English Knowledge - SPLessons

English For Bank Exams Practice Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

English For Bank Exams Practice Quiz

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to the Paragraph Reading, Reading Comprehension, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement etc. This article English For Bank Exams Practice Quiz presents the model questions related to some English Language topics in the Bank Recruitment Exams in India. The topics are also relevant for SSC, Railways and other government sector related recruitments in India.

shape Quiz

Dircetions Q (1 – 5): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some questions.

One day all the employees reached the office and they saw a big advice on the door on which it was written: “Yesterday the person who has been hindering your growth in this company passed away. We invite you to join the funeral in the roo1n that has been prepared in the gym”. In the beginning, they allot sad for the death of one of their colleagues, but after a while, they started getting curious to know who was that man who hindered the growth of his colleagues and the company itself. The excitement in the gym was such that security agents were ordered to control the crowd within the room. The more people reached the coffin, the ignore the excitement heated up. Everyone thought: “Who is this guy who was hindering my progress? Well, at least he died!” One by one the thrilled employees got closer to the coffin, and when they looked inside it they suddenly became speechless. They stood nearby the coffin, shocked and in silence as if someone had touched the deepest part of their soul There was a mirror inside the coffin: everyone who looked inside it could see himself. There was also a sign next to the mirror that said: “There is only one person who is capable to set limits to your growth: it is YOU.” You are the only person who can revolutionize your life. You are the only person who can influence your happiness, your realization, and your success. You are the only person who can help yourself. Your life does not change when your boss changes when your friends change when your partner changes when your company changes. Your life changes when YOU change, when you go beyond your limiting beliefs when you realize that you are the only one responsible for your life. The most important relationship you can have is the one you have with yourself.”

1. Which of the following is true in the context of the passage?

    A. The crowd gathered in the office for the funeral.
    B. The coffin was empty
    C. The employee who died was hindering everybody’ growth.
    D. Only a person is responsible for his own success.
    E. The crowd loved the e111ployee who died.


Answer: Option D

Explanation:

Refer to the last paragraph, you are the only person who can influence your happiness, your realization, and your success.

2. What can we learn fro1n this passage?

    A. Never trust anyone without confining it yourself.
    B. One who is not hard working is not loved by the employees.
    C. Good relation with your employees is the most important in your life.
    D. Your relationship with your friend is the most important one that can influence your happiness.
    E. The most important relationship you can have is the one you have with yourself.


Answer: Option E

Explanation:

Refer to the last paragraph the most important relationship you can have is the one you have with yourself.”

3. What was inside the coffin?

    A. The corpse of the employee who died.
    B. The coffin was empty.
    C. A note on which there were instructions
    D. There was a mirror inside the coffin
    E. Photos of every employee


Answer: Option D

Explanation:

Refer to the second paragraph, there was a mirror inside the coffin: everyone, who looked inside it could see himself.

4. What was the reason for employee’s excitement?

    A. As they were expecting a bonus promotion
    B. Because the employees who hindered their growth died
    C. As they were happy they will succeed now since no one will hinder their growth now
    D. They were excited because what they found inside the box was the complete opposite of what they expected.
    E. They were curious to know the identity of the man who hindered the growth of his colleagues.


Answer: Option E

Explanation:

They were excited about the identity.

5. Why everyone was speechless and shocked?

    A. They were shocked as the employee who died was the most hardworking one.
    B. As they never expected that their growth hindered by one of their own
    C. As they found a mirror inside the coffin.
    D. As one of the employees died
    E. They were shocked to find that coffin was empty.


Answer: Option E

Explanation:

Refer to the second paragraph it is explained there that they were shocked to see the mirror.

Directions Q (1 – 3): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

1. THRILLED?

    A. Tedious
    B. Monotonous
    C. Delight
    D. Dull
    E. Boring


Answer: Option C

Explanation:

thrill means cause (someone) to have a sudden feeling of excitement and pleasure hence delight is most similar in meaning.

2. INFLUENCE?

    A. Insignificance
    B. Domination
    C. Underwhelming
    D. Triviality
    E. Weakness


Answer: Option B

Explanation:

influence Means the capacity to have an effect on the character, development or behaviour of someone or something, or the effect itself hence domination is the word most si1milar in meaning.

Explanation:

3. REVOLUTIONIZE?

    A. Harmony
    B. Calm
    C. Uprising
    D. Stagnation
    E. Obedience


Answer: Option C

Explanation:

Revolutionize means a forcible overthrow of a government or social order, in favour of a new system hence uprising is the word most similar in meaning.

Directions Q (1 – 2): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.

1. FUNERAL?

    A. Nativity
    B. Burial
    C. Cremation
    D. Entombment
    E. Inhumation


Answer: Option A

Explanation:

Funeral means a ceremony or service held shortly after a person’s death, usually including the person’s burial or cremation hence nativity is the word most opposite in meaning

2. HINDERED?

    A. Hamper
    B. Inhibit
    C. Impede
    D. Retard
    E. Expedite


Answer: Option E

Explanation:

hindered means make it difficult for (someone) to do something or for (something) to happen hence expedite is the word most opposite in meaning.

Directions Q (1 – 5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A. The man who bought it immediately put it up for auction.

B. And he went on to list the many qualities of the animal. At the end of his sales talk a man said he would give 40 dinars for it

C. “Look at this fine animal!” he shouted to passers-by. “Have you ever seen a better specimen of a donkey? See how clean and strong it is!

D. Nasruddin Hodja took his donkey to the market place and sold it for 30 dinars.

E. Another man offered 50. A third offered 55.

F. Hodja who was watching ‘was amazed at the interest everyone was showing in the donke

1. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

    A. F
    B. E
    C. B
    D. A
    E. D


Answer: Option E

2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. E
    E. D


Answer: Option A

2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. E
    E. D


Answer: Option D

3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

    A. E
    B. F
    C. D
    D. C
    E. B


Answer: Option A

4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?

    A. B
    B. G
    C. F
    D. E
    E. C


Answer: Option E

5. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?

    A. C
    B. A
    C. B
    D. D
    E. F


Answer: Option E

Directions Q (1 – 5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error ‘, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

1. ?

    A. Suppose, if you
    B. were left alone to
    C. live on a deserted island
    D. what would you do
    E. No error


Answer: Option A

Explanation: Remove the word Suppose

2. ?

    A. He wondered that what
    B. would be the next move
    C. of his opponents who had
    D. vowed to see hin1 dislodged from power
    E. No error


Answer: Option A

Explanation: Remove the word that

3. ?

    A. The nation should
    B. begrateful to
    C. the armed forces for
    D. protecting it
    E. No error


Answer: Option E

4. ?

    A. For so many years
    B. it is almost his habit
    C. to go to the bed
    D. at 10 pm daily.
    E. No error


Answer: Option C

Explanation: Remove the word the

5.?

    A. For so many years
    B. it is almost his habit
    C. to go to the bed
    D. at 10 pm daily.
    E. No error


Answer: Option D

Explanation: Use profoundly in place of profound.

Directions Q (1 – 5): In each sentence below four words have been printed in bold /Which are numbered (A), (B), (C) and (D) One of these words may be misspelled or inappropriate in the context of the sentence. Find out the wrongly spelled or inappropriate word. The number of that word is the answer. If all the words are correctly spent and are appropriate the answer is (e) i.e. all correct.’

1.

    A. Rising
    B. prices
    C. of food grains will have an adverse impact
    D. on developing countries.
    E. All correct


Answer: Option C

Explanation:

Change ‘impac’ into impact

2.

    A. To deal effectively
    B. with a crisis
    C. quick decisions
    D. are requited
    E. All correct


Answer: Option D

Explanation:

Change requited into required

3.

    A. The IT Company has succeeded
    B. in achieving high growth rate despite
    C. facing
    D. several problems
    E. All correct


Answer: Option E

4.

    A. On an average
    B. there are very fern persons willingly
    C. to take on
    D. such responsibility
    E. All correct


Answer: Option B

Explanation:

Change willingly’ into ‘willing

5.

    A. More than halve
    B. the budget
    C. has been spent
    D. on modernizing the factory
    E. All correct


Answer: Option A

Explanation:

Change ‘halve’ into ‘half

Directions Q (1 – 5): In the following passage, some words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fix up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

Jack went towork for aFarmer and (1)a penny. But while returning home, he dropped it in a brook. At home, his mother (2) him and told him to put his earnings in his pocket the next time.

The next day he worked for a cow keeper, who (3)him a jar of milk. Jack tried to put the jar of milk in his pocket and spilled iteverywhere. Once again, his mother rebuked him. She told him that he should have carried it on his shoulders. The next day, Jack was given a donkey. He carried the donkey on his shoulders. Now, the king had a daughter who never laughed. (4) Jack carrying the donkey on his shoulders, she (5) laughing for the first time.

1.

    A. Collected
    B. Earned
    C. Had
    D. Accumulated
    E. Make


Answer: Option B

2.

    A. Praised
    B. complimented
    C. Scolded
    D. larnbaste
    E. Criticize


Answer: Option C

3.

    A. Sold
    B. Provide
    C. Made
    D. Gave
    E. Issued


Answer: Option D

4.

    A. Detecting
    B. Seeing
    C. Watching
    D. Recognizing
    E. Sawing


Answer: Option B

5.

    A. Start
    B. Stopped
    C. commence
    D. Initiated
    E. Began


Answer: Option E