TS Police Constable - SPLessons

Final Written Exam

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Final Written Exam

shape Introduction

TS Police Constable Final Written Exam (FWE) will have the different posts for different marks. The marks allotted for different posts are 200 marks for Post Code Nos. 21, 26, 27 and 28 and 100 marks for Post Code Nos. 22, 23, 24 and 25. The duration of the exam is 3 hours. The TS Police Constable Final Written Exam (FWE) can be spread over 2 sections – Arithmetic and Test of Reasoning, General Studies.

shape Pattern

S.No. Name of the Post Max. Marks
1 Post Code Nos. 21, 26, 27 and 28 200
2 Post Code Nos. 22, 23, 24 and 25 100


shape Syllabus

TS Police Constable Final Written Exam – Syllabus:

1. English *

2. Arithmetic

3. General Science

4. History of India, Indian culture, Indian National Movement.

5. Indian Geography, Polity and Economy

6. Current events of national and international importance

7. Test of Reasoning / Mental Ability

8. Personality test (the questions will be from Ethics, Sensitivity to Gender and weaker sections, social awareness, Emotional Intelligence)

9. Contents pertaining to the State of Telangana.

shape Samples

Arithmetic

1. All of the following are ways to write 25 percent of N EXCEPT for:
A. 0.25 N
B. 25N / 100
C. 1/4 N
D. 25 N
Answer: D

2. Jen wants to tile the floor of her kitchen. The floor is rectangular and measures 12 feet by 8 feet. If it costs $2.50 per square foot for the materials, what is the total cost of the materials for tiling the kitchen floor?
A. $160
B. $200
C. $220
D. $240
Answer: D

3. The measures of two angles of a triangle are 35° and 45°. What is the measure of the third angle of the triangle?
A. 95°
B. 100°
C. 105°
D. 110
Answer: B

4. What is 12% of 120?
A. 10
B. 14.4
C. 18.4
D. 28.8
Answer: B

5. Three people who work full-time are to work together on a project, but their total time on the project is to be equivalent to that of only one person working full-time. If one of the people is budgeted for one-half of his time to the project and a second person for one-third of her time, what part of the third worker’s time should be budgeted to this project?
A. 1/3
B. 3/5
C. 1/6
D. 1/8
Answer: C

Test of Reasoning

1. How many pairs of letters in the word ‘CHAIRS’ have as many letters between them in the word as in the alphabet?
A. 2
B. 3
C. 1
D. 4
Answer: A

2. 583 is related to 293 in the same way as 488 is related to____
A. 291
B. 378
C. 487
D. 581
Answer: B

3. A is B’s sister. C is B’s mother. D is C’s father. E is D’s mother. Then, how is A related to D?
A. Grandfather
B. Grandmother
C. Daughter
D. Granddaughter
Answer: D

4. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH ?
A. 246173
B. 214673
C. 214763
D. 216473
Answer: B

5. Find the missing number in the following series?
3, 5, 5, 19, 7, 41, 9, ?

A. 71
B. 61
C. 79
D. 69
Answer: A

General Studies

1. The two principles monuments of Alaud-din Khilji’s reign – the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza – were constructed at
A. Agra
B. Delhi
C. Dhar
D. Gulbarga
Answer: B

2. In which of the following festivals are boat races a special feature?
A. Onam
B. Rongali Bihu
C. Navratri
D. Pongal
Answer: A

3. Jallian wala Bagh massacre took place on the day of
A. Pongal
B. Bakrid
C. Holi
D. Baisakhi
Answer: D

4. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?
A. Gandhi Sagar
B. Hirakud
C. Periyar
D. Tungabhadra
Answer: A

5. Non stick cooking utensils are coated with
A. Teflon
B. PVC
C. black paint
D. polystyrene
Answer: A

TS Police Constable – Related Information
TS Police Constable – General Awareness – Study Guide
TS Police Constable – Arithmetic – Study Guide
TS Police Constable – Test of Reasoning – Study Guide