English Knowledge - SPLessons

IBPS SO Sentence Correction Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS SO Sentence Correction Quiz 1

shape Introduction

Sentence Correction or Error Spotting is the one of the most scoring area of verbal section in any competitive exam. In these questions, one or more sentences, with some parts of it underlined or bold, are given. You are required to check if there is any error in the sentence or in the marked parts of it.


The general and frequently asked format of the Sentence Correction/ Error Spotting question is as follows: “In the following question, underlined sentence may have errors, and select the appropriate option“. The below shown Sentence Correction Practice Sets are some of the most frequently occurring question types in the examinations. The article IBPS SO Sentence Correction Quiz 1 provides important Practice Quiz sets useful to the candidates preparing IBPS SO, IBPS Clerk, SSC, SBI, RRB, RBI etc.


shape Quiz

Directions[1-5]: In this question, a part of the sentence is made bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence.


1. Parliamentary rules and procedures government conduct in business don’t allow sloganeering in any form inside the chamber.

    A. government conduct in business
    B. governing conduct in business
    C. government conduct of business
    D. government conduct of business


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: We can infer that parliamentary rules and procedures which govern how business is conducted do not allow sloganeering inside the chamber. Therefore, ‘governing’ should be used instead of ‘government’ in the given context of the sentence.


Moreover, here ‘conduct’ means ‘carrying out’, i.e. how business should be carried out. Therefore, instead of the preposition ‘in’, ‘of’ should be used here so as to make the sentence correct.


The sentence after replacement becomes:


Parliamentary rules and procedures governing conduct of business don’t allow sloganeering in any form inside the chamber.


Option D is hence the correct answer.


2. The weather office has stood up their initial forecast of monsoon rainfall being 96% of average in the June-September season.

    A. stand by their initial forecast of
    B. stood by its initial forecast of
    C. stand by its initial forecast of
    D. stood up its initial forecast of


Answer – Option B

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: There are two errors in the bold part.


Firstly, the phrasal verb ‘stand by’ which means ‘adhere to or abide by (something promised, stated, or decided)’ has been written incorrectly. Therefore, ‘stood up’ must be replaced by ‘stood by’ in order to make the sentence correct.


Secondly, usage of plural case of possessive pronoun ‘their’ is also erroneous. Here the writer refers to the weather office which is a single institution. Therefore, ‘their’ should be replaced by ‘its’ to make it a grammatically correct sentence.


Among the choices available, option B replaces the bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


The weather office has stood by its initial forecast of monsoon rainfall being 96% of average in the June-September season.


Option B is hence the correct answer.


3. RBI regulations must take away incentives of banks to kick box the cans over the road and “extend and pretend”.

    A. kick the can over the road
    B. kicking the can down the road
    C. kick the can down the road
    D. kickbox the can down the road


Answer – Option C

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: The correct idiomatic expression is ‘kick the can down the road’ and not ‘kickbox the cans over the road’.


kick the can down the road (Idiom):


Meaning: Put off confronting a difficult issue or making an important decision, typically on a continuing basis.


Eg: I appreciate that he doesn’t want to raise taxes, but sooner or later you have to stop kicking the can down the road.


Hence ‘kick the can down the road’ should be used in place of ‘kickbox the cans over the road’ to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option C replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


RBI regulations must take away incentives of banks to kick the can down the road and “extend and pretend”.


Option C is hence the correct answer.


4. Whatever the outcome, the momentum in buying gold is unlikely to half anytime soon.

    A. are unlikely to half anytime
    B. is unlikely in halving anytime
    C. is unlikely to have halved anytime
    D. No correction required


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is absolutely correct and hence the bold part needs no replacement.


Option D is hence the correct answer.


5. Its really important in acknowledging the other person’s good nature and to identify common ground and shared values.

    A. Its really important in acknowledge
    B. It’s really important to acknowledge
    C. It’s really important to acknowledge
    D. It’s really important to acknowledging


Answer – Option C

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: The possessive pronoun ‘its’ has been used in correctly in this sentence and should be replaced by “it’s” which is an abbreviation of ‘It is’. Moreover, the sentence tells us which actions are important and to be done. Hence ‘to acknowledge’ should be used in place of ‘in acknowledging’ to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option C replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


It’s really important to acknowledge the other person’s good nature and to identify common ground and shared values.


Option C is hence the correct answer.

Directions[1-5]: In this question, a part of the sentence is made bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence.


1. The jury was divided in its opinions with majority supporting the guilty verdict.

    A. jury was divided in its opinion
    B. jury were divided in their opinions
    C. jury was dividing in its opinions
    D. divided jury in its opinions


Answer – Option B

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: Collective nouns are used in the singular form and neuter gender(its). However, there is an exception. Collective nouns can be used in the plural form when there is a split of opinions or difference in views. In the given sentence, ‘jury’ refers to ‘members of the jury’. Hence ‘were’ should be used in place of ‘was’ and ‘their’ should be used in place of ‘its’ in order to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option B replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


The jury were divided in their opinions with majority supporting the guilty verdict.


Option B is hence the correct answer.


2. The RBI as a regulator has had qualified success with the facing of structural impediments, including limited control over PSBs

    A. success with the face of structural
    B. success in the facing of structural
    C. success in the face of structural
    D. success in the face of structurally


Answer – Option C

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: The correct idiomatic expression is ‘in the face of’ and not with the facing of’.


In the face of (Idiom):


Meaning: Despite


E.g: Reform had been introduced in the face of considerable opposition.


Hence ‘in the face of’ should be used in place of ‘with the facing of’ to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option C replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


The RBI as a regulator has had qualified success in the face of structural impediments, including limited control over PSBs.


Option C is hence the correct answer.


3. The Indian cricket team is set to bear down the World Cup trophy for the third time.

    A. is set for bearing down the
    B. is set to bear away the
    C. is set for bear away the
    D. is set to bearing away the


Answer – Option B

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: Usage of the phrasal verb ‘bear down’ which means ‘to push or press downwards ‘ is inappropriate in this sentence.


‘Bear away’ which means ‘to carry off in victory’ would be suitable in this context.


E.g: The general gave the soldiers permission to bear away the spoils after winning the war!


Hence ‘bear away’ should be used in place of ‘bear down’ to make the sentence grammatically and contextually correct.


Among the given choices, only option B replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


The Indian cricket team is set to bear away the World Cup trophy for the third time.


Option B is hence the correct answer.


4. The study showed that members jeered the most on ideological positions, comments and questions.

    A. the most on ideology positions
    B. most on ideological positions
    C. the most on ideological position
    D. No correction required


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is absolutely correct and hence the bold part needs no replacement.


Option D is hence the correct answer.


5. Affirming shared values reduce the feeling of being attacked.

    A. values reduce in the feeling of
    B. value reduces the feeling of
    C. values reduces the feeling of
    D. values reduces the feeling in


Answer – Option C

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: This is an error of proximity. The verb is made to agree with the nearer noun, not the subject. The subject is not ‘values’. Here, ‘affirming’ is the subject which is singular and should be used with singular verb. Hence ‘reduces’ should be used in place of ‘reduce’ to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option C replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


Affirming shared values reduces the feeling of being attacked.


Option C is hence the correct answer.

Directions[1-5]: In this question, a part of the sentence is made bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) and (D) which may improve the sentence.


1. One school of thought believes that the planet is warming without humans doing anything to make it happen.

    A. the planet is warming it
    B. the planet is warming itself
    C. the planet is warming themselves
    D. the planet is warming oneself


Answer – Option B

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: The reflexive pronoun ‘itself’ is missing in the given sentence. Reflexive pronouns reflect the action back onto the subject. A reflexive pronoun should be used with a transitive verb and it can never be used as a subject in a sentence. Hence ‘itself’ should be used after ‘warming’ in order to make the sentence grammatically correct.


Among the given choices, only option B replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


One school of thought believes that the planet is warming itself without humans doing anything to make it happen.


Option B is hence the correct answer.


2. A dollar weak index and lower US treasury yield are also making the yellow metal attractive for investors.

    A. dollar weaker index and lower US
    B. dollar weak index and low US
    C. weak dollar index and US lower
    D. weak dollar index and lower US


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is incorrect.


Reason: The writer is referring to the ‘dollar index’. The U.S. Dollar Index is an index (or measure) of the value of the United States dollar relative to a basket of foreign currencies. According to the given sentence, the dollar index has become weak. Therefore, a ‘weak dollar index’ should be used here instead of ‘dollar weak index’ so as to make the sentence correct.


The sentence after replacement becomes:


A weak dollar index and lower US treasury yield are also making the yellow metal attractive for investors.


Option D is hence the correct answer.


3. Entrepreneurs should put down some money in a contingency fund even before starting their business.

    A. should putting down some money
    B. should put by some money
    C. should have put down some money
    D. should had put by some money


Answer – Option B

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: Usage of the phrasal verb ‘put down’ which means ‘suppress’ is inappropriate in this sentence.


‘Put by’ which means ‘lay aside for time of need’ would be suitable in this context.


E.g: I try to put by some money every month.


Hence ‘put aside’ should be used in place of ‘put down’ to make the sentence grammatically and contextually correct.


Among the given choices, only option B replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


Entrepreneurs should put by some money in a contingency fund even before starting their business.


Option B is hence the correct answer.


4. We must do everything we possibly can sooner than we think we can, and more brilliantly and imaginatively than we think possible.

    A. more sooner than we think we can
    B. later than we think we can
    C. latest than we think we can
    D. No correction required


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is absolutely correct and hence the bold part needs no replacement.


Option D is hence the correct answer.


5. Most of us recognise our moral obligation towards leave children a decent future, which obviously includes a decent planet.

    A. our moral obligations towards
    B. our moral obligatory towards
    C. our moral obligatory to
    D. our moral obligation to


Answer – Option D

Explanation –
The original sentence is erroneous.


Reason: The word ‘obligation’ must be followed the preposition ‘to’ instead of ‘towards’ in this context. The word ‘obligation’ means ‘duty or commitment’.


Hence, the preposition ‘to’ should be used in place of ‘towards’ in order to make the sentence grammatically and contextually correct.


Among the given choices, only option D replaces the given bold part most appropriately.


The sentence after replacement becomes:


Most of us recognise our moral obligation to leave children a decent future, which obviously includes a decent planet.


Option D is hence the correct answer.

Geography – Related Information
Geography Quiz Practice Sets
Economy Quiz Practice Sets
Indian Dance Forms Quiz