concept

One need to choose the words from the four alternatives and that word can be substituted in the place of Italicised words in given two sentences I and II. For Example.

Example – Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences.
I. The Commissioner has issued strict orders to arrest the anti-social elements responsible for recent cases of burglary and chain snatching in the area.
II. I fear you won’t be able to rise to the occasion at this critical hour.
(a) presume
(b) apprehend
(c) check
(d)suspect
(e)round up
Solution : The word apprehend have both the meanings to arrest and to think with fear.
Hence, option (b) is the right answer.

shape Model Questions

1. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (NABARD, 1994)
I. The organization was established at the beginning of this century.
II. The little boy could not twist the cap off the bottle.
(a) break
(b) turn
(c) swing
(d) crack
(e) dawn
Solution : The word turn have both the meanings beginning and twist.
Hence, option (b) is the right answer.

2. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (Bank P.O 1991)
I. Andrew has got a friendly disposition.
II. The warm sunshine in the morning filled my heart with joy.
(a) joyous
(b) pleasing
(c) genial
(d) happy
(e) congenial
Solution : The word pleasing have both the meanings friendly and warm.
Hence, option (b) is the right answer.

3. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (Bank P.O. 1990)
I. He had a very difficult period during his sickness.
II. Kevin’s father advised him that IAS was a career worth attempting.
(a) competing
(b) trying
(c) intending
(d) contending
(e) experimenting
Solution : The word trying have the both meanings difficult and attempting.
Hence, option (b) is the right answer.

4. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (NABARD, 1994)
I. Some of the edible oils have a high cholesterol level.
II. The forest authorities have failed to control poaching in that area.
(a) comprise
(b) possess
(c) restrain
(d) contain
(e) suppress
Solution : The word contain have the both meanings have and control.
Hence, option (d) is the right answer.

5. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (R.B.I. 1991)
I. His understanding of the subject was really good.
II. Victor had to hold on to the handle of the door with all his strength.
(a) make
(b) power
(c) pull
(d) seizure
(e) grasp
Solution : The word grasp have the both meanings understanding and hold on.
Hence, option (e) is the right answer.

6. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (S.B.I.P.O. 1992)
I. The government decided to start a new series of lectures called the ‘Honour Lecture Series’.
II. The decision to set up a new University in that town was welcomed by the people.
(a) manage
(b) organise
(c) institute
(d) build
(e) plan
Solution : The word institute have both the meanings start and setup.
Hence, option (c) is the right answer.

7. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (R.B.I. 1991)
I. Mrs. Menon put all her jewellery in one box carelessly.
II. The equipment had to be stored in this ware house at short notice.
(a) stacked
(b) dumped
(c) stocked
(d) stowed
(e) treasured
Solution : The word dumped have both the meanings  put and stored.
Hence, option (b) is the right answer.

8. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (Bank P.O. 1991)
I. He is frank in his dealings with others.
II. The offer for the job is still available.
(a) due
(b) open
(c) honest
(d) plain
(e) operating
Solution : The word open have both the meanings frank and available.
Hence, option (b) is the right answer.

9. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (NABARD, 1994)
I. The stadium is so big that it can seat more than one lakh spectators.
II. Daniel is willing to adjust his itinerary with mine.
(a) hold
(b) arrange
(c) view
(d) participate
(e) accommodate
Solution : The word accommodate have both the meanings seat and adjust.
Hence, option (e) is the right answer.

10. Select from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences. (S.B.I.P.O. 1992)
I. Alex was the first suspect in that case.
II. The driver decided to tune the engine before going to sleep that day.
(a) major
(b) suffer
(c) counter
(d) prime
(e) complete
Solution : The word prime have both the meanings first and tune.
Hence, option (d) is the right answer.